понеделник, 26 септември 2011 г.

На кафе: Деси и фотография по усет


Преди време, когато бях бремена с второто си дете имаше един  кратък период от живота ми,  в който ми се наложи да си остана в къщи.  Честно казано, подходих по темата с доста смесени чувства. От една страна очевадно трябваше да се пазя повече, а от друга... ами аз работя от 18 годишна. Просто не можех да си го представя. Всъщност това се оказаха едни от най- хубавите ми месеци в живота.  Сега вероятно ще решите, че ще почна да се превъзнасям за майчинството, тръпката от очакването, новият живот  и бла – бла – бла. Не  че ги нямаше, но истината е,  че това, което направи кисненето в къщи наистина весело е запознанството ми с още няколко бременни, кажи речи на същия акъл, като мен.  Мотаехме се насам- натам, хилехме се, разхождахме се,  обядвахме заедно, като цяло много се забавлявахме заедно и преди и след като се родиха децата. Продължаваме да се виждаме и до  сега – 6 години по- късно. Една от тези невероятни дами е Деси  и от доста време искам да я представя. Деска, извинявай за забавянето, много ти благодаря , че прие поканата и изсипа всичките тези суперлативи за мен!:)


Преди известно време си купи апарат и макар, че все още нищо не разбираше от фотография, още първите и снимки правеха впечатление. Снима със стар ръчнофокусен обектив и твърди, че не може да обработва.  Изумително е как на някои хора, им се получава просто ей така! Ако до тозо момент, не се сблъсквали с нея, задължително посетете страницата и във Flickr http://www.flickr.com/photos/44690076@N07/

Специално за гостуването си в something…  Деси подготви една изумително вкусна и простичка рецепта със сьомга. Направете я и няма да останете разочаровани! Аз вече я пробвах няколко пъти: ) Все пак този материал отлежава при мен от юни...



DEStinations by DES


Когато Руми ме покани да бъда гост в нейния блог подскочих от радост. Та това е един от малкото блогове, които от години следя ежедневно, защото ми носят усещането за нещо близко, нещо мое, вдъхновяват ме и ме успокояват. Да не кажа пък, и че е мястото, от което преди година, когато хванах камерата в ръцете си започнах да чета що е то аджеба бленда  и ще вирее ли тя в моя свят …:)


После ме сви под лъжичката- та това е публична изява, а аз хич не обичам да се показвам –просто съм такава една- уж наперена и непринудена, но фокусират ли се върху мен се  изчервявам и си „гълтам езика”….до един момент. Ето, както сега, когато тази чаровна, талантлива и неуморна моя дружка, /която познавам вече повече от 6 години/ ме покани тук да разказвам за себе си. Чe какво ще разказвам? Аз не съм като другите и гости- нямам блог, не готвя, не сътворявам разни дребни красоти. Само снимам, съвсем любителски и то предимно децата и ежедневието си… 

 Какво пък толкова, казах си после, ей сега ще излея кофата с хвалебствия върху себе си, сега ми е паднало да се окича със слава и да покажа колко всъщност съм прекрасна:)….е да ама не…защото аз съм:
- много разнопосочна, разпиляна, феерична и  непостоянна личност, но пък искам всичко да става сега, веднага и по моя начин;


- трудно помнеща и лесно забравяща;
- капризна и отнесена, но и отдаваща се и съсредоточена при нужда;
-  хаплива, пиперлива и бучаща, но и обидчива и мълчалива;
- с доста интереси и с желанието да се занимавам с много неща, а всъщност  мъничко мързелива и колебаеща се;

 
-  командваща и настоятелна, но търпелива и неподчиняваща се;
- отчайващ оптимист, винаги нахилена и положително настроена, бореща се за истината и правдата и наивно доверяваща се /но само да не ме настъпиш:)/;
- слушаща рок, но подсмърчаща на блусове;


-  влюбена в семейството си- боготворя децата си, но пък имат пълна свобода в живота си;-  вманиачена в  бялото и светлината, но чувстваща се прекрасно на свещи;


 - въздишаща по лалетата, фотографията, готварството, дизайна, декорацията, детайлите и скандинавския стил и ежедневие, но…пречупени през моята призма;


- мечтаеща за собствен блог - с неясна насоченост или по точно, с много-насоченост. /Олеле, с две думи какво се оказах - една завеяна дяволица, която се опитва да изглежда чаровно и сериозно в очите на другите. Как ли ме търпи съпругът ми…дано не прочете това ! / Всъщност, хора, аз не съм чак толкова зле !!!

 
От една година се опитвам и да снимам, една страст, заради която дори не мога да спя нощем – кадрирам, кропя, следвам светлината, диря бокето и блясъка в очите! /Руми и ти имаш пръст в тази работа, ти, твоя блог и  твоя Пентакс :)/


 Но няма да ви разказвам за фотография, защото аз съм човек на усета, разните там термини и техники леко ме изнервят.
Няма и да ви разказвам повече за мен /то няма и какво повече, аз си излях душата/.
Ще ви накарам да си помечтаете за една моя любима дестинация- Норвегия, която или завинаги си окупира едно местенце в сърцето ви или безвъзвратно я губите, ако не успеете да и уловите душата и  да я усетите. 

 
Това е страната, в която хората са едни такива -добри, усмихнати, спокойни, обичащи, руси и големи. Там живеят истински ангели, можеш да ги срещнеш на улицата и да ги пипнеш дори, ако се протегнеш; както и облаците, достигаш ги с ръка само малко да се надигнеш на пръсти! Там животът ти пърха. Там разбираш, че всъщност истината е в малките, в обикновените неща: в капките дъжд, в светналите смеещи се детски очи, в танцуващите по улиците хора, в сутрешното кимване на бабата, живееща отсреща…. иии... Стоп - няма да ви разказвам повече за страната на викингите и Фрея, ще ви оставя така една леко отгърната страница и ще ви пожелая да  имате възможност сами да я отворите и да надникнете в нея един хубав ден! Пък и нали Руми трябва да има за какво пак да ме покани :)
Освен това съм не само във фотографски, но и във фууд блог, и понеже съм и чревоугодница, та затова и рецептата, която ще споделя с вас е точно като мен и Норвeгия - семпла, но някак запомняща се и оставяща собствен привкус, отпечатък и желание да я опиташ отново и отново …



Сьомга с крем фреш /4 порции/:

4 парчета филе от сьомга
1 малка кофичка крем-фреш  или заквасена сметана + няколко капки лимон;
3-4 с.л. соев сос
1-2 с.л зехтин
сол
            черен пипер

            Овкусява се всяко парче с черен пипер и сол. Оставя се за 30 минути да поеме. В подходящ дълбок тиган подгряваме зехтина и слагаме рибата да се запечата за по 3-4 мин. от всяка страна. Изключваме котлона, изсипваме кофичката с крем-фреш /или сметаната с лимон/ и леко объркваме. Поливаме със соев сос и разклащаме тигана, така че всичко да се смеси, без да се обърква.
Облизахте ли си пръстите и преглътнахте ли няколко пъти?



Руми, благодаря ти, че ме направи част от твоя магически свят!














19 коментара:

  1. Страхотни снимки и вкусна рецепта!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ейййй, Лулу, страхотни снимки представяте с Деси!
    Да не повярва човек, че от година снима.... но невероятно го прави. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Да, снимките са наистина страхотни! И как да не може да обработва - то е видно, че може :))

    ОтговорИзтриване
  4. Лулу, днес имаш прекрасна гостенка!
    По някаква случайност я имам добавена в контактите си във Фликр. И постоянно се наслаждавам на хубавите и снимки. А от самоописването на Деси за нея, открих толкова общи неща с мен. Относно Норвегия, ще чакам с нетърпение статията за страната. Една от моите най-любими страни! Толкова ми харесва там! А рецептата непременно ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
  5. Деси е чудесна, много позитивна и приятна!!!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Поздрави и от мен за чудесното представяне!

    ОтговорИзтриване
  7. Очарователна е гостенката ти, Лулу! Снимките са енгматични! И аз искам така да стават и моите, ама не би :-)
    Деси, ако си направиш блог ще имаш много почитатели и аз ще съм, разбира се, една от тях! Разкаваш увлекателно, имаш страхотно чувство за хумур и за каквото и да пишеш, с твоите снимки и стил на писане ще сътвориш невероятен блог!
    Благодаря и на двете за удоволствието!

    Поздрави и спорна седмица! :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, ако и аз можех да снимам така, само от година. Настина й се получават нещата на Дес, много, много добре. Снимките са очарователни, а това което е казала за себе си много мило и изпълнено с истина.
    Лулу, страхотен подбор на гости, ама на теб винаги ти се получават :)

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасно представяне си е направила Деси :)
    Очарова ме с лекотата на писане и с прекрасните снимки :)))
    Така се присъединявам kъм желанието на @Milena
    Поздравления за избора ти,Лулу!

    ОтговорИзтриване
  10. Ех, Руми, ти си била причината Деси да посегне към фотоапарата, а при мен беше та. Не че се оказах някакъв талант :)
    Руми, с такова умиление се сетих отново за онези години и за приятелките за цял живот, които намерих там ! Поздравления за блога! Прекрасен е!
    За днешната ти гостенка бих добавила Човек - душа! Горда съм, че те познавам, че съм ти приятелка, че ме направи част от семейството ти! Обичъм тъ, Деско!

    ОтговорИзтриване
  11. Много красиви снимки, вкусна и лесна за приготвяне рецепта и много настроение! Благодаря за невероятната наслада, която споделихте, момичета!

    ОтговорИзтриване
  12. Толкова съм трогната от всичко, което ми се случи днес - от гостуването ми в прекрасния блог на Руми; от всичките позитивни коментари на познати и непознати другарчета; от начина, по който започна тази седмица! Хора, наистина сте супер мили! Благодаря ви и един голям поклон!
    Тихичко ще подшушна, че мисля от дълго време да направя блог...и вие определено ми стимулирате :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви че се отбихте при мен и Деси:)
    Деска, специални благодарности за това, че прие поканата!
    Тази вечер имах някакъв проблем с блоггър и се наложи да пренапиша публикацията. Извинявам се на онези, които влизаха през това време и се виждаше само встъпителната част!

    ОтговорИзтриване
  14. Колко неповторими, специални уловени мигове! Прекрасни фотографии! Не познавам Деси, но снимките и ми доставиха удоволствие и ме заредиха с чудесно настроение. Имам си и фаворити:)
    Благодаря, Лулу, че ни направи съпричастни към този пъстър, емоционален и красив свят!

    ОтговорИзтриване
  15. Тази публикация ми донесе едно чувство...на спокойствие и хармония! Благодаря и на двете ви!

    ОтговорИзтриване
  16. Лулу, прекрасна гостенка! С голямо удоволствие прочетох всичко и се любувах на снимките на Деси!
    Деси, ако някой ден решиш да си направиш блог, определено ще бъда сред абонираните :)
    Много красив пост, благодаря ви за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  17. “Деа“, много закъснях с коментара си, но това няма значение - ти си все същата, както е същото и моето хубаво чувство към теб.
    Имаш дарбата да създаваш, имаш и дарбата да караш другите да се чувстват добре, това е такова богатство!
    Изпращам ти един истински скандинавски поздрав, с пожелание....него ти сама си го избери и дано се сбъдне, каквото и да е то!
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...