вторник, 3 януари 2012 г.

Бягство

Днес е работен ден и светът се завърта в нормалния си ритъм. Срещи, задачи, графици. Това е моят свят. И аз много си го обичам. Като при всяка любов, понякога имаме нужда от раздяла. Кратка раздяла, колкото да започнем да си липсваме и да си припомним, че ни е добре заедно.



Вали сняг! Малки бели снежинки, се лутат безразборно по своя път надолу. Падат на земята, разтапят се, наслагват се, натрупват се, покриват и заглушават света. Забелязали ли сте колко е тихо, когато вали сняг? Вятърът завихря снежни кълба, понася ги и ги превръща в хиляди малки изглички.


Навява снега на дълбоки назъбени преспи.  Почти е заличил пътеката, изрината с голямата дървена лопата.


Виждат се само следите от котката, водещи до оградата, където се е качила върху старите касетки и е прескочила при съседите.



През лятото дворът е пълен със звуци. Лаене, блеене, кудкудякане, чиккчирикане. Сега се чува само подрънкването на старите тенджери в кухнята.


Студът сковава всичко, но вътре не се усеща. Само прозорците са заскрежени от външната страна. Печката пука и бумти успокояващо.



Мирише на пушек и дърва. Вътре е топло и уютно и все пак ми е приятно да се завивам с дебел тежък юрган. Сгушвам се под завивката и прелиствам следващата страница на някаква стара книга, която си намерих из библиотеката до стената. Домашен бит. Така се казва книгата. Обясняват ми как да си поправя печката, да ушия якичка на детето и как партията се грижи за хората. Между другото има и полезни неща.


Ухание  на сушени билки се смесва с това от ябълките, изсипани в голям леген на пода и дюлите, подредени в стара пластмасова касетка.


Доматите на масата, така и не са успели да узреят преди да захванат студовете и сланите. Сега бавно порозовяват на бледата светлина в стаята.


Един миг от безвремието.Простички неща, без излишна натруфеност.
 

 Харесва ми.


Но само за малко. Аз съм родена в града и съм израснала там. Това спокойствие  ми е също толкова чуждо, колкото живота в апартамент и натоварения трафик за други. Мога да се откъсна от действителността за известно време, но после тишината започва да ме плаши. Ледената вода и студената баня също:))

Но пък с някои простички неща, определено мога да свикна. Юрганът, печката на дърва, препечените филийки с масло и чаят от лайка са едни от тях:)


Днешната рецепта е изключително простичка, но за сметка на това много вкусна.

Печени кореноплодни зеленчуци

3-4 моркова
2-3 малки глави червено цвекло
2-3 скилидки чесън - необелен
сол
зехтин
розмарин, салвия или някаква друга подправка, която обичате

Зеленчуците се измиват добре  и се обелват. Подреждат се в тавичка, посоляват се и се поливат със зехтин. Между тях се нахвърлят няколко стръкчета розмарин и скилидки чесън. Може да използвате и сух розмарин.
Печете на 160 градуса около 40 минути.
Преди сервиране по желание може да капнете няколко капки балсамов оцет.

Както се сещате съставките са доста ориентировъчни. Спокойно може да пробвате и с ряпа, някой друг картоф или нещо все в този дух.
Може да не е изглежда много красиво на външен вид но е едно от любимите ми ястия. Опитайте и няма да съжалявате!


Желая ви лека и много ползотворна работна седмица!





23 коментара:

  1. Пожелавам ти, успешна Нова Година и много здраве за цялото семейство! Рецептата е чудесна!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно е всичко, цялата публикация! Сякаш попадам в един друг свят. Благодаря за релакса! Прегръдки и отново Честита Нова година!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че стопляща публикация ... дори усетих аромата на пушек и дюли :) Аз също изживях подобно "бягство" тези дни, много е разтоварващо, но сега се връщаме в действителноста!
    Пожелавам и на теб ползотворна и спокойна седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Позната история....харесва ми...
    Успешна Нова година-здрава и ползотворна!
    И приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. О,ЛуЛу, разказала си го толкова истински,все едно съм там:)
    Беше много хубаво да те чета!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Нова 2012-а, Руми! Да е здрава, мирна и щастлива!
    Толкова ми харесва бягството ти, ухае и топли от разстояние!
    :)

    ОтговорИзтриване
  7. Незабравка Любова -Нези3 януари 2012 г. в 10:11

    Прекрасна селска идилия!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Оттам е започнало всичко....Позната история:)И прекрасна да я чуеш и съпреживееш отново.

    ОтговорИзтриване
  9. И на теб да е лека първата работна седмица!

    Аз пък не съм родена в града, но пак толкова издържам на спокойствието и тишината на село. Явно други сме отвикнали от нея. Но пък и времето, когато растях там хич не беше толкова тихо. Тези домати, които са по-скоро оранжеви, а не червени са ми любими през зимата. С катък :)
    Вярно, че не са слънчеви, но пък са по-вкусни от гумените на пазара.
    Хайде и аз да вървя на работа, стига съм дрънкала :))))))))))

    ОтговорИзтриване
  10. Честита Нова 2012, Лулу! Желая на теб и семейството ти много здраве и хубави емоции през новата година.
    Бягството ти е страхотно, кадрите също!

    ОтговорИзтриване
  11. Честита нова година. По тази тема мога да разказвам от опит :) Контрастите са много големи. Комфорт на живот може човек да постигне. Възможности за развитие - винаги има. Средата, културата на общуване - като цяло е във функция от повече неизвестни, май където и да живееш..

    ОтговорИзтриване
  12. Да, тези простички неща ти връщат вкуса на живота, на естествено и смислено битие, на дом и на корен. Добре ми подейства тази идилична фотосесия.
    Поздрави, Лулу, и успешна и благодатна Нова година! Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Честита Нова година, Lulu! Бъди здрава и щастлива! Снимките ти ме стоплиха, а рецептата е много по мой вкус. Ще изпробвам много скоро. Лека работна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Много сладко, ароматно и топло бягство. Насладих се още веднъж на топлината в къщи и ароматът на ябълки... Здраве, безброй усмивки и успехи за цялото семейство да има през новата година, Руми!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотно, толкова романтично, релаксиращо и леко носталгично ... уникални снимки, стопли ме топлината на селската печка и аромата на топлия чай :) Кадъра с петела и сушените чушки ... жестоки са!

    ОтговорИзтриване
  16. и мен ме е страх от студената вода и студената баня :D
    ...

    ОтговорИзтриване
  17. Руми, може ле да ме вземеш с теб при следващото ти бягство? Дори ще нахраня кокошките :). Много релаксиращо и зареждащо кътче и отново страхотни снимки! Дори леко позавидях за снега (въпреки, че по принцип не го обичам :)).
    Пожелавам ти прекрасна нова година, изпълнена с много хубави емоции!

    ОтговорИзтриване
  18. Много е уютно в твоето скривалище за ден;-) Макар че аз мога да изкарам там и седмица:-)
    С пожелания за всичко най-хубаво през новата година!

    ОтговорИзтриване
  19. Лулу здравей,
    преди известно време беше питала, какво ще ни е интересно относно фотографията. Наистина ще ми е отполза ако споделиш твоя опит за създаване на колаж и групира не снимки в една. :)

    ОтговорИзтриване
  20. Лулу,все едно,че бях в бабината къща,невероятно е усешането,но и аз не мога в студа и ледената вода,са нешата, които не мога да харесам и свикна...но мая с лайка,аромата и звуците на горящата печка...
    Много хубави емоции, здраве и усмивки ти пожелавам през новата година!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  21. Честита Нова Година, LuLu! Много здраве, късмет и спокойстие! А тази рецепта идва точно на време- за разтоварване след празничното преяждане.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотна зимна атмосфера!!! Честита нова година :))) Поздрави, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  23. Много мил подарък са тези снимки, Лулу! Получи се така, че те включих в годишния си отчет :)) Погледни в блога, ако искаш. Радвам се, че през изминалата година срещнах хора като теб. Да е честита и благословена Новата!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...