четвъртък, 17 март 2011 г.

Екстремно

До тук добре! Вече е топло, нали всички това чакахме:) От друга страна, снегът ще се стопи и скиорите ще страдаме. След като това се случи, очевидната празнина трябва да бъде заместена с нещо друго, също толкова повдигащо адреналина, като екстремното спускане в  дълбок сняг. Едно от нещата, в които безвъзвратно се влюбих миналата година, беше рафтингът.



Някое от мокрите неща с червена каска трябва да съм аз:)
Може и да прибързвам, но така и така е време за лека и разтоварваща храна, така че днешната рецепта  е с екзотичен, топъл привкус на вода и плаж - салата от авокадо и скариди в кокос.




И ако рецептата може да ви се стори не особено сезонна, то със сигурност на рафтинга вече му идва времето.

Тези снимки са от миналата година, но ако искате да хванете най- подходящият момент за рафтинг се подгответе за  април. Имате по- малко  от месец да го обмислите:)
На първо място - изберете си място. Кресненското дефиле предлага живописна природа,   в съчетание с добри условия за рафтинг.

 

Река Струма е най- пълноводна през периода април - май, а колкото повече вода, толкова по- екстремно. Аз ходих края на май и честно казано малко съжалявах, че толкова закъснях. Със сигурност не скучахме, защото инструкторите измислят достатъчно интересни занимания за желаещите ентусиасти. Имаше бой с лодки, обръщаха ни, плувахме по реката, някои хора си загубиха каската, други имаха леки травми от греблото на съседа:)


Преживяването започва с не особено приятното обличане на мокър, студен, неопренов гащеризон. Усещане за студ и влага, бързо се притъпява от общия ентусиазъм, който обхваща групата. Пътуването до началната точка се осъществява в микробусчета, застлани с найлони и огласени от разпалените разговори, граничещи с крещене. Следва разтоварване, кратък инструктаж и всички се разпределят по лодките. В началото трасето е лесно и лодките бавно се придвижват по реката.

 
Следват няколко тренировъчни упражнения, много жалки опити за синхронизация на 8-те човека в лодката, въодушевени крясъци и пръски вода. Течението ви повлича, а с него започва да се покачва и нивото на адреналина. Инструкторът умело ви завърта на следващия бързей и следва интересната част.



Вече всички са мокри. Не че имаше на къде повече, но вече сега имате вода и в ушите:) Синхронът куцаше от самото начало, но някъде в този момент съвсем се загубва и основното занимание на участниците е да крещят от кеф.


Обръщането на лодката е по желание и само след специален инструктаж, за това какво точно да правите с греблото. Винаги има някой дето не е разбрал:) Препоръчвам ви преди упражнението, добре да си стегнете каската. В противен случай рискувате да и хвърлите отчаян поглед, докато гледате как се отдалечава по течението:)  Качването в лодката също се оказа не особено лесна задача.
Целият този екшън,  обикновено бива заснет,  така че идните поколение и всичките ви познати да могат да се позабавляват за ваша сметка:) Ние си имахме собствен фотограф:) Благодарности на Теди за страхотните снимки!


Тази година мислим да повторим:) Но този път през април:)

И докато още съм на разпускаща вълна, бързам да ви предложа едно много вкусно предястие с леко морски привкус


Салата от авокадо и скариди в кокос

Продукти за 4 порции

2 авокадо
200 гр скариди
80 мл кокосова сметана
50 мл течна сметана
сокът на половин лимон
сол
лимонова трева
2 стръка пресен лук

Скаридите се задушават за 10 мин. в малко зехтин и кокосовото мляко, след което се оставят да се охладят. Плодовете на авокадото се разрязват на две по дължина, отстраняват се костилките и вътрешността се издълбава. Аз ползвах сферични мерителни лъжички, с които се получиха почти еднакви полусферички.  Внимавайте да не нараните кората, за да можете после да използвате кухите половинки като купички за сервиране на салатата. Веднага се поръсват със сол и лимонов сок, за да не потъмняват. Добавя се течната сметана, нарязаният на ситно пресен лук и охладените скариди с кокос. По желание може да подправите и с 1 ч.л горчица. Внимателно разбърквате всичко. Сервирайте салатата в четирите лодки от авокадо, като украсите с копър, пера зелен лук или резенчета лимон.
 
За разпечатване във формат  А4, кликнете върху снимката, за да се отвори в по- голям размер







17 коментара:

  1. Изглежда страхотно! Ммммм, скариди, авокадо и кокос - звучи божествено и .... много испанско!
    Поздрави и приятен остатък от седмицата!

    ОтговорИзтриване
  2. За кой ли път си пожелах да живея твоят живот, Лулу, което знам е лошо и не трябва да пожелаваме къщата на ближният и бля бля...:) Страхотни снимки, покачват адреналлина само при гледане, а аз с моето малко сърчице бих го пръснала на третата минута от въление. Рецептата пък изглежда супер вкусно и екзотично.

    ОтговорИзтриване
  3. Ей, успях да почуствам част от емоцията ти :)
    И като допълнения прекрасните снимки и екзотиката със салатката!
    Освежаващо ми подейства рано сутринта!
    Усмихнат ден, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  4. Брависимо!
    Почувствах се част от екипажа на лодката!
    А и рецептата си е добра:)

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Лулу възхищавам ти се от цялото си сърце!!! Едно от двете неща от които изпитвам безумен страх това е водата и всякакъв контакт с нея различен от този в банята или мивката ме влудява. И точно затова се възхищавам на хора като теб които се забавляват до полуда с рафтинга :-) Снимките са страхотни! Зареди ме с настроение за целя ден, че и за уикенда :-) Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Леле, Руми, изглежда уникално! (рафтинга и рецептата).
    Още от миналата година се каним да отидем, но нещо май смелостта ни беше малко. Така ме вдъхнови с тази публикация, че мисля от сега да почна да навивам колектива :)
    Ще препоръчаш ли някоя конкретна фирма, която организира спусканията?

    ОтговорИзтриване
  8. :))) СТрахотно си описала емоцията, аз като човек преживял я, потвърждавам, убииствен кеф :)) Преди повече от 5 години, на същото място, абсолютно ме върна в цялата какафония, ледения неупрен, при нас водата бе 9 градуса, само дето не пожелахме онова с обръщането :)) Пак бая вода изпих :)) Страхотна е и рецептата! И мен ме зареди с двойна доза настроение :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много готино ми звучи това с рафтинга :)!!! Искрено ти завиждам!! Аз съм много жалка картинка във вода :)) и едва ли някога бих се престрашила - но много ми харесва!! А от рецептата ти ще се възползвам с удоволствие веднага, щом детенце пак ми се размрънка за скариди ;)

    ОтговорИзтриване
  10. Ммм, чудно - и за рафтинга и за храната. Лично мен ме е шубе от скали и бързи води на едно място, но с твоя дар слово...склонна съм да опитам.:o) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Ей,ама си луда глава ... Страхотно е това наистина.Направо ти завидях.А дали имам смелост и аз?Надали ...

    Рецептата е страхотна,комбинацията е много вкусна,а снимките са изключително изкусителни!

    ОтговорИзтриване
  12. Преглъщам:
    - от страх, надали ще изпитам тръпка и влечение по екстремните преживявания, но пък разказът и снимките са супер;
    - от чудните снимки на вкусната салата.
    Прегръдки с пожелания за хубава вечер, Руми!

    ОтговорИзтриване
  13. Уникални снимки! А рецепта ще използвам за някаква романтична вечер :) Комбинацията е много вкусна, обожавам скариди и авокадо!

    ОтговорИзтриване
  14. Ама че красиво! Кураж у мен - не, никакъв. На тия години се изпари ентусиазма ми от покачващи адреналина занимания :)

    ОтговорИзтриване
  15. Красиво, изкушаващо, вкусно и екстремно! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ух, как ми се прииска и аз да съм била там....Емоцията, която си изживяла е страхотна. Прекрасни спомени, снимки и рецепта.

    ОтговорИзтриване
  17. Аууу, пък аз си мислех, че някой веднага ще ме апострофира, че това не е чак толкова екстремно:))) Тази година съм намислила още по- голяма идиотщина за поддържане на високите нива на адреналина:))))
    Ирина, препоръчвам Авденчър - http://www.adventurebg.net/info/

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...