петък, 27 юни 2014 г.

Санторини

Ако се забавя още малко с тази публикация, може направо да изпусна летния сезон, който и без това никакъв го няма.


Този остров ми беше станал нещо като фикс идея. 
За първи път се сблъсках с него при  някакво магнитче за хладилник, няколко снимки на позната и картичка от Гърция. Синьо, бяло, море, слънце, абе идилия! Тогава още не знаех, че тези неща са точно от Санторини.  Първият ми реален сблъсък с тази страна далеч не отговориха на представите ми. Не че на Тасос беше лошо, но нямаше нищо общо с моята перфектна  комбинация между бяло, синьо и малки студия, разположени по терасите на някакъв склон. После последваха други острови, но пак не беше същото (макар, че някои със сигурност си заслужават)



Прочетох това - онова и мечтаната дестинация беше набелязана. Някакъв вулкан на майната си. Мина доста време преди да се докопам до него. Така както в началото на миналата година реших да си купя фулфрейм апарат, точно на същия принцип тръгнах и за Санторини. Просто пуснах статус във ФБ с въпрос коя туристическа агенция бихте ми препоръчали и по стечение на обстоятелствата Антон от Астрал Холидейз се свърза с мен. На другия ден имах резервация, а месец по- късно седях в самолета на път за мечтания вулкан.


Има ли смисъл да обяснявам, че между реалност и магнитче за хладилник има огромна разлика? От къде да почнем. Да речем от късата пистичка за кацане, инфарктното спиране и смешното летище? И ли не, може от факта, че в хотела имаше Интернет само на рецепция? Мен не ме притеснява, но ще кажа само две думи - кисела тийнейджърка! Всъщност може би от там, че първата вечер не можах да снимам в Оя, защото същата тази щерка добави към мрънкането за липсата на Интернет и тракането със зъби и посинели устни. Така де, що трябва да си носиш яке и да си обуваш дълъг панталон, като можеш да изпилиш нервите на родителите си?!?!?!  Ооо да, за малко да забравя тълпата туристи струпала се да снимат прословутите залези. Като казвам тълпа, разбирайте, че от значение е номерът обувки, който носите. Над 40 вече нямате шанс да стоите на два крака и ще ви се наложи да откарате 2 часа в поза щъркел. Това разбира се по никакъв начин не повишава шансовете ви да направите и един кадър, без нечия глава в него. А за бурята дали случайно казах?





Не съм! Ами издуха ни отвратителен вятър и ни заплющя як дъжд.... Каква изненада! Аз май точно от това се опитвах да се измъкна, ама карай. Аааа, да и да не забравяме мъглата на другия ден.



Седейки  на ръба на някаква тераса и вкисвайки се тихо, почти щях да пропусна краткия момент, за който мъглата се вдигна  и откри гледка към пристанището.


И после някак си всичко си дойде на мястото. И магнитчето за хладилник и картичките в синьо и бяло - всичко си беше там.


Преди да тръгна бях чела някъде, че на Санторини е толкова красиво, че на където и да се обърнеш и с каквото и да снимаш, можеш да направиш картичка за 5 евро. Е, не е точно така, но поне за 2 евро със сигурност:))) Не на всякъде, но за Фира и Оя е гарантирано.








Хубавото нещо на мъглата беше в липсата на хора. С първите слънчеви лъчи, тълпата се появи. Не от туристи. От булки и младоженци, накацали на всяка възможна равна повърхност, в всевъзможни рокли, шапки и обувки:) И разбира се техните фотографи, въоръжени до зъби с всякакви  обективи, апарати, отражатели и осветление.


Именно във Фира и Оя може да видите характерната "терасовидна архитектура" и оцветените къщи, храмове и студия  в синьо и бяло. Превърнати са основно в туристическа забележителност и всяка от къщичките е хотел, ресторант или магазинче. Макар и кича да е доста застъпен, в Оя преобладават малките арт магазинчета с бижута и керамика.


Историята на острова е доста впечатляваща. Благодарение на множеството вулканични изригвания е имал почти кръгла форма. Населяван от добре развита цивилизация, Санторини е бил важен пристанищен център. Около 1400 г.пр.н.е настъпва страшен катаклизъм в следствие на  супер изригване на вулкана, отнасящо 2/3ти от острова. Последвалото цунами и вулканичната пепел нанасят огромни поражения и върху съседните острови. Останки от взрива са открити чак в Египет. Централната част на острова на практика изчезва, като кратерът се запълва с вода (днешната калдера). В центъра продължава да има малки островчета, на които има активни вулканични изригвания. Ако се интересувате, не пропускайте туристическите корабчета, които организират екскурзии до Неа Камени.


 Въпреки лишеният от живот пейзаж, усещането да си пъхнете ръката в някоя от цепнатините и да усетите жегата, идваща от недрата на земята  е просто неописуемо.


Самата разходка с корабчето покрай брега също е много приятна.

Подходих  с необходимото уважение и към винарските изби на острова. Заради вулканичната почва, там не вирее почти нищо друго освен определен вид боб и грозде. Много грозде:) Гърците са се възползвали, а винарните са отворени за посетители, които искат си купят вино или просто да дегустират продукцията.

 В крайна сметка успях да се добера да снимам прословутия залез на Оя.


Беше много красиво, въпреки леката облачност, която попречи да видим спектакъла в завършен вид.





За това колко е романтично може да се поспори. Тълпите наистина са впечатляващи. Най- доброто място за снимки е крепостта на Оя. Има едно ъгълче, от което видимостта е най- добра. То бива барикадирано от японските туристи още в преди два на обяд. Няма по- велик турист от японския турист. Влизаш в тоалетната и те са там и снимат:) Аз изглеждах като аматьор от детската градина пред тях:)


И все пак романтика на острова има. Ако тръгнете от Фира към Фиростефани по туристическата алея има прекрасни малки ресторантчета, предлагащи удивителна  гледка към калдерата. 


Съзерцаването на залеза и мъждукащите светлини на градовете може да бъде наистина много приятно изживяване.






Реших да си направя и отпечатам книжка със снимки от пътуването, които са толкова много, че не мога да публикувам всичко тук. Може да я разгледате на този адрес http://issuu.com/rumianaboseva/docs/santorini/1, или като кликнете на снимката по- долу.




32 коментара:

  1. Lulu, божествени снимки, интересни впечатления и въобще истинско удоволствие да посащавам блога ти...винаги!

    ОтговорИзтриване
  2. Уникално място! И снимките ти са също уникални, Руми! Ако ти си аматьор пред японците не мога да си представя какви да са техните снимки?!?

    ОтговорИзтриване
  3. Аууу, Руми! Санторини с Куба са моята фикс идея, а преди година на косъм се разминах със сбъдването на по-близката дестинация! Сега с тези кадри пак бе амбицираш, значиии :) А по между другото, слънчеви бейзажи на Санторини има много, а такива в мъгла за първи път виждам и пак са фантастични ;) Благодаря за чудната фото-разходка!!
    Поздарви :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни снимки, завиждам ти благородно-в Гърция ако ще и сняг през август- за мене поне-пак си е Гърция!
    P..S.:(1) Ееее, най-накрая да ни го покажеш и Мъжът на Лулу:)!
    P..S..:(2)А за това за картичките си е абсолютно вярно- накъдето и да се обърнеш виждаш красота!!!!
    Р..Дамянова..

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен фотограф си, Руми!
    Не знам японците какво снимат, те просто си снимат, защото са родени дето се вика с фотоапарат на врата и това им е сякаш основното занимание. Но си представям само на какво си се подложила ти, за да направиш толкова много кадри "без глави" :) Уникални снимки! Ако издадеш книжката, не по 5 евро на кадър, ами по 50 поне трябва да искаш!
    Благодаря ти за удоволствието, което ми достави, мила! Поздрави и приятна ваканция!

    ОтговорИзтриване
  6. Velikolepni snimki !!!! Blagodaria za krasivata prikazka .

    ОтговорИзтриване
  7. прекрасно, написано, страхотни фотографии......много надъхващо и запленяващо:) Успех:)

    ОтговорИзтриване
  8. Пак очароваш! С разказ, снимки, събрани и споделени впечатления. Благодаря ти, Руми ;)

    ОтговорИзтриване
  9. От много време съм си заплюла тази дестинация. Вярвам, че мечтите ми ще се сбъднат някой ден. В кой месец е най-хубаво да се посети острова?
    Снимките ти са невероятни и запленяващи. Благодаря ти за виртуалната разходка.

    ОтговорИзтриване

  10. Боже, колко е хубаво! Така си успяла да предадеш атмосферата ... направо незнам какво да кажа. Страшно ми се прииска да ида там, Руми. Пожелай ми го! А ти си велика! Велика!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, от сърце ти желая да отидеш не само там, а на всякъде, където си пожелаеш!

      Изтриване
  11. Ох, пак съм аз. Руми, това, че си направила книжката е велико. Който и когато да спомене Санторини ще го препращам тук при теб. Няма да се намери никъде в нета по-красива информация за това великолепно местенце. И то само благодарение на безкрайния ти талант. Покланям ти се до земи!

    ОтговорИзтриване
  12. Уникални и запленяващи кадри! Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Много красиво, поздравления за изключителните фотографии!!!

    ОтговорИзтриване
  14. В еликолепно съчетание на снимки, текст, настроение и атмосфера! Благодаря за възможността да видя толкова много красота!

    ОтговорИзтриване
  15. Руми, просто ме остави без дъх! Прекрасно!
    Благодаря ти за невероятното удоволствие и сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  16. Уникална разходка, Руми! Не съм виждала до сега някой да разказва за Санторини по този начин- с най- малките детайли.
    А книжката е уникална. Къде мога да си я купя?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. За пръв път виждам Санторини по този начин - екзотичен, мистичен, различен... Искрени комплименти за прекрасните снимки и за таланта ти да пресъздаваш по удивителен начин! Благодаря ти за поредната порция наслада!

    ОтговорИзтриване
  18. Руми, прекрасни снимки,атмосфера, разказ ...
    И аз мечтая от цЕли 2 години за Санторни (я чак и рима се получи ;))
    За съжаление до момента няма финансова възможност, но знае ли човек може би някой ден :)
    Благодаря че сподели, налсадих се на всяка снимка и всичко останало :)
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  19. може бо 10-тина пъти препрочетох и разгледах снимките, ако до сега не ми се ходеше в Санторини - е то сега искам да замина сега, веднага! Само че сега с тези разкошни снимки имам ужасно високи очаквания

    ОтговорИзтриване
  20. Ох не мога да не те поздравя. Санторини е магнетичен въпреки мъглата. А идеята да си го разпечаташ на книга е чудесен. Ние винаги правим така от местата които много са ни впечатлили. Спомням си че на един Свети Валентин в офиса си получих букет от 27 червени сърцевидни балони на чиито край беше закачен малък пакет... когато го отворих беше албума на съпруга ми ( преди да ми стане такъв де) събрал най-хубавите му спомени от Санторини. Още тогава се влюбих в мястото. Радвам се че си го видяла а живо.

    ОтговорИзтриване
  21. Толкова красиви снимки- малко са в разрез с леко претенциозното и "кисело" отношение :)

    ОтговорИзтриване
  22. Макар и със закъснение, не можех да не мина да кажа мнението си. Толкова време се оглеждах за тази публикация, че когато го направи, ме хвана яд, че нямам време да намина оттук. Страхотни снимки! Чудесно усещане , създават атмосфера и някак ми се доходи натам. Благодаря! И да знаеш, че ми се ходи само заради снимките, от текста схващам, че това не е моето място. Май природата няма да ми стигне;)

    ОтговорИзтриване
  23. Това е едно уникално място. Ако имах възможност щях да го посещавам всяка година. Поздравления за статията и снимките! Успех

    ОтговорИзтриване
  24. Това е едно невероятно място за релакс. Просто уникална красота!

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей Лулу, снимките и дестинацията са наистина завладяващи, но аз бих искала да попитам как си направи или къде поръча книжката. Форматът е много приятен. Мерси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз лично си печатам в чужбина. В БГ можеш да ползваш Photobook

      Изтриване
  26. През кой месец ходихте !

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...