петък, 9 май 2014 г.

Содени хлебчета с левурда

Има един момент, когато знаеш, че зимата е свършила, но някак пролетта още не е настъпила. Странно време, в което боклукът и мръсотията са оголени на показ и все пак във въздуха витае нещо чисто, ново и миришещо на озон.


Точно този момент отмина, но все още продължава сезонът на всичко зелено. Рецептата днес е за содени хлебчета с левурда.




Всички забелязахме, че тази зима не беше особено снежна. Може би точно заради това, Мартина  чакаше пролетта с особено нетърпение.






















Пролетта винаги е била времето, в което обръщаме повече внимание на здравето си и на леките и здравословни храни. У нас по принцип много рядко се яде хляб. Не визирам само белия, а по принцип. По тази причина много често ми се случва да купя хляб, който после изостава и мухлясва. Като се вземе под внимание, че нямам особено доверие на купения, от доста време предпочитам да си замесвам аз хлебчета в малки дози. Преди доста време, търсейки рецепта, попаднах на статия, че всъщност живата моя е много вредна. Задълбавайки по темата, реших да я избягваме до колкото е възможно. Най- полезната алтернатива на маята е квасът. Прави се лесно в домашни услови, а и за по- мързеливите има готови варианти. Основният проблем е периодът на заквасване. Предполагам, че ще се съгласите с мен, но 6 часа е убийствено дълго време за човек, който ходи на работа и вечерно време се вживява в ролята на състезател в дисциплината "Сготви за 30 минути, преди да са изяли теб". На този етап съм се спряла на значително по- експедитивния, но не чак толкова здравословен вариант със содата за хляб. Хлебчетата стават буквално за 30 минути и дори имат време да изстинат, докато децата слагат масата.


Содени хлебчета с лимец и левурда

Продукти за 6 хлебчета

  • 3ч.ч пълнозърнесто брашно от лимец
  • 1-1/3 ч.ч хладка вода
  • 1с.л оцет
  • 3-4с.л зехтин
  • 1ч.л сода 
  • 1ч.л сол
  • 1с.л захар
  • 1/2 връзка левурда


В дълбока купа се пресява брашното. Прави се кладенче, в което си сипва солта, захарта, нарязаната на ситно левурда, содата и оцета. Водата се добавя на части и се замесва меко тесто.  Оформя се на 6 топки, които се овалват в брашно и се оставят да починат 10 мин. Подреждат се върху хартия за печене. Ако сте от групата на тези, които не могат или не искат да месят, можете да си улесните живота, като добавите още малко вода в тестото, така че да се получи смес, малко по- гъсто от кексовото тесто. Вместо да направите 6 топки, просто разпределете тестото във фирмички за мъфини.


Без значение дали сте месили или сте сипали сместа във формички, сложете тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Печете 20 минути. Ако сте решили да печете по- голямо хлебче или сте изсипали тестото в голяма кексова форма, трябва да увеличите времето.


Сервирайте още топлички с билково масло.



10 коментара:

  1. Ах тези снимки и тази Марти <3 Руми и аз като теб залагам много на содата от доста време, причината е същата да не ползвам маята! Правих и домашен квас ама провалът беше пълен :))) Сега си намерих на Алнатура един квас и с него също резултатите са много добри :) Споменах ли че снимките мноооого ми харесват и моделчето?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Благодаря ти Иве:) Моделчето за съжаление все по- рядко иска да ми позира.
      Между другото този квас и аз го ползвам. Хванах му цаката и на домашния, но честно казано, обикновено не ми се занимава и накрая пак купувам готов. Но въпреки това си остава проблема с дългия период на втасване, което означава, че мога да правя подобни неща само през уикенда. През останалото време го караме на сода.

      Изтриване
  2. Обичам да правя содени питки, така че тези хлебчета вече са записани:) Моделът от снимките наистина е много очарователен. И ние чакахме да дойде пролетта, ама тя май ще вземе да свърши, преди да е дошла:(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси, то направо няма разлика между зимата и пролетта, с изключение на това, че сега е доста по- зелено и красиво:)

      Изтриване
  3. Ах, да й изям точиците на Мартина:))) извини ме, за мислите, но е много сладка тази чаровница! Пък й снимките са приказка, много красота има винаги в тях! Питките са вълшебни! Поздрави, Лулу:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти:) Моделът сам си избра стайлинга. Много си пада по точките:)

      Изтриване
  4. Лу, дано меракът на Мартина скоро се увенчае, че тази пролет нещо не ми харесва на мен... Прекалено сиво е... ;)
    Но пък питките са чудни! :) Искам само да попитам защо да не е здравословна содата? То че не е, не е сигурно. По-скоро иска да попитам дали е вредна в случая? :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Спомян си, че когато бях малък моята баба ми ги правеше и от тогава не съм ял. Още тази вечер ще се заема с приготвянето им.

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...