четвъртък, 5 декември 2013 г.

20: Тиквено време

Колкото повече наближава края на годината, толкова повече неща се струпват. Забелязала съм, че всяка година е така. Поне при мен.  В дни като този, дори нямам сили да си тръгна от офиса. В един момент се чудех дали е по- гадно да стана от стола или да си остана втренчена в компа. Всичко това се изпари в мига, в който влязох вкъщи, видях запаления огън в камината и си направих едно греяно вино в мултикукъра. Home, sweet home:)


Вечеря нямаме, но имаме сладки и мъфини. Еми, какво да се прави, и това е храна. Някаква. Деца, знам че сте много щастливи от този факт и изобщо не разбирате, защо ви се извинявам, но някой ден ще осъзнаете, че не е гот да вечеряте мъфини, докато майки ви трака поредния пост в блога:) Надявам се точно тогава да се сетите, че съм ви се извинила:)




Та по въпроса с мъфините - много са хубави. Горещо препоръчвам. С тиква, крема сирене и хрупкав топинг. Причислявам ги в категорията  "любими зимни рецепти":)


Тиквени мъфини с крема сирене

За мъфините
1 1/2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
2 яйца
1/3 ч.ч олио
1 ч.ч пюре от тиква (варена, печена, задушена - няма значение)
50г едро смлени орехи
1ч.ч кафява захар
1/2ч.ч прясно мляко
канела, карамфил, индийско орехче, черен пипер

За пълнеже
175г крема сирене (аз ползвам Филаделфия)
1/2ч.ч мед

За топинга
80г масло, нарязано на кубчета
3с.л брашно
2с.л фини овесени ядки
1/2 ч.ч кафява захар


Брашното, захарта, подправките, бакпулвера и орехите се смесват в купа. Отделно се разбъркват яйцата, олиото, пюрето от тиква и прясното мляко. Мокрите съставки се изсипват при сухите и се разбъркват, колкото да се смесят.
Крема сиренето се разбърква с меда.
Във формичките за мъфини се сипва по лъжица от тестото, колкото да покрие дъното. Слага се лъжица от пълнежа с крема сирене и се покрива отново с тесто.
В купа се сипва маслото за топинга, нарязано на кубчета, добавят се брашното, захарта и овесените ядки и с вилица се намачква, докато се образуват трохи.С тях поръсвате мъфините.


Печете около 25 мин. на 180 градуса. По желание може да оваляте в кафява захар и канела, когато поизстинат.


Утре е Никулден и разбира се ще похапнем риба. С риск да ме обвините в национално предателство, аз ще готвя сьомга в кокос, вместо шаран.
Децата бяха категорични, че шарана им мирише на блато и има много кости. Аз пък си го харесвам, стига да е направен като хората, но какво да се прави. Ще направя жертва в името на децата:)







7 коментара:

  1. Звучи като перфектната хрупкава рецепта... Отива в списъка ми "Да сготвя"! Снимките даже няма да коментирам колко са прекрасни и коледно уютни... Чакаме рецептата за сьомгата, звучи супер примамливо :)

    Поздрави http://la-foienvous.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Honey P, благодаря ти! Надникнах в блога ти. Страхотно местенце!

      Изтриване
    2. Аз благодаря! Бледнее пред твоя, постовете и снимките ти са магически вдъхновения за мен откакто те следя :) За мен ще е чест и ти да ме следиш и да надникваш в блога ми по-често :)))))))

      Изтриване
  2. Receptata e originalna, kakto vinagi , snimkite uhajat na Koleda . A za modelite - prekrasni i ocherovatelni !

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошни са! Никое дете не би отказало такава вечеря:)Честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти кажа честно и аз не бих отказала да вечерям сладки, ама после ми излиза тъпкано:)

      Изтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...