вторник, 19 юни 2012 г.

Пъстра салата с мента, бакла и шарени домати

Много често в кулинарните блогове се натъквам на експериментални рецепти от рода на:
  • Ей, това звучи супер яко, айде ще си го купя, пък после ще видим какво ще го правя
  • Хм, чакай да видя, какво да направя от тия неща, дето поизостанаха в хладилника
  • Абе просто се чудех какво да сготвя и гледай сега каква манджа измислих
Честно казано не намирам нищо лошо в нито една от трите категории. В крайна сметка това е просто лично пространство, и ако целта е да се споделя кулинарен опит, то и тези неща попадат в тази категория и би следвало да намерят място. Откровено казано, днешната ми рецепта покрива всичките точки по- горе, та даже и в повече. По- замисъл е абсолютно самоцелна, но се оказа много сполучлива и мисля често да я практикувам, макар и с леки модификации тук- таме.



 Всъщност нека започнем малко по- отдалече.  Провокирана от тази статия на Ирония, реших да ви питам вие как точно пазарувате? Моите лични наблюдения над живота, вселената и всичко останало, разделя хората на 6 основни потребителски групи.
1. Организирано - счетоводен тип: На лист хартия, залепен с магнитче на хладилника, прилежно, четливо и подредено се записва всеки продукт, който намалява. Малко преди изчерпване на наличните запаси, листчето се откача, сгъва се прилежно и в магазина с тикче се отбелязва всеки артикул, който е намерил вече място в количката. Не се пазарува нищо излишно.
Време за пазаруване: около 15 минути
Вместване в бюджета: плановите разходи отговарят на действителните
Като междинна разновидност се явява втората категория хора:

2. Продуктово ориентирани - индивидът от подобен тип следи кулинарни издания, предавания и сайтове. В специално определен файл запазва линкове или копира таргетираните рецепти. След като прочита рецептата три пъти, проверява наличността на продуктите и при необходимост съставя списък на липсващите съставки. От тук нататък е приложима процедурата за купувачи от тип 1. Не се наблюдават извънредни ситуации и непредвидени гости, поради което не се поддържа никакъв национален резерв.
Време за пазаруване: около 15 минути
Вместване в бюджета: плановите разходи отговарят на действителните

3.  Мъжът в действие - този ми е любимият:) След ясно идентифициране на целите, кисел поглед и стойка "Ф", на съпругът се връчва списък с необходимите неща за пазаруване. Бройката е без значение! Списък се изготвя за всичко, което надвишава един брой. Желателно е да съдържа точна марка, модел, баркод и сериен номер на продукта, за да няма недоразумения. Процесът на пазаруване задължително протича с 1-2 обаждания за да се свери идентичността на намерения продукт с желания такъв.
Време за пазаруване: около 20 минути
Вместване в бюджета: варира, но обикновено е с голяма точност. Фактът, че е забравил да купи нещо, обикновено се компенсира от цената на двете бири, които принципно не са фигурирали никъде в списъка:)

4. Спонтанен тип - Тръгва с ясно дефинирани цели, които някъде по пътя биват модифицирани до неузнаваемост. Резултатът от едното безобидно ходене до магазина за хляб и масло, може да завърши катастрофално за бюджета с придобиването на 24 скоростен планински байк. Само на пръв поглед няма никаква връзка. В действителност е толкова логично: високо калорична храна - качване на килограми - необходимост от спорт - купуване на колело.
Време за пазаруване: трудно е да се каже
Вместване в бюджета:  а? и такова ли има?!



5. Разсеяно "зърнен" тип -тръгва с ясно дефинирана цели, но е над такива елементарни и тривиални неща, като списъци. Пък и за едно нещо, просто не си заслужава да хабиш лист хартия. Така де, околната среда ни е скъпа! В магазина си взима кошница, защото е тръгнал само за хляб и масло. Първоначално плахо пристъпва към хладилните рафтове, за да си подбере маслото, но тогава точно до него, зърва прясно сирене и не издържа на изкушението. Ха и кисело мляко май нямаме, а като се замисля що не си взема и от този кашкавала да направя принцеси за закуска на децата... Някъде тогава положението излиза извън контрол. След малко кошницата е заменена с количка, че иначе много тежи, а и няма място. Към касата, вече и количката е напълнена с всевъзможни неща, които въпросният потребител е успял да зърне по пътя си. Покупките с мъка се домъкват до вкъщи, като най- критичният момент е липсата на свободна ръка, за да се отключи входната врата. Обикновено тогава започва да им звъни и телефона. При по- голям късмет няма нищо счупено, просто се налага да се посъбере някоя друга глава лук, която се е изтъркаляла по стълбите. С почти 90% сигурност, след разтоварване на продуктите се оказва, че хлябът и маслото са пропуснати и се налага повторно посещение до магазина или спешната употреба на потребител от тип 3. 
Време за пазаруване: около час, след като на излизане изрично е дефинирал, че отива за 10 минути до магазина
Вместване в бюджета: между 3-100 път над предвидените - варира в зависимост от това каква сума носи кеш и дали случайно си е взел кредитната карта.


 

 6. Паталогичен случай - това е разновидност на 5, с тази разлика, че първоначално даже няма и ясен мотив за посещението на магазина. Обикновено движеща сила е липсата на идея за обяд и почти празен хладилник. Логиката е, че като стигне в магазина ще му хрумне нещо гениално. За подходяща рецепта се мисли, чак като се прибере вкъщи с три торби покупки. В почти всички случаи се оказа, че нещо ключово липсва, което налага повторно връщане или отново употребата на потребител тип 3, ако в момента е наличен.

Аз съм някъде между 5  и 6, като много зависи от настроението и от това колко съм гладна, като ходя до магазина. Та в тази връзка преди няколко дни, като ходех до магазина, случайно зърнах зелена бакла. Нали съм си Зърнен тип, реших да я купя, макар че всъщност нямах никаква идея точно какво да я правя.



В крайна сметка, реших че както и да я приготвя, основното правило е че трябва да бъде фотогенична, за да мога да използвам новият си обектив и двата нови дървени фона, които направихме.


Пак на зърнения принцип ми се намираха и шарени домати, които също бяха напазарувани без никаква концептуалан идея.
В крайна сметка, като комбинация се стигна до ето тази салата, като основната цел беше всичко друго, но не и необходимостта от храна.

Пъстра салата с мента, бакла и шарени домати



  • Шепа зрънца от зелена бакла - вижте, ясно ми е че няма да тръгнете да търсите точно бакла. Същата работа може да ви свърши зелен боб - измит и нарязан на малки парченца (говоря за цялата шушулка)
  • 350 гр. червени и жълти чери домати. Жълтите може да пропуснете, но червените са направо задължителни.
  • 2-3 обикновени добре узрели домата
  • 2 стръка пресен лук
  • 6-7 листа мента
  • 3-4 листа пресен босилек
  • десетина орехови ядки
  • сокът на половин лимон
  • зехтин и сол

Баклата/зеленият боб  се задушават в дълбока тенджерка в малко вода, лимонов сок и 4-5 листа ментта. Не е нужно да ги държите дълго - горе долу около 10 мин. Трябва да си останат съвсем леко хрупкави. Оставя се да се охлади напълно.
Дматите се нарязват  на кубчета, а черитата на половинки.
Лукът се нарязва на ситно, заедно с останалата мента и босилека
В купа се смесват всички домати, зелените подправки и отцедената бакла/зелен боб
За разкош може да поръсите няколко орехови ядки
Подправя се със сол и зехтин и се гарнира с чаша хубаво бяло вино или добре охладено узо

Деликатният, но ненатрапчив вкус на мента прави салатата по- различна и много приятна за сезона.










47 коментара:

  1. Много обичам бакла, но в София не мога да открия. Тези дни обаче четох, че не е много полезна, даже в някои случаи отровна, което доста ме изненада, аз винаги през лятото съм консумирала бакла.... и сега ме е страх да ям :( Твоята салатка е много пъстра и фотогенична :) За пазаруването не е ясно кой тип съм:))
    Честито за обектива! Много фокус и светлина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Четох за този проблем, но той важи за сухата бакла. Яж спокойно:)

      Изтриване
  2. Beautiful! Food, colors, photographs! I can't take my eyes off. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотан пост.Прочетох го с голямо удоволствие и още се усмихвам.
    Открих се -5 тип най-често макар ,че правя опити да мина в други ,нещо не ми се получава.:)
    Салатата е много свежа и цветна,а снимките вълшебни!
    Поздрави и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би има и 7-ма категория - такива от тип 5 и 6, но принципно с много голямо желание да са 1 и 2:) Аз лично съм за тази категория, особено когато се прибера вкъщи и видя за какви глупости съм си дала парите:)

      Изтриване
  4. Руми,честит обектив,а това с основното правило за фотогеничността ме усмихна,както и цялата публикация де,както винаги леко и приятно за четене.
    Хубави фонове,блазе ти!Снимките и салатката-разкош!
    При мен важи номер 4.
    Винаги влизам само за едно,две неща,даже и предвидливо сложените торби в багажника не взимам,а после.....купувам нови,то се знае!Случва се да си харесам продукт спонтатно,за да го направя на едикакво си,но го правя на едищо си...

    Спорен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, и това с торбата ми звучи познато. Най- ужасното при мен (чак ме срам да си призная), че много често си купувам нещо за изобщонезнамкакво си и понеже така и не ми хрумва как да го употребя, в някакъв момент нещото се разваля и бива изхвърлено...

      Изтриване
    2. Честита придобивка! Все по-хубави и хубави моменти да можеш да запечатваш и да ни ги показваш!

      Изтриване
  5. Мента не обичам, но зърна бакла обожавам. Ай сега като съм и аз зърнен тип гледай как ще си направя, но планирано - с био бакла. Т.е. от мама :)
    Руми караш ме сутринта рано да се замислям. 90% попадам между тип 5 и 6, а другите 10% са ми организирани. Около 2 пъти месечно правя списък, който по някаква зла прокоба винаги остава някъде по шкафа и никога не идва с мен.

    Към тип 3 - МъжЪт в действие. Има алтернатива. Продавачката предлага от вид стока да даде друго производство за по-добро и ЧовекЪт приема......

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, ще трябва да направим няакакъв обмен на опит по отношение на тип 3:) Макар, че моят типаж, като прочете статията, заяви много категорично, че него никъде го нямало:))))))

      Изтриване
  6. Много приятна публикация, а снимките - те са изключително красиви! Руми, както винаги ми е много интересно да те чета! Слънчев ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани! Ако продължава да е такава жега, може ли да си пожелаем поне разкъсана облачност, вместо това слънце:)

      Изтриване
  7. Категорично номер 5 със силен уклон към 6 :):):)
    Страхотна статия, супер рецепта и уникални снимки (и фонове).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Таня!
      Брех, че честни хора имало:) Аз си мислех, че повечето ще се закълнат, че са едно и две:)

      Изтриване
  8. Цветовата комбинация на снимките е просто жестока :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ели:) То най- вече това беше идеята. Рецептата е просто някакъв страничен ефект...

      Изтриване
  9. Невероятни снимки! Руми, бях се засилила да си купувам ето тази книга: La Tartine Gourmande: Recipes for an Inspired Life, но да ти кажа, ще изчакам ти да напишеш твоята. Ех, да бях един издател...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тони, благодаря ти! Понякога си го мисля, но да ти кажа честно много по- често нямам време, даже и да си го мисля, пък какво остава за реално изпълнение:) Но някой ден може би... като се пенсионирам:)

      Изтриване
  10. И дъските и фона и обектива и накрая и цветната салата-добре подбрани!В цветово отнешение отлична комбинация,както и във всичко останало разбира се!Лулу, умееш да комбинираш!Признала съм те отдавна!

    ОтговорИзтриване
  11. Руми, не веднъж съм го казвала, не умея да готвя и не обичам да готвя и въпреки това, твоят блог е най-любимият ми.За такъв човек като мен,ти силно провокираш желанието ми да пробвам да направя нещо от твоите изкушения.

    Снимките са невероятни,а съчетанието но цветовете перфектно!

    Удоволствие е човек да чете и гледа това което правиш!

    Поздрави,
    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все повече се замислям, че малко измествам фокуса на блога, като наблягам повече на фотографията. То пък един фокус, дето се вика:)
      Много ти благодаря за хубавите думи!

      Изтриване
  12. Охх ще ме умориш ... аз съм нейде между 4 -5-6 тип ... с различни отклонения ... и патологии :)) За салатата ... тази ти измишльотина просто така ще ми хареса, че думи нямам! И аз често купувам нещо и после се чудя какво да го правя :) Снимките ти обаче са просто трепач, очите ми останаха, новите ти дъски и обектива и те, какъв обектив си взе, между другото ?!
    (и аз отдавна се каня да си замъкна още дъски и да си ги боядисам ... но половинът ... малко се дразни като ги подритва тук и там :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При нас дъските са строени на терасата с истеята да се състарят по естествен път:) Обективът е Пентакс 35/2.8 Limited. Много съм хепи с него! Много е остър дори и на най- отворена бленда.

      Изтриване
  13. Sounds delicious for this recipe! It's make me hungry :) i can't wait to eat this!

    ОтговорИзтриване
  14. Ах, Руми, колко точно описа различните типове пазарувачи. Обикновено съм между 5 и 6, по- рядко- тип 2. А и салатката си е чудесна. Особено с чашата узо...

    Наздраве

    ОтговорИзтриване
  15. Ох, уж съм подреден тип, но при пазаруване съм към 5-ти тип, най-често!
    Харесвам рецепта, купувам каквото нямам, но междувременно харесвам още 2-3 и пак купувам друго!
    Купувам и извън рецепта с мисълта, че може да ми трябва!
    После на копчето търся балтон, но така пък попадам на по-шантави/екзотични съчетания :)
    Завиждам за синия плот / и за другия,де, но хайде по-скромно/ :)
    Виж с баклата не съм на ти, но с ментата съм!
    Прохладно лято, Руми!

    ОтговорИзтриване
  16. Докато не се прибираш с колело вкъщи, вместо с хляб, значи всичко е ок и все още не излиза от общоприетите норми:)

    ОтговорИзтриване
  17. Ха, май все тип 5-6 сме се събрали :). В мое отсъствие пазаруването е най-често номер 3, но когато се присъединя и аз става 5, с уклон 6 :))).
    И аз така преди месец взех та си купих бакла за да я вложа в една салата, после при приготвянето в суматохата, взех та я забравих :). Добре, че промених и рецептата, та не се забеляза :)
    Руми, честит нов обектив! Да си го ползваш със здраве! Снимките и салатата са страхотни!
    Поздрави и хубава вечер!

    А сега, съвсем зърнено, си казвам, че май е крайно време да се разходя до магазина за материали и най-накрая да си купя дъски :)

    ОтговорИзтриване
  18. Аз няма да се повтарям от кой тип съм, другите са го казали няколко пъти. Незнам дали ще ми хареса подобна салата ( в съзнанието ми няма спомен за вкусът на баклата), но снимките са убийствени!
    Чудно синьо!

    ОтговорИзтриване
  19. Лулу, искрено се смях, четейки поста ти и отхвърляйки един по един първите типове пазаруващи...естествено се класирам някъде в последните :)
    Освен в почти всичко останало, дори и в пазаруването с мъжа ми сме на един акъл...дори се шегуваме напоследък, че ако има професия "професионален пазаруващ" или нещо подобно, може да се кандидатираме с претенциите да сме най-добрите...като луди може да обикаляме по магазините и да пръскаме пари - основно за хранителни продукти и кухненски принадлежности и...дрехи...гардеробите отдавна не достигат...стомасите ни също...:)
    Както и да е - бакла съм яла един път в живота си, но защо ли пък и да н си купя специално и за твоята салата, така веднъж в най-големия дъжд ходих за тонка боб на другия край на София, докато мъжа ми ме чакаше на една спирка, щото имахме среща.
    Усмихната седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  20. Лулу, честито за обектива ти! Страхотни снимки,страхотни! Като ги гледам се чудя, дали не си напаснала храната, към чудните, май нови дъски-супер лятно и свежо!!!!
    Обожавам бакла и с орехите е перфектно, винаги си добавям към млякото, с което я хапвам задължително.
    А се замислих за типа-от както ходя с колело на работа и нямам кош за пазарене, т.е. съм с една чанта през рамото-пазаря спорадично,евентуално продукта, който купувам от определен магазин(шото само там го има), който е в индустриалната зона,където работя...Така,че, ща не ща, се организирам някак да купя в петък вечер с колата-каквото ми трябва за седмицата-има продукти, които поддържам в наличност винаги и честичко свършват -брашно, захари-видове,шоколад-видове, масло, сметана, извара,маслини, домати,сирена....от там нататък съм тип 5, с всички подробности по разтоварването.На пазара съм обаче, като луд с картечница :-)))купувам, без ясната представа какво точно ще ги правя, напоследък си купих и 2 кила грах със шушулките!И докато "медитирах",чистейки го, да ми дойде акъла в главата и да реша, какво "уникално" да измисля, да сготвя с него, нещо подобаващо на голямото връткане по чистенето му!!!
    Вариант 3-хи,хи,хи....въпреки точния списък, марка, и указание за местоположението на продукта в магазина и едва ли не баркодовете :-))...и телефонните обаждания, резултатността не е много надеждна...
    Лулу,беше би много забавно!
    Желая ти хубави дни и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, абсолютно позна - напаснах си храната за дъските:)
      Лекичко ти завидях за ходенето с колело на работа. Мисля, че в моя случай няма да оцелея и ден:( Офиса е на 15 км от нас:(

      Изтриване
  21. Здравей Руми,
    за изместването на фокуса към фотографията мисля, че е удачно,защото едно ястие може да е супер вкусно, на няма ли визия не се получава. В тази връзка те моля да ми кажеш твоето мнение за този фотоапарат-http://www.technomarket.bg/products/09119328/sony-dsc-hx200vb като възможности.
    Аз съм любител фотограф и харесвам прецизните неща.

    Благодаря ти!
    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, не мога да се изкажа за възможностите на конкретния апарат, защото в някакъв момент престанах да следя ревютата, които излизат. Мога, обаче да каже няколко неща.
      1. Сони като цяло са хубава марка, но в БГ имам негативни впечатления от сервиза им. Мараката като цяло поддържа по- високи цени и голяма част от производителите могат да предложат еквивалентни модели на по- ниски цени. Имам добри впечатления от Олимпос в този клас апарати.
      2. Апаратът е сравнително скъп и трябва да вземеш принципно решение дали да направиш подобна инвестиция в подобен клас фотоапарати. Ако имаш по- сериозни интереси във фотографията, този много бързо ще ти омалее. На мен ми бяха необходими точно 6 месеца употреба на подобен апарат, за да реша, че искам нещо повече. Принципно за такива пари можеш да намериш ДСЛР и ако мислиш да се развиваш във фотографията, съветът ми е да си купиш направо такъв. Първоначално само с базовата оптика и после да надграждаш.
      Ако нямаш кой знае какви стремежи във фотографията, този би ти свършил работа. Обаче при това положение на мен лично ми се вижда излишно да инвестираш толкова пари. Може да намериш по- евтин от малко по- нисък клас, който да е с много добривъзможности и прекрасно качество на снимките. Купих такъв на дъщеря ми за около 300 лв. Диването от гъзария се спря на Сони, но когато избирахме, страшно бях харесала разни модели на Олимпус и Фуджи. Имай предвид, че лидерите прис ДСЛР-иите Канон и Никон всъщност са доста слаби в ниския клас апарати и не ти ги препоръчвам.

      Изтриване
  22. Честит ти нов обектив - да си го ползваш дълго, дълго и да напасваш още мноо-о-го рецепти по такъв страхотен начин! Синьото на дъските е просто трепач! Аз май досега бакла не съм яла...или поне не си спомням, а иначе делово - тип 2, като ме хванат лудите - определено 4.

    ОтговорИзтриване
  23. Руми,изключително съм ти благодарна за изчерпателния отговор.Търсих точно такъв вид консултация,но нал знаеш как е като отидеш в магазина.Аз съм в началото и върху това което казваш определено ще се замисля.
    Благодаря ти и хубав уекенд!

    Ина

    ОтговорИзтриване
  24. Прекрасни снимки и вкусна рецепта. Тип за пазаруване, срам ме е, но и аз съм категория преливаща от 5 към 6. Вариант 3 се е пребирал с марков велосипед, а броя на телефонните разговори ме кара да съжалявам, че и аз не съм отишла. Особено се разтегля бюджета, ако таткото е придружен и от дребния консуматор, която иска всичко. Тогава покупките са непредвидими и в количества, достойни за казарма. Но основния ми въпрос е къде мога да намеря бакла в София? При мене парадокса е че харесвам баклата, но не обичам зелен боб, така че не бих я заменила в подобна рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, аз си я купих от Кауфланд. Гледах, че имат и в Пикадили.

      Изтриване
  25. Снимките са много добри , поздравления , изглежда доста вкусно и ще го пробвам !

    ОтговорИзтриване
  26. Sound delicious for this recipe! It's make me so hungry! I can't wait to eat this :)

    ОтговорИзтриване
  27. Ахахаха,Лулу, това сега го виждам, което тотално оправдава моят тип- разсеяност. Категорично съм 5 и 6 в едно! Винаги, ама винаги отивам за едно, а излизам с всичко друго, но не и за 'едното':))) За това напоследък изпращам тип 3 да върши работата. :))) Нищо,че понякога трябва осем пъти да се повтори,че разликата между говежда кайма и телешка е огромна:))) И честит нов обектив:) Абе всичко ти е идеално и барнато както си трябва;))))

    ОтговорИзтриване
  28. Здравейте, уникална комбинация салатата е чудесна и ще я опитам със сигурност.
    Имам една молба към Вас като корифей в кулинарията може ли да ми помогнете с рецепта за смес за понички солени и сладки. Сдобих се с машината на Лидъл, която прави мини понички. Има три рецепти в в упътването, но ми се иска нещо интересно, на което не съм способна да измисля. Ще съм благодарна за всяка идея.
    Уреда вече е изпробван и класическата дадена рецепта се получава.

    ОтговорИзтриване
  29. Привет! Благодаря за хубавите думи, но съм много далеч от корифейл в кухнята:) Все пак рецепта за понички имам. Не знам до колко е приложима за машина за Лидл, но може да я видиш тук http://luluto.blogspot.com/2011/01/blog-post_30.html

    Поздрави,
    Руми

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...