събота, 7 април 2018 г.

Козуначено руло в кето вариант

Ей го на, отново дойде времето за козунаци:)

 
Тези, които ме следят в Instagram, предполагам са се усетили, че преди известно време промених доста неща в начина си на живот. Най- вече частта, която пряко и косвено касае здравето ми. Т.е на практика всичко:) Причината не е че ми се ставаш нещо модерно, а по- скоро, че ЕГН-то и стреса не прощават на никой. След един доста стресов период, последва диагноза за автоимунно заболяване и една операция. Гледам и на трите много положително. Обещала съм на много хора да има публикация за промените, които направих, но ще я оставя за след празниците, когато всички ще сте преяли и ще се чувствате гузно:) Но с две думи, в момента съм на нещо като кето режим на хранене, който изключва глутен и е с много нисък прием на въглехидрати. Както можете да се сетите  козунаците за Великден не се вписват в него.  Аз съм решила, че ако за един ден си наруша режима, светът няма да свърши. Направих си един нормален козунак само за мен. И въпреки това, не можах да се въздържа да направя нещо, което да се доближава до вкуса на козунака, но да е без глутен, без захар и с ниско съдържание на въглехидрати.


 
Сега, тук е момента да уточня, че когато говорим за козунак, този който ми е по вкуса е тежък, на конци, леко глетав и с мноооого мармалад. Това последното е абсолютно задължително.  Този ТУК отговаря на критериите (и тази година пак направих доволно количество), но ако не е той, бих предпочела козуначено руло с мармалад или канела. Точно на този вариант се спрях, когато си мислих какво да направя в Кето вариант. Получи се божествено. Не е козунак, но има мириса на козунак и до голяма степен вкуса на козуначено руло. Получи одобрението вкъщи, дори и от децата. Мисля, че тази рецепта е обречена на повтаряне. Първият път не измерих точно съставките, но последва втори опит, където всичко беше внимателно прошнуровано и номерувано и вкарано в графата "любими".



Козуначено руло


Продукти за руло с дължина около 25 см (23 парчета)

За рулото
  • 3 яйца
  • 30 гр конопено или ленено брашно
  • 30 гр бадемово брашно
  • 2с.л протеин с вкус на ванилия
  • 30 гр кокосово брашно
  • 30 гр гхи
  • 100 гр еритритол или друг заместител на захарта
  • 20 гр нишесте от тапиока
  • 1 с.л гума гуар
  • Ванилия, ром и лимонови корички на вкус. Ползвам ром на есенция. 
  • 1 пакетче суха мая, което предварително е активирано в 2-3с.л прясно мляко и 1 ч.л протеин
  • 20 г, Орехи 
  • 1 с.л канела или какао, според вкусовите ви предпочитания
  • 1с.л гхи
Ако не държите на чак толкова ниския прием на въглехидрати, плънката може да бъде заменена с шипков мармалад и орехи или защо не с разтопен шоколад 70%. Както споменах по- горе, аз обичам козунаци с мармалад и избрах тази опция.  Дори в този вариант едно парче  съдържа 4 гр въглехидрати и общо 57 ккал.



Начин на приготвяне

Всички съставки за рулото се смесват и се разбъркват добре. Трябва да стане на мека и лепкава топка. Ако е необходимо, добавете още малко нишесте и бадемово брашно. Получената смес се разстила с пръсти върху домакинско фолио и намазнена хартия за печене,   поръсени с малко нишесте. Орехите, канелата и гхито се смесват и получената каша намазва върху тестото (ако ползвате мармалад - застилате него). Тук идва най- пипкавата част. Трябва да навиете всичко на руло. Само че тестото лепне много и настава усилена борба с помощта на всевъможни шпатули и ножове:) Красотата е в несъвършенството, така че хич не се впечатлявайте, ако първоначално не изглежда перфектно. Прехвърляте произведението в застлана с хартия за печене тавичка и оставяте да втаса 20 минути.

Намазвате с яйце и поръсвате с бадеми.  Печете на 180 градуса около 30 минути. От любопитство го нападнахме, докато беше още топло. Като изстина стана дори още по- вкусно.






11 коментара:

  1. Честито Възкресение, Руми! Както винаги това, което ни предлагаш е повече от чудесно, а снимките са определено изкусителни. Но важното е ти да си здрава и спокойна, другото е наистина без значение. Затова ти пожелавам да си толкова добре, че никога да не се замисляш кой козунак да направиш и изядеш с кеф! С глутен, с много масло, с мармалади, орехи и т.н. С въглехидрати и всичко онова, неполезното. С други думи, здрава ми бъди! От сърце ти го пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Христос Воскресе! Нека светлината на Неговото Воскресение озари живота ни! Много здраве и благополучие, мир и разбирателство! Радвам се на твоето завръщане тук!

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се, че си обратно тук и гледаш с положително око на промените (няма друг вариант). На мен по време на бремеността ми откриха гестационен диабет и също започнах да следя въглехидратите в менюто (а те се оказаха навсякъде!) и ще ми е интересно и полезно да прочета ти как се справяш :)

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Руми, разкажи, ако не те затруднява, как се справяш с хашимотото и какъв е режимът ти на хранене и спорт? Мисля, че би била в голяма помощ.

    ОтговорИзтриване
  6. Гали небцето, елегатно и стилно!

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  9. Ехаа... Много вкусно изглежда.
    Мисля, че съвсем спокойно може да се прави такъв козунак и за всякакви други специално поводи, даже и семейни.

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесно изглежда рулото! Идеен вариант за хора, които следват нисковъглехидратно хранене по определени причини. Надявам се да сте добре и да се радвате на добро здраве! :) Може ли да попитам тази гума гуар в рецептата с какво мога да я заменя? Или ако не, да я пропусна?

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...