понеделник, 6 декември 2010 г.

Морско с шаран

Никулден е и разбира се няма как да го пропусна!
1) на леля мишока днес има имен ден
2) обичам морето
3) когато имаш кулинарен блог, тези празници трябва да се отбележат подобаващо:)
Традиционно празникът се чества с шаран и като никога мисля да се придържам към традицията

Тази година за съжаление не ми се отвори парашута да си почина на море през лятото. За сметка на това правя вече 3-ти есенен тегел до там и почва все повече и повече да ми харесва!
Първо няма ги хората и съпътстващата блъсканица и второ - аз не държа особено на слънцето, така че това положение ме устройства:) Е, вярно, че не става за плаж, но пък кой ви каза, че не става за къпане
Това, че се изкъпах с дрехите е друга тема:) Обувките за 100 лева някак си ги прежалих - какво пък, бяха на 2 години, а и аз използвах повода, веднага да си купя други:) Малко се притеснявах за обектива, който не е особено влаголюбив и е доста скъп, но за щастие нищо му няма:)
Ентусиазъм не липсваше не само при мен

На кея беше не само мокро, но и честно казано направо опасно, като се има предвид колко големи бяха вълните:)


Каквото и да си говорим, от фотографска гледна точка, есента е перфектният сезон за морски снимки!


Дори и нощно време


Този кадър беше заснет по много особен начин:) Предполагам знаете, че нощни снимки се снимат в ROW формат на дълга експозиция и от статив. Проблемът е когато духа вятър, който клати статива и размазва кадрите. Точно такъв беше моят случай и за да се избегне нежелания ефект, обикновено се закача нещо тежко на куката, която е точно отдолу. На моят бях окачила една чанта с книги и..... една колежка:)))
Ако няма такива ентусиасти около вас, препоръчвам да снимате рано сутрин или да ползвате ND филтър, за да размажете водата.


За шарана какво да ви кажа... Не бих казала, че храня особена симпатия към този вид риба, но ако спазвате някои елементарни техники, резултата е повече от вкусен:)

Моето предложение е за пълнен шаран с орехи, лук и бяло вино.


Какво ви е необходимо:

1 шаран?! Спестете си усилието! Вече се продава изчистен и обезкостен вариант:)
И така:
600-700 гр филе от шаран - купих си го от Карфур, но гледам, че и на други места го продават в този вид
4 лимона
6 големи глави лук
80 гр орехи
150 мл бяло вино
2 с.л доматено пюре
100 гр ориз
девисил
сол, черен пипер, червен пипер
зехтин
150 мл зеленчуков бульон
розмарин


Изцеждате сока от 3,5 лимона Заливате шарана със сока. Осолявате и засипвате с нарязани парчета лимон (тези, от които вече изцедихме сока). Оставяте 7-8 часа на студено (ако имате възможност, оставете едно денонощие).
В дълбок тиган задушете лука нарязан на кубчета и ориза в малко зехтин. Добавете орехите, черния и червения пипер. След около 10 мин, прибавете и виното и доматеното пюре и оставете на слаб огън за още 10 минути. Накрая добавете девисила и махнете от котлона.
Разстелете  шарана върху домакинско фолио. Напълнете с част от плънката и завийте на руло. Завържете с дебел памучен конец. Поставете рибата в тавичка и около нея изсипете остатъка от плънката. Долейте 1 чаша (150 мл) зеленчуков бульон. Отгоре може да наредите нарязан половин лимон и стръкче розмарин. Печете на 170 градуса около 30 минути.

След като се поохлади, махнете конците и нарежете на шайби. Ако сте киснали рибата по- продължително време в лимоновия сок, костиците почти не се усещат.

20 коментара:

  1. Снимките са умопомрачително яки! :))) Разгледах ги три пъти...
    Рибите, колкото и да не ги обичам, пред твоя обектив и направени от теб изглеждат някак много вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, започвам да се засрамвам яко:)))
    Но това не пречи да се насладя на прекрасните фотографии, обожавам морето, както и на шарана-нямам нищо против него. И при малко ентусиазъм, без именици около мене бих си спретнала малък празник по твоята рецепта, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  3. Истина е,че морето е много красиво есента,но за мен е най-красиво на юг.Има невероятни гледки-а и хората са страшно топли :)Шарана изглежда много вкусно

    ОтговорИзтриване
  4. Un suggerimento per la carpa molto bello con le noci, Lulu queste foto sono così emozopnanti che sembra di sentire il rumore della forza delle onde, buona settimana ciao

    ОтговорИзтриване
  5. Често казано, по шарана не си падам, колкото и добре да е почистен, но снимките са върха, и на шарана и на морето. Завидях ти за трите разходки! ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Както винаги чудесна рецепта, история и снимки!
    Приятен Никулден на теб и семейството ти Лулу!
    Спорна седмица освен това :)

    ОтговорИзтриване
  7. снимките както винаги са уникални,тази с лодката ..направо съм влюбена в нея..небето е така красивооо..Поздрави Лулу,как успяваш да ги запечаташ тези красиви моменти...

    ОтговорИзтриване
  8. Добре де, шарана има безброй дребни кости - всички ли са изчистени? Ако да - завиждам ти (и никак не благородно, да знаеш) обожавам шарана, но само пържен, точно заради тези ситните...
    Много приятна разходкда, Лулу, наздраве :)

    ОтговорИзтриване
  9. Колко различно и красиво изглежда морето на есен. Снимките са убийствени! Стрували са си всичките жертви. Какъв е обектива?

    Относно шарана, тъй като предполагам никой вкъщи няма да го забележи, аз се измързеливих и го "наготвих" наготово. Но това не пречи някой друг ден да му обърна внимание.

    ОтговорИзтриване
  10. Морските снимки са размазващо! Особено нощната, какви цветовеее, влюбих се :)
    Виж, шаранът само на прекрасни снимки го оценям, с други думи през твоят обектив изглежда вълшебно :Р
    Поздрави Лулу и ...Честит Никуден!

    ОтговорИзтриване
  11. Вкусен шаран излегжа :) Да ви е сладко :)

    ОтговорИзтриване
  12. Elia, благодаря!
    Ивейн, точно пък ти не виждам от какво да се засрамваш:)
    Petya, аз бях на север, но пак беше много красиво и хубаво!
    Stefania, gracia
    Vania, благодаря! Да ти кажа до миналата година и аз шаран не обичах, но от както ме "светнаха" за кисненето в лимон, почна да ми допада:)
    Damayanti, благодаря! Прегръдки за теб, децата и Влад!
    Addii, пейзажната фотография не ми е стихията, но от след като си взех пейзажен обекти все някак трябва да го използвам:)
    pep-4o, ако ти кажа, че няма абсолютно никакви кости ще те излъжа, но при мариноването в лимон, мъничките и досадни костици се стопяват. Като цяло децата ми са много капризни и се отказват на 3-тата костица, а в случая си изядоха всичко до последно:)
    kali, обективът е Сигма 10-20. Снимано е рано сутрин на бленда около 20 и при скорост под `30. Обработвани са основно в РОУ като небето е маркирано с четка и затъмнено на -0,75, от където изпъква детайлите по облаците. Тонирането е с екшън (един от онези, които ти пратих. Нощната снимка е тонирана направо в РОУ. Засилих леко лилавите отенъци и съм изострила леко (4)
    DSdiva, благодаря! За да не излезе, че изкривявам истината, пак да кажа, че всички снимки са тонирани леко в синьо и жълто.
    Анонимен, благодаря и честит празник!

    ОтговорИзтриване
  13. Лулу, радвам се че си открила морето и есента :)
    За мен това е любимото време!
    За шарана не бих казала, че е любим!
    Не ми се връзва с морето!
    А това с ROW технологията за мен е объркващо!
    Насладих се както винаги на всичко!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, Raw идва от английсото суров и във фотографията означава необработен, некомпресиран файл. JPEG формата е вид компресия, която намалява размера на заснетия файл за сметка на загуба на информация. Роу файловете пазят повече детайли и дават възможности за корекции на баланс на бялото, експозиция, хистограма, та дори и за острота. Обикновено апаратите от среден клас нагоре имат възможност за заснемане в такъв некомпресиран формат, като при различните марки се казва по- различен начин REF, PEG, PEF и т.н. Отварят се с конвертор, който може да бъде софтуер към самия апарат или плъгин към друга графична програма (Фотошоп, Лайтрум и т.н) Аз ползвам Фотошоп с плъгина към него - Camera Raw

    ОтговорИзтриване
  15. Ciao carissima Lulu:)))))
    Очень давно я не оставляю комментарии у тебя, но заглядываю почти всегда!
    Твои фото всегда САМЫЕ красивые!
    Bacione

    ОтговорИзтриване
  16. Поздравления за стилното блогче и невероятните снимки!

    Истинско удоволствие е да забравиш тук малко времето.

    Благодаря Лулу! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Руми, снимките грабват от пръв поглед, завиждам ти за разходките и ентусиазма! :)
    Шаранът не е любим вкъщи и едва ли ще се наканя да го приготвя, но макар и по принцип нефотогеничен, твоят изглежда прекрасно! :)
    Прегръдки и пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Много хубав се е получил шаранът ти! Не знаех за техниката с изкисването. Ще имам предвид за догодина. Снимките са супер! Морето във всички сезони, когато ги няма туристите е за предпочитане. Поздрави и приятни предколедни приготовления!

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотни снимки! Поздравления! Права си че есента е най-доброто време за снимане на море и не само, а на пейзажи въобще. До сега не съм приготвяла шаран, но с твоите напътствия май ще пробвам.

    ОтговорИзтриване
  20. Оксана, большое спасибо!
    Drago, благодаря! Радвам се че се отби!
    Ева, благодаря! Не бих казала, че шарана и на нас ни е от най- любимите, но все пак като за традицията, веднъж в годината бива.
    Малки неща, ключовите думи май са "няма туристи":)
    Мариета, благодаря! Есента и пролетта наистина са ми найз- любими за снимки:)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...