сряда, 18 декември 2013 г.

7: To do

Вечерно време, след като целият екшън е приключил и настъпи тишина, се примъквам в леглото с таблета. Разглеждам, чета, пиша и обикалям из нета. Има много приятни места, които посещавам редовно и не чак толкова редовно. В по- голямата си част за храна, интериор, декор и направи си сам. Действа ми разтоварващо, вдъхновяващо или както искате там наречете състоянието, при което изтриваш от мозъка си неприятния привкус насъбрал се от злободневието и  запълваш освободеното пространство с нещо далеч по- красиво. Колекционирам си такива "хапчета" срещу стрес. Старателно събирани линкове със сайтове и блогове, идеи, съхранени в папки на компютъра или просто отбелязани в Pinterest за дните, когато съм настроение и аз да направя нещо. Сега мога да ви зарина с всякакви снимки, които да помогнат и на вашето коледно вдъхновение, но това, което повече ми се иска да направя и да ви покажа са  тези, които харесах от българските сайтове.

 

Когато светът около теб с години е граден с вкус е някак по- лесно да развиеш чувство на естетика или отношение към храната. Това е нещо, което  се възпитава и лично за мен е постижение, ако успяваш в среда запълнена с панелки, маргарин, анцузи, силикон, малка ракия и шопска салата с двойка кебапчета. Радвам  се искрено на лавинообразно растящия брой хора, които не просто водят блогове, защото е модерно, а ежедневно опитват нови неща, креативни са, мислят нестандартно, имат личен почерк и успяват да поднесат всичко това по красив и интересен начин. И светът постепенно се променя. Първоначално го забелязвах основно във виртуалното пространство, но все по- често го виждам и в реалния свят.  На гости при приятели с невероятно подредена маса и жилище, обзаведено с идея, вкус и креативно преобразяване на старите мебели. Виждам го в новоотвореното заведение. Без много средства, без изхвърляне в интериора, но леко, лежерно, уютно и с вкусна, истинска храна. Магазинчето зад ъгъла с ръчно направени подаръци, малката галерия с прекрасни бижута и ръчен сервиз от порцелан. Днес се редих 10 минути на опашка, за да си взема супа за обяд. Навън, на -5 градуса, защото вътре в миниатюрното заведение нямаше място за толкова хора. Не се издразних, не си тръгнах. Радвах им се. В помещение не по- голямо от баня, пекат хлебчета, правят вкусни сандвичи и невероятни салати, предлагат лимонада, топла домашна баница, качамак, печени плодове... Всеки ден е различно и всеки ден отивайки там, виждам по нещо ново. Наблюдавам ги от както отвориха. Виждам как всеки ден, освен асортимента им се увеличават и хората, защото това което предлагат не е просто вкусен и качествен обяд, а отношение . И понякога наистина вярвам, че има много неща, които зависят от самите нас. Понякога даже вярвам и в чудеса. Не само по Коледа:)
Ето ви моята колекция от рецепти и настроение. Не е изчерпателно и не правя листа на любимите български блогове. Те са много, много, много, много повече.


ВСИЧКИ СНИМКИ СА НА АВТОРИТЕ НА СЪОТВЕТНИТЕ БЛОГОВЕ.



http://anaslavova.blogspot.com/2013/12/blog-post_12.html?spref=bl

Обожавам я. Тази публикация ми носи същото настроение, каквото носи целият и блог - тишина, спокойствие, лека меланхолия, но най- вече усещане, за важността на детайлите и малките моменти. Мисля, че е точната противоположност на моя блог, където обикновено всичко е забързано, на моменти нервно и почти винаги създава усещане за шумен и претъпкан неделен пазар:)



Прекрасно и стилно кулинарно място, с интересни рецепти и красиви снимки.


http://culinarywithme.com/archives/2479

Нежната и красива торта рафаело на Мина от Angelloves cooking

http://angellovescooking.blogspot.nl/2013/12/raffaello-cake.html

Идеи за опаковане на подаръци и най- вече страхотното настроение и стил, което винаги може да намерите при Ради от 79 ideas

http://www.79ideas.org/2012/11/two-simple-wrapping-christmas-ideas.html

Прекрасно аранжираната маса и прекрасният блог на Катето от Наслада с Катерина

http://katterinar.blogspot.nl/2013/12/blog-post_9.html

Ради от Life Bites, винаги ме е радвала с финеса си. За тази година задължително ще пробвам Джинджифиловия и сладкиш с кафе и шоколадов ганаш


Marble Twist Roll на Ина от  Ossigeno. Тя е като луд с картечница. Ентусиаст, ескпериментатор и много, много енергична. Страшно я обичам!

http://fedorcka.blogspot.nl/2012/11/marble-twist-roll.html

Маслени бисквити с шоколадови бонбони на Катето от my candy kitchen. 


Почти не пропуска да остави коментар при мен. Благодаря! Не я познавам лично, но ми се струва страшно позитивен човек.

Маги от Кулинарни мисли и разни други неща с Джинджифилово кафе и най- вече начина му на поднасяне

http://kulinarnimisli.wordpress.com/2013/12/17/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8/

Приятно ми е да се отбивам там, дори и просто за да почета малко.

Страшно вкусните бисквити на Лети от Кулинарно приключение


Невероятното Задушено телешко бонфиле в солена билкова кора със сено. Йоана от Кулинарно в кухнята с Йоана, винаги ме е възхищавала с педантичността и вниманието към най- малките подробности при изпълнението на рецептите. Ако до Коледа си намеря сено, мисля точно това да е основното ни ястие.



Едно от най- любимите ми места е блогът на Диди от Готвенето е забавно. Лешниковите и бисквити с глазура от кафе и лешников крокан са просто фантастични. Пробвано!


Много се заинтригувах от бисквитите с джинджифил и крема сирене на Мира от Marmottes et Chocolat

Просто не мога да пропусна и хрупкавия празничен тиквеник на Бети от Вкусно с Бети. Много, много любим кулинарен блог, пълен с какви ли не идеи.


Изключително впечатляващите фотографии на Елена Карагьозова




 Пъстрият, весел свят на Биляна (MamaNaMALENA)




Пак стана много дълго, но много ми се иска да направя и част 2, защото останаха още страшно много неща, дело на хора, които макар и да не познавам, правят  света ми по- приятен и красив.

20 коментара:

  1. Аз пак се явявам на първа линия с коментарите, ама не мога просто да подмина без такъв!:)
    С всичко, което споделяш ми пълниш душата и се радвам, че има такива хора като теб и като тези, в публикацията ти и като всички останали автори на блогове, в които срещаме красиви и позитивни неща.
    Лулу, всъщност от всичко дето го написах досега, исках да ти благодаря за това, че ни вдъхновяваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А пък аз искам да ти благодаря, че не пропускаш да наминеш:)

      Изтриване
  2. Tazi statija me prosalzi.. Ne jiveja v Bulgaria , ne zashtoto ne ja obicham. Naprotiv ! Chuvstvam se gorda kogato sreshna takiva bulgari kato teb i vsichki ostanali, koito po takav ocharovatelen nachin si ni gi predstavila v tozi post.
    Vie pravite ejednevieto ni po-krasivo . Blagodarim vi ! S ogromno udovostvie shte posetja spomenatite blogove .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти marri_ana. Иска ми се да не губя оптимизма и да продължавам да вярвам, че можем да си направим едно по- хубаво място.

      Изтриване
  3. Страхотни идеи, веднага си набелязах няколко нещица за пробване вкъщи. За сеното - продава се в магазините за животни, има и в големите супермаркети.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Днес си намерих точно в такъв магазин:)

      Изтриване
  4. Много добра идея.Очаквам с нетърпение част 2 :)

    ОтговорИзтриване
  5. И аз и аз, чакам с нетърпение част 2! Много красота и креативност виждам тук постоянно! Поздравления, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина вдъхновяващи и сгряващи!

    ОтговорИзтриване
  7. Едно от моите любими места е твоят блог, Лулу! Изпитвам някакъв вид спокойствие след като го посетя. Даже смятам, че мислим еднакво, а днешната ти публикация е доказателство за това. Подготвила съм си няколко рецепти, които да направя за празниците, а сега се оказаха почти всички събрани тук.
    Искам само да благодаря, и да пожелая на теб и семейството ти весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Сани! Аз не съм особено спокойна натура и се радвам, ако все пак в блога съм успяла да създам такова усещане:)
      Щастливи празници и на теб!

      Изтриване
  8. благодаря, лулу! не само за това, че си включила и моя блог сред толкова много впечатляващи хора и красиви места. преди всичко благодаря за цялата енергия и страст, с които правиш своите красиви неща... за вдъхновението и за примера.
    радвам се, че те познавам и се надявам скоро да наминеш през прага, за да те заведя в онзи специален ресторант, за който си говорихме.
    весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ради, благодаря ти! За пример чак не знам де.....:)
      Планувала съм пак едно посещение през следващата година:)

      Изтриване
  9. Лулу, ти си интересен човек и много вдъхновяващ! Минаваш през нещата и изразяваш емоциите си по необикновен начин- снимките ти, обработката им, написаното, а най-вече до читателя достига ненаписаното ....
    Радвам се, че ти харесва моя блог и нещата, които приготвям и ти благодаря, че си ме включила сред толкова интересни места, които посещаваш.Благодаря ти и за това, което споделяш! Винаги много докосващо!

    p.s.
    Още снощи прочетох това, но трябваше да нарисувам до 5,00 сутринта няколко дузини меденки, а на всичкото отгоре и тока спря.

    ОтговорИзтриване
  10. Лулу, благодаря ти! Имаш ли представа какво вдъхновение си ти? Благодаря ти за насладата, която доставяш на всички нас с твоето местенце. Не минавам често с коментари, но вечер преди да си легна не мога да не мина от тук...за по-приятни сънища :)
    Желая много светли и уютни празници на цялото ти семейство!
    Поздрави,
    Кеми

    ОтговорИзтриване
  11. Лулу, благодаря ти! :) За мен ти си вдъхновение!

    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  12. Лулу, когато аз искам да се заредя с идеи и настроение, един от блоговете, които задължително отварям е твоя!
    Много обичам енергията, цветовете и светлината, които струят от твоите странички! Благодаря ти за вдъхновението и настроението, с които ме зареждаш!
    Радвам се, че бисквитките са ти харесали и благодаря, че ме включи към компанията на всички тези интересни виртуални кътчета!
    Прегръдки и пожелание за вълшебна и прекрасна Коледа!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря за красотата и вдъхновението, с което ни зареждаш Лу! Благодаря и за включването ми към тази компания от изумително вдъхновяващи , пълни с енергия хора!
    Бог да благослови теб и семейството ти! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  14. Често се отбивам в приказното ти местенце - и въпреки че рядко "сколасвам" да коментирам - снимките и публикациите ти са истинско вдъхновение за мен!!! Чувствам се поласкана, че "снежната" ми торта е спряла погледа ти :)
    Светли и весели празници!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотни неща! Обожавам зимните празници и как дома се преобразява с цялата тази украса и вкусотии. Невероятни неща сте приготвили, усеща се истинския дух на Коледа. Обожавам този празник, защото е много романтичен и се събираме цялото семейство :)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...