петък, 11 февруари 2011 г.

Baby on board

 Помните ли тортата мишки? Тя беше за рождения ден на "Саско", който ставаше на цели 5:) Сашко продължава да е на 5 и ще почака до следващата торта, но пък се оказа, че съвсем скоро ще става батко:) Кажете сега, това не е ли повод за празнуване?!:)  Съгласно държавната ни политика за насърчаване на раждаемостта,  точно 45 дни преди раждането е моментът, в който мама трябва да излезе по майчинство и разбира се този факт трябва да бъде отбелязано подобаващо с колективно ядене на торта от всички колеги:)




Седмицата беше кошмарна и въпреки, че имам тренинг, в комбинация с грипа, направо ме довърши. Прибирах се и нямах сили даже да вечерям. Просто лягах и заспивах. Сутрин ставането беше цяло мъчение, въпреки, че голямата щерка мина втора смяна на училище, което ми подсигурява още час в леглото. След четири следобед започвах да се прозявам сърцераздирателно, а КПД-то ми рязко падаше под нулата. И така до вчера. Сутринта си беше също толкова  ужасна. Двете кафета не помогнаха, а след 2,30 вече бях на път да си постеля под бюрото. И точно тогава нещо се промени:) Племенният съвет реши, че по случай изпращането на Рени, трябва да има торта и кошница с цветя.


За протокола може да се отбележи, че си тръгнах на време от офиса, което като цяло ми се случва 3 пъти в годината и то само при положени, че всички категорично са отказали да се занимават с децата ми) И някак странно, но престана да ми се спи. Блясъкът на лудостта беше изгрял в очите ми и вече нямаше спиране:) Ентусиазмът ми не беше помрачен нито от липсата на вечеря в къщи, нито от нестихващите пориви на малката да помага за тортата:)

Единствената изчистена концепция беше по отношение на цветовете. Самият дизайн си остана импровизация и голяма изненада дори и за мен:) Като имате предвид, че процесът стартира в 19,00 вечерта, сигурно се сещате, че гафове не липсваха. Кремът не стегна - просто нямаше време. Течовете осуетиха и от части провалиха нанасянето на масления крем.  Единият блат се счупи в суматохата. И все пак, тортата беше завършена в 00,45, а в 1,30 приключиха снимките и почистването на кухнята:) Успях да си легна чак в 2,30 и все пак днес бях свежа като пролетна маруля:)


За блатовете:

8 яйца
130 гр. брашно
2 ч.л бакпулвер
200 гр захар
100 гр ситно смлени орехи
150 грама шоколад
150 гр масло

Маслото и шоколада се разтапят на слаб огън или водна баня. Яйцата се разбиват със захарта до пухкава консистенция. Добавя се брашното, орехите и бакпулвера и всичко внимателно се разбърква с шпатула. На тънка струйка, при непрекъснато бъркане, се сипва шоколадово - маслената смес. Сместа се разделя на 3 равни части. Всеки от 3-те блата се пече върху кръг от хартия за печене, в предварително загряна на 170 градуса фурна.

За крема

3 жълтъка
300 гр течна сметана
200 мл прясно мляко
2 с.л брашно
100 мл кондензирано прясно мляко
100 гр захар
3 с.л бейлис
1 ч.л инстантно кафе
1 пакет крем Оле Д-р Йоткер (Ванилия без варене)
2 с.л желе от малини
150 гр масло

Половината от сметана и прясното мляко се слагат на котлона да заврат. Жълтъците се разбъркват със захарта и на тънка струйка, при непрекъснато бъркане се добавят към млечната смес. Препоръчвам да бъркате с тел. Когато сместа се сгъсти се дърпа от котлона, добавя се маслото и инстантното кафе  и се оставя да се охлади добре. Кремът Оле се разбърква с миксер с останалата част от млякото и сметана. Добавят  се малиновото желе и бейлиса. Двата крема се сместват, като всичко се разбърква внимателно с шпатула.
Блатовете се мажат обилно с крем и всичко се оставя да стегне във форма със свалящи се стени.

Снимки на разреза няма, защото нямаше и апарат:) Но да ви кажа, всичко се омете до последната трошичка. Замина и захарното покритие, което обикновено поизостава:) Оцеля единствено мечо, който беше спасен, завит в салфетка и отнесен в къщи при Саско:)



Ренко, желая ти попътен вятър! Без теб няма да е същото, така че ние ще те следим из късо и ще те чакаме с нетърпение!

30 коментара:

  1. Невероятно сладка торта...страхотни цветове. Направо ме кара да се усмихвам, проблемното е, че дори не мога да си представя как сте я разрязали! Радвам се и за Мечо, който се озовал в правилните ръце! Инак изобщо не си личи, колко гафове е имало... отново казвам тортата е невероятна! А за лудешкият блясък: винаги най-хубавите неща се получават в това състояние! :")

    ОтговорИзтриване
  2. Лу, тортата е невероятно заредена с емоция и много, много нежна и разчустваща! Хората са казали- разликата между професионалистите и любителите е само в това, че първите правят гафове, но знаят как да ги прикрият, а вторите не! Гафовете са това, което прави живота пъстър, а ти си сътворила едно произведение на изкуството въпреки безумния срок и въпреки физическото си състояние, така че не ни пробутвай "гафовете", а понеси възхищението и завистта за способностите си достойно! ;-P Честито на "Саско" и неговата майка за предстоящото събитие и блазе на този, който има за колежка и другарче лулу! !
    ПП. Истински ме грабна с вкусовата комбинация и съм нетърпелива да я пробвам и аз в идните си торти!

    ОтговорИзтриване
  3. OMG Lulu.. this is the cutest cake ever!!! adorable :))))

    ОтговорИзтриване
  4. Много красива торта - невероятно сладка идея, чудесна реализация, страхотни детайли. Одеялото, "зашитите" букви, топченцата - гледаш ги и се усмихваш и наистина започваш лекичко да завиждаш на всички, които имат щастието на приятел като теб:)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни цветове! Би всички рекорди с темпове на изпълнение, Руми, че и снимките включени във времето даже! Но резултатът е очарователен.
    Всичко най-хубаво и на бъдещата мама!

    ОтговорИзтриване
  6. Очарователна е Лулу, бурни аплодисменти:) Много обичам да "пия кафе" с теб в съботно-неделните сутрини и да "слушам" веселите ти разкази:) Благодаря за компанията:)
    Слънчеви и спокойни почивни дни и усмихната седмица:););)

    ОтговорИзтриване
  7. Е, как да не ти се иска да си "неродено" бебе :)
    И няма как да не се разсъниш при условие, че те чака любимо занимание след рутината в офиса :)
    Толкова личи, че си била "свежа като репичка"
    Резултатът е чудесен, Лулу и ще се възползвам от рецептата, без тези красиви украси, разбира се!
    Усмихнат и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Лулу, невероятна е тортата!! Цветове, форми, комбинация от вкусове - всичко! Кремчето ми звучи божествено вкусно! Страхотна рецепта, а изпълнението - адски готино :)

    ОтговорИзтриване
  9. Искаш да кажеш, че тортата е противогрипно хапче ....
    Чудна работа, нали :) Тоно когато си мислиш, че нямаш сили за нищо, как ти светва от една идея, да зарадваш приятел :)
    Абе, страхотна е, Лулу! И много сладурска!

    ОтговорИзтриване
  10. И тук да кажа, страхотна торта и майсторски снимки. Съжалявам за грипа и натоварената ти седмица, но се радвам, че си открила подходящото лекарство :o) Радваш всички ни!

    ОтговорИзтриване
  11. Лулу, ти направо си за "Гинес" ! Такава невероятна торта за толкова кратко време.
    Сигурно си участвала в "Бързи, смели, сръчни" .
    :)
    Поздравления и приятен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Освен, че тортата е страшно сладурска, мога само да съжалявам, че не мога да видя разрез.
    С тези продукти и начин на приготвяне, съм убедена, че е била много вкусна.
    Поздравления!:)

    ОтговорИзтриване
  13. Руми, невероятна си, а тортата и снимките са мечта!

    ОтговорИзтриване
  14. Тортата е страхотна, а историята за създаването й още повече!
    Пожелавам ти по-малко умора през идните дни, Лулу и повече зареждащи емоции, като тази!

    ОтговорИзтриване
  15. Очарователна е, Лулу! Надписът и одеалцето са много сладки! А ти ме срази с бързина на работа и снимки! За мен това е непостижим рекорд!

    Весел уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасна торта, Руми!
    Много оригинална, свежа и забавна.
    Завидни темпове и снимки :)
    Поздрав за теб и благопожелания за бъдещата мама!

    ОтговорИзтриване
  17. Супер сладурска торта за супер повод. Буквите, одеялцето и цветовете са ми любими. Браво за положените усилия и рекордно бързата изработка!

    ОтговорИзтриване
  18. Oпределено е чудесен повод!

    И.. тортата е чудна :-D

    Създава прекрасно настроение!

    Поздрави сърдечни за теб, Руми! И много :-)))

    ОтговорИзтриване
  19. Руми,одеалото просто ме разби.Страшно е сладко!Желая на бъдещата майка здраво и усмихнато бебче,а на теб пък много прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  20. Рум, надминала си себе си...отново :))))
    Разкошна торта , идея, снимки!
    Поздралвения и леко разждане на щастливката получила тортата :)
    Може ли да напомня, че скоро наближава моя РД - хихихихи :))))
    Приятна неделя Лулчева :)
    Целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
  21. Лулу, тортата е прекрасна и като дизайн, и като изпълнение, и като снимки! А ти смайваш с ефективност :)
    Леко раждане на бъдещата майка и здраво бебче!
    Поздреви и приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Много се радвам, че тортата ви хареса:) Не мога да достигне висшият пилотаж на Буболинка или Димитрана, но опитите продължават упорито. Този месец поне поводи ще имам колкото си искате:)
    Пепи, май точно така се получи - правенето на торта се оказа много сполучливо лекарство за следгрипна умора:)
    Дамаянти,само кажи какъв дизайн очакваш:)

    ОтговорИзтриване
  23. Разкошна е! Невероятен шедьовър! Не им се давай на вирусите :)

    ОтговорИзтриване
  24. Руми, това беше една от най- вкусните ти торти! Крема беше божествен, копирам си рецептата и ще зарадвам скоро домочадието :)
    Пък за липсата на снимки от разреза съм виновна аз,да си призная публично, понеже трябваше да нося фотото, но в сутрешната суматоха го забравих :(
    И кошницата с цветята остана неснимана...
    Ренко, много ще ни липсваш! Раждай бързо и се се връщай на работа :)))

    ОтговорИзтриване
  25. Руми - искам овчици и слънце :))))
    Ха сега да те видя :)))

    ОтговорИзтриване
  26. Ив, имаш ги овчиците:) По- голЕмо слънце от мене нЕма, така, че ще ти направя само облачета:))))

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте,
    прекрасно е това, което правите във вашия блог.
    Амбицирала съм се да се опитам да направя тази прекрасна торта за моя син, който става на една годинка в петък.
    Питането ми е свързано с печенето на блатовете - правилно ли съм ви разбрала - забъркваме сместа едновременно, а ги печем последователно.
    При крема кога точно се поставят кондензираното мляко и 2с.л. брашно? Може ли да заместя бейлиса с есенция-ром?
    Може ли малко инфо за украсата - прочетох, че тортата с мишоците е покрита със захарно покритие, а фигурките са от марципан...

    ОтговорИзтриване
  28. Здравейте,
    направих тортата. Вкусът наистина беше невероятен.

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...