събота, 26 ноември 2011 г.

Фокача с цукини, маслини и козе сирене

Днес е от онези дни, в които не ми се пише. Всъщност страшно ми се иска да кажа толкова много неща, а знам че просто не трябва да се оплаквам. Но пък какво да се прави, ако ги нямаше тези моменти, едва ли щяхме да можем да оценим онези другите, които те карат да се усмихваш на малките неща.  Чаша вино, придружена с щипка спомени и усещане за Италия. Това винаги ми действа безотказно.






Аромат на маслини, зехтин и прясно изпечен хляб. Ако можех да усетя мириса на Италия, мисля, че точно това бих си избрала.


Типично по италиански, рецептата на която се спрях е много простичка (стига да може да месите) и без излишни продукти. И по- скоро напомня за пролетта в Тоскана, от колкото за есента навън.


Дъждовен ден, мокър калдъръм в някое мъничко италианско градче, спокойствието на празните улици и уютът на скромното заведение с домашна кухня, приютило малка фамилия в неделния следобед.




Цветя в саксии, с безразборен размер и форма. небрежно наредени по каменни стълби


Аромат на розмарин, риган и прясно изпечен хляб се смесва с този на трева и влага.


Мисля, че точно от това имах нужда в момента.


Продукти
(за фокача с диаметър 26 см)

2 малки цукини или обикновени тиквички
100 гр козе сирене
5-6 маслини
зехтин
сол
няколко стръкчета розмарин


За тестото

250 гр брашно
1/2 ч.л сол
1 пълна ч.л захар
1/2 пакетче суха мая (4 гр)
около 100 мл хладка вода
2-3 с.л зехтин

Приготвяне


  • Маята, захарта, водата и 2 пълни с.л брашно се смесват и разбъркват до получаване на каша. Оставят се за 15 минути, докато сместа започне да се надига
  • Брашното се пресява в купа и се смесва със солта
  • В средата се прави кладенче, в което се сипва шупналата мая и зехтина. Меси се до получаване на гладко тесто.
  • Поставя се в дълбока купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса 30 минути. Аз имам функция за втасване на печката и обикновено ползвам този вариант
  • Втасалото тесто се слага върху набрашнен плот и се разточва на кръг с диаметър, колкото тавичката, в която ще се пече. В моя случай кръгла тава с диаметър 26 см.
  • Премествате разточеното тесто в тавата, която предварително е намазана със зехтин. Оставя се да втаса още 15 минути.
  • През това време, тиквичките се обелват и нарязват на много тънки кръгчета.
  • Тиквичките се подреждат върху тестото. Поръсват се със зехтин  и по желание с няколко стръкчета розмарин. Най- отгоре декорирате с маслини
  • Печете 30 минути на 170 градуса (функция с вентилатор)
  • Поръсете с настъргано козе сирене и запечете за още 10-15 минути
  • Веднага след като извадите, полейте с тънка струйка зехтин и оставете 10- минути да изстине преди да нарежете и сервирате

25 коментара:

  1. Благодаря за прекрасните снимки от Италия,Руми!Все още не съм я посещавала,но колкото повече чета и се интересувам,толкова повече си мисля,че колкото и пъти да отида,толкова ще има още за гледане.И дори всичко да съм видяла пак ще ми се връща!
    А фокачата е перфектна!Снимките й-то се знае-също великолепни!
    При такива рецепти в главата ми винаги изникват думите на Лидия-простите неща са най-вкусни!
    Непременно ще я направя и аз,може би единствено ще мацна тук там малко песто,че много го обичам.
    Благодаря за страхотната идея!
    Пожелавам приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Руми,...винаги ми доставят твоите снимки огромно удоволствие!!! Прекрасни са!!! Имаш невероятна творческа и кулинарна фантазия!!! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Руми, размечта ме за ново пътешествие натам, че аз на тази страна насита нямам :)
    Божествена фокача!
    Поздрав и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна фокача, със сигурност е много вкусна:) . Благодаря за рецептата, скоро ще я направя:) !
    Ели

    ОтговорИзтриване
  5. И аз само мечтая :)
    Време е да стане реалност!
    Благодаря ти, Руми за чудесната разхоека и прекрасния аромат!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Обожавам публикациите ти и снимките, които правиш!Не коментирам, защото винаги ме оставяш без думи! С изненада днес установявам, че си станала мой последовател, което е огромна чест за мен! Благодаря, че си забелязала моята скромна персона!

    ОтговорИзтриване
  7. Ароматно, свежо, вкусно и по италиански непретенциозно! Прегръдки и хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Усещам и аз аромата на зехтин ммммммм. Благодаря за рецептата! Лека и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Деликатност, очарование. Изящност на детайлите. Неповторимост. Отвсякъде красота. Това усещам аз :)

    ОтговорИзтриване
  10. Фокача само с маслини съм яла, но много ми хареса. Предполагам, че с повече добавки, както е при теб, ще е още по-вкусно! Но... публикацията ти е една от най-хубавите до момента! Стилно и много красиво!

    ОтговорИзтриване
  11. Както винаги вкусна екскурзия!
    И то в живописна Италия!Невероятно преживяване,поднесено с чудесни снимки!

    Благодаря Лулу!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви много:) Ето, че понякога било добре човек да изпада в меланхолични настроения, иначе нямаше да я има тази публикация:) Днес вече съм в съвсем друго настроение и зациклям на коледна вълна:)

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна фокача и наистина усещане за Италия:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Фокачите са едно от любимите ми тестени изделия - лесни, безобразно вкусни, бързи, въобще много мои! Ех, как хубаво изглежда тази, още повече с това зеленото върху и до нея!
    Сърдечни поздрави, Лу :)

    ОтговорИзтриване
  15. Чудна е фокачата и снимките са жестоки, а за меланхоличните настроения, хубаво е че ги има от време на време :)

    ОтговорИзтриване
  16. Направих я с леки модификации. Получи се страхотна! Благодаря за споделянето!

    ОтговорИзтриване
  17. L.Rasic много, много се радвам, че ви е харесала:)

    ОтговорИзтриване
  18. If you experience some emotional or physical problems in your life it can soon be seen in the condition
    of your hair, using natural and organic products aids in the recovery of your hair.
    Habits die hard and whatever your regime has been in the past, you do need to have a good look
    around at what is on offer for different hair types and textures.
    It has been proved that products which contain vitamins will strengthen your hair.


    my page; hair products

    ОтговорИзтриване
  19. There are so many ways to use brick, block, slabs, rocks, gravel and other
    stone formations. Now repeat the process by
    mining and dropping simultaneously.
    Thanks for reading this article about Oregon gem mining on Associatedcontent.

    ОтговорИзтриване
  20. Instead, put grass clippings to use as mulch for your garden.
    It has a very strong odor that will take your breath away.
    Mulch also keeps soil from being depleted of vital nutrients, so gardeners do not have to rotate planting locations from year to year.



    my weblog - mulching

    ОтговорИзтриване
  21. If you are like me and love garlic, you are already too late.

    As much as you may want to grow radishes and lentils in your kitchen you don't want to blemish your frugal reputation. Without fertilizing additives (natural or chemical), plants will be stunted and unhealthy.

    My page :: roundish

    ОтговорИзтриване
  22. The city of Danbury's metro options into NYC, give anyone in New Milford, Newtown, Bethel, New Fairfield and Sherman options for travelling south. Make sure that you don't end up
    with a look of patches by checking to see that the glitter falls all the way around the
    edges of a newly-painted area. Repairing
    larger cracks or holes in driveways takes a little more time and preparation.


    my web-site: concrete

    ОтговорИзтриване
  23. Afterwards, he sent this particular Tres for you to Apollo for any compensation for
    the Fifty Nandies. It stands 2nd position in population around the world.

    This is also probably one of the easiest forms of advertising,
    with only an advert designed for a specific box needing to be created.
    'There is no middle way for Americans,' they write.
    Easter Island's 'why' question hasn't been satisfactorily
    answered yet IMHO.

    Feel free to surf to my web blog ... egyptian newspapers

    ОтговорИзтриване
  24. In many cases, a person will reach a point where they desperately seek relief and solutions for their issues.
    This is where a program like Yeast Infection No More can help.
    licitations with regards to making ones cachet that is most certainly Talbots at present.
    , one of the chiropractors in Fayetteville,
    is pleased to announce the implementation of programs for natural detoxification therapy.
    These lenses are employed for the duration of get in touch with fittings and dispensed to
    the sufferers free of charge of cost.

    Take a look at my web page: mancipleship

    ОтговорИзтриване
  25. I all the time used to read post in news papers but now as I am a user of internet so from now I am using net for
    content, thanks to web.

    Check out my web site: fatloss factor reviews

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...