неделя, 5 октомври 2014 г.

DIY: Торбичка за многократна употреба

Всеки път, в който пазарувате се сдобивате с торбичка. Полиетиленовите бяха заменени с био- разградими такива, но това не променя средната им продължителност на живот от цели ....8 минути...Не съм вманиачена, но се опитвам да редуцирам обема на замърсителите, които генерирам и една от мерките, които съм предприела, са торбичките за многократна употреба. Те от своя страна също имат ограничен живот и през някоя и друга година ми се налага да ги подменям. Преди две години и половина си бях взела едно много любимо бухалче от Брайтън. Самата торбичка започна да се къса по шевовете, но “калъфката“ й остана. Реших да си я запазя, запълвайки я с нова торба за многократна употреба. този път от памук и съвсем собственоръчно направена.


Всъщност направата на нещо такова е далеч по- лесно, от колкото си мислите. Лесно като детска игра. Буквално! Не вярвате? Ето, вижте!




Необходими материали:

Памучна торба - ако не можете да се справите с шиенето, може да си закупите срещу 3 лв от Слънчоглед. Ако се оправяте с машината, няма да ви струва повече от 50-60 стотинки.
Боя за текстил - ползвах два цвята (сив и синьо-зелен)
Печати с букви - ако ви се намират. Ако нямате, вземете един картоф или гума и изрежете някакъв орнамент, който ви харесва. Идеи може да види ето тук: http://www.pinterest.com/explore/potato-stamp/
Четка за рисуване
2бр. домакинска гъба за миене на чинии
2бр. капачки, в които да разредите боята, ако се налага (ползват такива от кисело мляко)
1 ябълка


Обърнете внимание на материята, която използвате. Голяма част от боите за текстил хващат само върху естествени материи. Освен това, след толкова време използване на торбички за многократна употреба, мога смело да заявя, че памучните са едни от най- здравите.
Започнете със застилането на парче вестник в торбата. Целта е да попречи да се отбележи щампата от другата страна.


Отсипете боя в капачките. 
Разполовете ябълката, забучете едната половина на вилица и намажете плоската страна с желания цвят. Опитах да потапям в боята и да щамповам, но не се получи както трябва. В крайна сметка взех голяма четка и с нейна помощ разпределях боята върху ябълката. Притиснете върху плата, като може да си подпъхнете ръката от долната страна и да притиснете по- добре.


Нанесете няколко реда, като оставяте място между тях. Дорисувайте дръжки, семки, листа и дупета с друг цвят и тънка четка за рисуване. Моята боя беше доста гъста, така че се наложи да я разредя леко с вода, за да се нанася по- лесно и равномерно.


Отсипете част от боята върху обикновена домакинска гъба. Потапяйте буквите или печата от картоф и нанесете някакви орнаменти или надписи между редовете с ябълките. 



Оставете 15-20 минути да изсъхне леко. Обърнете торбичката и нанесете орнаменти и от другата страна. След това оставете поне 6 часа, преди да използвате торбата.


Ами това е. С подръчни материали и нищо кой знае колко сложно и специално:)

Източници: тук


20 коментара:

  1. Царица! Нямам думи просто! А двете с Мартина сте страхотен тандем!

    ОтговорИзтриване
  2. Супер! А от къде човек може да се сдобие с тези буквички?

    ОтговорИзтриване
  3. Ама страхотно се е получила, браво, Руми! :)

    ОтговорИзтриване
  4. А как стои въпросът с прането на торбата? Боята няма да се отмие , така ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Боята е за текстил. Не се отмива при пране. Стига все пак да не ги пуснеш на 90 градуса

      Изтриване
  5. Лулу, браво на теб. Чудесно си се справила. А текстилните бои от къде купуваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От всеки един магазин за художествени материали. Купувала съм от Слънчоглед, от книжарниците на Шипка 6, от Хоби център в Младост и Хоби арт в Мол София.

      Изтриване
    2. Благодаря! МОЛ София ми е най-удобен.

      Изтриване
  6. Тази идея отдавна я гледам и много ми хареса, но баща ми от стотици години шие торбички от изрезки и ми подарява при всеки празник;))), та имам за следващите 200 години. И да ти кажа, твоята е май по-добра от онази, дето гледах в Пинтерест;)))

    ОтговорИзтриване
  7. Много хубава чанта се е получила.

    ОтговорИзтриване
  8. Браво, браво!
    Може вместо ябълка да се изрязват формички от домакинската гъба, примерно!
    Р.Дамянова

    ОтговорИзтриване
  9. Уъркшоп някоя неделя? Виното/домашно/ от мен :) Подпис: ni vu ni connu ;)

    ОтговорИзтриване
  10. Малеее, идеята е страхотна. Искам и аз такава чанта. От къде се закупуват такива боя. Мисля и аз да се пробвам да направя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От всяка една книжарница за художествени материали. Има и на Шипка 6, има и в Слънчоглед, има и на много други места

      Изтриване
  11. Днес се мотах тук, че търсех една твоя рецепта и с изненада открих, че от близо година не си слагала нищо с месо ( или лошо съм гледала;))
    Ама ако съм права, метни нЕкоя мръвка, празници идат;) Шегувам се, месо ям рядко, но наистина се учудих. Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм, права си! Вярно, че го ограничавам до веднъж седмично, но със сигурност съм си месоядна! Ще си поправя грешката:)

      Изтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...