Сигурна съм, че дори и да не сте от София вече сте надлежно запознати с количествата паднал сняг по милиметри. В допълнение на селфитата и постовете във Фейсбук, тази година активно участие взеха и медиите. Очевидно моментната липса на апокалиптична новина в държавата ги хвърли в паника и ги накара да се фокусират върху количествата дърва, които са събрали индианците (предполагам знаете вица), чертаейки мрачни картини за епохален и невиждан студ през зимата. Дето се казва, не е необходимо да критикувам, но просто не можах да се въздържа:) Аз, обаче, съм фен на всички сезони и освен, че опашката за смяна на гуми беше неприятно явление, първият сняг по- скоро ме зарадва. Отдадохме се на червено вино, ароматен чай, лежерен обяд в много приятен ресторант, печени кестени, камина и Лате с тиква и карамел.
Преди около година и нещо пих подобно лате в Starbucks някъде в Англия и направо се влюбих. Въпреки, че като цяло асортиментът тук и там няма голяма разлика, не открих подобна напитка в българската версия на веригата. Преди две седмици отново се оказах в Лондон и отново си поръчах pumpkin spice latte (после установих, че вече го има и тук). За това време бях престанала да пия кафето със захар и латето ми се стори отровно сладко. Замислих се, че всъщност в него няма нито тиква, нито истински карамел, нито истински подправки. Амбицирах се да си направя подобно лате, но с истински съставки и не толкова лепнещо от сладост. Получи се повече от добре.
Обръщам внимание, че в рецептата фигурират съставки, които изискват предварителна подготовка (като тиквено пюре и карамелен сос). Давам обяснение как се правят и те, но всъщност може да си приготвите по- голямо количество и да си ги държите в хладилника. Могат а се ползват за доста други рецепти за напитки и сладкиши, така че у нас почти непрекъснато се мотаят някакви такива бурканчета из хладилника по това време на годината.
Лате с тиква и карамел
Продукти за 1 чаша
- 1 доза еспресо
- 2с.л тиквено пюре*
- 150мл прясно мляко
- 1/2ч.л подправки: канела, карамфил, индийско орехче и черен пипер
- 2с.л бита сметана
- Тофи сос на вкус**
В малка суха касерола се слагат подправките да се загреят за около 30 сек. Добавя се млякото и се оставя да кипне. На дъното на дълбока чаша се слага тиквеното пюре и малко от тофи соса. Прибавя се еспресото и на струя се изсипва млякото с подправките. Отгоре се украсява с битата сметана, канела и още от тофи соса. Сервира се горещо.
* За тиквеното пюре просто сварявам тиквата на пара. Пасирам с малко кафява захар или меласа (1-2с.л на 500г тиква) и още горещо, затварям пюрето в буркан с винт. На практика се херметизира и ако го съхранявате в хладилника, издържа до към 2-3 седмици. Аз го разпределям в средно големи буркани и го използвам за тиквен пай или добавено към овесените ядки за закуска.
**тофи сос: особено любим! В дълбока касерола карамелизирам до светло златисто чаша бяла кристална захар. Междувременно разтапям около 100г масло в микровълновата. Похлупете го с нещо, защото иначе гърми и мърля всичко. Отделно кипвам към 100мл прясно мляко или животинска сметана. Много е важно всички продукти да са горещи, за да се получи гладък и хомогенен тофи сос.
Когато захарта придобие приятен загар, дърпам от котлона и прибавям горещото масло при непрекъснато бъркане. Ако правите карамелизирани ядки - сега е моментът да ги сложите:) Около 10 сек по- късно прибавям и горещото мляко, като продължавам да бъркам непрекъснато. Сместа ври и кипи с големи мехури. Когато стихията поутихне, връщам за още около минута на котлона. Сипвам още горещият сос по затоплени сухи буркани с винт, затварям и когато изстинат ги прибирам в хладилника. Сосът е страхотен за всякакви други рецепти, включително и за сервиране с палачинки, печени ябълки или пържени филийки.
Върховни снимки, рисунки, абе 'Сичко, дето се вика:)
ОтговорИзтриванеЗа съжаление у нас все още няма сняг, само студ, дъжд и кал, така че благородно ви завиждам!
И ако може-да съм на мястото на Ети пред камината:)!
Приятна неделя!
Р.Дамянова
Изкусително предложение и вълшебни снимми, Руми!! Имам останало пюре от тиква :) и сега отивам да забъркам карамелен сос...
ОтговорИзтриванеУютен неделен ден ти желая и да гушнеш това мяукащото от мен!!
Абе, да си кажа честно, положението при нас си беше доста неприятно. Вчера сутринта спря тока и така до 3 часа тази сутрин. Съответно нямаше отопление, прибягнахме до готвене в зидана селска фурна , магазините наоколо не работеха и от падналите дървета по пътя се налагаше да обикаляме доста. Живея извън Околовръстното на София. Апокалиптично не е било в никакъв случай , но си беше много неприятно- главно заради студа. Сега, когато нещата се нормализираха, е време да запалим камината и да направим по едно тиквено лате. При теб се вижда красотата на този сезон, който аз лично обожавам!
ОтговорИзтриванеУют. Това се вижда и усеща от снимките. Страшно приятно е това усещане, благодаря ти. Златно момиче си ти!
ОтговорИзтриванеРецептата е страхотна.А най-хубавото е, че съставките в нея могат да се ползват и отделно, което е много рационално.В нашата Източна България цяла седмица ни плашеха с колосално захлаждане, което се реализира едва вчера с дъждове и кал :) Нищо ново, зимата винаги ни изненадва. Поздрави !
ОтговорИзтриванеАу, чудничко е това! Ще опитам и топъл вариант, в Хепи шейка е студен, така може би дори повече ще ми хареса! Снимките са уникални, както винаги! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрашно вкусна и сгряваща идея :)
ОтговорИзтриванеОбичам да разнообразявам вкусът на кафето и от този съм впечатлена доста. Да не говорим, че е абсолютно подходящо за сезона:). За пръв път го виждам и чувам сега и тук. Страшни графики, Лулу!!! Котарачето как се протяга:) Уютно ви е, личи си и готино:). Поздрави!
ОтговорИзтриванеВ къщи никой не обича тиква. Но идеята ми хареса и ще я пробвам. Особено държа на тофи соса:) Страхотни рисунки, Руми! За снимките си знаеш.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Често обичах да се отбивам в Starbucks, но откакто го преместиха и не ми е на 2 крачки, попропускам и явно съм пропуснала Тиквеното Лате (без тиква). Но твоят вариант адски ми допада и определено ще го вместя с някоя от следващите студени сутрини тази седмица! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Руми, разкошно е! Ще взема да го пробвам тези дни, че много обичам старбъксовите лате-та, особено ако има и карамел :)
ОтговорИзтриванеМного уютни снимки!
Топли, уютни и толкова добре направени снимки! Благодаря за удоволствието да видя моята есен в тях! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТиквата! Толкова истинска, току-що откъсната! Прекрасна е! Усмивки!
ОтговорИзтриванеРуми, направо ми замириса на дърва, камина и уют! Прекрасни снимки и презентация. Прегръдки
ОтговорИзтриванеВчера отидох до магазина за тиква. Нямаше обикновена, взех био Хокайдо. На касата се оказа, че няма бар код и трябваше да чакам 15 минути, докато персонала оправи недоразумението. Дотогава станах известна сред касиерките като "Жената с тиквата".
ОтговорИзтриванеСварих, пасирах и т.н. Днес приготвих тофи соса. Е, няма такава вкусотия!!!! Облизах черпака и се ядосвам защо бързо налях тенджерата с вода, а не облизах и нейното дъно. Толкова е вкусно.
Утре съм поканила гости на тиквено лате и други вкусотии :)
Хахахаха, оф преди две седмици станах известна точно с прозвището Жената с тиквата (или може би Жената тиква), след като изпуснах една и я пръснах по пода на супермаркета в час пик:))))
ИзтриванеДано ви хареса латето. Ако не ви допада, имате и план Б - взимате лъжици и изяждате Тофи соса:)
А в хладилник колко време трае тофи соса?
ИзтриванеУспешна седмица!
Р.Дамянова.
Прекрасна публикация, представена с много вкус! А и от Старбъкс доста ми допада Pumkin Latte-то, така че нямам търпение да опитам рецептата!
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта за студените дни! Влюбена съм в чашите, може ли да споделиш от къде са?
ОтговорИзтриванеСупееееер! Аз също бих искала да попитам от къде са тези интересни чаши?
ОтговорИзтриванеЛу, мисля, че есента ти отива най-много! Тези неща с тиквите са толкова уютни, че чак ме гъделичкат ароматно по носа. Всъщност ти си уютна. Чакаме още тиквени рецепти... и книга :P
ОтговорИзтриванеЗдравейте РумиІ Бихте ли ми казали откъде сте купили чашките-тип бурканчета, които сте използвали за фотосесията?Сърдечни поздравиІ
ОтговорИзтриванеСупер! Ето какво ще правя с почти постоянно наличното тиквено пюре, останало от бебето :)
ОтговорИзтриване