сряда, 1 февруари 2012 г.

Идеи за неделни закуски: немска палачинка

Ако има нещо хубаво в студеното време, то това е оправданието, което си намирам, за да не си подам носа от вкъщи.Правилото разбира се важи само през почивните дни и този уикенд много добре го оттренирах:) Ще се направя, че нямаше друга причина, освен всеотдайното ми желани да докажа закона на Нютон,че всяко тяло се стреми да запази състояние на покой. Най- хубавото на тези прекрасни дни са закуските. Или по- точно, онова което би трябвало да мине за закуска, ако не се случваше в 11:00 -11:30:) И без това децата ми са злояди. В крайна сметка, ако са били гладни, да са си казали:) Не са малки вече! Трябва да призная, че имам разни периоди, в които искам да приготвя нещо интересно, много сложно, времеемко и разбира се ужасно изнервящо. Този уикенд не беше от тези и изборът ми се спря на палачинка. Единственото число не е грешка, а приготвянето на въпросното нещо няма нищо общо с почетния караул до котлона. Не е хич фотогенична, но под грозноватата и външност се крие очарованието на лесното приготвяне.


Предлагам ви една идея за много лесна, бърза и вкусна закуска. Думата калорична се направете, че не я чувате:)


За първи път видях това чудо на кулинарията при Вероника. После се включи и и Ильо
Идеята ме грабна веднага  и моята първа немска палачинка беше направена още през декември.


Оказа се, че заснемането е много по- трудно от приготвянето. Бързината и ловкостта са от изключително значение при финалния резултат. От една страна нещото става на огромен надиплен балон при печене, който после  спада. Трябва светкавично да го извадиш и с риск да си изгориш всички възможни пръсти, да го аранжираш на масата. Добре е декорът да е готов предварително!


Втората част от упражнението е още по сложна. Ако случайно някой от пръстите е оцелял при ваденето на тавата е много вероятно да бъде набоден с вилица, докато отбраняваш тавата от освирепялата глутница, наречена семейство. Закуската в 11 все пак си има и някои основни недостатъци:)


Благодарение на Ильо въпросът беше удобно решен с едновременното изпичането на няколко по- малки палачинки. Освен генерирането на малко допълнителна посуда в миялната, процесът не се усложнява значително.



Немска палачинка

6 яйца
350 мл прясно мляко
1 1/2  ч.ч бяло брашно
3 супени лъжици захар
щипка сол
ванилия
75гр масло

От тези продукти излизат две тави с диаметър около 20 см (всичките ми тави са с различен размер) Аз ги правя по- тънички. Ако искате може да използвате  по- голяма тава и да направите една по- дебела палачинка.

Яйцата се разбиват леко, заедно със захарта. Добавя се брашното и се бърка до гладка смес. В повечето случаи не ми се вади миксера и ползвам тел. Добавя се млякото, солта и ванилията и всичко се разбива до консистенция на боза.
Оставете настрани и през това време загрейте фурната на 200 градуса. Когато достигне необходимата температура, сложете празната тава вътре. Изчакайте да се нагорещи, извадете и сложете маслото. Ако правите две палачинки, разделете упоменатото количество на две. Върнете в печката, колкото да се разтопи маслото. Извадете, сипете сместа за палачинката и печете 15 минути. Намалете на 180 градуса и оставете за още 5-10 мин.
Извадете, оставете съвсем леко да изстине и сервирайте със сладко, мед, кленов сироп или нещо друго по ваш избор. Аз ги обожавам с желе от дюли:)




33 коментара:

  1. Ох, това желе от дюли, ако можеше да се телепортира до масата ни :)
    Руми, чудесна е идеята и снимките са перфектни!
    Видях балончетата, изгорих си пръстите, за да опитам това предизикатество със слънчев загар!
    Топъл ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Изключително апетитно изглежда,това ще е нашата закуска-обед в неделя.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно изглежда :))) Бих го направила при първа възможност ммммм

    ОтговорИзтриване
  4. Лулу, много се забавлявах с тази публикация! Най-вече за снимките на палачинката :). Голям смях! иначе изглежда много апетитно и тези малките са много сладки. А снимките ти са невероятни, както винаги! Хубав ден от мен и благодаря за чудесното настроение!

    ОтговорИзтриване
  5. Руми,
    немците са много хитри! Вместо да се горят по котлоните, включват фурната и ги пекат. Чуднички са станали. Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  6. Руми, много интересно, палачинката се казва Шупла, моята баба, която е от Банско ни изхранваше най-редовно с нея, немска или банска, много е вкусна, хубаво си припомних тези времена.

    ОтговорИзтриване
  7. Руми, много вкусно звучат и непременно ще ги опитам !Много ведро настроение има в снимките ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ураа, най- накаря палачинки които не се пържат, а просто се пекат във фурната! Печката ни е на терасата и в тоя студ въобще не ми се стои там.

    ОтговорИзтриване
  9. Лулу, знаеш ли, намерих си закуска за неделя :))) Много е хубава, аз мисля, че е достатъчно фотогенична. Чудесни снимки.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Лулу,отдавна следя блогът, но днес не можах да се сдържа да не коментирам.Първо трябва да започна с това,че не обичам да готвя,но откакто те открих искам всичко да приготвя по твоите рецепти.Особено ме пленяваш с дизайна и финния нюх за аранжиране.Немските палачинки са уникални,имам особен афинитет към всичко немско и непременно ще ги опитам!

    ОтговорИзтриване
  11. В къщи обожаваме печена палачинка- правя я както обиновените палачинки, но не я пържа, а я пека във фурната . Вкусът й е по-различен от пържените палачинки. А и твоите- толкова вкусно изглеждат!

    Поздрави и успех през новия месец!

    ОтговорИзтриване
  12. Фантастични са и определено ще изместят класиката, причината е ... онази с караула край котлона :)) Много свежа публикация както винаги и чудни снимки :)

    ОтговорИзтриване
  13. Eй, голям подстрекател си :) само снимките ти са достатъчни пак да забъркам нещо.
    Честно казано нямам голям успех с палачинките. Все нещо тестяни ми идват - чудя се само при мен ли се получава? Катмите ги правя с пшеничен грис по тази причина. Ще взема и тук да добавя, за всеки случай..

    ОтговорИзтриване
  14. Много интересни палачинки...Страхотни снимки и декорация,въпреки трудните обстоятелства!
    Чудесно настроение ми създаде ,благодаря!
    Весел ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Ех, че лесно звучи! Уикенда непременно ще се пробва. Пък и толкова примамливо си ги сервирала, че никой не може да остане равнодушен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесна идея! Вместо да стоя над тигана, слагам във фурната и готово ;)

    ОтговорИзтриване
  17. Ха, каква изненада! Любимата ми палачинка! Леля ми ме запозна с тази рецепта преди 15-тина години. Не знаех, че е популярна като "немска", вкьщи се нарича "Палачинка на планини" и наистина изчезва за минути:)
    Снимките ти са прекрасни, както винаги!

    ОтговорИзтриване
  18. Не съм правила, но непременно ще опитам:)
    Изглежда много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  19. Руми, как ще не са фотогенични, направо съм като залепена за монитора! Бях им хврълила око при Рони, но после съм забравила. Благодаря, че ми я припомни! Мисля, че пак ще развалям диетата на мъжа ми. Да, в нашето семейство той е на диета, а аз ям на корем каквото ми душа иска... :) или поне за известно време ще е така ;)

    Поздрави! Топла и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Много хубави палачинчици!
    Хареса ми всичко в тях и ще ги правя. Иначе съм хапвала подобна, но една и голяма, печена в тава.
    Снимките са много изразителни и свежи- харесват ми !

    ОтговорИзтриване
  21. Това в началото ми заприлича на йоркширкски пудинг. Но каквото и да е, е родено да бъде унищожавано на закуска - сутрешна или междинна:)) Чудесни снимки, Руми!

    ОтговорИзтриване
  22. След Рони и Ильо определено напомни за тази рецепта по най-приятния за четене и най-ефектния за наслаждаване начин,Руми!

    ОтговорИзтриване
  23. ама как да не е фотогенична? страхотна е! :-)

    ОтговорИзтриване
  24. Поздравления за идеята, снимките също са прекрасни. Изглежда много хубаво и апетитно, не ме бива много в кухнята, но ще се опитам да го направя. Благодаря много за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  25. Лулу, палачинките ти изглеждат невероятно! Комплимент! И снимките намирам за страхотни! Желая ти прекрасна и усмихната неделя! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  26. Снимките ти са невероятни и тооолкова апетитни а рецептата ме грабна в миг :-) Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  27. люблю тебя, как приготовление пищи

    ОтговорИзтриване
  28. Много вкусно изглежда и не е много трудно ще го направя за закуска на приятелката ми дано и хареса .

    ОтговорИзтриване
  29. They look delicious for a breakfast treat. I have never seen German pancakes. They puff up quite high! Thanks for sharing. Looking forward to testing out a receipe.

    ОтговорИзтриване
  30. Изглежда вкусно!!!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...