понеделник, 14 ноември 2011 г.

Седем мига от есента


Свърши и тази седмица. Седя пред компютъра, пия чай и вече си подпирам очите с клечки. Тази седмица имах хиляди идеи за хиляди неща. За кой ли път не успях. Нищо, здрава да е! Все някога. Казвала ли съм ви, че съм поддръжник на теорията за паралелните светове:) Може би някъде съм успяла да ги осъществя:)  Всяка неделя обръщам страницата на отминалата седмица и правя ретроспекция на това, което съм свършила и на това, което предстои. Преди няколко дни Дина ми прехвърли блогърски спам и като никога, реших да приема хвърлената ръкавица и да разкажа 7 неща за себе си:) Много удобно - точно толкова дни има и седмицата. 
Това е финалът, но за него накрая



1. Понеделник
6.15 часовникът звъни. Познато ли ви е усещането да искате да си полежите само още 5 минути?  Значи знаете, че никога не стигат. Сгушвате се в завивките на топло, гушвате възглавницата, а часовникът на стената неумолимо тиктака. Телефонът пак напомня, че е време за ставане. През тъмния коридор отивам до банята и там вече се налага да светна лампата. Като плъх в брашно, примигвам срещу светлината.  И светът се завърта на много бързи обороти. Душ, да се облека, да събудя детето, закуската, скимтене за нещо, пак си забравихме плюшеното куче, закъсняваме, в нисък полет събираме още едно хлапе, задръстване, почти в движение ги изхвърлям пред входа на предучилищната, фреш, кафе, компютър, телефони, срещи, разговори.  


 Обяд. И пак на ново. Разговори, срещи, телефони, колата, във фитнеса, в къщи, вечеря, скимтене за нещо, някаква гадна задача от домашното по геометрия, I’m Martina, I’m six по 5 реда и къш по леглата. Леле добре, че е мъжът ми! Мисля, че няма да се оправя без него!  Светът пак забавя. Лягам да гледам някакъв филм ... и  часовникът пак звъни и пак 6.15...

2. Вторник
Тя става на 13. Вече официално е тинейджър.
-          "Мамо, днес случайно си изпуснах едно левче на трамвайната линия и виж какво стана!" Показва ми някаква сплескана и загладена монета.
-          "О дааа бе маме! Супер, аз паса трева! Ей така се изпускат монети на трамвайната линия! Айде стига ме будалосва" 
 "    "От къде разбираш, кога лъжа?!"
Ми не разбирам никак . Просто си спомням разни неща :) Беше преди около двадесетина година -Deja vu. Бая монети заминаха под колелата на трамвая:) Старшен кеф беше, ама сега и се карам. Въпрос на гледна точка, дето се вика:)

 
Семейно празненство по случай рождения ден. Малката мачка близнаците. Днес и извадиха първото зъбче, а близнаците проходиха. Страшен ден. ... и тя е изрината цялата. Сдобихме се с варицела. Малката реве, че не и разрешаваме да седи с близнаците, голямата реве, че сме и били провалили рождения ден. Как пък не се намери някой да ме гръмне!



3. Сряда
5.45 и часовникът звъни. Днес аз карам голямата на училище. Стържа лед от колата и още не мога да се събудя. Мозъкът ми спи, а тя не спира да приказва. И е още средата на седмицата. Всичко е на бегом. На обяд трябва да съм си в къщи и да сменя мъжа ми при малката.  Задачи, задачи, задачи. Всичко е спешно и е за вчера. Най- после се прибрах.... в 16.30 Е сега вече и да не искам, ще се намери някой да ме гръмне:)
Чаша чай преди лягане. Винаги действа толкова релаксиращо.


4.Четвъртък
 7.30 - тичкам си на пътечката във фитнеса. Шефовете ще идват. Паника, суматоха и почистване на офиса. Голямата била имала шестица по физика. Някакви срещи, два- три разговора по телефона, а пък голямата щяла да си празнува рождения ден, заедно с този на един съученик. Среща с шефовете и ако може да съм купила атлас по география за 7-ми клас.

 
Дали в някой от паралелните светове, точно в момента не съм на някой остров , люлеейки се в хамак и пийейки коктейл от кокосов орех. С розова сламка и шарено чадърче, ако обичате! И да е топло! Времето имам предвид, не коктейла. 
Официална вечеря, няколко чаши вино и светът е мой.

5. Петък
Главата ме боли. Всъщност всичко ме боли. Това, което не се дължи на виното си го самопричиних предишната сутрин във фитнеса. Трябваше да ме гръмнат във вторник или сряда.  . Някакви хора ми говорят. Чувам само кънтенето на чуковете в главата. Правя кратка разходка край офиса, фотоапарата е останал в колата, а някъде бях видяла много красиво червено дърво


Трябва да се прибера на обяд да сменя мъжа, ми който се прави на болногледачка. Някъде към 15,30 ми се обади да провери, дали все пак ще си дойда. Безнадеждно е. Май и той така се чувстваше. Отказвам се да разигравам тази схема за понеделник - подсигурихме си баба.


6. Събота
7.00 - часовникът пак звъни. Мъжът ми отива за кроасани, аз със сетни сили се изтръгвам от леглото половин час по- късно. Градът е един такъв сънен и леко мъглив. Голямата мълчи на седалката до мен. Вече и на нея и свършват батериите.  Оставям я на курс и обратно в къщи. Някой е залепил черно фолио с изрязано сърчице в средата, върху един от светофарите на Цар Борис. Като превключи жълто и сърчицето светва. Много лигавко, ама всеки път му се радвам.
Чаша топло кафе и уютът на есента.


Ще трябва да започна тортата, която обещах за партито на голямата. Страшен модел си измислих - черно и червено с рисувани цветя и един огромен червен божур отгоре. Мммм да, много хубава ще стане. Леле, тя май каза, че щяла да го празнува заедно с някакъв съученик. Дали ще му допадне идеята с китката отгоре... ммм, едва ли?!?!!!  Ще трябва да измисля някаква друга глупост.

7. Неделя
Та даааа, няма да ставам за никъде! Малката довтасва в 7,45 да провери дали спим... Карай и без това трябваше да довърша тортата. Кафе - ето това ми трябва. Обикновено го прави мъжът ми. Пробвах се да си го направя сама и отново постигнах същия завиден  резултат. Чашата е пълна с утайка и някаква бозава течност. И на вкус и на вид е еднакво гадно:) Вижте, ние имаме кафе машина, би следвало да става лесно и като за идиоти, а аз винаги постигам този покъртителен ефект. И то при положение, че не се опитам да взривя машината, като я натъпча прекалено. Вярвате или не, но аз не мога да правя кафе:)


Часът е 14,30 , във фурната се пекат пържоли, ние все още сме до никъде с тортата. Половин час по- късно всичко е разчистено, масата е сложена, а на мен ми остава време, точно колкото да нахвърлям всичко в устата и да го изгълтам, като гъска. Кате, благодаря за помощта!
После имаше още малко търчане, разнасяне на торта и 3 часа на чаша вино в едно заведение. Прибрахме се в 9, децата останаха без храна за утре, ама карай - пак ще го караме на брускети:) И така, сега си седя пред компютъра, а то стана вече понеделник...

Та това е в общи линии. Точно седем неща ги докарах. Според правилата би следвало да прехвърля предизвикателството на още 3-ма блогъри и да продължим СПАМ-а. Проблемът е че почти всички вече се сдобиха с тази чест:) Все пак я предавам натам, макар че може и да се дублира някъде:



И както разбрахте, детето имаше рожден ден, така че почерпете се с по парче торта


Стана много вкусна между другото - шоколадово еклерова

За блатовете - 3 бр

6 яйца
6 с.л брашно
6 с.л смлени орехи
6 с.л захар
1 шоколад
3 с.л прясно мляко
30 гр масло
1 ч.л бакпулвер

Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на твърд сняг в суха купа. Добавя се половината от захарта и продължава да се разбива с миксер още около минута. Жълтъците също се разбиват с останалата половина от захарта и се добавят на тънка струйка при белтъците, като се бърка непрекъснато. 
Брашното се смесва с бакпулвера и се изсипва на части при яйчния пух. Разбърква се с дървена шпатула и по същия начин се процедира и с орехите.
На слаб котлон се разтапя шоколада. Смесва се с маслото и млякото и и се оставя да се охлади 5 минути. 
Прибавя се внимателно към сместа за блатовете, като се бърка непрекъснато. 
Получената смес се разпределя на три и се пече върху предварително изрязани кръгове от готварска хартия на 175 градуса.


За крема

1 и 1/2 опаковки Крем Оле на Др. Йоткер - шоколад
1 и 1/2 кутии маскрапоне
500 мл прясно мляко
5 с.л захар
Млякото се разбива заедно с крема съгласно инструкцията на опаковката. Добавя се маскарпонетео и захарта и се разбива хубаво с миксер. Оставя се 20 минути в хладилника да стегне.

Моята торта е със захарен фондан и горният блат не е намазан с крем. Ако няма да украсявате тортата и отгоре ще мажете с крем, трябва да увеличите количеството на продуктите съответно на 2 опаковки крем и маскарпоне и 600 мл мляко.

За сглобяването

20 малки еклера. Ползвах готови, но ако имате желание, може да си ги направите и сами
1 кутия Филаделфия с шоколад - голям скептицизъм проявих към този продукт, но не е никак лош
150 гр сладко - аз ползвах домашно от боровинки
4-5 с.л топло мляко

Най- отдолу слагате блат и леко навлажнявате с топло прясно мляко. Намазвате добре с шоколадова Филаделфия и подреждате 10 еклера. Запълвате между тях с крем, така че изцяло да ги покриете. Следва тънък слой сладко от боровинки и следващият блат, от където нещата се повтарят. Не сиропирайте най- горния блат, в случай че ще украсявате със захарен фондан.


Не съм любител на шоколадовите неща, но тази торта стана невероятно вкусна!



30 коментара:

  1. Казвала ли съм ти, че си машина?
    Ядрена при това.
    Егати ежедневието, аз това го преживявам за половин година, като изключим дори и приключенията с децата, че още си нямам.
    Тц, тц, уби ме.
    Ако кажеш къде се продават тия батерии, черпя каквото искаш.
    Сега по същество- да ти са ти живи и здрави и двете- рожденичката и не рожденичката.
    Много ги харесвам и им желая цялото щастие на земята.:)

    ОтговорИзтриване
  2. What a beautiful girls.And fantastic looking cake;)

    ОтговорИзтриване
  3. Лулу,
    както се казва :"пълна лудница"
    Но пък само там е най-весело, повярвай ми!
    Не знам дали можеш да правиш кафе, но на тортите си прекрасна!
    Чудесни цветове, вкус, усещане че се разтапяш и попадаш в паралелен свят!
    Да ти е жива и здрава рожденничката и да има много късмет!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник, Руми и честит рожден ден на малката, вече пораснала чаровница -
    Прекрасна е - и тя, и тортата!
    Здраве и късмет, успехи и сбъднати мечти, много радостни моменти /като този/!
    Благодаря за споделеното - може би малко уморена и повече ангажирана, но организирана и успяваща, вдъхновена и много щастлива!
    Сърдечни поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Вече ти честитих, но не пречи още веднъж, нали?! :))
    Чудесна торта, от чудесна мама апликатор (ако си гледала Стар Гейт, то там апликаторите мачакат всичко наред, та и ти така :))), в добрия смисъл :P

    ОтговорИзтриване
  6. Иска ми се да направя тортата, но нямам идея от къде мога да взема захарен фондан. Някакво предложение? Понеже не съм от София и съвсем не се сещам за място със сладкарски материали. Предполагам места като Метро и Била нямат подобни неща?

    ОтговорИзтриване
  7. Честито и за майка на седмокласничка, а на нея самата много здраве и успех както и на всички в дома Ви.Прочетох поста на един дъх и се сетих, че малката ваканция която имах се стапя и аз като теб влизам отново в спиралата, която сама съм си навила и досущ като теб си я въртя на пръста си! Поздравления още веднъж, тортата ме вдъхнови и скоро ще се впусна в тези дебри!

    ОтговорИзтриване
  8. Лулу, някак си успя да ме разсмееш с глас, седем неща май не стигат... :) ЧРД на голямото ти девойче, и нека има с какво да те изненадва.

    Прекрасен нов понеделник и за миг спри... и се порадвай на всичко което имаш СЕГА.

    ОтговорИзтриване
  9. :)))Честито!:)А тортата изглежда умопомрачително!;)

    ОтговорИзтриване
  10. Да ви е жива и здрава прекрасната тийнейджърка! Тората е страхотна! А ти не знам откъде намираш енергия за твоето толкова забързано и натоварено ежедневие и за всички неща, които успяваш да свършиш покрай него?! Да е жив и здрав Мъжът на Лулу!

    Спорна и усмихната нова седмица, Лулу :-)

    ОтговорИзтриване
  11. удоволстие е човек да те чете:)
    а седемте дена - те са ясни - като предишните 7 и като следващите 7
    Да ти е живо и здраво момичето! В тийн-възрастта също ставало весело май...

    ОтговорИзтриване
  12. Лулу, чувствам се поласкана от предаването на спам щафетата. Благодаря ти най-искрено ;o) Освен това ти благодаря, че започнах седмицата с усмивка, четейки поредния ти шедьовър. А тортата - отново с уникум дизайн. Сигурна съм, че хлапетата са останали очаровани! Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Откъде да започна?!
    От резултата ли?И кое в случая е резултат?!
    Страхотна торта от една Страхотна майка за едни Страхотни деца!Върна ме в годините назад,цялата тази лудница, този график,как всичко трябва да се случи и освен плануваното и още много изневиделица неща, на които трябва да реагираш на мига!Но пък колкото повече, толкова повече.Това важи и за ангажиментите и енергията,на която сме способни без да подозираме...Но това си ти Лулу/Руми,:-)-когато една е с коктейл и розов чадър,енергията и отива при другата, тичаща и събираща играчки, която се зарежда дори от жълтия светофар!

    ПРегръдки Лулу и здраве,много щастие на слънцата около теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Руми, първо да ти е жива и здрава рожденничката!
    Бързо да оздравява малката ти принцеса и по-леко да ви минава варицелата !
    Тортата е жестока и веднага си взимам едно виртуално парче, аз съм шокохолик :)
    Ежедневието ... шеметно, добре, че ги споделяте тези неща та да се поуспокоявам :))) Като ми накривее от зор ще се връщам към тази ти публикация :) Поздрави и по-лека седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. ................здравей и от мен..................
    страхотно ежедневие:) ....виж само как ти е запълнена всяка една частичка живот.... и колко скучно би ни било иначе :)))))))))) само взимаш глътка релакс между два мига ....ииии продължаваш :) ;) тортата е СУПЕР тортичка и блога ти много ми харесва .... честичко влизам тук:) хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  16. Руми,честит празник на госпожицата,да ти е здрава и успешна!
    Като видях пак снимките на двечките си спомних за онази твоя торта с малини и малките малиноберачки-прекрасни слънчица!
    Тортата е станала наистина страхотна!И аз не съм страстен почитател на шоколада,но и на мен твоят вариант ми допада много!

    ОтговорИзтриване
  17. Ех, много ви благодаря за коментарите и подкрепата. В интерес на истината тортата пожъна голям успех сред тинейджърите - и като визия и като вкус:)
    За забързаното ежедневие, да си призная, на мен май така си ми харесва:) Понякога наистина ми идва малко в повече, както беше миналата седмица, но после ми минава бързо:)
    Sunshine, фондана го поръчвам от една фирма в Казичане. Честно да ти кажа за провинцията нямам идея от къде можеш да вземеш:( В Била със сигурност няма, в метро съм 99% сигурна, че също няма...

    ОтговорИзтриване
  18. Руми,
    Прекрасни дечица-да са ти живи и здрави!
    Тортата и тя е прекрасна-представям си как са се кефили приятелите и...
    И ти си прекрасна-твориш все красиви вкусотии-поздравления!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Против щурото ежедневие и забързаност, пожелавам мъглив ноемврийски унес, и по-много и често вкусни,сладки,и всякакви стоплящи изкушения.

    ОтговорИзтриване
  20. Поздравления :) за рожденичката, за изшарената девойка, за майка им и таткото :)
    тортата е страхотна :)

    ОтговорИзтриване
  21. Руми, само докато ти четох програмата се изморих и си сипах релаксиращ чай :). Може ли да ти направя кафе, а ти да ми направиш такава торта? ;). Да ти е жива и здрава тийнейджърката и много да те радва!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. ДОщя ми се да съм тинейджър:-)
    Тортата е наистина уникална. Хиляди искрени пожелания за здраве и пълноценни тинейджърски години на госпожицата!

    ОтговорИзтриване
  23. Ммммм даааа, точно описание на женени с деца, ама твоето е на удвоени обороти :)
    Да са ти живи, здрави и щастливи - и красивата рожденичка, и малката й хубава сестричка! Страхотни деца имаш, Руми!

    ОтговорИзтриване
  24. Руми, поласкана съм, че пое щафетата за блогърския спам:) да ти е здрава и все така фина и красива щерката! А ние ... ами, ние все някога ще спрем да търчим:)

    ОтговорИзтриване
  25. Тортата е много яка! Направо уникална! Всичко ми хареса и ВНЛ -то и птиченцата и всичко!
    Честит рожден ден на голямата красавица, още по голяма и по - щастлива!
    Поздрави
    Маги

    ОтговорИзтриване
  26. Оф, и мойта не е лесна, ама твоята въобще! Не знам откъде намилаш сили и много батериии. С Редбул ли живееш или с кафе, кафе, кафе!
    Прелестна торта, ЧРД на каката, да е много здрава и да бърбори така както тя си знае.
    Дано успееш да си спретнеш малко почивкааааааа

    ОтговорИзтриване
  27. Честно да ти кажа, направо ти завиждам, че въпреки натовареното ежедневие не губиш дар-слово, напротив, чрез един неподправен хумор всичко изглежда като детска игра. Дизайнът на тортата мноооого ме изкефи. А, и мерси за щафетата. Не помня от кога не съм се вкючвала в блог-спам :)Този път ще се опитам да си мобилизирам думите :)))
    Прегръдка, Лулу, страхотна си! Чудесни момичета имаш, желая им да са също така нахъсани като тебе!

    ОтговорИзтриване
  28. Лулу, като във филм, а? Понякога на мен ми се ще седмицата да има 8 дни или поне 1 час в повече, но...как ли пък иначе ще имаме оправдание за малката нова бръчица в ъгълчето на окото или досадния бял косъм, дето като че ли си го бучнал със садилото на възможно най-видното и издайническо място върху главата...все едно. Всичко си струва заради тези прекрасни два чифта очи, които ти така перфектно умееш да снимаш. В тази връзка - уроци даваш ли, хахах...
    Пожелавам ти...тя седмицата ти е хубава така или иначе...усмивки тогава, много усмивки сред забързания й ритъм.

    ОтговорИзтриване
  29. Руми, истинско удоволствие е да те чете човек :) Имаш прекрасно дар слово, трябвало е да станеш писател на кратки разкази :)) Много се смях на забързаното ти ежедневие :) Когато ходя на работа и нашето не е много по-различно. Влезнем ли в матрицата няма излизане. Не веднъж съм си мислила възможно ли е да излезем от нея. Това ли е всъщност смисълът на живота? Но явно това ни прави в крайна сметка щастливи :)
    Много ми хареса тортата ти. Днес по неин модел ще правя еклерова торта за РД на мама. Благодаря ти, целувки.

    ОтговорИзтриване
  30. Привет, с тези продукти колко голяма торта се получава?
    Поздрави- Силвия

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...