вторник, 20 юли 2010 г.

Тюркоазено синьо

Пак става въпрос за море! Актуално е за сезона, дето секазва:)

Ама няма да е за нашето. То е Under construction, а аз вече се наснимах на индустриални гледки по друг повод:) Не е много трудно да си намерите алтернатива. Кавала е само на някакви си 4-5 часа път и от там следва приятна раходка с ферибот до Тасос.
И като стана въпрос за Гърция, няма как да не похапнем нещо с гръцки привкус - запечени зеленчуци с козе сирене и риган

Ако сте любители на узото, може да си сипете едно в допълнение:)

Всъщност от гръцката кухня най- много си падам по октоподите на скара. Поради липса на ресурс така и не им хванах цаката, а и мисля че ще се загуби част от романтиката, ако вместо на брега на морета ги врътна на скарата на терасата:) Чревоугодническата ми натура, винаги изпада в огромно умиление, като ги види накичени да се сушат на пристанището на Лименас.
Пак започнах от средата, но пък да си призная, нямам идея от къде точно да започна...
Пътят до Кавала, не е особено интересен, така че ще го прескоча. Веднъж стигнали до него, може да си отделите някой друг час да разгледате градчето. Предлага много приятни малки улички с типична атмосфера и примамливи мънички ресторанчета с много вкусна храна. Ако си направите труда да се качите на крепостта, може да се насладите на чудесната гледка, която се открива към пристанището
Може да се разходите и по самото пристанище и да наблюдавате рибарите, които товарят своите мрежи или просто хвърлят въдици, седнали на кея на някоя обърната кофа от латекс:)



Пътуването по залез до острава ви предлага няколко основни предимства:
а) хубава гледка и възможност за снимки при подходяща светлина

б) поради факта, че слънцето е слабо не успявате да се изпържите на потник, още първия ден отпочивката:)



 Преди да се качите на ферибота, може да се запасите с някакъв снакс и да наблюдавате реакцията на супер нахалните гларуси, които са способни да ви вземат залъка буквално от устата:) Ние ги хранихме умишлено, за да можем да ги снимаме, но те и без това идват достатъчно близо до корабите. Може би тук е моментът да отбележа, че снимките са от двете ми и ходения на фотосеминари, организирани от Фотосинтезис


Фериботите акустират в Лименас, което се води столицата на Тасос. Мъничко и лично по мое мнение леко невзрачно местенце.


Но пък там може да се почувствате буквално като у дома си. Просто няма заведение, в което да не откриете меню на български и поне един нашенец:) Като изключим краюбрежните заведения, най- интересно  място за посещение е пристанището.

Освен лодките, може да се разходите по крайбрежната улица с ресторантчетата или да се настаните на някое сенчесто местенце, просто да позяпате.


Изглежда не само аз го харесвам, защото винаги може да откриете влюбени двойки по кея или просто младеж, събрана на куп и слушаща силно музика.
Баз значение къде из Гърция с намирате, може да видите цветя почти навсякъде


Моето основно местообитание меше Макриамос - хотелско комплексче на два километра от Лименас. В близост до него е мраморния плаж, който до колкото схванах е приятно местенце. Аз частно казано така и не стигнах до там.

Едно от най- любимите ми неща, когато ходя на някое ново място е да наблюдавам местните хора.

За разлика от атмосферата в големите градове, тук имаш усещането, че времето някак си забавя ход. Може би това е ключът към привидното спокойствие на местните жители. Усащането за безвремие особено се засилва, ако се качите нагоре из острова.

Теологос е мъничко селце във вътрешността на острова.



Околовръст може да видите само камъняк и рехава храстовидна растителност. Първият път не му обърнах особено внимание, но при второто ни посещение, установих че предлага много приятна и типично средиземноморска атмосфера. Мъничките тесни улички, минават покрай така любимите ми къщички в бяла и тюркоазено


 Повечето от къщичките или бяха запустели или ние отидахме твърде рано, преди началото на истинския сезон

Панагия е друго мъничко градче, в което с удоволствие се разходих


Както повечето къщи на острова, преобладаващите цветове са бяло и синьо, а покривите са каменни



Качвайки се нагоре по хълма, съществува много голяма вероятност да се забиете в нечий двор . Тези хора изглежда не са много наясно с предназначението на оградите:)
Бъдете сигурни, че дори и да се озовете на някоя тераса, едва ли някой ще се разсърди, че сте му смутили уединението и сте навлезли в личното му пространство. Много по- вероятно е да ви се усмихнат и да ви попитат от къде сте:) Ние бяхме стадо нахални типове с фотоапарати и се завирахме къде ли не. Фактът, че никой не ни наби е достатъчно показателен:)
От чисто любопитство може да посетите някое от местните магазинчета,  в които продават различни видове сладка, зехтин и маслини. Аз се снабдих със сладко от диня, сладко от сушени домати и нещо не чак толкова екстравагантно - сладко от портокали.


От плажовете, може би най- любим ми остава Алики - малко заливче с убийствено тюркоазена вода!


Ако пътувате покрай брега, няма как да не се натъкнете на други необитаеми, но също толкова примамливи заливчета


За гръцката кухня какво да кажа - хем има много общо с нашата, хем е много различна:)

Рецептата днес е интересно,вкусно и лятно предложение с гръцки нюанс:)

Мариновани запечени зеленчуци  с риган и козе сирене



Продукти

2 малки тиквички
1 патладжан - по възможност не о т най- малките
2 големи глави лук
2-3 червени чушки
3 домата
1 зелена чушка
10 маслини
2 сушени домата
250 гр. козе сирене - може да замените с кашкавал
3-4 скилидки чесън
зехтин, сол, черен пипер, риган

За маринатата:

1 с.л мед
2 счукани скилидки чесън
50 грама зехтин
сол


Може да започнете с подготовката на зарзавата, която всъщност е основната тънкост на това ястие


Нарежете патладжана и тиквичките на шйби, посолете и оставете да се отцедят 15 минути. Лукът също трябва да бъде нарязан на шайби. В голяма купа смесвате продуктите за маринатаа. Изписвате вътре тиквичките, патлаждана и лука и разбърквате внимателно. Оставяте да престои 30 минути в хладилника. През това време опичате и обелвате 2 червени чушки. Може да съкратите малко процедурата, като ползвате консервирани. Загрявате грил тигана или скара и изпчате леко от дветестрани лука, тиквичките и патладжана.


Нарязвате доматите и остатъка от чушките на шайби. В тава редите наслоеве тиквички, лук, домати, патладжан, печени и пресни чушки. Между всеки слой поливате със зехтин, маринатата, в която престояха тиквичките, ръсите със сол, риган, черен пипер, накълцан чесън, парченца сушени домати и маслини.


Покривата тавата с фолио и печете на 180 градуса поне 1 час.
15 минути преди да изключите фурната подреждате парченца козе сирене и запичате докато се разтопи.
Ястието не е от най- бързите, но усилието си заслужава и е ужасно вкусно, дори когато изстине!



P.S. На последния фотосеминар тествахме Олимпус Пен и двама души снимахме с един апарат. Слави ще ме прощава, ако съм пюбликувала някое нейно произведение, но вече изобщо не мога да се сетя кой какво снима...

20 коментара:

  1. Страхотен разказ Лулу, отдавна се каня да се запътя натам... :)
    Била съм в Гърция, но не и около Кавала и Тасос, а виждам че е прекрасно. Благодаря ти за хубавата разходка.
    А на ястието, сякаш направо усещам аромата...
    Сърдечни поздрави и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. В Гърция на почивка няма да се иде, то това е сигурно, но снимките и разказчето ми харесаха. Рецептата също.

    Прохладна и лека седмица :)

    П.П. Първата и тази с подпряното колело снимки са ми фавори :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за прекрасната разходка из Гърция и за чудната рецепта, като почитатели на сирената и средиземноморската кухня ... е точно по вкуса ни. :-)
    Много усмивки и слънчаво настроение през седмицата!

    ОтговорИзтриване
  4. Лулу,
    обожавам тюркоазения цвят,
    а това което показваш е прекрасно-
    харесвам такива, сякаш "замрели" градчета, в които всеки детайл ти говори много и ти създава невероятно усещане !
    А играта за рецептата си струва: обичам гриловани зеленчуци, а с тази марината и козето сирене...
    а, бе покапване си е отвсякъде!
    Поздрави и прохладни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Лулу, много добре си уловила и предала духа на острова в снимки. А кулинарното предложение е точно за сезона - свежо, леко и много апетитно :)

    ОтговорИзтриване
  6. lulu, много красив разказ за Тасос. И на нас ни е любим с чистите си води, мили хора и стари маслинови дървета. Много ми харесаха тюркоазените (води, кепенци и стари къщи с катинари) снимки. Ястието е точно по вкуса ни (без козето сирене, но ще заместим). Поздрави, с пожелание за тюркоазено лято!

    ОтговорИзтриване
  7. Este plato se ve delicioso y la combinación de sabores espectacular.

    Las fotos preciosas.

    Saludos

    ОтговорИзтриване
  8. Обичам Грция, е, не точно Тасос, но ти си го представила много красиво, повече отколкото е в действителност дори.....
    А иначе аз правих наскоро октоподи на скара, пуснах и начина, станаха много вкусни- и аз все си мислех, че няма да успея, но...пуста лакомия!
    Красиво и вълнуващо лято, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  9. Лулу, благодаря за страхотната разходка! Много примамливо изглеждат тези местенца, но едва ли бих се престрашила да отида до Гърция.
    Напоследък нямах време за "блог пространството". Връщам се да чета назад ;)

    ОтговорИзтриване
  10. Лулу,Поздравления!Най-сетне успях да те намеря!Съжалявам само, че трябваше по-рано да го направя!Това, което открих тук не е просто поредният кулинарен сайт, а нещо много повече - Релакс. Пожелавам ти тази положителна искра, която струи отвсякъде да не престава, тази положителна енергия, която раздаваш да ти се връща многократно.Благодаря!Обещавам да се спирам тук при първа възможност.БЛАГОДАРЯ! Надето

    ОтговорИзтриване
  11. Хей,ЛУЛУ!Мисля.че оставих коментар,не го виждам обаче,нищо...Исках да ти благодаря,релаксът с тези снимки ще ми е лятното пътуване!!!Онази врата,с катинарчето-запечатано е времето-страхотна,благодатна тема за творба!!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Харесвам Тасос... и Гърция така както си я показала. И за съжаление - да, предпочитана морска почивка за мен и половинът ми. Снимките ти са достатъчно красноречиви защо.
    Поздрави, Лулу :) и хубав утрешен ден :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ох, писах, писах и накрая всичко се затри:((( Вече съм полузаспала и не ми се пише наново, но искам да благодаря на всички за коментарите!
    Специални поздрави на Надето! Много се радвам да те видя и тук и страшно много ти благодаря за милите думи!

    ОтговорИзтриване
  14. Лулу,
    невероятен разказ и страхотно преживяване. Направо се пренесох там. Аз така и не успях да се запиша на курса от Фотосинтезис, ама следващият път няма да пропусна :)
    Зеленчуците са невероятни. Прогладна почивка и слънчеви дни :)

    ОтговорИзтриване
  15. Много дълъг пост, но пък пълен с прекрасни снимки, които те пренасят там някъде.
    Много хубава резепта, изглежда ми вкусно.
    Желая ти всичко най-добро!

    ОтговорИзтриване
  16. Харесвам Тасос.Снимките са разкошни!На някои от тях даже прилича на по-южните острови.
    Рецептата е голяма вкуснотия,с тези продукти няма как да не е!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  17. Аз съм виждала един друг Тасос - пролетен, дъждовен, потънал в сочно зелено. С неизползвани още каравани по плажа и самотни заливчета. Но и в сивкавото време и танца на дъждовните капки в морето имаше някакво очарование...

    ОтговорИзтриване
  18. Привет Лулу, при мен имаш награда. ще се радвам да се отбиеш :)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, много ще се радвам ако се засечем другият път:)
    Иренка, много пъти съм се пробвала с по- къси постове и така и не ми се отдава:)
    Диди Б, благодаря!
    Рос, в интерес на истината аз ходих през Април, така че и моите впечатления от Тасос, май са точно пролетни:)
    Лети, много, много благодаря!
    Летни проздрави на всички:)

    ОтговорИзтриване
  20. прекрасен пост - прекрасна летна рецепта - задължително ще я пробвам - внимките са великолепни - мерси че ги споделихте тук с всички нас - поздрави и до скоро и лек ден на всички тук

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...