Страници

четвъртък, 24 февруари 2011 г.

На кафе: Дина - in vino veritas

 Препускането, бързането и жонглирането през деня  вече са приключили. Хаосът вкъщи постепенно затихва. Тишина. И друг път съм го казвала - това е моето време. Чаша вино, лаптоп, пухкаво одеяло и необятното интернет пространство. Просто мечта! Друг свят, други хора, други пейзажи... Имам си своите любими места. И някъде там, съвсем случайно попадаш на сродна душа.



Чете фантастика, харесва Айзък Азимов, споделя ежедневните маратони на работещите майки, обожава да снима (и е много добра), наслаждава се на храната, води интересен кулинарен блог,  в който освен хубави рецепти има и  хубави истории:)
Просто нямаше как да не я поканя да ми гостува:) И тя успя да ме изненада! Толкова много се зарадвах на материала, който ми изпрати, че ми идваше да го публикувам още вчера късно през нощта:)
Дина Захариева е майка на две прекрасни дечица - Алис и Гого . Работи, като маркетинг мениджър в една от най- големите винарски изби и е човекът, който стои зад прекрасното виртуално местенце



Разберете малко повече за виното и задължително се отбийте и при Дина на: http://coffeebreak-daeneris.blogspot.com/



------------------------------------------------------------------------------------------------------
Доста време преди да създам своя блог, редовно посещавах somethingи въздишах по фантастичните фотографии, поместени там. Със специфичния си разказвателен стил Руми бързо ме спечели и превърна в неин заклет почитател. Не всеки ден се среща вдъхновяваща личност като нея – позитивна, неуморна, пълна с таланти и идеи. Невероятен перфекционист. Можете да си представите радостта ми, когато ме покани да участвам като гост в something... Дълго време обмислях и бавих публикацията си. В крайна сметка, тъй като знам за увлечението на Руми по индустриалната фотография, реших да подготвя няколко снимки от „кухнята” на винарството. Да споделя малко от моето работно ежедневие и накрая да предложа и една рецепта. Естествено с шоколад.

Колко пъти, седейки пред рафта в магазина, или оглеждайки винения лист в ресторанта, сте се чудили каква толкова е разликата между вино за 5 лв. и такова за 50 лв.?! Казвате ли си „Всичко е маркетинг”?!

То, че е маркетинг, маркетинг е. Опаковката е изключително важна, рекламата, дистрибуцията, създаването на история и пораждането на интерес. Както е всъщност при всеки един продукт. Сложното при виното обаче е  в неговия многолик характер. Казано с други думи, може да създадеш най-великия в рекламно отношение продукт, но да те препъне личният вкус на консуматора. Едно и също вино, не винаги среща еднакво отношение. Както от специалисти, така и от консуматори.



В последните години предлагането на вина от български производители и вносители, бележи голям прогрес. Често пъти изборът е истински затруднен от голямото изобилие на етикети, от разнообразните сортове, от отличното съотношение цена-качество. Интензивната вътре браншова конкуренция и агресивно налагане на продукти, доведе до едно със сигурност много положително следствие – обогатяване  на винената култура на българския консуматор. Нарасна неговото любопитство да опитва нови вина, да търси повече информация, да се оглежда и сравнява.

Но да се върнем на вината за 5 лв. и 50лв. В маркетингов аспект е ясно. Но и в технологично отношение разликата е огромна. В първия случай гроздето пристига с камиони, модерни съоръжения проверяват неговото ph на момента, сортира се от машини, охлажда се със свръх модерни технологии, които позволяват процеса на винификация да се съблюдава стриктно на всяка стъпка.


Виното се съхранява в големи съдове, преминава през системи, които не допускат досега му с кислород, извършват се лабораторни анализи и т.н. 


 Резултатът са модерни, плодови вина в големи обеми със стриктно овладяни показатели.

В другия случай гроздето пристига в касетки. Подбора на всяка чепка се извършва на ръка. Плодът ферментира на партиди в малки дъбови съдове. Виното съзрява във внимателно подбрани бъчви.


След което се бутилира и отлежава в бутилка. Винификацията на грозде от избрани лозови масиви е процес, в който ясно личи личният почерк на винаря. 


Така се създават вина с благороден произход и ясно изразен характер.


Но преди да ви доскучае, стига толкова за виното…ако обичам нещо, то това е шоколадът. Предлагам една доста лесна рецепта за Шоколадови кексчета с шоколадова глазура.



Продукти:

50 гр.какао
1/2 ч.ч.вряла вода
1 и 1/3 ч.ч.брашно
2 ч.л.бакпулвер
1/2 ч.ч. разтопено масло
1 ч.ч.захар
2 яйца
ванилия

за глазурата:

120гр.натурален шоколад
2/3 ч.ч. разтопено масло
1 и 1/3 ч.ч. пудра захар
ванилия


В малък съд разтворете какаото в горещата вода. Оставете го да се охлади.
В купа разбийте маслото със захарта. Добавете яйцата едно по едно и отново разбийте. Добавете ванилията. Сипете вътре и брашното с бакпулвера. Разбийте добре. Накрая сипете и какаото.
Разпределете тестото в 16 чашки за мъфини и печете във фурна, предварително загрята на 180 гр. Печете 15 до 20 мин.максимум. Кексчетата трябва да удвоят обема си.

Глазура:

Разтопете шоколада на водна баня.
Разбийте маслото с миксера за около минута. Добавете и захарта и отново разбийте добре. Сипете ванилията и разтопеният шоколад и разбийте с първоначално ниска скорост, която постепенно увеличавате.

Щом кексчетата изстинат, шприцовайте или оформете със шпатула глазурата.



14 коментара:

  1. Лулу, поздравления за избора на гостенка :)
    Хубаво ми е в нейния блог, който скоро открих :)
    Интересни и красиви истории, снимки, и рецепти!
    Поздрави и на двете!

    ОтговорИзтриване
  2. Еха, впечатляваща история и страхотни снимки :))) Браво и на двете ви!

    ОтговорИзтриване
  3. Eй Лулу, ама как си подбрала гостенката точно по време на "Винария" - чудесно попадение. И човек, който прави хубави снимки и кексчета. Пък и сега ще знам кой се кщрие под ника "Денерис" с тези прекрасни снимки.
    Поздрави на двете ви!

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна гостенка имаш, Лулу :)
    Тъкмо ми стана любопитно и се настроих да чета, когато стигнах до: "Но преди да ви доскучае, стига толкова за виното…" :))) Ще ми е интересно да науча повече за производството му.
    Кексчетата обещават да са много вкусни.

    Поздравления и за двете ви!
    Хубав и много усмихнат утрешен ден ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  5. Не можех да не споделя възхищението си за пореден път от теб, Лулу! Имаш вроден талант за подбор на красивото и интересното в живота и подход в представянето му. Гостенката ти е изключително магнетична и дълбока личност, която при все, че познавам до някъде задочно по друга линия, ме изненада и плени с толкова много нови аспекти от и без това необятната си същност. Чудесен избор, увлекателен разказ и без съмнение изкусителен финал, който ще добави бонус към извивките ни, но кой би могъл да устои на чаша вино и шоколад във вашата компания!

    ОтговорИзтриване
  6. Руми, благодаря ти още веднъж за поканата и за хубавите думи:)
    Дани, Елиа, Пеп-4о, Тони, Буба, толкова сте мили в коментарите си:) Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Ехааа Дина страхотна идея и снимки! Като един любител на виното (консуматор :)), за мен беше много интересно! Руми поздравявам те за избора на гост, имам удоволствието да познавам Дина лично и за нея мога да кажа, че е изключително интересен и забавен човек, страхотен перфекционалист и прекрасна майка! Поздрави и на двете и много хубав петък ви пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Чак й завидях на гостенката ти за работното място :)))
    Поздравления и за двечките - чудесна публикация и снимки :)

    ОтговорИзтриване
  9. Лулу, поздравления за избора на гостенка! Много ми беше интересно да прочета повече "от кухнята" на виното :). Кексчетата изглеждат много примамливо :)
    Поздрави и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  10. Много се радвам, че споделихте моя ентусиазъм по отношение на разказа на Дина:)
    Дина, благодаря ти още веднъж, беше голямо удоволствие за мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Винаги ми е любопитно да чета за вино. А в блога на Дина се отбивам с голямо удоволствие! Знам, че ще ме посрещне интересен разказ и чудесни снимки.

    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Да,дъбовите бъчви са важни за ферментацията!
    Но не виждам онези с разрязан капак отгоре за дегустация :)

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна гостенка, поздравявам и двете ви.:))
    Пожелавам ви успешна и много усмихната седмица.:)

    ОтговорИзтриване
  14. Беше ми много интересно!
    Поздрави, момичета и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...