понеделник, 5 декември 2016 г.

Коледа: Домашни шоколадови бонбони

Знаете, че обичам Коледа. Въпреки кича, който ни залива, истерията по магазините, преяждането и тежките финансови поражения, които месец декември нанася. От доста време престанах да си поставям ултимативни цели. Просто това е времето в годината, когато сядаме с децата (вече само с едното) и вместо да купим украса, правим наша собствена. Амбицирала съм се и подаръците, които подаряваме също да са собственоръчно направени и да са по- скоро жест на внимание и уважение, от колкото на надцакване и дебнене, кой колко ще се охарчи. Тази година, Мартина ме уведоми, че българската традиция е къщата да се украсява след Никулден, така че все още не сме извадили кутиите с играчки, но сме извадили тези с инструментите и вече започваме. Не знам дали ще имам възможност да направим всичко, а още по- малко да го снимаме, но ми се иска от тук до 25 декември, да публикувам идеи за една малко по- различна Коледа.

Започвам с идеята за шоколадови бонбони. Истински, домашни пияни вишни. С мед вместо захар и толкова елементарни за приготвяне, че чак ме яд как не съм започнала да правя шоколад по- рано.



Винаги съм се плашила леко от работата с шоколад. След провала с една глазура от бял шоколад, останах с впечатлението, че това е нещо много капризно, а и аз не съм кой знае колко влюбена в шоколадовите неща. И така до съвсем скоро, когато Мартина направо се пристрасти. Не че прекалява, но и харесва да има по 1-2 бонбона, което предполага да поддържам наличност. Предполагам знаете, но суровото какао е нещо много полезно, но ако се зачетете в съдържанието на опаковките готов шоколад, ще установите че съдържат много други неща, но не и това. Първата проба, която направих е тази на снимките. От тогава доста надобрях:) 


Оказа се не толкова трудно занимание. Чисто и просто има няколко фактора, с които трябва да се съобразявате.


За да може вашият подарък да е наистина полезен за хората, на които го подарявате, най- добре се снабдете с качествени съставки. Купувам сурово како и органично какаово масло. Ако обичате млечен шоколад, трябва да знаете, че може да използвате само сухо мляко. Моето си го бях поръчвала от Амазон по друг повод, но нищо не пречи да си купите най- обикновено от магазина. Повтарям НАЙ- ОБИКНОВЕНО. Никакви гранулирани млека, не се получава много добре с адаптирано бебешко мляко (по стар спомен, докато децата бяха малки) и не замествайте със суха сметана. Просто пакетче сухо мляко. Повечето разфасовки са по 50г. Това е й моята мярка.


Домашни шоколадови бонбони

За основната рецепта за шоколад
  • 100г какаово масло
  • 100г какаова паста. Ако не намерите, просто сложете още 100г какаово масло
  • 3 пълни супени лъжици какао. Ако не сте намерили какаова паста, увеличете количеството на 4
  • 50г сухо мляко
  • мед на вкус (при мен около 50г, но тук може спокойно да регулирате количеството)


Пълнеж

Тук може да проявите голямо творчество. От ядки и натрошени бисквити, през лют пипер, сушени или замразени плодове. Любимите са ми с касис, портокалови корички и този с пияни вишни.
Бонбоните от снимките са с пияни вишни. Всъщност с пияни череши. Такива ми се намираха под ръка:) Аз си бях изсушила през лятото, но може и да си купите. Ще ви трябват около 20 г, които да накиснете за поне ден в ликьор, коняк или някакъв друг произволен алкохол. Добавям и ванилия в течността. Гледайте да имате толкова череши/вишни, колкото бонбона ще правите.


 В общи линии имате две неща, които трябва да спазвате, при работата. Никаква вода и не загрявайте на висока температура. Това е. Ако не ги спазите, имате мигновен провал. Всичко друго може да прецакате, но ако се придържате към тези две условия, пак ще получите нещо вкусно, ядливо и в сравнително приличен външен вид. А приготвям шоколад в идеално суха метална (става и с порцелан или стъкло) купа на водна баня.


Гледам купата да не опира във водата, за да не се развива много висока температура.
Слагам какаовата паста и какаовото масло и бъркам, докато не се разтопят. Нарежете ги на парчета, за да стане по бързо. Добавям какаото и сухото мляко и разбърквам добре, за да няма бучки. Дърпам от котлона и добавям меда. Ако правите стандартен шоколад със захар, ползвайте пудра. С меда консистенцията се променя много бързо. Губи част от лъскавостта и сгъстява, но не се притеснявайте. Като втвърди, се държи като нормален шоколад.


За да са лъскави бонбоните и за да не побеляват е добре шоколада да се темперира. Аз започнах да го правя, но да ви кажа и да пропуснете тази стъпка, ще изгубите малко от търговския вид, но не и от вкусовите качества.

Темперирането се случва, като 1/3 от количеството шоколад се изсипе върху мраморна плоча и с помощта на шпатула се бърка, докато се охлади до 27 градуса. Такова нещо като мраморна плоча или термометър у нас не се намират. Имам някакво плато от камък, което ползвам. Първият път изсипах директно върху плота. Малко е мърляво, но върши работа. И шпатула нямах. Изрязах си от пластмасова кутия. Охладих шоколада, докато почна да тече трудно и го върнах при останалото количество. По книжка, общата температура трябва да падне до 33 градуса. Това нямаше как да го измеря, а и шоколад с мед се държи малко по- различно от този със захар. Разсипете го в силиконови формички и или формички за лед.

 
 Сложете във всяко бонбонче по една черешка и приберете за час в хладилника. Извадете от формичките и сте готови, подредете в кутия, застлана с хартия и сте готови.




7 коментара:

  1. Бонбоните изглеждат страхотно! С най-голямо удоволствие ще ги направя и аз, само искамд а попитам може ли да се пропусне сухото мляко и ако се пропусне трябва ли да се променят количествата на останалите продукти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, може да се пропусне. Става си натурален шоколад. Може да сложите още една лъжица како.

      Изтриване
  2. Чудни! С нетърпение очаквам и другите ти предложения :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат превъзходно и нямам търпение да се пробвам да направя! Но може ли да ме ориентирате къде мога да намеря сурово какао, какаово масло и какаова паста? :)

    ОтговорИзтриване
  4. Аз ги правя в пропорции 50 гр. какао, 50 гр. какаово масло и 50 гр. мед. Само с 3 съставки. Стават наситено шоколадови и много ароматни, особено ако се използва ароматен мед. Снимките ти са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина тези бонбони са прекрасни, благодарение на тази рецепта впечатлявам всеки път гостите си :) Много харесвам да си ги похапвам сутрин с кафето!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...