понеделник, 26 юли 2010 г.

Сезонни вдъхновения и една торта с малинов крем, шафран и марсала

Тези дни си разглеждах снимките и установих, че ако точно в този момент реша да спра да снимам и готвя, имам натрупан материал за публикуване за поне 6 месеца напред. Странно, но на тези неща почти не им идва ред:) Винаги изниква нещо ново ... Сега като се замислите е сезонът на пресните плодове и някак изобщо не стои на място рецепта за печена тиква със синьо сирене и орехи или да речем патешко с портокали. Далеч по примамливо изглежда да речем торта с крем от малини, шафран и марсала:)


Особено когато разполагаш с промишлени количества малини, а на малиноберачите вече започва да им писва от традиционните форми за уползотворяване:)


Едно от любимите ни места за спасение от летните горещини е едно селце съвсем близо до София. Мястото е планинско и като цяло освен картофи, единственото интересно нещо, което вирее там са малините. А при нас ги има в изобилие:)


Дечурлигата ми, които вече месец са на отглеждане сред малините, започват леко да се отегчават от малини със захар, компот от малини, конфитюр от малини и малиново желе.

Включването на лека тортичка в менюто, се прие доста положително:)



И така какво ви трябва

Преди всичко някой да обере малините:)
Нужни са ви към 500 гр, от които да излязат към 250 мл малинов сок и още 150 гр за декорация
500 гр маскрапоне
250 гр заквасена сметана
150 гр захар
50 мл марсала
1,5 пакетчета желатин
3 блата - ако сте големи ентусиасти може да си ги направите от обикновено пандишпаново тесто. Мен не ме тресе такъв ентусиазъм в тази жега и за първи път от доста време насам купих готови блатове:)


След като сте се сдобили с нужните количества малинки, трябва старателно да ги почистите и измиете (в тях имат навика да се скатават едни малки зеленикави паячета). Отделете по представителните и фотогенични екземпляри от малиновата реколта за украсата на тортата. Останалите изцедете на сок. Трябват ви към 150 мл. След дълги години задълбочени научни опити по темата, майка ми стигна до извода, че най- подходящи за целта са дамските чорапи:) В началото на сезона се правят целенасочени набези на Метро, като основната цел е запасяването с поне 10 чифта 3/4-ти найлонови чорапчета. Натъпквате плодовете в един от тях и изстисквате, докато останат само семките.

В по- дълбока тенджерка смесвате захарта и малиновия сироп. Бъркате на слаб огън до пълното разтваряне на захарта. Добавяте шафрана и марсалата и оставяте на котлона още 10 минути, като бъркате периодично.
Накисвате желатина в студена вода и след като набъбне загрявате на котлона, до като се разтопи. Смесвате го с ОХЛАДЕНИЯ малинов сироп. Отделяте 1/3- та от сместта за украса на тортата. Другите две трети смесвате с маскрапонето и сметаната

Сглобяване на тортата


Във форма със свалящи се стени редувате блат с крем. Най- горният блат остава ненамазан. Върхе него редите пресни малини и заливате с малиновия сок, който отделихте. Слагате всичко в хладилника за поне 12 часа


Преди да махнете ринга, внимателно минете по края с нож, така че да отлепите тортата от стените на формата.

Под секрет да ви кажа - може да си спестите цялата разправия с малиновия сироп, като просто използвате готово малиново желе и или конфитюр:))) Няма да е съвсем същото, но ще е значително по чисто и бързо.
Аз съм си затворила няколко бурканчета домашно желе от малини с марсала и шафран, така че съм в пълна бойна готовност и въпросната торта я правя за има - няма 15 минути:)

23 коментара:

  1. Que maravilla de torta, se ve exquisita. Saludos

    ОтговорИзтриване
  2. Разсъних се....и след като съзерцавах известно време успях само да кажа...изкусителна,ароматна и нежна!Щерката обожава малини и това ще е изненедата за нейното идване.
    Спорна,усмихната и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. страхотно,само ми кажи как успявате да е задържите тортата 12ч в хладилника..
    Двете принцеси са изключителни,поздрави..

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, тези принцеси :)
    Нямаме малини, иначе бих ги поканила :)
    А за тортата мога само да кажа, че е мечта като съдържание !
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Не зная кое е по-готино- тортата или онези "малиноберачки с голеееемите очи" - да са живи и здрави! А най-накрая споменаваш домашно желе с марсала и шафран. Една рецептичка за него може ли, please!Че имам една 4-годишна малиноядячка...

    ОтговорИзтриване
  6. Лулу, нямам марсала и за 50 мл. няма смисъл да купувам. С какво да я заместя? Много ли ще е вулгарно да сложа някое качествено бяло вино? Мускат?

    ОтговорИзтриване
  7. Малиноберачките - очарователни с тези големи сини очи.

    Снимките - разкош, особено зелените бокенца, мини маргаритките и масата като фон.

    Идеята за найлоновите чорапи - трябва да се патентова :))

    Рецептата - бърза, лесна, вкусна с един единствен недостатък - как да чакаш 12 ч. в хладилника!!!

    ОтговорИзтриване
  8. След тюркоазеното море сега тези сочни малини... Време е да сложиш предупреждение в блога си за хората със слаби сърца (и прази в момента стомаси)

    ОтговорИзтриване
  9. jose manuel, Gracias!
    Нанинта, много се радвам, че тортата ти е допаднала. Вкусът наистина беше много нежен и приятен. Дано ви допадне и на вас.
    Адди, трудно, ама я бях пакетирала добре:) Всъщност като се замисля не удържа 12 часа, но и 8 и бяха добре:)
    Дани, те вече толкова се наядаха с малини, че и да ги поканиш на такова нещо, по скоро ще ти откажат:)
    DryThyme, народа каза че била и вкусна:)
    Миленка, специално за теб, следващият пост ще е за малиновото желе:)
    Сладка Хапке, аз се сдобих с бутилка марсала и всъщност в момента се чудя за какво да я използвам:) Може да го замениш с коняк, ликьор, бяло вино или просто може да го пропуснеш. Обаче шафрана задължително го сложи:)
    Кали, не ми беше хрумлаво за патента:)))
    Рос, ще измисля нещо за прегладнели посетители:)

    ОтговорИзтриване
  10. Лулу,
    ха, верно сме мислили едно и също нещо :) Чашите, лъжиците, хи-хи.
    Ама да ти кажа нещо под секрет - от снощи се мъдри в хладилника едно малиново парфе :), което чака за бъде публикувано тия дни.
    И поста и снимките са изумителни, а малките хубавици са просто уникални с тези големи очи.
    Готова съм за срещи когато кажеш. В блога ми има мейл, ако искаш драсни два реда.
    Поздрави и усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  11. Лулу, как ги правиш тия номера с изчакването 12 часа в хладилник? Катинар ли имаш на него?

    Сладкиша е страхотен, не се и съмнявам, но първата снимка на малката малиноберачка е достатъчно показателна как и е писнало от разни там малини :-)

    Поздрави и хубава седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Ей,ама виж лъжички "направи си сам украса" влизат точно на място.Много си пасват с тази малинова разкошотия.Страшни снимки,отново:)
    А как искам и аз като тези красиви деца нейде да ме пратят в някое китно селце,по цял ден да си щъкам под слънцето безгрижно,пък ако трябва и само малини ще бера;)
    Мерси за свежата публикация,Lulu!
    Поздрави:-)

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, ще се възползвам:)
    Пепчо, тортата я правих на вилата и хладилника е на долния етаж на майната си:) Ако аз не извадя нещо от него, там ще си остане завинаги:)
    Миленка, те лъжиците бяха замислени точно за малиновата офанзива:) Сините са за сливово - боровинковата:)

    ОтговорИзтриване
  14. Лулу, вълшебна торта! Завиждам - друго си е да имаш неограничено количество малини.
    А децата са ти повече от прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  15. Лулу, съжалявам за провалилата се почивка :( Очаквах да видя публикации с плаж, море, гларуси, деца във водата..., а то йогурт, лъжички, тюркоазено море и малини. Всичко е страхотно - снимки, разкази, но най-много ме впечатлиха лъжичките! При първа възможност ще си взема от тази глина и ще се опитам да си направя и аз :)

    Сърдечни поздрави с пожелание за спорни и много усмихнати дни :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Оле,мале,уаау!!!!Какви хубави зелени очички,малиносладурките са невероятно кипрички,браво мамче,да си ги нацелуваш,златна маминка!!!!Тортата е вълшебна!!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Ммм че вкусна торта. Имаш много красиви дъщери с прекрасни очи.

    ОтговорИзтриване
  18. Ах, фантастични снимки правиш! Освен че обектите ти са прекрадни де. И трите :).
    Засилих се да търся една мишешка торта, но не мога да пропусна тази- маскарпоне, малини, марсала- все любими неща :).

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря много - и за комплиментите за снимките и за щерките. Те са си съкровищата на мама:)
    Patricia Scarpin thank you!

    ОтговорИзтриване
  20. Пак съм аз :). Направих тортата, но с нектарини и ананас, поради липса на малини. Стана фантастична! Кремът е един път, макар и без шафран (нещо ме затрудни намирането на тази подправка). Направо ме изстреля с 2-3 стъпала нагоре в класацията на приятелите ни "Кой ще приготви по-най-фкусно нещо" :D.
    Благодаря ти за предложението, перфектно е!

    ОтговорИзтриване
  21. EEE супер! Много се радвам, че ти е харесала! А шафран има в едно мъничко магазинче за подправки на Иван Асен. Продават и в големите хипермаркети. Понякога си купувам от Пикадили.

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...