четвъртък, 26 май 2011 г.

Галет с ревен и прасковено ивно или кратка биография на един сладкиш и странен зеленчук

Не приемайте днешната публикация като конкретна рецепта, а по скоро като кратко запознанство с две много интересни неща. Това, че по случайност реших да ги съчетая в една рецепта далеч не означава, че не може да развихрите въображението си с всеки един по отделно.


Първото е един много малко използван в България зеленчук - Ревенът. Всъщност в кулинарията се използва много повече за направата на различни десерти.
Второто нещо е моят любимец сред сладкишите - галетът! Ако има нещо, което да обожавам това са десертите с хрупкава маслена коричка. Паят безспорно е един от тях, а галетът е не толкова известния, по- лесен и по- мъничък братовчед.
Компилацията от двете доведе до моята рецепта за Галет с ревен и прасковено вино.



 "И сега пък това прасковено вино... От къде пък го измисли!" ще кажете вие:) Ами в интерес на истината случайно попаднах на него и реших че е изключително подходящо. Мисля, че рецептата спокойно може да бъде направена без него. Вкусът може и да не е същия, но гарантирано ще е достатъчно добър.  Може да импровизирате, като добавите различни други плодове или пък в крайна сметка изобщо махнете и ревена и ползвате примерно ягоди:)

Все пак да се върнем на моята версия за момента.


Ревенът или Rheum  (на английски известно като Rhubarb) е многогодишно тревисто растение. Цъфти юли—август. Достига до към 2 м. височина и от него се консумират стъблата. Като храна се използва сравнително от скоро, като за първи път е споменато през 17 в. в Англия. В сурово състояние е твърдо и леко кисело. При термична обработка отделя много приятни и интересни аромати, като напълно разгръща вкусовите си качества.
С две думи, трябва да си го нарежете и задушите със захар, пък после сами си режете как да го използвате. Яла съм много вкусни кремове с него, а в комбинация с ягоди е просто фантастичен.


За днешната рецепта се спрях на Галет, като с риск да се повторя, това е голямата ми любов. Лесен, леко небрежен, маслено - хрупкав сладкиш с прекрасна плодова вътрешност. Само като го пиша и ме хваща яд, че нямам поне едно мъничко парченце под ръка... пък може би не искам да е мъничко:)
Пълнежите могат да бъдат различни в зависимост от сезона- праскови, ягоди, смокини, та ако щете с марципан или сушени плодове. Масленото тесто, от което се прави основата е подобно на това за пайовете, като ви се спестяват всички неудобства по "застелете тавата, оформете, печете с бобчета, набучете с вилица" и т.н обяснения.


Мисля да не ви занимавам с повече приказки и направо да мина на рецептата

За тестото:

  • 200 гр. брашно
  • 2 с.л захар
  • 1/4 ч. л. сол
  • 115 гр. студено масло
  • 3 суп. л. ледена вода
  • 1 жълтък и малко захар за намазване и поръсване отгоре
 Студеното масло се нарязва на кубчета, прибавя се захарта и брашното и с пръсти се рамесва лекичко до получаване на трохи. Добавя се ледената вода и солта и на бързо се замесва тесто. Не е нужно да е съвсем гладко и в никакъв случай не се меси много. Увивате го в стреч фолио и пъхате в хладилника за 30 минути да почине.

През това време се заемете с пълнката

300 гр ревен (или ягоди)
4-5 с.л прасковено вино (както споменахме може да пропуснете)
30 гр масло
1 с.л нишесте
4 с.л захар

Ревенът се нарязва на кубчета и се слага в дълбока тенджерка, заедно с останалите съставки. Задушава се за 5-6 минути, докато омекне. Ако пусне прекалено много сок може да добавите още малко нишесте, разтворено във вода. Оставяте на страна да се охлади и се заемате с тестото.

Разточвате го на нещо като кръг с дебелина около 3-4 мм. Не е нужно да се стараете много.
Слагате плънката в средата и внимателно прихлупвате крайчетата, така че да се получи нещо като незатворен вързоп.  Намазвате с жълтък, поръсвате със захар и печете 25-30 минути на 170 градуса.








16 коментара:

  1. Бреййй, ти и от Испания ли публикуваш в блога :) Приятно се изненадах, признавам си, не очаквах публикация близките дни.
    А къде може да се намери този Ревент? Май никога не съм виждала такова чудо.

    ОтговорИзтриване
  2. И аз го търсих този ревен вчера на пазара в Пловдив,безуспешно за съжаление ...
    Благодаря за рецептата,миналата година правих подобно нещо със сини сливи ,сега ще пробвам и с ягоди :) .
    Снимките са много красиви :) .

    ОтговорИзтриване
  3. Ааа, намерила си ревен! Завиждам :)
    От кога търся ако знаеш, толкова рецепти съм си набелязала с този продукт. Моля те, сподели от къде го купи :)

    А иначе и аз обожавам всякакви пайове, тарти, галети. Последните са ми особено любими точно по същите причини, които посочваш и ти. А и изглеждат някак рустик, домашно направени, от тях лъха уют и небрежност.

    ОтговорИзтриване
  4. Толкова изкусителни рецепти има с ревен, но досега не съм успявала никъде да намеря. След тази твоя презентация явно трябва да се поправи този пропуск!:-))

    ОтговорИзтриване
  5. И на мен галета ми е много любим, да знаеш!:) Първо заради вкуса на тестото, после и заради леснотата.
    Направо ни изуми като я намери тази екзотика! Не е никак лесно да се открие в Бг...

    ОтговорИзтриване
  6. Теди, публикацията беше автоматично заложена:) Не си усещам краката от ходане, за писане на статии, направо и дума не може да става!
    Ревен намерих съвсем, съвсем случайно. В Карфур:) Точно защото одавна бях хвърлила око на няколко рецепти го купих. Цената му е също толкова фантастична,колкото трудно се намира...

    ОтговорИзтриване
  7. Ха! Завиждам за Испания, ще разказваш после. В Карфур има невероятни неща, има и артишок, който съм търсила, но не съм откривала на друго място. Поздравления за рецептата, звучи ми странно, но пък искам да я опитам. Поздрави и прави много снимки от Spain :)

    ОтговорИзтриване
  8. Чакаме снимки от любимата ми Испания :-) Надявам се и теб да е очаровала като го направи с мен тази слънчева и усмихната страна. При мен имаш една наградка :-) Намини да си я вземеш :-) А десертът изглежда страхотно, о нещо удрям на камък с при откриването на ревена :-(
    Усмиханти и слънчеви дни под испанско небе

    ОтговорИзтриване
  9. Лулу,страхотна рецепта! И аз много харесвам различни видове киш и галети. Тъкмо се чудех какъв десерт да направя този уикенд за гости, даваш ми чудесна идея с тази галет! Приятно изкарване в Испания! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Зачудих се какъв е този ревент, после видях английския превод и се успокоих, че е нещо понятно за мен :-) Много оригинална рецепта, Лулу!
    Весело изкарване в Испания!

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  12. Лулу, от много скоро следя постингите в блога ти и съм впечатлена от начина, по който ни поднасяш всичко. Снимките са страхотни, а за рецептите просто нямам думи. :) Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  13. Наистина много интересно, това чудо Ревенът ... съм го виждала май в детството си, или не помня точно къде, но не знаех, че е толкова интересен и труден за намиране. Предвид странния му вид и това че у дома може да гледат на него с подозрение, аз ще се спра на варианта Галет с ягоди :) Руми, благодаря за интересната публикация и много хубаво изкарване в Испания !

    ОтговорИзтриване
  14. Интересна рецепта :) Определено изглежда много апетитно и бих пробвала :) Чудесни снимки.

    ОтговорИзтриване
  15. Отдавна се каня да си направя галет и сега ми напомняш как мога да оползотворя едни ягоди в хладилника. Поздрави и приятно в Испания! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Лулу, току що получи една от най-заслужените си награди! http://www.vraity.com/2011/06/bulgarian-bloggers-we-can-do-more.html

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...