вторник, 26 октомври 2021 г.

Тиквени хлебчета

Единствената причина тези хлебчета да видях бял свят е някакво мое спонтанно желание да снимам нещо есенно. Идеята ми изплува от Pinterest и реших, че точно те са най- подходящите. Честно да ви кажа, изобщо не съжалявам. Дали ще си играете да ги печете във формата на тиква или като мъфини или цял хляб е въпрос на ваш избор, но ви гарантирам, че както и да ги направите няма да съжалявате. Много ароматни и есенни, комбиниращи се както с някакво сладко, така и като чудесна добавка за платото ви със сирена. Вкусът на тиква изобщо не е натрапчив и се харесват дори и на хора, които не я обичат. Сигурна съм, че ако ги направите под формата на тиква, нито едно дете няма да ги откаже. Може да въвлечете дечурлигата в процеса по месене и оформяне, пък в крайна сметка, к`вот` стане - стане😁


Оригиналната рецепта взех от тук. Първият проблем, с който се сблъсках е тиквеното пюре. В България не се продава готово, а и предпочитам да си го направя аз. Проблемът е че няма как да докарате точното водно съдържание като на консерва, която дори не сте опитвали, от където количеството брашно може доста да варира. 


Първият опит ясно показа, че това определено е предизвикателство. Въпреки, че спазих много точно пропорциите (нещо не много типично за мен), тестото беше една идея по- твърдо от кексовото и просто се разтече в купата😂 Добавих още почти 400 гр. брашно, за да го докарам до що - годе прилична консистенция, но дори и така се оказа недостатъчно и хлебчетата се напукаха много при печене.



Последва втори, по- успешен опит, в който намалих тиквата на половина.  И все пак  внимавайте с тестото. Сипвайте  брашното на части и имайте готовност да добавите още, ако се налага. В края ще приложа едно видео, в което може да видите горе- долу каква консистенция трябва да имате.


Може да започнете подготовката с тиквеното пюре. Ползвам тиква тип Цигулка, защото са по- сладки. Обелвам и нарязвам на едри парчета. Сварявам я на пара, за да не се разводни прекалено много. Оставих около час да се отцеди и охлади и пасирах. 


Ако пюрето ви стане прекалено воднисто, може да го сгъстите в дълбока касерола на умерен котлон. Моята тиква беше умерено водниста и не се наложи.


Тиквени хлебчета

  • 2/3 пакетче суха мая
  • 100 мл прясно мляко
  • 60 г кафява захар
  • 150 г тиквено пюре
  • 1 яйце + 1 жълтък за намазване
  • 510 г брашно 
  • 1/4 ч.л. сол
  • 80 г разтопено масло
  • 1/2 ч.л. куркума за цвят
  • подправки според вкуса ви - в моя случай канела, кориандър, джинджифил, кардамон, карамфил, индийско орехче (жокер - в DM има готов микс в момента. Покрай празниците пускат и в Lidl. Ползвам ги и за греяно вино и кафе)
  • Нарязани орехи или кашу за дръжки. Аз ползвах небелено кашу


Започнете с маята. Загрейте съвсем леко млякото - нека бъде хладко, но не и студено, като от хладилника. Разтворете в него маята, 1ч.л. захар и 2 с.л. брашно, докато стане каша с консистенция на боза. Оставете го на топло за 5-6 минути, докато образува балончета.



Песейте брашното в дълбока купа, сложете останалите продукти за тестото, заедно с подправките и пасираната тиква. Най- накрая добавете кашата с маята. Може да запазите част от маслото за намазване. Омесете гладко и сравнително твърдо тесто. Трябва да е нещо такова като на видеото. Малко издевателствам над него, за да може да се види каква е консистенцията.




Оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. Най- добре се получава, като го оставите във фурната или микровълновата (без да ги пускате). За да оформите тиквите, изсипете тестото върху добре набрашнена повърхност, оформете на топка и разделете на равни части. В моя случай оформих 12 топчета. От тук нататък имате две опции. Може да оформите с ножица, както е дадено тук. Другият вариант е да увиете с конец. Аз предпочетох вторият вариант, защото дава по- реалистична визия накрая, но пък е доста по- пипкав.

 


Оставете тиквите да втасат отново за 15 минути. Печете 25 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. Колкото по- малки сте направили тиквите, толкова по- малко време за изпичане им трябва.



Първата партида я пекох 30 минути, защото бяха малко по- големи, но вторите станаха по- бързо.




След като изстинат напълно, срежете конците отгоре и отдолу и издърпайте внимателно. Сложете ядка за дръжка и сте готови.


Ако не ви се занимава с цялото това връзване и рязане, може да изпечете малки кръгли питки или просто да оформите като един цял хляб. Съобразете си времето за печене в зависимост от размера. На хляб ще му бъдат необходими около 40-45 минути.



Като имате предвид, че направих две дози една след друга, заради едните снимки, сега цяла седмица ще се замеряме с тиквени хлебчета у нас😁




Напоследък рядко публикувам рецепти тук, но ако още не сте го направили, може да ме последвате в Инстаграм, където съм доста по- активна.







Няма коментари:

Публикуване на коментар

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...