събота, 14 януари 2012 г.

Презареждане или Американски палачинки с ябълки

Мислихме да ходим на ски, но духа и така и не отидохме. Мислих да пробваме един нов ресторант, но малката е болна и там не отидохме. Мислех да ходя на фитнес и СПА, но ... ами да, познахте - и това не направих. Трябваше да уча, но все още го отлагам. Може би за през нощта, знае ли човек:) В общи линии цял ден се мотая и не свърших нищо.  Гледам филми, чета си книжки, ровя се в нета, а преди малко си сипах и чаша червено вино. Не съм си подала носа навън, в хладилника има само сирена, а камарата за гладене ще стане внушителна до утре. Мисля че "нищоправенето" много ми харесва днес:) Толкова много да не ми се прави нищо, че чак смених публикацията, която трябваше да е на дневен ред, за да не ми се налага да пиша много:) Друг път ще четете за здравословното хранене и за Лондон и Будапеща. Всъщност до Лондон ще ходя пак и ще изчакам да се натрупа още снимков материал.
Една от любимите ми форми на закуска, в такива случаи са американските палачинки. Първо, мъжът ми се справя чудесно и сам, второ - голямото дете може да ги пече само:) Фаворит са ми pancakes с ябълки, полети с карамелен сос или кленов сироп.



Сега като се замисля, може би тези палачинки са ми толкова любими, просто защото не се налага да ги правя аз.


Рецептата е изключително проста и не изисква акробатичните умения и ловкостта при обръщането, характерни за обикновените палачинки:)

Американски палачинки с ябълки и карамелен сос

За палачинките

Продукти:

2 яйца
4 с.л захар
2 ч.л бакпулвер
3 ч.л разтопено масло
320мл прясно мляко
1/4 ч.л сол
350г  брашно
1 1/2 настъргана ябълка


За карамеления сос

1 ч.ч захар
2/3 ч.ч течна млечна сметана
3 с.л. краве масло



Приготвяне на палачинките


От всички продукти, без ябълките, се приготвя хомогенна смес. Най- добре се разбива с миксера. 
Сместа се оставя да престои 20 минути, след което се добавят ябълките.
Нагорещен тиган се намазва с масло или олио и се сипват 2-3 супени лъжици от сместа. 
Палачинката се обръща, когато на повърхността започнат да се образуват много малки мехурчета.
От другата страна се пече още 30-40 сек .


За карамеления сос


Захарта се карамелизира до златисто в дълбока тенджера.
Още, докато е на котлона се на тънка струйка и при непрекъснато бъркане започва да се добавя течната сметана, предварително  загрята до кипване.
След като сместа стане хомогенна се добавя и маслото.

С този сос се заливат палачинките. Може да го съхранявате до 1 седмица в хладилника и да го подгреете при необходимост. Аз му намирам всевъзможни приложения - от топинги за сладкиши, през палачинки, до ядене с лъжичка тайно през нощта, когато съм останала до прекалено късно и мога да убия човек за нещо сладко.


Отивам да си догледам филма и се надявам тези дни да не съм в толкова мързеливо настроение, за да мога да публикувам и още други неща, които съм намислила:) Очертават се доста натоварени два месеца и днес ми е ден за презареждане:)

26 коментара:

  1. Лу, обичам такива дни... дано си презаредила, колкото до палачинките виждам че тези са дебелички, много обичам такива. И може би ще пробвам да приготвя такива защото ми много чудно какво значение имат ябълките в цялата сифонния. Та, така отпочивай, ние правим кифлички и пием топло какао сред море от заснежени хълмове. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  2. ivalex, ябълките ги правят много сочни и дъхави.
    Много, ама наистина много ти завидях за заснежените хълмове! Тук стопи всичко:( Но како ще си направя и аз:) Може би като ми дойде вдъхновението за ученето (де такъв късмет)

    ОтговорИзтриване
  3. "може би тези палачинки са ми толкова любими, просто защото не се налага да ги правя аз" Много ми допадна :)))))) И аз обичам палачинки, но не и да ги правя :)))))
    Завиждам за релаксиращия ден :) Аз например уча, учих и предните 2 месеца, най-вероятно и още 10-ина дни :))) Правя си почивка и за щастие чета твоя публикация. Имам спомени от предишни твои публикации за Лондон и снимки със статив. Имам въпрос как пренасяш статив в самолета? :) В ръчния багаж или в другия?:) Страх ме е да не го помислят за оръжие :)))))

    ОтговорИзтриване
  4. Мащерка, аз и тогава бях писала - не става в ръчен багаж. Аз обикновено пътувам само с ръчен багаж и няма как да взема и статива:( В Лондон по изключение стоях почти 3 седмици и се наложи да чекирам. Това беше удобен повод да взема и статива. Иначе търся къде да закрепя апарата - камъни, саксии, кофи за боклук:) Сега мъжът ми ми подари един мъничък трипод, който е като гофриран и се огъва във всички посоки. Мисля другата седмица с него да пътувам. Ако върши работа ще се похваля веднага:)

    ОтговорИзтриване
  5. Такова количество палачинки хич не успявам да направя - гледам все да подвия крак напоследък. Но да приседна пред чинията - ммм :)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни палачини, а останаха ли?:)

    ОтговорИзтриване
  7. Сигурна съм, че ще наваксаш пропуснатото :)
    Но пък деня ти с тези палачинки и размотаването е страхотно релаксираш!
    Приятен релакс :)

    ОтговорИзтриване
  8. Лулу, някоя палачинка да ти се намира все още? Така примамливо си ги снимала, че ще ги сънувам.
    Копвам си рецептата и в скоро време ще си направя...чакам с нетърпение да се "презаредиш" - какво ли ще ни поднесеш тогава?
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, не трябва да гледам храна, но палачинките ти изглеждат толкова апетитно, че нямаше начин да не натисна бутона. С ябъли никога не съм опитвала, но задължително ще пробвам, сигурна съм, че ще ми харесат.

    Приятна почивка:))

    ОтговорИзтриване
  10. Това с нощната абстиненция за сладки неща ми е много позната :) Последният път мъжа ми прави "по-спешност" палачинки :) В къщи у нас той е майстор на палачинките и непременно ще му покажа тази рецепта! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Руми, фантастично звучат палачинките с ябълка, ще ги изпробвам :) Снимките ... вече ти писах, жестоки! За лежерния съботен ден ... маалко завидях :) Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасни палачинки...толкова вкусни ми изглеждат...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Лулу и аз така го наричам "нищоправене" чак цяла статия му посветих :) Много са полезни такива моменти - нещо като грижа за душата с мехлема на спокойствието. След презареждането ще очаквам още много и интересни идеи :)

    ОтговорИзтриване
  14. Изглеждат невероятно вкусни и фонът отдад на снимката е супер впечатляващ. Поздравления за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  15. Аз бих презареждала с класическите палачинки, обаче снимките ти почти ме убедиха, че и американските стават за ядене:) Особено с тези ябълки!
    Хубава нова седмица, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  16. С този фон направо убихте всичко детско в мен. Истината е че тези снимки са доста стари. Ако погледнете екзифа, ще откриете, че са от началото на годината .... миналата:) Дълго време отлежаваха в архив, защото в първия момент като ги погледнах и нещо не си харесах как се е получил фона с чертичките отзад. Сега като ги отворих пак и си ги харесах доста повече, но на доста кадри фона се е изкривил и не ставаха за нищо. Това всъщност е опъковъчна хартия за подаръци, окачена върху стол, качен на масата.

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотни палачинки, а карамеловия сос е неустоим.
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Разкош,особено щом има кой да ги приготвя в мързеливите неделни дни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Сочни палачинки ,прекрасни снимки ...

    ОтговорИзтриване
  20. Огромни благодарности за рецептата и за идеята, разбира се. Порбвах всичко и се получи задоволителен резултат. На външен вид може би не ги докарах като на снимките тук, но пък на вкус бяха уникални.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  21. И от мен благодаря за рецептата! Вчера ги приготвих и щом малкото капризно човече ги помете, значи са перфектни! Ще присъстват често в менюто ни вече :о)

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря ви за доверието:)

    ОтговорИзтриване
  23. Страхотна рецепта, много сполучлива, а карамеловия сос е божествен. Благодарности!!!

    ОтговорИзтриване
  24. А без ябълките дали ще се наложи корекция в количествата на останалите съставки?

    ОтговорИзтриване
  25. охх...обожавам ги, но без карамела :))

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...