четвъртък, 9 април 2015 г.

Великденски идеи 2015

Вчера си тръгнах от работа с идеята, че само прибирането на ботушите и палтата очевидно не върши работа. Великденски заек от сняг също не ми се прави, а и ръкавиците  ги смотах някъде. Минах през пазара и си купих няколко огромни връзки нарциси и фрезии. Това до известна степен оправи положението с липсата на празнично настроение. След чаша вино и лек джаз ми дойде музата за козунаци. Оползотворих и времето за втасване в правене на свещи и печене на яйца. И така до 1:30 през нощта. Но пък вече ми е пролетно, въпреки, че Витоша е покрита със сняг. Предполагам, че подобни състояния имат медицинско наименование:)


А козунаците станах фантастични. Два броя.


Споделям идеи.





 1. Печени яйца

Идеята далеч не е моя. Може би наплашена от инструкциите за микровълновите, в които яйцата с черупки задължително гърмят и създават апокалипсис в кухнята, доста дълго време се колебаех дали да  пробвам печени яйца с черупки във фурна.


След толкова много възхитени отзиви в Интернет се престраших да пробвам, след като предварително купих силно агресивен препарат за почистване на фурни. Резултатът беше доста изненадващ. Жертвите бяха само 2 от 45 яйца. Всъщност 3, но последното се дължеше на прекомерното любопитство на котката. Препарата остана неизползван.


Технологията е много проста. Яйцата се подреждат във форма за мъфини и се пекат 25 минути на 150 градуса. След това могат директно да се боядисат топли или да се изстудят в ледена вода и да се рисуват по- късно (при тази опция остават съвсеееееееем леко рохки вътре).

2. Свещи от яйчени черупки



Не изхвърляйте черупките от яйцата за козунаците.  Могат да имат десетки приложения. Преди години в тях садих тревичка за Великден. Може да ги използвате за малки вазички или да сложите мъх и прораснали луковички. 


 Тази година ги направих на свещи. 


Разтопих на водна баня стари остатъци от свещи и ги налях в измитите черупки. След това остава да се потопи филтър. Той от своя страна има неприятния навик да се разтапя и пада в парафина, от където се роди технологията с клечките за зъби, които го подпират и са онагледени на горната  снимка. До час вече са охладени и готови за употреба.
 
 

3. Създайте си настроение с цветни елементи


Дали ще бъде цветна покривка, букет цветя или шарени калъфки с цветя - винаги действа ободряващо.


На пазара Димитър Петков може да си купите връзка от 20 нарциса за 5 лева и букет от 20 фрезии за 10. За съжаление лалета нямаше.
 
4. Пухкав и сладък козунак
 

Рецепти из нета колкото искате. Аз имам две любими, за които съм писала тук и тук. Основната ми драма в живота е че ако искам да са бухнали, не мога да сложа количеството захар, което искам. Този проблем си го реших миналата година, като започнах да добавям стевия.


Стевията е много по- сладка от захарта и с много малко количество от нея се постигат завидни резултати. Тази година ползвах течна. Две супени лъжици на козунак са напълно достатъчни.


Като плънка сложих течен карамел на единия и локум на другия. Понеже и двата се изядоха, очевидно ще правя още. Планирам с мак и марципан.


Отивам да си боядисвам яйцата!

 


14 коментара:

  1. дилемата с плънките всяка година е голяма :) но с локум винаги правя...
    Хубави празници от мен, Руми :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни идеи, Руми! Както винаги прекрасни снимки, които създават празнично настроение :) Може ли да те попитам откъде са цветните калъфки на възглавниците?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Онлайн от Вивре (http://www.vivre.bg/user/invite/id/371415). Пускат ги периодично но трябва да се следи на ежедневна база:(

      Изтриване
    2. Благодаря много! Весели празници и много усмивки :)

      Изтриване
  3. Весели и светли празници, Руми! Снимки, идеи, реализация, ти си жената - чудо!

    ОтговорИзтриване
  4. Руми, и аз от две години се каня на печените яйца, само идеята за кухненски апокалипсис ме спираше. Ама догодина определено ще ги пробвам, понеже ми писна да давам жертви всяка година (поне една трета от яйцата ми се напукват при варенето).
    И аз винаги правя козунак с локум :)
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит Великден, Лулу! Здраве и благоденствие, мир и любов да царят в уютният ви дом! Прелестни снимки, козунаци и идеи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Със малко закъснение- Честит Великден, Руми! Хареса ми идеята с печените яйца. Тази година ползвах технологията на Мария от My coocking Book: http://www.mycookingbookblog.com/kak-da-svarim-perfektni-iaica-za-velikden-bez-da-se-schupiat/. Нямаше жертва нито едно яйце, а бях купила бели. Белите яйца дали стават за печене, предвид крехката им корица?
    Иначе страхотно великденско настроение с фрезиите и нарцисите. И със страхотните козунаци, разбира се:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам за късния отговор, но "липсвах" малко. За белите яйца - да, няма проблем да се пекат.

      Изтриване
  7. Много ми харесва яйцедържачката!!! И тя ли е от Вивре!Яна
    Преди време Ирина Купенска показа и от тогава все търся??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не.Тази я купих от ARD Decor http://mallofsofia.bg/store/79-ARD_Dekor

      Изтриване
  8. Чудесни идеи, най-много ми харесаха свещите в черупки от яйца, наистина оригинално. Поздравления за невероятния Великденски дух, който си създала.

    ОтговорИзтриване
  9. Малко със закъснение поради "натоварената" празнична програма, но БЛАГОДАРЯ за пожелание и хубавите думи! Радвам се, че има с кой да споделям празника:)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...