Кръгли с крем или със сладко, като гевречета с ароматна лепкава глазура - във всичките си варианти идеално пасват на сезона. Вече давах рецепта за печени понички, но днешните са пържени, калорични и .... ужасно вкусни:)
Страници
▼
неделя, 30 януари 2011 г.
Понички с баварски крем
Неделна утрин. Мъглива и мразовита. Когато навън е -12, ентусиазмът ти за разходки рязко се изпарява. От чисто биологична гледна точка, когато е толкова студено, организмът
ти се опитва да събере, колкото се може повече калории, които да трупне
на възможно най- неподходящите места, с тайната мисъл да се хибернира и
да изкара до края на сезона:) Някак от вътре ти идва да се поизлежаваш до 10, после да си направиш чаша топло мляко и да закусиш стабилно с нещо вкусно:) След предложението от миналата седмица, сега идва ред на понички
сряда, 26 януари 2011 г.
Кухненски авангардизъм
Днешната рецепта е на светлинни години от представите за гурме или изтънчена и модерна кухня. Далеч е от всякакви тенденции и все пак има нещо в нея, което ме накара да я публикувам.
Всъщност дори не е рецепта. Приемете го, като форма на забавление:)
Тази авангардна "пластика" си има своята предистория:)
Всъщност дори не е рецепта. Приемете го, като форма на забавление:)
Тази авангардна "пластика" си има своята предистория:)
неделя, 23 януари 2011 г.
Мързелива зимна неделна утрин
Обикновено сутрин хората се събуждат, стават, обличат се и т.н. На мен ми се налага да излизам толкова рано, че в някакъв момент на организмът ми му се наложи да еволюира и последователността леко се промени. Ставам, обличам се, измивам се и т.н. Събуждането следва около час след това, когато вече съм оставила детето на училище и съм долазила до офиса или фитнеса:) Обикновено закуската се свежда до Активия с нещо си или голяма чаша прясно изцеден фреш от зеленчуци. Неделните утрини са нещо различно. Наложили сме мораториум срещу връхлитането рано сутрин в стаята ни:) Мога да се поизлежавам, да погледам телевизия, а после да направя нещо интересно за закуска. Колекционирам си рецепти, специално за тези случаи. Даже мисля нова рубрика да направя
Закуската в днешната снежна утрин, беше зимна, ароматна и невероятно вкусна- Ябълкови чурос.
Закуската в днешната снежна утрин, беше зимна, ароматна и невероятно вкусна- Ябълкови чурос.
петък, 21 януари 2011 г.
Спомени от старите тетрадки: Домашен шоколад
Някога, преди толкова време, живеех в центъра на София:) Тогава това беше прекрасното място - нямаше паркинги, но нямаше и коли. Трамваят минаваше почти през хола и стаята ни, но ние бяхме свикнали:) Някога играехме на дама на локалното платно на Мария Луиза. Всяка стара кооперация имаше задно дворче - мъничък независим свят с красиви розови храсти, беседка и бръшлян, израсал по тухлената стена на съседното здание. Там можеше да влезнеш само, ако минеш през партерния етаж на кооперацията или ако прескочиш зиданата ограда (предпочитано:) Нещо като тайната градина от книжката на Франсис Бърнет. Тези места се обитаваха от деца, които играеха, криеха се, смееха се и случайно тъпчеха в лехите, а някоя загрижена съседка се подаваше на балкона и почваше да им се кара. Някога вместо Тойота, карах колело Балканче и обикалях с тайфата из малките павирани улички на квартала. Любимо занимание на връщане от училище беше ходенето до близкия шоколадов цех. Ако се покатериш на решетката на прозореца и поседиш достатъчно дълго, вперил жален и влажен кучешки поглед в поточната линия, някоя лелка се смиляваше и ти подхвърляше шоколадче:) Някога вместо Lindt имаше марципан и домашният шоколад на мама:)
вторник, 18 януари 2011 г.
Барселона: Сисеста, фиеста и дълга следобедна разходка - част 2
Темата продължава да е Барселона (каква изненада:))) Реших да посветя днешната публикация по- скоро на атмосферата, отколкото на историята и фактологията.
И разбира се пак ще има нещо от испанската кухня. Спрях се на една форма на Empanada de chorizo или по- простичко казано испански пай с наденички
И разбира се пак ще има нещо от испанската кухня. Спрях се на една форма на Empanada de chorizo или по- простичко казано испански пай с наденички
неделя, 16 януари 2011 г.
Барселона: Цветове и форми – част 1
Не бих казала, че големите, космополитни
градове са любимите ми дестинации за пътуване. Отиваш веднъж, виждаш го и това
е. Има едно място, което за мен е специално изключение. Бих се
връщала там отново и отново! Не съм сигурна, че с думи мога да
пресъздам атмосферата или че снимките ми са на достатъчно добро ниво, за да се
пренесете там дори и за миг. Все пак, ако не сте били в Барселона, може би поне ще успея
да ви заинтригувам достатъчно, за да се замислите за следващата ви екскурзия. И тъй като това е кулинарен блог, ще опитаме
и нещо от тяхната невероятна кухня. За тази част съм подготвила класическата паеля.
Всъщност приготвях я на няколко пъти, но не си
харесах снимките. И така, публикацията изчакваше по- голямо вдъхновение, защото
Барселона наистина заслужава да и се обърне специално внимание! Огромен и
невероятно космополитен град, изпълнен с история. Въпреки, че днес
населението на града и околностите надхвърля 4.5 милиона души ни най- малко не
липсва простор. Ако се качите на високо няма как да не се възхитите на
идеалната, абсолютно симетрична мрежа от улици и булеварди. Сградите формират
идеални квадрати, като оформят затворени междублокови пространства, а между
всеки четири квадрата се намира мъничко площадче със скулптора, градинка или
просто кътче за почивка.
Сканирана картичка
събота, 8 януари 2011 г.
Morning after dark
Представете си падането на нощта. Студът постепенно проинква и сковава всичко. Светлината бавно си отива и отстъпва място на мрака. Представете си, че сте там някъде навън и скитете цялата нощ сред замръзнали полета, преспи сняг и ледени реки. Крачка след крачка, метър след метър, всичко е е дно и също - лед и мрак. Най- студено и тъмно става сутирн - точно преди зазоряване. Точно тогава е най- лесно да се предадате, да се откажете и да се оставите на ледената прегръдка на съня. Точно тогава е най- важно да издържите, защото утрото идва винаги и ще е толкова жалко да го пропуснете!