петък, 6 декември 2013 г.

19: за закъснелите с Никулден

Днес празнуват всички моряци, Николаевци, Николинки и производни и по този повод искам да им пожелая попътен вятър в живота и винаги да са на гребена на вълната.
Традицията повелява да приготвим пълнен шаран. Имам чудесна рецепта, която приготвях и показвах в блога, още в самото начало на неговия живот. Все пак трябва да отбележа, че тази риба не е най- любимата и обичана от децата, най вече поради наличието на много кости. Постепенно изневерих на традицията с разни там ципури, лавраци и каквото още се сетите, като тенденцията от година на година да симплифицирам рецептите.  Тази година ще надмина себе си. Първо всичко е в стил "последната минута" и второ вниманието ми е силно концентрирано в традиционно появяващите се предновогодишни предизвикателства (шефовете ми винаги са ми набивали в главата, че  не е хубаво да използвам думата проблеми, но вие си го разбирайте така:). Ако все пак погледнем позитивно на нещата, това ме прави доста изобретателна и комбинативна и точно днес имам удоволствието да ви предложа моята 15 минутна никулденска вечеря. 



Освен това едната малка запетайка от комплекта близнаци, днес има имен ден:)  Обичаме те Никсънче:)



Рецептата наистина е страшно бърза и макар и да звучи нетрадиционно, всъщност вкусът на самата риба е много лек и приятен и не е толкова екзотичен. Спокойно може да и измислите различна гарнитура. Аз се спрях на нещо тип азиатска кухня.


Кокосова сьомга с оризови спагети
Продукти за 4 порции
Време за приготвяне 15 минути

За рибата
  • около 800г филе от сьомга
  • 80г кокосови стърготини или толкова, колкото ви стигнат за да оваляте добре рибата от всички страни
  • 3с.л соев сос
  • черен пипер, сол, зехтин
За оризовите спагети
  • 200г тънки оризови спагети
  • 400мл зеленчуков бульон 
  • парче джинджифил - около 2 см
  • 1 лайм
  • връзка пресен лук
  • връзка пресен спанак или друг зеленяш по избор и по наличност на пазара:)
  • по желание - кориандър и люта чушка

Аз ползват мултикукър. За тези, които нямат, могат да ползват по- широка касерола с незалепващо покритие.

Разделете рибата на 4 равни порции
Смесете зехтина, соевия сос, солта и черния пипер. Потопете парчетата в тази марината за 1 минута.
Оваляйте ги добре от всички страни в кокосови стърготини и запечете в сухата касерола по 4 минути от всяка страна. Както споменах, аз съм с мултикукър на Philips, което означава, че включвам на програма пържене за 8 минути (НЕ слагам мазнина)
Извадете рибата и в същия съд сипете зеленчуковия бульон. Оставете да заври. При мултикукъра, това се случва, като превключим на програма Boil и нагласим таймера на 6 минути. Удобството е, че уреда започва да отчита времето от момента на завиране, като издава и звуков сигнал.
Сложете оризовите спагети във врящата вода, заедно с парчето джинджифил и сокът от лайма. Врат около 6 минути, но предварително проверете времето отбелязано на самата опаковка.
Сложете нарязания спанак/зеленяш и изключите. Разпределете спагетите с част от водата в купички. Поръсете с пресен лук, кориандър и люта чушка и поставете по парче риба отгоре.
Сервирайте с резен лайм и соев сос по желание.


Както вече споменах, може да измислите нещо различно от оризови спагети за гарнитура. Пробвала съм я с грах и моркови, задушени в кокосово мляко и е много сполучливо като комбинация. Много добре се получи и върху канапе от задушен спанак с малко сусам и няколко капки сусамово олио.











11 коментара:

  1. Браво! Ти си бижу!
    Честит ви празник!
    /Аз наготвих също за 15 мин. от кулинарния магазин! /

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахахаха, ааааа не съм само аз:) Подейства ми много успокояващо:)

      Изтриване
  2. Ох чудно е! Да ви е жив и здрав малкия Ники :) Хубав празник :)

    ОтговорИзтриване
  3. Да е жив и здрав Ники, а ти все така вкусно и интересно да майсториш, Руми! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Да е жив и здрав, малкия сладур! Нека името му носи късмет и много усмивки!
    Чудна рибка си приготвила! Не съм се сещала да приготвя така.Пилешко съм правила на децата, оваляно в кокос и им харесва.
    Весел празник и на теб, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  5. Дае жив и здрав Ники, а ястието си е перфектно, дори вдъхновяващо! Ето на това му се казва празник- бързо приготовление, но сбира любимите хора с усмивка и обич около трапезата!

    ОтговорИзтриване
  6. Р.Дамянова.
    Честит именик!Да ти е жив и здрав и всичко най-хубаво!
    Пратих ти една рецепта с любимите ти портокалови корички, моля те виж я ,намерих я в една книжка у нас:).
    Поздрави и приятен уикенд:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Влезла е в СПАМ. Добре, че ми писа и тук! Много ти благодаря и за вниманието и за хубавата рецепта!!!!

      Изтриване
  7. Малко късно се включвам, но в къщи обожават всичко с аромат на кокос. А сьомга и кокос- младежите ще се изтрепят за тази комбинация:)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...