понеделник, 23 януари 2012 г.

Теория и практика на здравословното хранене

Влизате всупермаркета, разхождате се щастливо между рафтовете с лъскави опаковки и небрежно тъпчете количката с нещата от седмичния списък. Кренвирши, плодови млекца, кило сирене, бутилка Спрайт, и кутия сухи пасти за децата... Или пък може би сте от онези, които предпочитат да се хранят здравословно: пилешко филе, кофичка кисело мляко и една  една марулка ... Всъщност какво означава здравословно?


Аз съм от тези хора, които ежедневно си губят времето в търсене на отговор на този въпрос. Правилна и точна формула май не открих, но по пътя се сблъсках с много теории, в голяма част противоречащи си и взаимоизключващи се.

Диетично = здравословно
4 кофички кисело мляко 
1 кг плодове и чай на корем
2 л зелева супа
Айде няма нужда. Този тип менюта имат прекалено диетично и анорексично звучене.  Все пак водя кулинарен блог, очевадно е, че макар и с временни забежки, това не е точно моят тип на хранене. И всъщност до колко здравословно е това? На мен не ми се отразява добре, вие сами си намерете вашия отговор.
Има много теории за ползите от разтоварването. Еднодневно, едноседмично, едномесечно. В моят случай ще е доживотно - а съм останала на чай и ябълки повече от един ден, а съм си умра веднага:) Много вероятно от обилно слюнкоотделяне.


Колкото повече - толкова повече

Вариациите на нисковъглехидратните диети са много разпространени (Аткинс, Дюкян). Идеята е да ядете месо на корем и да ограничавате в максимална степен продуктите, съдържащи въглехидрати. В някои крайни форми се набляга на храни с високо съдържание на мазнини (високо мазнинна нисковъглехидратна диета). Основната идея е че при липса на въглехидрати организмът почва да гори мазнини. Много по -лесно му е да гори собствените мазнини, от колкото белтъчините и мазнините, постъпващи с храната. Организма изпада в състояние на кетоза. Идеята е много широко разпространена сред хора, които искат да загубят тегло, без да им се налага да припадат от умиление и глад при вида на артистична миниатюра от салата със зеле и ряпа. Лансира се и сред активни спортисти, които искат да натрупат мускулна маса, вместо мазнини.
Имам доста познати, които се опитваха да ме убедят, че тези режими могат да се спазват цял живот.Факт е, че много от тях успяха да свалят килограми. И също така успяха да си ги върнат две години по- късно.... При спортистите действа до момента, до който са наистина спортисти. После става направо страшно. 
Аз лично имам много сериозни опасения за това, какво се случва с проходимостта на вените ми, ако за закуска изяждам по 100 г бекон. На ниско въглехидратна диета бях... ами 2 дни. После бях готова да убия човек за една ябълка:)
Срещат се и други варианти на монотонни режими на хранене, които включват примерно само въглехидрати или дори само шоколад:)

Пилешко на килограм

Много го лансират това пиле. Филенцето без мазнинка на скара е издигнато в  култ и сигурно някъде има и паметник. Много било полезно - богато на протеини, пък почти без мазнини. Четох, четох по темата и честно казано идеята за пилешко от магазин много ме притеснява. 
Предлага се в два основни варианта - с вкус на трева и с вкус на хартия. Не знам дали този факт се дължи на на окрехкотителите, антибиотиците и подобрителите или на смеските, с които ги хранят, но ефектът  е неидентифицирана пихтиеста маса в тарелка.  Трябва да отбележа, че не всичко попада в тази категория, но това което има вкус на пиле подлежи на сериозно издирване и има и малко по- интересна цена. Като цяло не съм много склонна да го ям на закуска, обяд и вечеря.

 Био, еко и всякакви производни

Идеята е, че продуктите са отгледани в незамърсена среда, без участието на химикали, хербициди и производни. Концепцията много ми допада, но понеже е изключително модерна и актуална страда от два основни бъга:
  • Всичко, което е био е много скъпо, без значение дали наистина има основание за това
  • Всичко живо лепи етикети еко и био, без значение дали има право или не

Трябва да си призная, че имам известни залитания по био магазините, но гледам това да са проверени източници. Освен това там мога да намирам някои "модерни" продукти, които ги няма в обикновения хипермаркет - киноа, амарант, истински кус-кус, лимец, спелта...

Мазнините

Това е една много интересна тема. От една страна всички са наясно, че от мазнините се дебелее. В действие влиза и холестерола, който се съдържа във всяка клетка на тялото, но когато е в големи количества и почне да се разхожда из организма, води до доста негативни последствия за сърцето. От друга страна мазнините са абсолютно необходими на организма.. Два съществени вида са наситените и ненаситените мастни киселини. Мазнините с животински произход по същество на ненаситени. Съдържат холестерол т.е са направо табу.
От ненаситените мастни киселини, като изключително полезни се смятат Омега 3 и Омега 6. Има ги в рибата, зехтина, ядките.
Истината е, че няма абсолютно доказателство за наличие на пряка зависимост между поглъщането на холестерол и синтезирането на прекалени количества собствен холестерол. Т.е това, че сте изяли яйце, в което има много холестерол, далеч не означава, че той ще си остане в тази форма и автоматично ще почне да се разхожда из вашата кръвоносна система. Вие просто ще трябва да си синтезирате ваш.

Макар, че избягвам тлъстите меса, съм твърдо за пълномасленото прясно мляко и маслото.
Маргаринът няма да коментирам. Забравете всякакви реклами за това, колко е полезен. Няма такъв филм и никога не е имало. Това е едно от най- вредните неща, за които може да се сетите.


Не на месото 

Вегетарианството от своя страна напълно отричат яденето на месо, а веганството и на всичко с животински произход. Според някои по хард привърженици на тази теория, хората генетично не били създадени да ядат месо. Е това точно не знам как го разбраха, но този ген трябва сериозно да е дефектирал още при пещерните хора. До колкото съм наясно, не са го карали само на корени и билки.
Заместването на месото със соеви продукти ми се струва много абсурдно. Или ядеш месо под формата на месо или изобщо не го ядеш и си набавяш тези вещества от други източници. Соевите продукти са някаква измислица, която нито е месо, нито е полезна.
Най- любимо ми е някой да почне дами пропагандира вегетарионството. Много съм нетолерантна и не приемам никаква форма на пропаганди:)

Въпреки, че почти не ям месо (2-3 пъти в месеца), идеологическите проповеди на тази тема, ме карат да споря много самоотвержено в защита на месоядството:).


Захарта

Ужас, ужас, много се дебелее от нея, много е вредна, това било бялата смърт. Отдавна е трябвало да я забранят със закон:) Съвременните теории твърдят, че трябва да я изключим напълно и да се ориентираме към заместители.
Можем да почнем от подсладителите. Аспартамът е един от най- разпространените. Любимецът на производителите на безалкохолни напитки. Евтиничък и доста вредничък. Според някои учени, води дори до рак.
Кафявата захар също се смята за полезна алтернатива на бялата захар.Тя е 5 пъти по скъпа от обикновената  и оставам с впечатление, че са я превозвали кристалче по кристалче с чартърен полет! В повечето случаи става въпрос, за нещо, което не се различава особено като състав и свойства от обикновената захар. Аз обичам кафява захар, но по- скоро заради карамеления вкус. 
Агаве се извлича от  кактусуподобно растение. Има нисък гликемичен индекс, което означава, че се усвоява по-бавно в кръвта и постепенно вдига нивото на кръвната захар. За ужас на всички, също както и захарта, продължава да е доста калоричен.
Меласите се изходен продукт за производство на захар, преди да започне процеса на дехидратация и кристализация. Имат съвсем малко по- нисък гликемичен индекс. Откровено казано не мисля, че са много по- полезни и нискокалорични.Харесвам меласата от цвекло, която много често използвам за някои сладкиши.Не ги прави по- здравословни, но определено стават много вкусни.
Медът е доста калоричен, със сравнително висок гликемичен индекс, но и богат на много полезни вещества. Те се разрушават при висока температура, което го прави неособено ефективен като заместителна на захарта.
Стевия - хитът на сезона:) Естествен подсладител с 0 калории. Взела съм си стевия на прах и все още е в експериментален стадии:)

С две думи, имам лоша новина - няма вариант да ядете сладко в големи количества и това да не ви се отрази:) Заместителите на захарта са просто друга форма на захар:)

Темата може да продължи още много все в този дух, но аз се отказах да чета повече литература. Реших че на всяка теория има контратеория и накрая може да откача.В крайна сметка стигнах до извода, че нищо прекалено не води до добър резултат.  Не купувам вафли, чипс, пуканки и сухи пасти, но не бия децата през ръцете, ако им попадне от някъде.  Не съм вегетарианка, но рядко ям месо. Мисля, че е много по- важно да се наблегна на качествени и истински продукти. Предпочитам да ям по- рядко кашкавал и сирене, но когато го правя да не е тебеширеноподобно обезмаслено нещо, а истинско и пълномаслено. Същото важи и за млякото.  Колкото по- малко външна интервенция, толкова по- добре. За мое огромно щастие, има малки производители, които държат на тези неща.  Имам си цял списък и мисля да му отделя специално внимание в блога.


За днес съм подготвила една рецепта, с дейно участие на някои "модерни" храни. Според някои теории, минава за здравословна:) Както вече уточнихме, няма начин да се отнася за всички:)



 Супа с лимец, киноа, варива и зеленчуци

100 г лимец
50 г. бял боб
100 г шарен боб
50 г боб Мунг (зелена  соя)
50 г червена леща
50 г киноа
200 г зелен боб (може и замразен)
2 домата
1 морков
1 глава лук
2 ск. чесън
целина (около 50 г)
мащерка, розмарин, черен пипер, сол
зехтин

За сервиране
по 1 филия пълнозърнест хляб за всяка порция
по желание сирене и суха люта чушка









Ако случайно не знаете какво е лимец - това е древен сорт пшеница, който е датира от времето на египетските фараони. Много добър антиоксидант.  Трудно се подава на кръсоска или генно модифициране, поради което в момента не се отглежда в големи количества.

Бобът Мунг е значително по- мъничк от стандартния бял боб. Мисля, че името му се дължи само на формата му, защото по същество е соя. На снимката съм го надписала.

И лимаца и боб Мунг, може да намерите по био магазините. Аз пазарувам всичките си продукти от магазин Верде в безистена на ул. Стара Планина 5.


Приготвяне

Предлагам ви приготвянето в два варианта: в уред за бавно готвене (Crock - Pot) и в обикновена тенджера.

Без значение кой от тях използвате, първото, което трябва да направите е да накиснете белия и шарения боб за няколко часа, да го кипнете, да изсипете водата и след това да го сварите за около 20 минути. Причината е, че той увира доста по- бавно от останалите продукти.

Ако ползвате обикновен котлон, служете боба, заедно с останалите варива в дълбока тенджера и ги залейте с вода или зеленчуков бульон (около 2 литра).  Включете на максимална степен, докато заври, след това намалете, така че едва да къкри и оставете 30 минути. В тиган задушете зеленчуците в зехтина.  Добавете подправките и сипете в тенджерата при варивата. Всичко трябва да поври на слаб огън поне 1 час.

В случай, че ползвате Crock-Pot, сложете всичко заедно, включете на 1 и оставете 7-8 часа.  Внимавайте с водата. От една страна в уредите за бавно гответе се слага по- малко вода, от колкото при обикновените тенджери, но от друга страна варивата "поглъщат" доста течност. Първият път, когато правих тази супа не прецених количеството вода и понеже яденето се готви през нощта , на сутринта имах някаква зеленчукова смес, която можех да разрежа с нож, след като изстина:). За тази супа ви препоръчвам поне 1,5 л вода или зеленчуков бульон.


Сервирайте супата с препечен хляб. По желание добавете сирене и натрошена люта чушка.


39 коментара:

  1. Руми, права си за здравосоловното хранене и многобройните предложения за това!
    За сиренето и кашкавала и аз правя като теб, а напоследък опитах лимеца, залят от вечерта с вряла вода и беше станал много добър за консумация!
    Супата е чудесна като съставки!
    Ти доволна ли си от продуктите на "Бакалия"?
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, много съм доволна. Мисля даже тези дни да пусна пост на тази тема. Добре, че беше Джинджър да ме открехне за този магазин.

    ОтговорИзтриване
  3. Руми, чудесна статия, харесва ми тънкото чувство за хумор на места :) Иначе напълно се припокрива с моите размишления по темата,години наред се терзая, особено покрай децата, кое е полезно и кое не. Дори напоследък стигам до извода да се храним така както аз през моето детство, защото всички продукти , появили се по-късно в 99% не растат по дърветата.Купуваме само основните неща, за жалост дори и млякото не е каквото трябва, дори само това, че е в пластмасови кофички, колкото й да пише, че са еко:)Чакам продължение по темата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оф това с млякото е много болна тема. Моите вече даже не искат да го ядат истинското - имало странен вкус:))) Градски дечица, какво да ги правиш:)

      Изтриване
  4. Лулу, много интересно четиво ни предлагам за начало на седмицата. Подкрепям не напълно за това, че нищо прекалено не води до добър резултат. Аз съм на мнение, че всичко в умерени количества е добре дошло, като допълнение - в нашето семейство се стремим да не смесваме храните, ги приемаме разделно. И нямам предвид шеговитото подмятане: "първо пържолката, после пържените картофки". Също така се опитвам да купувам колкото е възможно по-малко храни с консерванти, оцветители и "други неща, изписани с главни букви и числа". Очаквам новата публикация-продължение.

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно начало за новата седмица! Полезна информация, съчетана с интересно и вкусно предложение. Впечатлена съм от това ястие и най- вече от многото продукти, които съдържа! Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Интересно предложение, но не зная дали би се харесало у дома:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Като една силно....обсебена на тема балансирано здравословно ядене женуря, ще си призная, че ми достави истинско удоволствие да прочета размислите ти на темата. А рецептата ти влиза в списъка ми Must try- звучи много добре!

    ОтговорИзтриване
  8. Изключително интересна тема. Същите въпроси съм си задавала и на някои уж съм открила отговора - поне за мен. За различните хора - опита е различен и решенията различни. Спрях месото преди 2 години, просто защото никой вкъщи не го искаше - въпрос на личен избор. И до днес дъщеря ми не иска да яде - нито на ресторант, нито вкъщи, нито на детски рожден ден. Замирише ли и на скара - бяга. В градината, сега в училище - си е проблем. Уж беше пробно.. Но принципите са си принципи. Рибата, обаче си остана в менюто. Масло използвам обилно. Рафинирани и храни в лъскави опяковки - изключение. Придържам се към правилото - храната да се яде топла и прясна. Това е от аюрведичното хранене. Самото готвене ми доставя удоволствие. Предпочитам основни продукти - с кратка термична обработка, особено зеленчуците и кореноплодни - всякакви. В действителност има много продукти, които да заситят човек, да му доставят всички необходими вещества и не се налага да се готви много манджи - ядки, сушени плодове и т.н. Хлябът, играе голяма роля. Сладкишите са ни изкушение и удоволствие :) Със "супер храните" все още не съм на ти :)Но ми е любопитно. Общо взето пробвам с нещата и колкото мога - се придържам към здравословното хранене. Рано или късно откривам кое е добро, кое не. Като цяло, ми е интересно да обменям опит или идеи по тези въпроси. А диети - никога не съм пазила :)

    ОтговорИзтриване
  9. Месото определено е проблем и при моите деца. В общи линии гледат да го заобикалят. Не ги насилвам. Смятам, че при едно балансирано хранене, това не е проблем. Предлагам им всеки път като приготвя, но яденето е по избор.
    Хляб почти не ям, но ако го правя гледам да е такъв, който си правя аз. Брашно си купувам на Слънце и Луна.
    Огромен проблем си ми остава храненето на децата в училище. Нямам ефективно решение на този проблем. Дори и да пращам здравословна храна от вкъщи (при малката) тя бива споделяна/заменяна/изтъргувана за вафла/бисквита/суха пастичка:)

    ОтговорИзтриване
  10. Руми, поздравления за поста, беше ми изключително полезно и приятно. Честно казано и аз съм от твоята порода по отношение на храненето и смятам, че в разумни граници и с качествени продукти човек може да се чувства добре в собствената си кожа. А що се отнася до децата - не им забранявам "вредните" храни. Често се опитвам да докарам у дома някакъв здравословен вариант и те сами правят избора си. В полза на домашното разбира се.
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, като засека някой от моята порода:) Случвало ми се е да отнеса критики за децата от доста различни типове хора. Едни, защото съм ограничавала децата си, като не им купувам бисквити, а те гледат, че на другите дават. От друга страна са ме гледали странно, че уж държа на здравословно хранене, пък дъщеря ми яде пица в училище. Не ми се иска, ама какво да правя - не мога да ходя с нея в междучасията:)

      Изтриване
  11. Много интересна публикация, точно в духа на нещата, които ме вълнуват напоследък.
    Много ми е забавно, че хората често ме обявяват за човек, който се храни здравословно - а всъщност аз ям само неща, които са ми вкусни. По някакво съвпадение голяма част от тях спадат и в графата "здравословни". :-)
    Според мен ако човек се подлага на самомъчителни диети и режими, това просто няма начин да е полезно за здравето. Да живееш постоянно с мисълта, че се лишаваш от нещо, никак не е ценно. От друга страна е важно човек да се замисля за това, което яде, да отделя внимание на избора на продуктите и на приготвянето им. Това е един вид грижа за себе си, която човек си дължи, ако иска да се чувства добре.
    Напълно съм съгласна, че наистина е важно да се ядат качествени продукти. В това отношение съм на мнението на Джейми Оливър - трябва да се яде прясна храна с добро качество. Не непременно био, но с ясен произход и съдържание. Без добавки, овкусители, по възможност без ГМОта, без някакви сложни преработки - изобщо храни, които знаеш какви са и откъде идват.
    Вярвам, че всеки човек може сам да си създаде хранителен режим, който отговаря най-добре на нуждите му.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно споделям принципа на Джейми.
      По отношение на съвпаданията между здравословно и личен вкус, при мен нещата дойдоха постепенно и съвсем умишлено си ги култивирах.

      Изтриване
  12. Винаги много ми е допадало чувството ти за хумор :). Иначе може би, защото има хора около теб, които твърдят, че Дюкан или гладуването с ябълки и чай са здравословно хранене, си ги включила тук - но според създателите на тези режими те са диети за кратък период, не нещо, с което да живееш постоянно. Дюкан не трябва да се спазва повече от 6 месеца, в най-драстичната си форма, например, нищо че адаптацията му в родните форуми достига до три години. В този ред на мисли поставянето на тези диети редом до веганството и вегетарианството ми се струва неподходящо, защото сравняваш различни неща. Ако аз съм с наднормено тегло от 30 кг., вероятността да отслабна със здравословно хранене е доста минимална (във вида, в който го описваш и с който съм съгласна). Но бих поддържала много добре свалените килограми. Така че е важно да се уточнява - за отслабване ли говорим или за здравословен начин на живот.

    Другата причина много хора в България да пълнят количките си с кренвирши, картофи и пасти е скъпата храна и още по-скъпата Био такава. Понеже съм се опитвала да се храня здравословно в няколко държави, оказа се, че в Германия био и органик храните са понякога дори и на по-ниски цени от нормалните. Навсякъде можеш да намериш алтернативни храни (киноата се търкаля до ориза, а не трябва да пропътуваш целия град, за да си я купиш), дори и в ресторантите, местните производители предлагат стоката си на всеки ъгъл, доставят и до дома, в магазините не се предлагат само продукти на "Данон" и домати, отгледани на лампа в Холандия.

    За мен здравословното хранене в България е въпрос на само на незнание и незаинтересованост, но и въпрос на тройни усилия и тройно повече пари. Особено, ако сте по-голямо семейство :) .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Али, точно защото споделям виждането ти за Дюкян и Аткинс съм ги сложила тук. Лично за мен не може да има равенство между двете. Да речем, че в най- добрия случай просто не вредят. Един от парадоксите е слагането на равенство между здравословно и диетично. Може би идва от факта, че слаб е станало нещо като синоним на здрав. Или де да знам и аз какво... По същия начин примерно се третират продуктите с подсладители в тях. Те са по ниско калорични, да речем, че са диетични (макар, че аз не поддържам тази теза), от където доста хора решават, че са здравословни.
      Вегетарианството и веганството са по- скоро въпрос на лично убеждение. Не твърдя, че не са здравословни, но ги сложих ги по една основна причина - неяденето на месо не е единствен и самодостатъчен фактор за здравословно хранене. Сляпото вярване, че аз не ям месо, значи водя здравословен живот просто не е вярно. Наскоро водих подобен спор с моя позната, която живееше с тази идея, но същевременно пиеше кола на корем и обядваше чипс, солети и кисело мляко. Да технически погледнато тя е вегетарианка:)
      Темата наистина е много интересна и безкрайна:)
      За съжаление си повече от права за затрудненията по отношение на БГ действителността и здравословното хранене:( Всеки път като пътувам извън БГ се изненадвам колко по- лесно, удобно и евтино ми излиза да се храна здравословно там.

      Изтриване
    2. О, абсолютно, изумявам се как много хора смятат, че диета и здравословно хранене са едно и също нещо. Поне в нашенския контекст - няма нищо общо. А иначе, понеже съм била над 15 години вегетарианка, а освен това съм спазвала и Дюкан, който ми помогна да се справя с наднормено тегло, предизвикано от хормонални проблеми, в следствие на което реших и част от тях - не бих го отрекла като диета. Той е много подходящ за обезверени хора, които не могат да контролират количеството храна, която приемат, а изкуствените подсладители (в които има всичко друго, но не и нещо здравословно) задоволяват глада за сладко. Та от тази гледна точка, когато режимът те лекува от свърх тегло, вредящо на цялото ти здраве, за мен той е добър.

      От друга страна, колкото и да се старая с органичните продукти, пълнозърнестите такива и т.н. понякога се обезверявам, защото дори и в тях, буквално във всичко има добавени захар, царевичен или глюкозен сироп, прекалено много сол и... подивявам. Може би най-здравословното нещо е спазването на правилните правила, но без прекалено вглеждане, за да нямва нездравословно вманичачаване :))

      Изтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  14. Наистина е много относително какво точно е здравословно и кое - не. На мен от неяденето на нездравословни храни рязко ми се понижава кръвното.
    Успешна седмица!
    P.S. Извинявай, че изтрих предишния коментар, но не ми хареса начина, по който го бях написала :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно това беше и моята идея. Всеки сам трябва да намери своя път и това, което най- точно отговаря на неговия организъм. Иначе, ако почнеш сляпо да следваш какви ли не теории, просто ще откачиш. Те ужасно си противоречат.

      Изтриване
  15. Много интересен пост, Лулу!
    Аз съм си създала няколко прости за следване правила по отношение на здравословното хранене, а именно: без бяла захар, бяло брашно и бяла сол, без пакетирани храни, без купен хляб и кисело мляко и без купени колбаси. За съжаление живея в малък град и не винаги имам възможност да отскоча до София да си попълня запасите от тъмно кафява захар и хималайска сол. Но имам възможност да купувам мляко и плодове и зеленчуци от производител. Всяко място си има плюсове и минуси ;)
    Е, не винаги устоявам на изкушенията. Дъщеря ми и съпругът ми още повече.

    ОтговорИзтриване
  16. Да вярно е, че някои продукти са трудно достъпни в по- малките населени места. Въпросът обаче е до колко можем да живеем здравословно без тях. До колко е въпрос на мода и до колко на действителна полза. Примерно захарта. Кафявата не е по- полезна. Просто е доста по- скъпа и по- трудна за откриване. Аз лично съм стигнала до извода, че мога да я намаля, вместо да се опитвам да я замествам.
    Честно казано доста рових и статиите и за прословутата хималайска сол. Сигурно има доста предимства, но ограничаването на количеството сол в храната е много добра първа крачка. Мисля, че за човек, който консумира по- солено (не ти, примерно майка ми), заместването на обикновена с хималайска сол по никакъв начин не подобрява положението, ако не се ограничат количествата:)))

    ОтговорИзтриване
  17. Децата са много изобретателни. Но пък в една детска книжка главната героиня твърди, че децата са сладки, защото обичат сладко :) и аз съм съгласна.
    Харесвам идеята на Ради стамболов за промяна в приготвянето и представянето на храната за деца - за да е по здравословна и да им хареса. Засега остава идеята.. За реализация явно трябва повече желание и промянна в стереотипите а това е по- трудно отколкото да се намерят пари. Няма как децата да харесат спаруженото руло стефани и таратор с надробен хлаб, и предпочитат вафли и бисквити, после хамбургери и чипс. И накрая пак зависи от нас да ги научим кое да предпочетат, ако искаме да са здрави.
    При избора също се ръководя от произхода и километрите които е минала продукцията. Предпочитам храни от нашия географски регион, когато може. Ясно, че банани, какао и други такива няма тук.. но останалото

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да и аз споделям идеята за местните продукти. Съвсем скоро ще излеза със статия за любими местни продукти и производители, от които имам лични впечатления.

      Изтриване
  18. Всъщност разликата между бялата захар и кафявата е само във вкуса ;) Живея в САЩ и тук във всичко (месо, хляб) се слага я захар, я царевичен сироп.
    С био продуктите много се спекулира, но ако имам възможност винаги купувам зеленчуци според сезона от местни производители. (Ако имах градинка, 2 реда домати бих посадила с радост).
    За меда бих добавила, че е добре е да се консумира от там където сте израстнали, а не от където живеете в момента.
    Прекрасни размисли, напълно споделям :)

    Nikolina

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това за меда не го знаех.
      Не само в САЩ слагат захар във всичко. Открих, че има и други хукни, които я ползват доволно.

      Изтриване
  19. Много благодаря за споделеното мнение Руми, аз подкрепям на 100 % мнението ти относно здравословното хранене, особено след изтощителни главоблъсканици и изчетената литература по въпроса, бях стигнала до задънена улица :) Сега ... вече не съм крайна по темата, а бях доста :)) Децата ми даже понякога ядат пържени картофи от Мак Доналдс (не ме линчувайте):) В един момент реших, че ще се побъркам и по лошо, ще побъркам хората около себе си, сега просто търся баланс и винаги имам едно наум :) За магазинчето на Ст. Планина, да много е хубаво, аз и други любими си имам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност няма да те линчувам за пържените картофи. Покрай разни рождени дни и моите деца са ходили и няма как да им забраня да ядат подобни неща. С голямата нямах толкова литература и не съм се ориентирала от рано към здравословно хранене, но малката я култивирам още от захранването и. Определено има ефект. Обича бисквитки, но вафлите и Макдоналдс го побутва. Нищо, че преди това вдига много шум и страшно им се радва:)

      Изтриване
  20. Руми, ако все пак искаш да продължиш проучванията на темата за здравословното хранене, попрегледай тук :) - http://www.westonaprice.org/

    Наистина ако търсим достатъчно, във всичко, което ядем ще намерим нещо вредно, но изглежда че с подходяща подготовка вредните качества са значително по-малко...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за линка! Проучванията на тема здравословно хранене са безкрайна тема при мен. Аз се чета всичко, на което попадна. Друг е въпроса, колко от хипотезите споделям:)

      Изтриване
  21. Открай време съм привърженик на идеята, че нищо умерено не е вредно. А от вредните най-обичам захарните изделия и отдаван открих, че добър заместител на захарта няма;)
    Но пък съм готова да приема разумни доводи! Днес твоите бяха такива и тази супа бих я хапвала и без да знам колко е полезна!
    Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не налитам толкова на сладко, но мъжа и малкото дете доста похапват. Успяла съм да измисля някои интересни десерти, в които бялата захар до голяма степен е заместена от естествената сладост на сушените плодове.

      Изтриване
  22. В България трудно можем да променим навика на нашенеца да вечеря салатка с ракийка и месце на корем и това, по възможност, всеки ден на всяко хранене. Според мен здравословна храна е тази, от която се чувстваш добре- с малки порции, балансирано, повече пресни плодове и зеленчуци (което през зимата е по- трудно и скъпичко). Лош навик е само да се хапва на крак през деня и обилна вечеря, но не всеки работещ има през деня време или място, където да се нахрани бавно, без да бърза и без да се тъпче с баници, мекици, тостери и тем подобни храни. А по отношение на децата- трудно е в училище да се хранят здравословно. Моите деца свикнаха да не си купуват чипсове и вафли, но понякога им се случва. Още чакам деня, от който в училище ще има повече пресни плодове и зеленчуци. А рецептата ти е оригинална.
    Приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Много интересна дискусия се е получила тук. Намирам някой твърдения за приемливи, други - не.
    Виждала съм твои снимки от село - плодове и зеленчуци, отгледани в собствената градина - ето това за мен е здравословната храна.
    Имам щастието да използвам произведени плодове, зеленчуци и месо от свекърва ми. Няма такъв вкус и аромат. Заедно с липсата на изкуствени торове и каквито и да било добавки, съм сигурна какво давам на децата си. Трудно мога да се прехласна или използвам лимец, боб Мунг, киноа или други модерни "здравословни" продукти. Една от причините е, че не са достъпни и едва ли много от посетителите в сайта ми могат да си ги купят...
    Хранейки се с отгледани от самата нея продукти, бабата на моя съпруг живя до преклонните 95 години, нищо, че обичаше сладко и пиеше лимонада. :)
    Всичко е много субективно и всеки сам преценява кое, колко, кога и как да се храни било то здравословно или не толкова. :)

    ОтговорИзтриване
  24. Много интересна статия, Руми! Аз напоследък често чета по въпроса и реших, че е най-добре да се вслушвам в това, което ми подсказва тялото. Горещо препоръчвам The Truth About Food на Jill Fullerton-Smith, аз лично бях впечатлена от книгата. Ако не се лъжа "Прозорец" издава в България. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  25. При някои хора е даровитост да притежават перфектното или почти перфектното тяло. Хиляди хора по цял свят обаче имат проблем с метаболизма (обмяна на веществата). Главни причини за това са: неправилно хранене, застоял начин на живот и неправилен избор на храни. Така, че...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че точно това казвам и аз:) Аз съм точно от тези хора и за да съм във форма ми се налага да спортувам ежедневно и да се съобразявам с това какво ям. Въпрос на лична гледна точка е това какво точно ще избереш. Честно казано не разбрах точно коментара ти:)

      Изтриване
  26. Много добре написано,споделям мнението,че всяко нещо трябва да се консумира с мярка.Лишаването от която и да е група от основните хранителни вещества не намирам за здравословно,Има толкова много вкусни и полезни продукти и смятам, че трябва да им се наслаждаваме. :)

    ОтговорИзтриване
  27. Поздравления за статията, която публикувате и ни пишете.Надявам се тази тема за здравословното хранене да не се е изчерпала и да продължавате да ни пишете.Снимките,които сте качили са страхотни.На мен все още ми остава интересен въпроса дали е полезни да се хапват люти чушки и дали има нещо здравословно в това.Захарта си е наистина ужас.Толкова много прекаляваме с нея, че ако знаем какво ни причинява едва ли ще постъпваме така към тялото си.

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...