събота, 17 септември 2011 г.

Let's celebrate!

И така, сложихме началото на активния сезон! Церемониите  по откриването започнаха със синхронно правене на торта на четири ръце и тържествена светлинна феерия по случай рождения ден на Марти.


Набързо преминаха през честването на рождения ден на близнаците и една сватба. Веднага след това превключихме на начало на учебната година, а утре започват същинските олимпийски игри. Основните дисциплини, в които имаме наш представител са "Подготовка за кандидатстване след 7-ми клас"; "Заведи децата на английски" и "Ставане в 6". В тази последната не съм много добра, но все повече  му хващам цаката:).
Днешната публикация е много разточителна и дълга, но само от към снимки. Рецептата е една единствена, въпреки няколкото събития и всъщност дори не е моя. Но пък е за торта и е невероятно вкусна:)


Тази година основната организация по рождения ден на Малчо, се падна на  Мъжа на Лулу. Мен просто ме нямаше през седмицата, а в деня на тържеството имах време само, колкото тахикардично да напазарувам някои аксесоари, много балони, свещи и конфети.



Благодаря на Катето за огромната помощ, която ми оказа за тортата. Беше я сглобила предварително и в събота ни остана "само" съвместно да я украсим. Пак разчитахме на пълна импровизация в рамките на 2,5 часа, но стана весела торта Пикник, на която децата много се радваха.


Първоначалната ни идея наистина  беше цялото мероприятие да е под формата на пикник, но накрая се видоизмени и бяхме в заведение с огромна поляна, шатри и невероятно красива гледка към София.


И също толкова красиви поляни в близост.


Мартина и останалите участници бяха доста "надрусани" накрая, което ме навежда на мисълта, че им е харесало:)


Постарахме се да не им липсват забавления.


Безспорно тортата и духането на свещичките е един от любимите моменти.





При нас черешката се падна на летящите фенери, които пуснахме привечер.


                    Снимка: Теди




Денят на Марти отмина и бързо и отстъпи място на следващия. 11 септември е дата, която няма как да се забрави. Тази година се отбеляза 10 годишнината  от атентатите и срутването на Световния търговски център в Ню Йорк. Добре известно е, че животът е низ от съвпадения, хубави и лош моменти. Точно преди една година на този ден се появиха на леля близнаците. Черното чувство за хумор на роднини, приятели и колеги им лепна прякора Талибанчетата:)


Очарователни са! И толкова много НЕ си приличат:)

Единият е пухчо, леко го мързи, но за сметка на това е много шумен и мрънкащ.


За сметка на това другият е слабичък, енергичен, вглъбен и любознателен.


С големи и вечно влажни очички:)


Обединява ги единствено фактът, че успешно късат нервите на всички, ангажирани в отглеждането им:)


Имах много хубави идеи за тяхната торта, но за съжаление тази година си останаха неосъществени.


Както вече споменах, животът е низ от странни съвпадение. По стечение на обстоятелствата, точно на същата емблематична дата беше сватбата на една моя колежка.


Ден, като всеки друг, но символзмът се крие във факта, че Ели е българка, а Яхие е палестинец:)


Сватбата следваше всички български традиции, но те първа следва част втора в Палестина:)


Аз имах честта да съм фотограф и честно казано нямам много спомени:) Повече от 2 000 кадъра, събрани в две карти и равняващи са 28 МБ.  Все още не съм успяла да ги прегледам всичките. Не е точно това, което исках, но се надявам младоженците да проявят разбиране и да отчетат факта, че ми е първа сватба.









Целият този микс от събития, снимки и шарения е обединен от факта, че и на трите събития присъства торта:)
 Аз имах участие само в декорацията на първата, но понеже беше уникално вкусна, помолих Катето да сподели рецептата.


 За блатовете:

Необходими са три блата. Посочените пропорции са за един блат


4 яйца
4 с.л захар
4 с.л. брашно
 
Допълнително 1 с.л какао за единият блат и 2 с.л ситно смлени орехи за втория от трите блата.
Приготвяне

Отделят се блтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на твърд сняг. Жълтъците се разбъркват със захарта и при внимателно бъркане се изсипват на тънка струйка при белтъците. Добавя се брашното и се разбърква с дървена или силиконова шпатула. Към първият блат се добавя една лъжица какао, разбъркано с брашното, а към втория 2 с.л ситно смлени орехи. Третият е по оригиналната рецепта, без допълнителни добавки в него. 
От хартия за печене се изрязват правоъгълници, с които се застила тавата. Сместта за всеки един от блатовете се изсипва и се пече на 180 градуса за около 15 минути, след което идва ред на следващия.

За кремовете

В тортата има два крема. Шоколадов и боровинков

Шоколадовият крем е на Буболинката и рецептата съвсем дословно  е взета от тук: http://bubolinkata.blogspot.com/p/blog-page_23.html

4 пресни яйца
250 гр масло
300 гр шоколад
30 мл ром или коняк
1 ч.ч. пудра захар

Приготвяне:
На водна баня разбиваме целите яйца (жълтъци и белтъци) заедно със захарта. Бием с миксера на най-висока степен до пълното побеляване и сгъстяване на крема, след което махаме от котлона и продължаваме да разбиваме докато изстине. Постепенно прибавяме разбитото на пяна масло. Ако при смесване ви се пресече, не се тревожете. Затоплете отново леко на водна баня и всичко ще се оправи. Към получената смес прибавяте разтопения шоколад и алкохола. Разбърквате до получаване на лъскав и гладък крем. Ако ви трябва за заливане или глазура - използвайте веднага, докато е още течен. Ако ви е нужен за измазване или за между блатовете - оставете в хладилника за около 1/2 час, за да стегне. Периодично разбърквайте, за да се втвърди равномерно. Ако отново искате да стане по-течен, просто го затоплете на водна баня. 
Вторият крем е импровизация на Катето и наистина беше фантастичен, дори и да се поднесе самостоятелно с декорация

1 крем Оле ванилия на Йоткер 
300 мл студено мляко 
1 голяма заквасена сметана (500 гр) с пудра захар на вкус
1 кутия маскрапоне (500 гр)
50 гр. сладко от боровинки
1 ч.ч пресни, измити и подсушени боровинки 

Пакетчето крем Оле се разбиват с миксер със студеното прясно мляко (както е по инструкцията на пликчето). Смесва се със захарта, боровинките, сладкото, маскарпонето и заквасената сметана и се оставя да стегне 30 минути в хладилника.

Сглобяване на тортата

Най- отдолу е какаовият блат. Сиропира се с няколко лъжици посладено мляко с 1 с.л  разтворено какао. Върху него се нанася шоколадовият крем, който се покрива с ореховиятблат. Отново се сиропира, но този път само с подсладено мляко. Идва ред на боровинковия крем. Най- отгоре е обикновеният блат. 
Ако покривате тортата със захарен фондан, цялата торта се обзмазва с маслен крем. В случай, че няма да правите декорация, може да отделите малко от боровинковия крем и да я украсите с него.

Получава се наистина много лека и невероятно вкусно торта!


В следващите няколко дни ще се опитам да подготвя всичките си материали от последните пътувания, както и да отделя необходимото внимание на гостите, които чакат още от май... Много се извинявам за забавянето и искрено ви благодаря за търпението!!!!




14 коментара:

  1. Ехааааа колко мнооого неща са ти се случили и колко много емоции :-) Както винаги ме усмихна широко широко. На всички "действащи лица" в тази публикация пожелавам да са здрави, усмихнати, обичани, обичащи, щури и щастливи!

    ОтговорИзтриване
  2. Много колоритно преживяване и страхотни емоции си имала! Здраве и късмет за теб и твоите близки.
    Стана ми толкова весело на душата в тази късна доба. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Тортата е вълшебна! Много здраве и късмет за всички от тази публикация!
    Поздрави Марияна.

    ОтговорИзтриване
  4. ммм с тази торта ми потекоха лигите много вкусна изглежда непременно ще се пробва.
    Ами щях да питам къде се намира това невероятно заведение, изглежда приказно много ми се иска да го посетя въпреки че не живея в София.
    И за сватбата незнам но щом ти е била първа ми се струва че си се справила много добре, найстина не е лесно да се снимат сватби, и ще се радвам ако по нататък споделиш още снимки, аз съм голям любител на сватбите и много ме радва като гледам красиви снимки. А и да кажеш на булката че изглежда страхотно има много хубаво излъчване нормално все пак е булка хаха
    стига съм дрънкала страхотен пост а за фенерите нямам думи и аз писах преди няколко дена за тях.

    ОтговорИзтриване
  5. Очите ми останаха в летящите фенери!!! Моля те, сподели откъде ги купи? А малчовците са суперски!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Лулу, след толкова много емоции батериите ти са напълно заредени :)
    Прекрасни поводи и красиви снимки!
    За тортата няма какво да се пише :)
    Видът И е впечатляващ!
    Да са живи и здрави всички "виновници"!
    С какъв размер са блатовете, ориентировъчно?
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Lina, bellnell, Mарияна, благодаря ви много!
    Nina, заведението е в края на Горна Баня и се казва На Върха.
    Анонимен, Дани, фенерите ги купих по интернет от този адрес http://www.skylanternsbulgaria.com/. Доставиха ми ги още на другия ден. Тези са най- обикновените (само тях имаше) и като размер са 60cм x 100cм. Доста са големички.

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, ох, ох - приказно празненство!!!
    Честит рожден ден на малката красавица. Определено след онова, което прочетох в предишната ти публикация, детето напълно заслужава подобна празнична атмосфера!
    И казах ли, че тортата е невероятна?! То се подразбира :))

    Още много хубави моменти ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  9. Честит рожден ден на порасналото ти момиче! Голяма е красавица! Още много хубави поводи за празнуване и незабравими моменти!
    Снимките ме оставят без дъх, както всеки път!
    Успех в училище и на двете ти чаровници!

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  10. Лулу, толкова колорит и прекрасни емоции си показала.Умееш да зареждаш и чуждите батерии.По- лесно ще се впусна в собствената си Олимпиада след този цветен разказ.
    Бъдете здрави и щастливи- малки и големи!

    ОтговорИзтриване
  11. Руми, много, много красива и зареждаща публикация :) Красиви празници и щастливи деца :) Идеята с фенерите е жестока! Да са ти много здрави и будни всички малки и по-големи рожденници! Чудни снимки :)

    ОтговорИзтриване
  12. Толкова се забавлявах, докато четох, всичко е много красиво и нежно, от сладките дечица, тортата до красивата булка, снимките са великолепни.Честита публикация в "Домашна кухня"
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  13. Lulu, напълни ми очите и сърцето с тези хубави снимки, а има и рецепта за вкусна торта! Чудесни дни са били. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  14. Лулу-страхотна торта,невероятни емоции и не на последно място- фантастични снимки!Всичките тези емоции са те заредили и вдъхновили и с публикацията си, ни направи съпричастни на цялото това щастие!На всички участници желая здраве и много обич!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...