Страници

неделя, 25 декември 2016 г.

Коледа с аромат на портокали


У нас се познава, че идва Колаеда когато замирише на канела, портокали, джинджифил... топъл силикон, Ц200 и ацетон:) Тази година не можах да направя много неща, но пък от сърце.


Откритието на сезона са златния и бронзовия спрей, захаросаните портокалови корички и желираните бонбони. Предлагам всичко на куп, защото така и не остана време за отделни публикации.




Най- лесната коледна украса, която някога съм правила се оказа и много забавна. От Слънчогед се снабдих с универсални спрейове - златен и бронзов. Върху вестник на терасата напръскахме изсъхнали листа и жълъди с тях. Имах намерение да правя коледен календар и бях накупувала разни елементи. Мартина направи някои от цифрите, но после и писна и ги заряза. Залепихме част от тях със силикон на венец от клонки. Добавихме жълъди и листа и за около 10 минути вече имахме венец за вратата/камината. От останалите цифри, стана чудесна украса за масата:)






Задача номер две, беше малко по- трудоемка. Исках да направя нещо Коледно, но да не са бисквити. Харесах си рецептата на Ваня за захаросани портокалови корички. Мислех, че ще си ги ям само аз, но се оказа нещо, което ще влезе в категориите "Любими" на цялото семейство. Рецептата е малко връткава, но си заслужава.


Захаросани портокалови корички

  • Корите на 1кг портокали
  • 250мл вода
  • 250г захар
Започнете с хубаво  измиване на портокалите. Най- добре като ги накиснете във вода със сода и оцет, а ако имате препарат за зеленчуци - още по- добре. Обелвам портокалите с картофобелачката, така че да няма от бялата част. 
 
 
 
Слагам ги в тенджера с вода, докато кипнат. Варят се 2-3 минути, след което водата се изсипва, корите се изплакват, тенджерата отново се пълни с вода и упражнението се повтаря от начало 3 пъти. Прави се за да се отстрани прекалено стипчивия вкус и да не горчат. След последното изплакване, оставяте портокаловите корички на страна, слагат в тенджерата водата и захарта и ги бъркате, докато захарта напълно се разтопи. Добавяте коричките, оставяте всичко да заври и намалявате котлона. Варете около час, докато сиропът почти изври и силно се сгъсти (не трябва изобщо да се изпарява). Извадете коричките, отцедете добре и подредете в тава, застлана с хартия за печене. Сложете във фурната на 90 градуса и ги оставете докато изсъхнат и започнат да се втвърдяват. При мен се получава за около час и половина.
Оставете да изстинат и след около час са готови да ги прибирате в буркан. Стават чудесни да се хапват така, да ги потопите в шоколад или да се ползват за сладкиши и домашни шоколадови бонбони.



А к`во да правя с всички тия обелени портокали, бе жена? - ще попитате вие:)
Бонбони - ще ви кажа аз
Желирани.
Ако никога не сте чели за ползите от колагена, горещо препоръчвам тази статия на Маги Пашова. Желатинът е форма на колаген и е много полезен, ако ползвате качествен продукт. Аз поръчвам от ето този https://www.amazon.co.uk/gp/product/B0008D6WBA/ref=oh_aui_detailpage_o04_s00?ie=UTF8&psc=1

Желирани портокалови бонбони


  • Сокът на 1 кг портокали
  • 4-5с.л желатин
  • Ванилова захар за овалване

Може изобщо да не слагате захар. Аз лично добавих остатъка от сиропа, в който бяха врели коричките. Просто се чудех какво да го правя:) Работи се като с нормален желатин. Накисвате го в студена вода докато набъбне. Слагате портокаловия сок на слаб котлон и оставяте да се загрее леко (да е приятно топъл на пипане, в никакъв случай да не завира). Добавете желатина и разбъркайте докато се разтопи напълно. Налейте сока във формички за лед или шоколадови бонбони. Оставете в хладилника да стегне. Извадете от формичките и поръсете леко със захарта. Приберете ги в буркан в хладилника. Не понасят топло, така че ги вадите само когато искате да си вземете.


Прекрасни светли празници ви желая!



3 коментара:

  1. Чудесни коледни изненади.Честито Рождество Христово ! Честита Коледа !Мирни и благословени празници !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Коледа, здраве и благословение!!!

    ОтговорИзтриване
  3. piccoli particolari che arricchiscono la tavola.buon anno!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...