вторник, 3 декември 2013 г.

22: Руска класика с круши и канела

Предварително се извинявам за снимките, които ми се получиха ужасни. Сладкишът е наистина фантастичен и не бързайте да го съдите само по неугледния му външен вид. Той си е такъв по природа, но това не му пречи да е невероятно лесен и страшно вкусен.  От онзи тип, които задължително трябва да опитате. Много популярен в руската кухня под името тврожная запеканка:)


Може дори да не ползвате точна рецепта и указания. Гарантирам, че пак ще ви се получи.

Сладкиш с извара и круши

500гр извара
3 яйца
4-5 с.л грис
50гр разтопено масло
2 круши - обелени и нарязани на дребни кубчета
80гр захар
1 ч.л канела
1 бакпулвер
ванилия, настъргана лимонова кора

Не съм изпуснала брашното, просто няма такова.
По желание може да замените захарта със стевия,  мед или кленов сироп


 В дълбока купа разбъркайте всички продукти до хомогенна смес. Сипете в тава застлана с хартия за печене. Печете 30 - 40 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна.
Ми това е:)


Аз ползвах мултикукъра. В упътването пишеше, че може да печеш в него. Ако трябва да бъда откровена, питката ми беше лек провал, но за сметка на това този сладкиш е просто роден за мултикукър.
Изсипах сместа директно в купата, настроих на програма печене на 150 градуса за 40 минути и седнах да си чета книжка.


 В конкретния случай отгоре го залях с плодово масло. Ако не сте си направили такова може да ползвате някакъв конфитюр или мед.


 Сладкишът търпи невероятно много интерпретации. Може да ползвате друг вид плодове или изобщо да не сложите такива. Може да увеличите количеството, както и това на подправките. Тиква, орехи и стафиди също много му тичат:)



8 коментара:

  1. Руми чуден е сладкишът. И аз от известно време обмислям да направя един такъв в кукъра, вдъхновена от руските форуми, но все не му идва редът, или по-скоро не смогвам да отида за твораг, че да е съвсем автентично :)) Поздрави и лека вечер

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, пробвах го и с тврог и с извара. Разлика няма

      Изтриване
  2. По отношение на вкуса, убедила съм се, че няма да ме подведеш;) Същото е и със снимките, макар понякога ( както днес), да твърдиш обратното! Ще го пробвам, спор няма;)

    ОтговорИзтриване
  3. Мъх, сигурна съм, че ще ти хареса. Аз много време му се канех, но ми звучеше страшно съмнително. Сега направо съжалявам, че не го пробвах по- рано:)

    ОтговорИзтриване
  4. Руми, пак ми отваряш работа в кухнята :) Ще го пробвам може би още този уикенд, звучи толкова лесно! И изглежда страхотно!
    Хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  5. Руми, приготвих този руски сладкиш по твоята рецепта и се получи страхотен, ужасно много ми хареса и чудно ни се услади!
    Опредлено ще се сещам често за него и ще го приготвям, имам ли възможност. Благодаря за споделената рецепта!
    Поздрави и хубав ден. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Радвам се, че ви е харесал. На мен ми е особено любим, въпреки не чак толкова угледния вид.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, грис може ли да се замени с нишесте или друго нещо, в момента не мога да набавя грис.

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...