сряда, 15 февруари 2012 г.

...

Днес Нещото,  по- известно като something... направи две години. Да не повярва човек! Не знам как ви изглежда на вас от страни, но на мен наистина не ми се вярваше да изкара чак толкова дълго.
 Сега може би трябва да кажа, че започна уж на шега, но всъщност не е точно така. Вече писах за това миналата година и няма да се повтарям. Не мисля да правя и ретроспекция на двете години. На който му е интересно може да кликне на бутончетата в менюто горе - Каталог на рецептите и Каталог на рецептите II:) Не страдам от прекалена форма на нарцисизъм и самовлюбчивост и не живея с мисълта, че блогът е нещо повече от поредния интернет сайт. Все пак това е моето "лично" пространство и по един или друг начин стана част от моя живот. И може би точно за това ми се иска да благодаря на онези, които наминавате и ми правите компания. Пиете си кафето/ чая с мен, коментирате, само четете, усмихвате се или просто се чудите как в Интернет може да има толкова ненормални хора:) Благодаря на всеки един от тези половин милион (според blogger) посетители, които съзнателно или не се озовахте на страницата! Понякога да си блогър може да бъде много забавно и същевременно доста изнервящо. Реших да споделя с вас именно тези аспекти на писането в публичното пространство.

Пет положителни страни:

1. Имам абсолютно документирани спомени, за това какво сме правили/яли/ходили през последните две години:) Блогът стана нещо, като своеобразен дневник
2. Виртуално и физически се запознах с много интересни хора
3. Оказа се, че мога да бъда и постоянна. Не беше характерно за мен. Сега въпросът е дали тази нова черта се дължи на личностно израстване или просто на първите цифри в ЕГН-то ми:)
4. Покрай блога стартираха някои интересни начинания:
  • бях жури в конкурса Ресторант на годината на Бакхус,
  •  пиша статии за няколко списания, едното от които изобщо не излиза в БГ,
  • доживях да видя мои снимки в National Geographic,
  •  реших, че макар и да не съм върхът, поне съм достатъчно смела да пусна някои снимки за продажба. И знаете ли - за моя огромна изненада имам успех. Ооо бъдете сигурни, че от това няма да забогатея, но пък е приятно.
5.  Намерих си повод да приготвя/сготвя някои рецепти, които иначе едва ли щях да направя.

 Със сигурност мога да измисля още много.

Пет отрицателни страни:

1. Освен с готини хора, се сблъсках и с човешката дребнавост
2. Когато направих блога, зад него стоеше Lulu. Сега вече не е тайна,  че зад него стои Румяна и повярвайте ми, понякога ми създава известни неудобства. Преди да тръгна на среща с някой клиент, имам навика да проверявам в нета, с кой точно ще се видя. Очевидно, не само аз практикувам този спорт. Познайте какво излиза в нета, когато напишете името ми:) Можеше и по- лошо да бъде, поне няма от какво да се срамувам:)
3. Понякога воденето на блог може да отнема доста време
4. Шкафовете в кухнята ми се затварят с голям зор, а същевременно когато имам гости, много трудно успявам да събере и две еднакви чинии:) Нали не мислите, че всички тези чашки, чинийки, вилички и салфетки по снимките са в комплект по 6. Стига бе, аз да не живея в Елисейския дворец:)
5. Освен кулинарни шедьоври имаше и доста кулинарни провали, които се наложи да изядем:)

И тук мога да продължа, но мисля да не ви занимавам излишно с дребнави нещица. Ако нещо с абсолютна сигурност може да се каже за мен е че не съм дребнава и злопаметна:)

Хората обикновено черпят за рожден ден. Аз напоследък си говоря сама, пия хапчета от сушени жаби по схема и реших, че точно пък за двегодишнината на един блог, няма да си причиня допълнителен стрес. Обаче си избрах нещо много подходящо от архива.


От една страна тази рецепта и снимки, датират горе долу от самото начало на блога (така и не им дойде времето). От друга страна сладкишът е доста странен, нестандартен и пиперлив - точно като мен:) Колкото и да не ви вдъхва доверие, повярвайте ми, че няма да съжалявате, ако го направите!

 Сладкиш с мед и лют пипер


Продукти:

2/3 ч.ч. захар - за предпочитане кафява
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1 ч.л сода за хляб
1 ч.л оцет
1/2 ч.л канела на вкус
щипка сол
щипка черен пипер
щипка лют червен пипер






масло за намазване на формата

За глазиране:
1/2 ч.ч. течен мед
Ако вече се е захаросал, може да го втечните на водна баня, но в никакъв случай не го слагайте в микровълновата

Всъщност комбинацията на люто и сладко не е някаква новост и е доста широко разпространена в скандинавската кухня. Държа да отбележа, че сладкиш с мед и канела видях и при Сладка Хапка. Комбинирах няколко рецепти, които гледах, но накрая като база използвах нейния, макар че като краен резултат е доста по- различно като вкус.

Приготвяне:

Много просто и лесно:)
Правоъгълна тавичка с размер 20/25 (не е толкова важно) се намазва обилно с масло.
Брашното, черния пипер, лютия пипер, захарта, канелата и солта се смесват в дълбока купа. Содата и оцета се разбъркват, за да шупнат и се изсипват при брашното. Добавят се разбитите яйце и кисело мляко и всичко се разбърква леко до получаване на гладка смес.

Изсипва се в тавичката и се пече около 30-40  мин в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Изважда се, оставя се да "отвърне" за 5 минути и още горещ се залива с меда


Черният и лютият пипер почти не се усещат, но създават много интересен поствкус. Може да адаптирате количеството според собствения си вкус.
Най- важното е да не спирате да експериментирате. С всичко! Та ако ще и с живота:)

49 коментара:

  1. Честит Рожден Ден! Лулу, желая ти творческо вдъхновение и повече свободно време за споделяне! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожден ден на блога! Да е жива и здрава авторката му, за да ни радва винаги с прекрасните си рецепти и вдъхновението, което струи от местенцето й! Супер си, Руми!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  3. Честити 2 годинки на блогчето на Лулу и от мен!А на авторката сили и амбиция за кулинарно творчество, много изяви и никога да не спира да експериментира!

    ОтговорИзтриване
  4. Руми,
    много често когато започваш нещо не знаеш какво ще се получи :)
    Радвам се на всички положителни неща, които ти е донесло "списването"
    на блога!
    И благодаря за удоволствието, което ми доставяш!
    А ако се наложи ще ми споделиш някой ден откъде взимаш хапчетата от
    сушени жаби, защото всеки има такава нужда в един момент!
    Пиперливият сладкиш много ми допада и мисля че в него виждам себе си като характер!
    С пожелание за една запомняща се с прекрасни емоции, година!

    ОтговорИзтриване
  5. Нали всяко нещо си има и хубава, и лоша страна, но тук важно е удоволствието от воденето на блога, споделянето, личните (несподелени) моменти свързани с това... малко или много, правим го за себе си. Та, искам да ти пожелая още много удоволствия, Руми! (сега се обърках и не знам как предпочиташ да те наричаме :-)

    Чудя се какво ли още криеш в архива. :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Честит 2и РД на блога ти Лулу и от мен. Продължавай в същият дух , та дори и на шега;-) Сладкишът който си ни приготвила изглежда много вкусен на снимките , сигурна съм че и на вкус е доста интересен . Пожелавам на блога ти да празнувате още много пъти по две годинки :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Честит втори рожден ден на едино от най-любимите ми и вдъхновяващи ме местенца!

    ОтговорИзтриване
  8. Честит втори рожден ден на вдъхновяващото Нещо, наречено... Something :)))
    Забравила си най-важното, когато прави равносметката - че носиш красота, вдъхновение, удоволствие, усмивки и приятни емоции на много, много хора. Така че това е една достойна годишнина на едно достойно място. Благодаря за него!

    ОтговорИзтриване
  9. Продължавай в същия дух :)Аз лично те следя от самото начало и дори мога да кажа, че ми е криво когато дълго отсъстваш :)

    ОтговорИзтриване
  10. Най-тържествени поздравления по случай две-годишнината и успехите.
    На твоята територия е ярко и въздействащо.
    Понякога светът ти е прекалено тесен, понякога обратното. Понякога на шега изкачваш върха и мислиш, че винаги ще е лесно, понякога е обратното. Уморен си и ти е нужен заслон (ако няма ще се наложи някой да направи :) По пътя междувременно се срещаш и с джуджета, и с тролове и с елфи и какво ли не :) Всеки си има роля :)
    Желая ти - нестихващо вдъхновение и винаги опорна точка.

    ОтговорИзтриване
  11. Честит рожден ден на блога ти, лулу! Продължавай в същия дух! Очаквам още много интересни истории, гледни точки, снимки и рецепти!

    ОтговорИзтриване
  12. ЧРД На едно от най-прекрасните, забавни и неповторими виртулни кътчета на земята:) Лулу, ти си пленителна и невероятна:)Убедена съм, че който е имал щастието да открие SOMETHING, завинаги остава влюбен в него:)

    ОтговорИзтриване
  13. Обичам те, бе жена- била ти Lulu или Руми, всякак те обичам! Честит празник на блога ти- не мога да повярвам, че е само на две, а вече е такъв водещ фактор в блогосферата ни. Какво признание още ти трябва, за да се възгордееш и самовлюбиш ти се чудя просто.
    Продължавай да бъдеш толкова пиперливо- истинска, чаровно- приказлива и талантливо- неповторима. Продължавай да бъдеш себе си и да се гордееш с това, което си- имаш всички причини на света за това!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит рожден на Something, Руми! Да си все така цветна, вълнуваща и вдъхновяваща!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит Рожден Ден! Блогът е страхотен. Аз съм ваша голяма почитателка. Всеки ден проверявам за нови изумителни рецепти и се наслаждавам на прекрасните снимки - това е кратката почивка, която използвам в работния ден. Често пъти се възползвам и от рецептите и експериментирам - някои - успешно, други - не толкова. Изпращам най-искрените си поздравления за чудесната комбинация от перфектни кулинарни и фотографски умения. Продължавайте в същия дух. Вдъхновение сте за много от нас! Благодаря за положителното излъчване!

    ОтговорИзтриване
  16. Честито, Лулу! Следя те от скоро, но смея да твърдя, че си една от най-откровените и чисти личности във виртуалното пространство. С голямо удоволствие те чета и следя, надявам се да продължаваш все така, а музата вдъхновението да са винаги с теб !

    ОтговорИзтриване
  17. Аз съм от тези, които само те четат, но Винаги усмихваш деня ми - с начина по който пишеш, със снимките които публикуваш. Благодаря ти, че те има ....

    ОтговорИзтриване
  18. Лулу, честит рожден ден на това прекрасно местенце! Толкова е зареждащо и вдъхновяващо да чета твоите публикации, благодаря за което :-)! Продължавай в същия дух! За празника ти пожелавам повече свободно време за теб самата, за близките ти и за кулинарни подвизи разбира се!

    ОтговорИзтриване
  19. Честит рожден ден на блога, Лулу! Не мисли за лошите, а се съсредоточи върху положителните страни - това е моето пожелание към теб! Все пак това е важно условие един човек да продължи да си бъде нормален "ненормалник", иначе каква скука би настанала на тоя свят :) Дано има повече шарени местенца като твоето!
    Весело и вдъхновяващо начало на третата годинка! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Руми, честита втора годинка и като изключим дребните неудобства, които все пак си има като водиш блог и особено по популярен, трябва да ти кажа, че ти си вдъхновение за много хора и твоите снимки и кулинарни предложения са предизвикателство за всички ни! Още преди да знам кой седи зад този блог и да те познавам и лично, това местенце ме грабна от първия миг в който влязох. Освен всичко имаш и много приятно чувство за хумор:) Продължавай да го правиш и не забравяй, че освен дребнави, има и хора като мен които искрено се радват и се възхищават на всичко, което представяш тук :)

    ОтговорИзтриване
  21. Винаги ми е приятно да се заседявам в блога ти. Надничам с интерес и се радвам, че те има във виртуалното пространство. Честит рожден ден на Something!

    ОтговорИзтриване
  22. Лулу,Руми,
    Ти си невероятен човек и се радвам, че открих блога ти и теб!Наистина умееш да пренесеш хората някъде...и да ги накараш да се чувстват истински-тъжни, весели, празнични!

    Ще се радвам и за напред на твоите ...чудя се какво да напиша- рецепти, снимки, преживявания...На всичко, до което решиш да ни направиш съпричастни!

    P.s.нямам идея защо писах в множествено число, но мисля, че е удоволствие за всеки, който те е посетил!

    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  23. Честит празник, Руми! Желая ти още много, много, много, по две, че и по 20! Това е едно от любимите ми местенца и адси се радвам на постоянството и красотата му!
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  24. Лулу, честит втори рожден ден на Нещото... и от мен! Продължавай в същия дух, не спирай да ни зареждаш със свойте красиви и интересни публикации!

    ОтговорИзтриване
  25. Честито! Прекрасно казано, снимано, сготвено!Бъди все така себе си! Удоволствие е да се отбивам тук!

    ОтговорИзтриване
  26. Честит рожден ден! Още безброй години и безброй вкусни публикациии!

    ОтговорИзтриване
  27. Честита Годишнина на блога! Аз съм изключително щастлива, че имам какво да чета с интерес в интернет пространството, а именно твоят блог! Успех и занапред!

    ОтговорИзтриване
  28. честит рожден ден, тази цифра е важна /дъщеря ми също става на 2 другата седмица/. все така креативна, красива, вдъхновяваща и вкусна!

    ОтговорИзтриване
  29. Честит рожден ден на Something...! И за мен е удоволствие да се отбивам тук :)

    ОтговорИзтриване
  30. Честит рожден ден, Something! Руми, пожелавам ти нестихващо вдъхновение! National Geographic?! Имаш ли публикация към пробива си там? Или пък в кой брой? Стана ми интерсно :)) Поздрави от мен! Боряна

    ОтговорИзтриване
  31. Честит Рожден ден! Радвам се, че го има твоя блог, защото е един от тези, които ме мотивираха да опитам да направя собствен :) Харесаха ми не само рецептите, но и лекотата с която изглежда да правиш всичко и най-вече стила ти на писане :)Вече година по-късно осъзнавам, че нещата не само не са лесни, но и има и доста негативи - твоите точки 3, 4 и 5 абсолютно се повтаря вкъщи! Пожелавам ти да откриваш все повече поводи за усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  32. ЧРД!
    Толкова случайно Ви открих, а толкова добре ми се отразявате!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  33. LuLu( за мен си LuLu с чудния блог Нещото....), знаеш ли колко твои рецепти направих и колко пъти четях старите ти постинги? Не искам да те хваля и да възхвалявам блога ти, но когато преди 11 месеца ми се наложи да променя из основи начина си на хранене и начина си на живот, твоят блог беше от първите, на които попаднах, и повярвай, от тогава всеки ден влизам в него, не само да видя страхотните ти снимки или рецепти, а по-скоро да прочета нещо интересно и разтоварващо (горе-долу от 11 месеца не съм си купувала вестник или списание:)) Пожелавам ти да го водиш още много пъти по 2 годинки (нищо, че на моменти сигурно ти натежава).

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  34. А аз си мислех, че си тук мнооого повече време.
    Честита ти годишнина! Харесвам мястото ти и се зареждам тук!
    Пожелавам ти да си здрава и да изпитваш позитивите от воденето на нещото още много години!

    ОтговорИзтриване
  35. Lulu/Румяна/,чета те всеки път,когато сътвориш поредния шедьовър.Незнам дали се гордееш или не с блогърстването,но щом синът ми ,който е в Дания , прави сладкиши от твоите рецепти,значи има смисъл от всичко това!Забавлявай се и продължавай да ни радваш!Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  36. Честита втора годинка на блога ти, Руми! Приятно ми е да се отбивам тук, макар и най-често само да почета.

    ОтговорИзтриване
  37. Честит рожден ден!
    Твоят блог е един от първите, които следя, много преди да започна да си водя собствен. Голямо вдъхновение си, имаш страхотно чувство за хумор и лек език на писане. За снимките каквото и да кажа ще е малко, за енергията ти също- така че пожелавам да продължаваш в същия дух, защото на нас ни харесва да сме тук.

    ОтговорИзтриване
  38. Лулу, Руми, something, Честит рожден ден. Открих блога ти край търсенията си за полимерната глина, а после почнах да се връщам заради фотоуроците ти... с сега просто защото и тук има от всичко по нещо. Прекрасно место, пропито от интересни и цветни искрици. Поздрави, и нови успехи... каквито си ги пожелаеш, и колкото си ги пожелаеш. Ние оставаме по креслата, до следващия спектакъл... Почитатели, публика, читатели, експериментатори и дори устатите хейтъри... Но сме твои и сме тука.

    ОтговорИзтриване
  39. Благодаря ти, Руми, че има Лулу, има Something... и има много красота, подправена с прекрасното ти чувство за хумор!

    ОтговорИзтриване
  40. Руми,
    най-ми харесва да чета интрото прези самата рецепта. Точно защото пишеш удивително, прекрасно и запленяващо. Сигурна съм че малко хора влизат за да се "нахранят" тук със снимките ти, а точно защото обичат и харесват начинът по който се надсмиваш над себе си. Продължавай в същия дух, пък каквото излезе! Поздрави и по-полека със сушените жаби, десерта повече ми допада :)

    ОтговорИзтриване
  41. Честити 2 годинки и от мен! Откакто открих този блог, честичко го посещавам, ей така дори и само за да ме зареди с настроение! Харесва ми много, и всичко е благодарение на теб! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  42. Лулу-Руми, (за мен винаги ще останеш в този ред :) )
    Искам да ти кажа, че много ти се възхищавам. Че освен доказателство, как човек трябва да следва мечтите си, ти си вдъхновение за други да следват своите!
    Наистина се радвам, че съдбата ни сблъска и още повече, че мога да те нарека мой приятел, независимо от това, че се виждаме рядко!
    Желая ти да не спираш да правиш това което те вдъхновява!

    ОтговорИзтриване
  43. Честита втора годинка на блога ти, Лулу! С пожелания за много кулинарно вдъхновение, още много интересни рецепти и прекрасни снимки :)

    ОтговорИзтриване
  44. Честита годишнина, Руми!
    Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  45. Честит празник на това вкусно и красиво масто,Руми.Още много такива празнични дни по 100 желая.

    ОтговорИзтриване
  46. Честита годишнина на блога Лулу! Надявам се това местенце да провокира твоето постоянсто още дълго време :)Открих те благодарение на общ приятел - Теди и от доста време съм ти фен!

    ОтговорИзтриване
  47. Честит Рожден ден на Something! Има толкова много светлина и хармония тук.. Пожелавам ти да бъдеш все така заразително вдъхновяваща!

    ОтговорИзтриване
  48. Лулу, честита годишнина! Две години са много време - блогът се е родил, проходил, любопитен, емоционален и търсещ. За мен е изключително удоволствие да следя всяка твоя публикация. Незнам дали си даваш сметка, но емоцията и красотата, която създаваш, вдъхновява и омагьосва!

    ОтговорИзтриване
  49. Руми, с голямо закъснение, честит втори рожден ден на Нещото! Това е едно от любимите ми места в мрежата, където се зареждам с красота и добро настроение. Надявам се постоянството ти до продължи още дълго време, да ти доставя удоволствие и да ни радва с чудесните истории, рецепти и снимки :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...