неделя, 27 февруари 2011 г.

С дъх на кефе, кестени и карамел

Има аромати, които ме карат да се чувствам уютно и сякаш съм у дома. Канела, ябълки, мед, ванилия, лайка, препечени филийки с масло, мащерка, печени кестени... Много са. Представям си стара селска къща. Навън вали сняг и всичко е бяло. Вътре се чува тихото пукане на дървата в печка Циганска радост, която сгрява стаята. Или пък може би гора. Стари букови дървета с изпопадали есенни листа. Мирише на земя и мъх. Ако спреш и се заслушаш, ще чуеш само вятъра в клоните и дъхът ти, който прави облачета пара в мразовитата утрин.
Преди известно време в едно мъничко магазинче, попаднах на пюре от кестени. Не сладко, а чисто, неподправено пюре.  Купих си го веднага, без ясна идея, точно какво ще направя с него, но много ме привлече идеята за аромата на кестени. Стоя дълго време скрито в ъгълчето на шкафа и чакаше своят звезден миг. И той дойде! Беше употребено в една от най- вкусните торти, които някога съм правила или опитвала.

Това е тя! Моята любима торта с дъх на кестени, еспресо и карамел:)

Може би ще кажете, че това звучи малко пресилено, но ако ми бяхте на гости за рождения ден, щяхте да разберете, че не е.
Вкусът на кестените се съчетава по неповторим начин с карамела и леките нюанси на кафе, омекотени от кадифената консистенция на маскарпонето и сметаната. Стана прекалено поетично, а това като цяло не е точно в стила ми:)

 Карамелената украса, с която се заех се оказа задача с повишена трудност. Много пъти съм гледала по телевизията как се прави "коса" от захар или клетка от карамел и винаги ми се е струвало много елементарно. Очевидно само с гледане на телевизия нещата не се получават:) Кухнята беше омазана с карамел, а пантофите ми лепнеха доста след това:) Не бих казала, че получих желаният резултат. Вместо прекрасната решетка от карамел, която си представях, се получи импресионистична карамелена картина от ранния период на някой рисуващ слон:) Успокои ме факта, че това все пак не повлия на вкуса.


За допълнителна декорация използвах сладко от кумкоатчета, което ми беше останало от предишната торта, малки еклерчета  и част от крема, който шприцовах за финал.

Eто рецептата за самата торта във вариант за разпечатване 

(кликнете на снимката, за да се отвори в по- голям размер)

Капучино торта с крем от кестени и маскарпоне

За блатовете
8 белтъка
2 яйца
300 гр смлени орехи
250 гр захар
4 с.л бяло  брашно
2 ч.л инстантно кафе
1 ч.л бакпулвер

За крема
1 кутия подсладено кондензирано мляко
1 кутия маскарпоне
80 гр захар
300 гр пюре от кестени
50 мл течна сметана
50 мл заквасена сметана
Белтъците се разбиват до пухкав сняг. Добавя се захарта и продължава да се бърка с миксера до получаване на твърди връхчета. Прибавят се жълтъците и инстантонот кафе, разтворено в малко вода и всичко се разбърква внимателно с шпатула. Орехите, брашното и бакпулвера се смесват.
На няколко пъти се прибавят към разбитата яйчна смес.
От хартия за печене се изрязват кръгове с диаметър 22 см. Сместа за блатовете се разделя на 5 равни части и всяка от тях се изпича върху хартиен кръг на 165 градуса в предварително загрята фурна.
Кондензираното мляко се сварява в тенджера под налягане за 1,5 часа, без да се отваря консервата. Оставя се да се охлади няколко часа.
Маскарпонето, пюрето от кестени, захарта и сметаните се смесват заедно. Бъркайте с миксер или прекарайте през цедка, за да няма бучки. Добавете карамелизираното кондензирано мляко.
Сглобете тортата, като редувате блатовете с крем. Количеството крем е достатъчно за намазване отгоре




30 коментара:

  1. Само една дума, а тя е СТРАХОТНА!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна е точно с модернистично нанесения карамел :)
    Импресионистично щеше да е скучно!
    Прекрасна е Руми!

    ОтговорИзтриване
  3. Олеее, очите ми останаха в тази торта, подушвам аромата й от тук , а за вкуса мога само да мечтая! Май наистина това е звездния миг на пюрето... Колкото до украсата - на мен ми харесва много така - доста артистично е :) Хубава седмица ти желая и спокойна вечер :)
    п.с. моята няма да е - сигурно тази торта ще сънувам...
    Боряна

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда превъзходно. Обзалагам се, че и вкусът и е такъв.

    ОтговорИзтриване
  5. Vania, Dani, Боряна, Мариета, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  6. Лулу, не знам слонче ли е рисувало или не, ама вида на тортата ти ме накара силно да се разколебая дали наистина да си започвам диетата от утре или да метна тая тортичка и аз вкъши.:)
    Чудесна е, много ми допада всичко.:))

    ОтговорИзтриване
  7. Видът е прекрасен-много изискана изглежда.
    Защо е необходимо да се вари кондензираното мляко 1.5 часа в тенджера под налягане?

    ОтговорИзтриване
  8. Джниджър, айде почвай я тази диета, че покрай теб и аз:) Всеки път, като реше да се почна и ти се появяваш се някакво уникално и неустоимо предложение, дето няма как да не го направя:)

    Анонимен, при варенето, кондензираното мляко се карамелизира. Става много гъсто и с вкус на крамелени бонбони.

    ОтговорИзтриване
  9. Ооо, Руми, не стига, че тортата изглежда божествено, ами и любимата ми чаша за кафе е кацнала там:)имам чувството, че съм ти била на гости:)

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда божествено, Лулу! Чашата за кафе и на мен ми грабна вниманието :-)

    Усмихната нова седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Тази торта е прекрасна!
    Вкусът й ще е невероятен, като имам предвид комбинацията на продуктите, а видът й, такъв какъвто е, според мен пасва съвсем точно!
    Както винаги - стилна, нетрадиционна и абсолютно великолепна си, Лулу! :)

    ОтговорИзтриване
  12. При тази реклама и тези изкушаващи снимки основна мисъл ще ми е да търся усилено пюре от кестени :) Допадна ми много и начина на поднасяне на рецептата :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Адмирации за тортата!Само да попитам нещо за рецептата:написано е 2яйца,а по-долу в обясненията пише жълтъци.Ако може малко разяснения.Благодаря предварително,усмихната и весела седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Руми уникална торта! Много се смях на карамелената решетка :))) ... винаги изглежда така сякъш всичко е точно както ти си желала - изглежда перфектно! Снимките както винаги са страхотни :) Поздрави, хубава и усмихната седмица:)

    ОтговорИзтриване
  15. Лулу, страхотна торта! Не обичам кафе в сладкиши, но въпреки това ми се прииска да грабна онова парченце ей там горе :). Браво за ранноимпресионситчната карамелена решетка! :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Daeneris и на мен ми е любима тази чашка. Има още една бяла в комплекта:)
    Milena, Lety, Ивейн, благодаря!
    Анонимен, в блатовете трябва да има 10 белтъка + 2 жълтъка. Може би съм го написала малко неясно, защото при мен са 8 белтъка + 2 яйцат т.е още 2 белтъка и 2 жълтъка.
    Mira, мисля че можеш да пропуснеш кафето. Кестените и карамела са по съществената част от вкуса:)
    eva bor, истината е че не винаги получавам исканият резултат, но пък съм добра в импровизациите:)))))

    ОтговорИзтриване
  17. Лулу страхотна рецепта за торта ! А това с карамела е жестоко. А пък идеята с формата за разпечатване е суперска - ако я продължиш направо правя папка "Lulu" и започвам да събирам твои рецепти ;) Страхотна си! Усмихната седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  18. Лина, такава ми е идеята - да продължа да правя рецептите по този начин:) Остава само и с времето да се оправя, че обикновено нощно време публикувам:)

    ОтговорИзтриване
  19. Разкошно изглежда.., а колко вкусно ми звучи от описаниетооо.. - карамел, канела, кафе, маскарпоне, сметана.. ммммммммммм... и кестени (които още не съм опитвала в никакъв вид, най-вече защото не са толкова разпространени тук.., ноо предстои :) )

    ОтговорИзтриване
  20. Лулу, сега пюре от кестени отгде, а???
    Много вкусно си я описала и наснимала таз тортичка.
    И хе - и аз имам тези 2 чашки, ама са ми неудобни и дебелостенни едни такива, за снимка обаче са фотогенични :)

    ОтговорИзтриване
  21. Разкошна е меко казано тортата, Руми! А и няма как да не е, щом е твое дело. :)

    ОтговорИзтриване
  22. Лулу, неземна е!!! Имам чувството, че си я правила :)) по моя тайна поръчка!! Съвсем мой тип е тортата - обожавам комбинацията от аромати и вкусове! :)

    ОтговорИзтриване
  23. Баба Марта здраве носи
    пълна кошница с цветя
    и на всеки на ръката,
    връзва някаква мечта –
    да я гледа, да я мисли
    ...и да чака пролетта –
    да се сбъдне и да цъфне
    и да бликне радостта.
    4estita baba Marta! Zeluvki Iva
    Tortata ti e neveroiatna!

    ОтговорИзтриване
  24. Лулу, пак си надминала себе си! Много обичам кестени и всичко приготвено с тях! Поздравления за стайлинга и снимките!

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте,колко е 1к маскарпоне 500г или 250г?

    ОтговорИзтриване
  26. Здравейте,колко е 1к маскарпоне 500г или 250г?

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...