неделя, 4 април 2010 г.

Великденско:)

Христос Воскресе, дето се вика:)
Желая ви много светли дни и още по- светли мисли!

Както повелява традицията , ако сте работеща майка, целият гърч по приготовлението ви се случва в събота:) Аз съм като пребита след двата козунака и двете кори с яйца, но зора си заслужаваше:)



Нали не  мислите, че точно аз съм приключила с тези две снимчици:)

Хайде първо яйцата - в профил, анфас, по групички и в редичка:)









Ето ги и двата козунака.


 

Малка редакция на статията да си добавя и рецептата:) Всъщност една от основните ми идеи за създаване на този блог, беше че готвя нещо, не си записвам какво правя и после немога да го повторя... а хората ми искат рецептата:)

Козунаци от стария тефтер на мама (с малко адаптации)

  • 6 яйца
  • 2,5 пакетчета суха мая
  • 300 мл прясно мляко
  • 300 -350 гр захар - тук вече малко на вкус го давах
  • 150 гр масло
  • 100 мл олио
  • 1 килограм брашно и още към 150 гр, които отиват при омесването

Яйцата, олиото и брашното трябва да бъдат със стайна температура. Млякото се загрява леко (хладко, не топло). В него се разтварят пакетчетата суха мая и се объркват с 2 с.л брашно и 2 с.л захар. Оставя се на топло да шупне (аз ползвам микровълновата без да я включвам). През това време разбърквате яйцата със захарта. В голяма купа/тенджера изсипвате брашното. В средата правите кладенче и изипвате разтопеното масло, олито, яйчната смес и млякото с маята. Почва яко месене и усукване, като периодично си топите ръцете в мазнина. След като сте омаломощили тестото (или то вас) го слагате в дълбока намазнена тенджера. Покривате с домакинско фолио и оставяте на топло да втаса до като удвои обема си. Аз си ползвам фурната за тази цел. Пускам я на вентилатор на 40 градуса и забравям вътре тенджерата за около 2 часа. Е добре де, след като шефа звъна два пъти, защото си е купил нов лаптоп и неможе да си инсталира уиндоуса, може да са станали и 2,5 часа. В крайна сметка тестото опря във фолиото и трябваше да прекратя разговора.
Оформяте си козунаците, като аз тук ползвах старата индианска техника "сплетинаплиткаинамажисмармалад". Слагате в подходяща дълбока тавичка и отново оставяте да втасат хубаво. При мен това пак се случва на вентилатор в печката. Кожато реших че моментът е назрял, просто включих на 180 градуса. От тук нататък се спасявайте кой както може:) Моя хвана хубава коричка, след което реших че ще прегори и го "завих" с алуминиево фолио. После реших че и това няма да го спаси и го включих само отдолу. Стана супер, не беше препечен, не беше и глетав, ама не се наемам да ви давам точни минути и насоки:)


И за последно, едно виртуално кръгче около църквата

24 коментара:

  1. Браво!!! Радост и щастие през празничните дни !:)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са и яйцата и козунаците! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Честито Възкресение!
    Хубав празник на цялото семейство, Лулу :)
    Всичко ти е много хубаво :)

    ОтговорИзтриване
  4. Христос возкресе, Лулу!
    Весели разници на цялото фемили!

    п.с. страхотни яйца сте боядисали. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Честито Възкресение, Лулу!
    Много цветно ми стана на душата от твоите снимки:)
    Благословен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Воистина Воскресе!
    Много цветно и пролетно настроение желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Честито Възкресение Христово!
    Чудесни са и яйцата и козунаците!
    Весели празнични дни със семейството!

    ОтговорИзтриване
  8. Христос Воскресе! Добре си се потрудила, Лулу, много са сладурски яйчицата!

    ОтговорИзтриване
  9. Воистина воскресе!

    Яйцата и козунаците са прекрасни! А да гледам снимките ти, е истинско удоволствие за мен :)

    ОтговорИзтриване
  10. .. и време за снимане, за обработка, за постване..

    Поздравления, Лулу! Отлично си се справила и си заслужава целия труд и старание!

    Честито Воскресение Христово!

    ОтговорИзтриване
  11. Честито Възкресение Христово,
    Лулу!
    Много красиво и празнично е при теб.
    С пожелание за здраве и благополучие,
    мир и любов в сърцата!

    Светли Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  12. Христос Воскресе!
    Много щастие и любов!

    ОтговорИзтриване
  13. Честито Воскресение Христово!

    Чудесни яйца сте бодисали, Лулу! Особено кученцата и калинката :) А за снимките нямам думи!

    Слънчева и усмихната седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Яйцата ви са станали много хубавки, а козунака.. ох, страхотна захарна коричка! :-)

    Честито възкресение - здраве, щастие и много късмет желая на теб и на цялото ти семейство! :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Oooo,Лулу, снимките са прекрасни! Допада ми идеята за подреждането по нюанси. Много настроение, много красота и стил!

    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ви на всички:) Въпреки, че половината семейство беше болно по празниците, пак си изкарахме страхотно:)
    Желая ви много светла "Светла седмица"!

    ОтговорИзтриване
  17. А, чудесни са рисуваните яйца с калинката и животните!
    Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  18. Много красиво, Лулу!

    Честит празник! (все още е, нали) и бързо оздравяване :)

    ОтговорИзтриване
  19. Во истина воскресе!

    Яйцата и козунаците са прекрасни, а и снимката на църквата много ми хареса.

    Поздрави и светли дни!

    ОтговорИзтриване
  20. Райна, Пепчо, Малки неща, благодаря ви много!

    ОтговорИзтриване
  21. Браво! Такива домакини заслужават комплименти и признания, дано ги получаваш и от семейството, освен от виртуалните приятели.

    ОтговорИзтриване
  22. Петя благодаря:) Семейстовото оценява крайният резултата т.е изяждането на експоната:) Малко им е досаден процесът на снимане, през който тук таме се наблюдава перване през ръцете, придружено с шъткане "не пипай де! още не може да се яде!"

    ОтговорИзтриване
  23. хаха :) е няма начин. Те и снимките ти не са просто снимки, виждам че и там влагаш доста страст и майсторство :)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...