Страници

понеделник, 13 февруари 2012 г.

Нещо като нищо

За първи път от две години се замислих  дали искам да продължавам да водя блога.През последните две седмици през главата ми минаха толкова много неща, че в един момент всичко ми дойде в повече. Даже блога, та ако щете даже и фотографията. За да го илюстровам нагледно, ще спомена, че ходих до морето, но апарата така и не го взех. Всичко започва с това, че ти се иска да спреш поне за малко, а няма как. Светът не спира да се върти, защото ти се е завил свят - или продължаваш или се връщаш. Върхът изглежда толкова примамливо близко, че си казваш, айде бе - к`во толкова. Остана още малко и после ще почиваме. И когато стигнеш, просто се оказва, че си на хълм, от където се открива просто чудесна гледка към огромната планина надвиснала отгоре:) Айде пак нагоре, ама вече не толкова бодро, ентусиазирано и уверено. След всички събития, новини и емоции от всякакъв характер, започнах да се чувствам като сърфист на гребена на бургаска вълна - от онези 10 метровите, които връхлетяха южното ни черноморие тези дни. На фона на всичко това където и да погледна и каквото и да отворя ме гледат сърчица във всички нюанси на розовата, лилавата и червената гама. Леят се сладникави словоизлияния за любовта и има ли тя почва у нас, усмихват ми се всякакви варианти на кексчета червено кадифе и романтично ми намигат торти във формата на сърце или просто в с червена глазура . Май само аз не го разбирам този празник. Дето се вика, може да не съм права, но кюфтетата без лук не ги одобрявам:) Не ме разбирайте погрешно, убедена съм че съществува такова чувство. От личен опит го казвам:) Предполагам, че мога да оглавя своеобразна класация по влюбчивост, привързаност и постоянство, но това е нещо твърде лично. Не бих го афиширала, да не говорим, че не бих го комерсиализирала. Блясъкът в очите, неповторимият кравешки поглед и желанието да живееш заради някой не са за един ден в годината. Даже и думи не са необходима, да не говорим за празник. Не ми се обиждайте, нищо лично, ако сте от тези, които го уважават. Просто въпрос на гледна точка. Та в този ред на мисли, надявам се да не се сърдите, но от мен няма да видите нищо за Св. Валентин.Ако е някакво успокоение, днешната рецепта е в червено - лилав цвят.


Салата от мариновано цвекло с кедрови ядки и круши, пълнени с мус от сирена - страшна романтика. Всъщност може и да бъде, ако е подходящо консумирана с чаша добро вино и най- вече ако по време на консумацията и сте в подходяща компания  и съзнателно или не,  сте вкарали в действие кравешкия поглед:)





Продукти
(за 4 порции)

800 гр цвекло
4 круши
150 г синьо сирене
150 г сирене филаделфия
3 ск чесън
30 г балсамов оцет
2 ч.л меласа от цвекло (може да се замени с кафява захар)
40 г кедрови ядки
зехтин, сол


Цвеклото се обелва и нарязва на кубчета.
Слага се в тенджера, посолява се и полива  със зехтин, балсамов оцет и меласа. Добавят се 2 скилидки чесън. Оставя се 30 минути на много слаб огън.
Крушите се изчистват от семките и се слагат в тенджерата.
След около час, когато всичко е омекнало (но не разварено), тенджерата се дърпа от котлона и се оставя да изстине добре.

Ако сте мързеливи като мен и по някаква случайност сте се снабдили с Crock Potq може да сложите всичко там и да включите на I за 4 часа.


В дълбока купа се натрошава половината от синьото сирене. Смесва се със сиренето филаделфия и скилидката чесън. Пасира се до хомогенна смес, с която се пълнят крушите.
Цвеклото се разпределя в чиниите. Във всяка порция се слага по една пълнена круша. Поръсва се с кедрови ядки, натрошено синьо сирене. Полива се с тънка струйка зехтин и по желание с малко лимонов сок.


Като съм достатъчно на кеф, току виж пак съм взела да публикувам нещо:) В процес на отлежаване са доста снимки. Летните от Лондон направо ще вкиснат вече и ако не побързам  с публикуването, накрая ще има нещо от сорта на "Лондон - четирите годишни времена":)

45 коментара:

  1. О, плени ме твоята романтика в лилаво, Руми.
    И ме разсмя рано-рано с "кравешкия поглед".
    Какво пък, човек има нужда да спре и презареди батериите, после всичко си идва на мястото. Ще почакаме, колкото трябва, ако трябва.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано е само изчакване, защото на моменти имам чувството, че стигам до етап на пренасищане:)

      Изтриване
  2. Незнам дали осъзнаваш , но в твоята рецепта и снимки аз намирам повече романтика отколкото в доста други валентински "продукти":-Р Нали най- важното е ястието да е приготвено с любов, от там нататък ......... Аз не мога да кажа , че не го празнувам този празник (поне досега) , но тази година за пръв път дори и не съм се замисляла , че наистина наближава.Но пък и като се замислих , не усетих особенна разлика ;-) Абе да не е свързано с ЕГНто това не разбирателство :):):) (мен си имам в предвид :-)) ? По млади - по се впечатляваме , по зряли , не чак толкоз :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ми може и така да е, макар че аз на младини пак не се връзвах особено.

      Изтриване
  3. Лулу,
    много пъти човек спира и се оглежда :)
    Дали е на гребена, или се чувства на нечие дъно, винаги
    трябва да знае, че животът продължава!
    И че "кравешкият поглед" е много важен, а цвета няма значение!
    Напълни ми душата с предложението си!
    И много търпеливо ще изчакам снимките от Лондон а'ла Вивалди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани:) Ти наистина си от най- търпеливите ми читатели:)

      Изтриване
  4. И аз ще чакам. Дано ти се върне желанието! А Свети Валентин тази година е отменен :) доказателството :)
    https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/418601_3353807490858_1439044536_33548499_1970973411_n.jpg

    ОтговорИзтриване
  5. :))) И мен много ме разсмя ... това с "кравешкия поглед" ... аз и това не умея, по скоро ако съм влюбена, сядайки на масата бих паднала от стола и неволно ... я ще полея възлюбения с чаша вино, опитвайки се нескопосано да се направя на дама, я ще му изстрелям някоя "палава" маслинка от чинията, докато се опитвам да я набода с вилица :) Но хубавото е когато намериш, някой който да си те харева такава, каквато си, заради самата теб! По отношения на празника ... споделям мнението ти, а пурпурния цвят и рецептата ти си е истински афродизиак, прелест и много по мой вкус! Снимките ти са жестоки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аууу това все е дно за мен си го писала:) Аз също съм много неадекватна в такива ситуации...

      Изтриване
  6. keep walking, Руми!
    Лондон и четирите годишни времена даже звучи много интересно.
    ...познати са ми някои от емоциите ти ... не само за Св. Валентин

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Диди! Знаех си аз че си сродна душа:)

      Изтриване
  7. Лулу, аз също не го признавам този празник. Струва ми се малко изроден и комерсиален. Ако е ден на любовта, да е за любовта към близките, към децата, към природата, към хубавата храна и страхотното вино, абе- ден на любовта под всякаква форма.
    А рецептата с цвекло- много е интересна и лесна. Записвам си я веднага!

    Усмихната и топла седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази твоя интерпретация на празника много ми харесва:)

      Изтриване
  8. Снимките са много красиви, цветни и стилни! А рецептата е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  9. Пиша, трия, пиша, трия..., много хубаво си го написала - няма какво друго да добавя!
    Салатката е трепач, много ми допада!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Ау, сакън не зарязвай блога, PLEASE!... и не знам дали си забелязала, ма туй сирене е мухлясало :) ако аз бях правила снимката нямаше да личи, ама на твойте...
    И сега вече сериозно - благодаря ти, че ми спести сърчицата!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То сиренето е синьо, щеше да е странно, ако не беше мухлясало:)

      Изтриване
  11. Ама разбира се, че искаш да водиш все още блог, Лулу! Просто от време на време ти трябва презареждане :-) А за празнуването на Св. Валентин или по точно липсата на желание да се празнува, аз го отдавам на възрастта :-) Вече сме зрели хора и с други приоритети, а и любовта ние е намерила и си я оценяваме ежедневно :-) Много красиво и свежо предложение! А снимките ти както винаги пленяват!

    Усмихната седмица :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа не, отказвам да се призная за пенсионерка:)))) Шегувам се наистина, но Пламен много добре го обяснил вместо мен тук http://blogatstvo.com/blogatstvo/spiritual/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-14-%D1%82%D0%B8-%D1%84%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8/

      Изтриване
  12. Два пъти се връщам да прочета публикацията ти, Руми. Рядко ми се случва, но пък времето си заслужава. Дали ще има или не сърца в блога ти, не е от голямо значение - важното според мен е какво, как и кога можеш и искаш да покажеш. За върховете - пред теб са, само не трябва да спираш да вървиш! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Оригинална рецепта,хареса ми!
    Поздравявам те за хубвите снимки!
    Приятна седмица и много вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  14. Както обикновенно-ОЧАРОВАТЕЛНО!

    ОтговорИзтриване
  15. хехе, готина рецепта
    не стана ясно какво общо има отказването ти от блога с треската около св. Валентин

    ОтговорИзтриване
  16. Чудна салатка! Покажи ни нещо за Трифон зарезан, той си е нашият - български празник,нали?:)

    ОтговорИзтриване
  17. E, тука ме уби :)) При целия ентусиазъм, на който станахме свидетели покрай Коледа, сега някак ми се струва странна липсата ти на желание да ни зарадваш с поредната си интересна хрумка за загубените. Св. Валентин го приемам като поредния празник, на който си прося роза, че да не съм без 'ич :))) Сигурна съм, че ще те споходи музата отново, пък ако ще и без валентинки и купидончета ;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа повод за китка "магданоз" можеш винаги да намериш:))) Мъжо се отчита подобаващо с повод и без повод:))))

      Изтриване
  18. Сигурна съм, че дори половината романтици не са толкова романтични,колкото днешното ти лилаво-мораво" блюдо" :)
    И макар че цвеклото съм го сложила при "...полезните,невкусни и рядкоядащи от мен храни", то круши и сирене е направо празник за небцето
    Скорошно излизане "на светло" ти желая :)
    Снимките ти са разкошни!

    ОтговорИзтриване
  19. романтика е дума, която не харесвам :)
    Но пък ми харесва предложението ти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали! Нвякак си, като я облечеш в думи и престава да бъде красиво. Това е едно от тези неща, които трябва да останат неизказани, за да са истински:)

      Изтриване
  20. От прекомерната ширпотреба на символите и натрапваните модели можем да се абстрахираме, като ги интерпретираме по свой вкус и възможности. Впечатляващо цветно и вкусно предложение по този повод :)

    ОтговорИзтриване
  21. "Светът не спира да се върти, защото ти се е завил свят" - ей т`ва много ми хареса. Толкова истински и по просто казано. И на мен да ми минавали таива мисли през главата, дали да спра да водя блога, тъй като той води мен. Не е лесно, но пък с какво ще си запълваме времето иначе?! :) Как ще си намерим такива верни приятели?!
    Руми, успокой темпото, но бъде в крак с модата и тук :) Ще те чакам.
    А цветкото е връХ! Чудесно за празника.

    ОтговорИзтриване
  22. Каквото и да напишеш за липсата на ентусиазъм, не ти вярвам, да знаеш! Имаш титанични количества от него, след като успяваш да го предаваш така прилепчиво :-). Сега евентуално можеш да си представиш като как е при стандартно ентусиазираните хора за няколко дни, преди да те обземе отново твоя вид :-). А и обожавам цвекло! Винаги съм си мислела, че е цикламено, ти ме накара да се замисля :-).
    Много, много прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  23. Лулу, не си сама, нееее. В мое лице имаш тотален съмишленик - и по отношение на празника, и по отношение на рецептата :)

    А колкото до другото - ами има такива моменти в живота, не гледай към планината, а погледни надолу, за да видиш големия хълм, който си качила ;)

    ОтговорИзтриване
  24. Ами и аз смятам, че това внимание на един католически празник е прекалено. Все пак сме православни християни и не би трябвало да го празнуваме този празник. Би трябвало мъжете да се сещат да организират подобни вечери без да има празник, ами просто ей така, да покажат любовта си към нас. Ние със съпруга ми нямаме възможност сега да празнуваме заради децата, но пък на пролет, лято и есен той винаги ме изненадва и ме води някъде без да каже нищо и си прекарваме много хубаво. Пък и тогава има къде да оставим децата, сега просто е немислимо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно това и аз имам предвид. Въпросът не е в религията, а само в начина на възприятие:)

      Изтриване
  25. Това с нежеланието не го вярвам;) Това със салатата-много го харесвам. Това с Трифон_Валентин-го разбирам;)

    ОтговорИзтриване
  26. Хей Руми, знаеш ли какво правя аз когато ми се завие свят ?
    Просто спирам и поемам въздух ... зарязвам всичко
    После се връщам с нови сили и енергия
    За всяко нещо си има време :)
    Блогът няма как да спреш да водиш сигурна съм, в противен случай ще липсваш на много хора
    За Свети Валентин, никога не съм го приемала като празник на влюбените, дори ми е смешно
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  27. От времето е, Lulu. :-) Като цъфнат дърветата ще видиш каква муза ще ти дойде и на гребена на вълната ще се качиш, и на онази голямата планина.. от там ще снимаш, ли снимаш.. Иначе какво ще правим ние?

    Статията ти е върхът! Салатата ще я опитам, защото е тъкмо като за мен, само ще се абстрахирам от лилавото. :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти кажа често, аз съм от онези, дето ще пълзят по корем, но ще се качат до горе. Въпросът е там дали ще имам сили за снимки:)

      Изтриване
  28. Dear Lulu,

    I love this post and your (always) pretty looking photos :)! Just wonderful. Do you have any tip on foodphotography? What camera and lens do you use? Thank you in advance;). Keep up the good work!

    ОтговорИзтриване
  29. Hey there I am so glad I found your webpage, I really found you by mistake, while I was searching on Bing for something else, Anyhow
    I am here now and would just like to say thanks a lot for a incredible post and a
    all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t
    have time to go through it all at the minute
    but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read
    a great deal more, Please do keep up the excellent work.


    Review my webpage; Payday Loans Online

    ОтговорИзтриване
  30. payday loans online This is why it is common to discover lead generation books,
    ebooks, websites, and other products that provide insight and instruction on generating productive leads.

    Now, some of these birds, when mature, differ in!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...