неделя, 26 октомври 2014 г.

Уикенди: Лате с тиква и карамел

Сигурна съм, че дори и да не сте от София вече сте надлежно запознати с количествата паднал сняг по милиметри. В допълнение на селфитата и постовете във Фейсбук, тази година активно участие взеха и медиите. Очевидно моментната липса на апокалиптична новина в държавата ги хвърли в паника и ги накара да се фокусират върху количествата дърва, които са събрали индианците (предполагам знаете вица), чертаейки  мрачни картини за епохален и невиждан студ през зимата.  Дето се казва, не е необходимо да критикувам, но просто не можах да се въздържа:) Аз, обаче, съм фен на всички сезони и освен, че опашката за смяна на гуми беше неприятно явление, първият сняг по- скоро ме зарадва. Отдадохме се на червено вино, ароматен чай, лежерен обяд в много приятен ресторант, печени кестени, камина  и Лате с тиква и карамел.


Преди около  година и нещо пих подобно лате  в Starbucks някъде в Англия и направо се влюбих. Въпреки, че като цяло асортиментът тук и там няма голяма разлика, не открих подобна напитка в българската версия на веригата. Преди две седмици отново се оказах в Лондон и отново си поръчах pumpkin spice latte (после установих, че вече го има и тук). За това време бях престанала да пия кафето със захар и латето ми се стори отровно сладко. Замислих се, че всъщност в него няма нито тиква, нито истински карамел, нито истински подправки. Амбицирах се да си направя подобно лате, но с истински съставки и не толкова лепнещо от сладост. Получи се повече от добре.



Обръщам внимание, че в рецептата фигурират съставки, които изискват предварителна подготовка (като тиквено пюре и карамелен сос). Давам обяснение как се правят и те, но всъщност може да си приготвите по- голямо количество и да си ги държите в хладилника. Могат а се ползват за доста други рецепти за напитки и сладкиши, така че у нас почти непрекъснато се мотаят някакви такива бурканчета из хладилника по това време на годината.


Лате с тиква и карамел
Продукти за 1 чаша

  • 1 доза еспресо
  • 2с.л тиквено пюре*
  • 150мл прясно мляко
  • 1/2ч.л подправки: канела, карамфил, индийско орехче и черен пипер
  • 2с.л бита сметана
  • Тофи сос на вкус**

В малка суха касерола се слагат подправките да се загреят за около 30 сек. Добавя се млякото и се оставя да кипне. На дъното на дълбока чаша се слага тиквеното пюре и малко от тофи соса. Прибавя се еспресото и на струя се изсипва млякото с подправките. Отгоре се украсява с битата сметана, канела и още от тофи соса. Сервира се горещо.


* За тиквеното пюре просто сварявам тиквата на пара. Пасирам с малко кафява захар или меласа (1-2с.л на 500г тиква) и още горещо, затварям пюрето в буркан с винт. На практика се херметизира и ако го съхранявате в хладилника, издържа до към 2-3 седмици. Аз го разпределям в средно големи буркани и го използвам за тиквен пай или добавено към овесените ядки за закуска.
**тофи сос: особено любим! В дълбока касерола карамелизирам до светло златисто чаша бяла кристална захар. Междувременно разтапям около 100г масло в микровълновата. Похлупете го с нещо, защото иначе гърми и мърля всичко. Отделно кипвам към 100мл прясно мляко или животинска сметана. Много е важно всички продукти да са горещи, за да се получи гладък и хомогенен тофи сос. 
Когато захарта придобие приятен загар, дърпам от котлона и прибавям горещото масло при непрекъснато бъркане. Ако правите карамелизирани ядки - сега е моментът да ги сложите:) Около 10 сек по- късно прибавям и горещото мляко, като продължавам да бъркам непрекъснато. Сместа ври и кипи с големи мехури. Когато стихията поутихне, връщам за още около минута на котлона. Сипвам още горещият сос по затоплени сухи буркани с винт, затварям и когато изстинат ги прибирам в хладилника. Сосът е страхотен за всякакви други рецепти, включително и за сервиране с палачинки, печени ябълки или пържени филийки.


23 коментара:

  1. Върховни снимки, рисунки, абе 'Сичко, дето се вика:)
    За съжаление у нас все още няма сняг, само студ, дъжд и кал, така че благородно ви завиждам!
    И ако може-да съм на мястото на Ети пред камината:)!
    Приятна неделя!
    Р.Дамянова

    ОтговорИзтриване
  2. Изкусително предложение и вълшебни снимми, Руми!! Имам останало пюре от тиква :) и сега отивам да забъркам карамелен сос...
    Уютен неделен ден ти желая и да гушнеш това мяукащото от мен!!

    ОтговорИзтриване
  3. Абе, да си кажа честно, положението при нас си беше доста неприятно. Вчера сутринта спря тока и така до 3 часа тази сутрин. Съответно нямаше отопление, прибягнахме до готвене в зидана селска фурна , магазините наоколо не работеха и от падналите дървета по пътя се налагаше да обикаляме доста. Живея извън Околовръстното на София. Апокалиптично не е било в никакъв случай , но си беше много неприятно- главно заради студа. Сега, когато нещата се нормализираха, е време да запалим камината и да направим по едно тиквено лате. При теб се вижда красотата на този сезон, който аз лично обожавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Уют. Това се вижда и усеща от снимките. Страшно приятно е това усещане, благодаря ти. Златно момиче си ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Рецептата е страхотна.А най-хубавото е, че съставките в нея могат да се ползват и отделно, което е много рационално.В нашата Източна България цяла седмица ни плашеха с колосално захлаждане, което се реализира едва вчера с дъждове и кал :) Нищо ново, зимата винаги ни изненадва. Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Ау, чудничко е това! Ще опитам и топъл вариант, в Хепи шейка е студен, така може би дори повече ще ми хареса! Снимките са уникални, както винаги! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Страшно вкусна и сгряваща идея :)

    ОтговорИзтриване
  8. Обичам да разнообразявам вкусът на кафето и от този съм впечатлена доста. Да не говорим, че е абсолютно подходящо за сезона:). За пръв път го виждам и чувам сега и тук. Страшни графики, Лулу!!! Котарачето как се протяга:) Уютно ви е, личи си и готино:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. В къщи никой не обича тиква. Но идеята ми хареса и ще я пробвам. Особено държа на тофи соса:) Страхотни рисунки, Руми! За снимките си знаеш.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Често обичах да се отбивам в Starbucks, но откакто го преместиха и не ми е на 2 крачки, попропускам и явно съм пропуснала Тиквеното Лате (без тиква). Но твоят вариант адски ми допада и определено ще го вместя с някоя от следващите студени сутрини тази седмица! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Руми, разкошно е! Ще взема да го пробвам тези дни, че много обичам старбъксовите лате-та, особено ако има и карамел :)
    Много уютни снимки!

    ОтговорИзтриване
  12. Топли, уютни и толкова добре направени снимки! Благодаря за удоволствието да видя моята есен в тях! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Тиквата! Толкова истинска, току-що откъсната! Прекрасна е! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  14. Руми, направо ми замириса на дърва, камина и уют! Прекрасни снимки и презентация. Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  15. Вчера отидох до магазина за тиква. Нямаше обикновена, взех био Хокайдо. На касата се оказа, че няма бар код и трябваше да чакам 15 минути, докато персонала оправи недоразумението. Дотогава станах известна сред касиерките като "Жената с тиквата".
    Сварих, пасирах и т.н. Днес приготвих тофи соса. Е, няма такава вкусотия!!!! Облизах черпака и се ядосвам защо бързо налях тенджерата с вода, а не облизах и нейното дъно. Толкова е вкусно.
    Утре съм поканила гости на тиквено лате и други вкусотии :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахахаха, оф преди две седмици станах известна точно с прозвището Жената с тиквата (или може би Жената тиква), след като изпуснах една и я пръснах по пода на супермаркета в час пик:))))
      Дано ви хареса латето. Ако не ви допада, имате и план Б - взимате лъжици и изяждате Тофи соса:)

      Изтриване
    2. А в хладилник колко време трае тофи соса?
      Успешна седмица!
      Р.Дамянова.

      Изтриване
  16. Прекрасна публикация, представена с много вкус! А и от Старбъкс доста ми допада Pumkin Latte-то, така че нямам търпение да опитам рецептата!

    ОтговорИзтриване
  17. Прекрасна рецепта за студените дни! Влюбена съм в чашите, може ли да споделиш от къде са?

    ОтговорИзтриване
  18. Супееееер! Аз също бих искала да попитам от къде са тези интересни чаши?

    ОтговорИзтриване
  19. Лу, мисля, че есента ти отива най-много! Тези неща с тиквите са толкова уютни, че чак ме гъделичкат ароматно по носа. Всъщност ти си уютна. Чакаме още тиквени рецепти... и книга :P

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте РумиІ Бихте ли ми казали откъде сте купили чашките-тип бурканчета, които сте използвали за фотосесията?Сърдечни поздравиІ

    ОтговорИзтриване
  21. Супер! Ето какво ще правя с почти постоянно наличното тиквено пюре, останало от бебето :)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...