петък, 4 ноември 2011 г.

Злоупотреби на тема Крем Брюле

За разлика от повечето жени, аз не си падам особено по шоколада и производните. Всъщност шоколад ям, макар и да не изпадам в абстиненция при вида му, но шоколадовите десерти не са в топ листата на любимите ми. Обикновено в ресторантите, преобладаващата част са точно тези с шоколадов привкус и аз старателно ги избягвам. Добра алтернатива се явява доброто старо Крем Брюле. Оказа се, че домоИзчадието, също не остават безразлични към тази моя страст и имаше един период миналата година, през който Брюлето фигурираше в менюто ни на закуска, обяд и вечеря. Освен класическия, изчистен вариант, пробвахме и още няколко "модела", които се оказаха много сполучливи и от тогава все се каня да ги споделя.


Пробвахме с кафе, с тиква, с дюля и даже и с кестени - зедно и поотделно:) Поотделно се оказа по- сполучлив вариант:). Мисля, че вие може също да вложите творчество, като пропорциите и начина на приготвяне, в общи линии си остава един и същ.



При Крем Брюлето, както и при Крем Карамела, основното е печенето на подходяща, сравнително ниска температура и задължителната водна баня, за да не се образуват шупли.


Класическото Крем Брюле им характерна коричка от карамелизирана захар, която се получава със специална газова "горелка". Аз така и не се наканих да си купя подобен "дивайс". Ефект може да бъде постигнат и ако готовият крем се поръси със захар и се запече за съвсем кратко в силно нагорещена фурна. Обикновено пропускам този момент, но ако на вас ви се занимава, не пречи да пробвате:)



Продукти


500 мл течна сметана с масленост минимум 30%
8 жълтъка
100 гр захар, плюс 50 гр  допълнително за карамелизиране
 ванилия
По желание някой от следните продукти:
  • 180 гр тиква - сварена и пюрирана през цедка
  •  130 гр пюре от кестени. Аз ползват консерва, но задължително първо го загрявам с малко сметана и после го прекарвам през цедка. В противен случай става на финни бучици, които нарушават гладката консистенция
  • 2 ч.л инстантно кафе, разтворено в 2 с.л горещо мляко
Със същия успех може да сложите 180 пюре от дюля или ябълка.
Ако пък сте от тези, които обичат шоколад, може да сложите 3 с.л Филаделфия с шоколад Милка. Подходих много скептично към този продукт, но се оказа че ми харесва и този сезон ще го включа в сериозна употреба:)


Начин на приготвяне:

  • жълтъците се разбиват със захарта
  • сметаната, заедно с ванилията се загрява (в никакъв случай не трябва да завира) и при непрекъснато бъркане се добавят жълтъците, след което сместа се оставя да се охлади
  • ако добавяте допълнителни продукти, сега е момента да го направите. Не добавяйте плодови пюрета към гореща смес, защото има вероятност да пресечете сметаната
  • разпределете в огнеупорни купички и подредете в дълбока тава
  • сипете вода в тавата, така че да покриват купичките на половина
  • печете около час на 130 градуса. Времето е доста относително и зависи от количеството на крема в купичките. Целта е да постигнете консистенция на желе - те крема не трябва да е течен, но но и не трябва да се отделя от стените

Оставете крема да се охлади и прехвърлете в хладилника за няколко часа. При сервиране, може да поръсите със захар и да запечете в силно загрята фурна само на горен реотан до получаване на коричка.
В началото този номер не ми се получаваше много добре, но после установих че удачно решение е да сложа купичките тава с ледена вода и кубчета лед. Поставям тавата на най- горното ниво във фурната, като използвам само горен грил - реотан.



Интересна идея е, вместо стандартните огнеупорни купички, да използвате за печене красиви бурканчета (без капачките, разбира се) или както в моя случай - празни консервени кутии. Не пълнете до горе, защото иначе няма да можете да изпечете гладък крем.

Тази публикация е малко по- кратка и не толкова словесно - разточителна, но за сметка на това, следващата, която подготвям ще е доста дълга и няма да е на кулинарна тема. По съвет на Дани, мисля да споделя личния си опит и идеи за фотография при ниска осветеност.

Приятен, спокоен и надявам се есенно - слънчев уикенд на всички!

27 коментара:

  1. Руми, благодаря за хитрите идеи за крем Брюле, не съм правила и ще пробвам :) Снимките са супер! Аз няма да скрия огромното си любопитство по отношение на следващата ти публикация и ще я очаквам с нетърпение, темата горещо ме вълнува, никак не се справям на слабо осветление !
    П.С. Благодаря за козето сирене, много е хубаво!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много добре, обичам крем Брюле (ух, как докарах и рима :)). Ще пробвам варианта с кестени, благодаря за идеята! А моята любима добавка е сладко от вишни - на дъното или просто като заливка накрая.

    ОтговорИзтриване
  3. Ooo Rumi :-)
    Radvam se 4e ste pusnesh publikacia sa fotografiata. Superrrrr a snimkite sa poveche ot v pechatliavashti and grearrrr. Off sory za lati nicata

    ОтговорИзтриване
  4. Опасявах се, че съм единственият човек, който не обича особено много шоколадови десерти. Да не кажа никак. А не е като да не приготвям/хапвам други сладки истории. Брюлето е един от моите си десерти. Затова не мога да се сдържа да не попитам какво правиш после с белтъците? На мен винаги ми създават проблем с безнадеждното си присъствие в хладилника после... ;-Р

    ОтговорИзтриване
  5. Руми,
    за разлика от солените ястия
    по отношение на шоколада не си приличаме:)
    По принцип обичам сладкиши с крем, но мога да си похапна тайно един натурален шоколад!
    Виж крем Брюле не съм правила много отдавна!
    Правя крем карамел с тиква и става чудесен!
    След твоето апетитно предложение и страхотни снимки,
    ще си направя!
    Естествено чакам с нетърпение новия ти пост!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. I love chocolate.Which doesn't mean that I wouldn't love your dsert ideas.They can be yummmy too.Nice pics;)

    ОтговорИзтриване
  7. Винаги съм искала да се пробвам с този крем, защото обожавам крем карамел :) и с нетърпение чакам другата тема :)

    ОтговорИзтриване
  8. И аз обичам крем брюле, но съм пробвала само класическия, с тиква и със смокини. Добавката от кестени ми харесва, макар че само веднъж съм яла или по-точно опитвала печени кестени.
    Снимките са страхотни! Очаквам и аз съветите ти за снимане при слаба светлина, защото и на мен това ми е проблем.
    С пожелание за хубав уикенд и дядо Коледа да ти подари device, за който говориш :))

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятни снимки,наистина невероятни!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за рецептата, с нетърпение ще очаквам следващата ти публикация.

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесен крем, трябва да се пробва:)

    ОтговорИзтриване
  12. И аз съм съгласна с Катерина, снимките се зашеметяващи! Сигурна съм, че е и много вкусно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Руми, какво съвпадение! Ако бях успяла с текста вчера, щяхме да сме пуснали почти едновременно брюлетата:)а и с някои украси има прилика...
    Много ефектни снимки!

    ОтговорИзтриване
  14. Рецептата и съветите са чудесни! Благодаря много! Непременно ще опитам!!!Снимките са наистина прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  15. Много, много ви благодаря, че се отбихте и споделихте с мен по едно крем брюле, независимо, че за повечето от вас, шоколадовите десерти са сред предпочитаните:)
    Ева, радвам се че ви е харесало сиренето:) Пак ще пратя.
    Алиа, много добре ми звучи с вишни! Ще го пробвам.
    Мария, ето още един съмишленик шоколадоНЕлюбител:) Да ти кажа белтъците си остават проблем и при мен. Има разни жалки опити за употреба под формата на френски макарони или сладкиши с белтъчна глазура, но на повечето съдбата им е зихвърляне, след около 2-3 седмица подмотаване из хладилника:)
    Диди, наистина сме се наговорили:) Много ми допада и твоят вариант на брюле!

    ОтговорИзтриване
  16. Руми, много хубави идеи даваш :). Още повече, че на мен ми е проблам оползотворяването на жълтъците :). Май най-много ми допада вариантът с кестени. И аз ще чакам с нетърпение следващата ти публикация!
    Поздрави и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Красиво както винаги, да не споменавам, че имам слабост към брюлето! Успешна седмица, Руми!

    ОтговорИзтриване
  18. Руми,
    аз бих определила публикацията като
    Фантазии на тема Крем Брюле -
    прекрасни идеи, оформление и снимки.
    Страхотна си,
    много усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  19. Руми, с тези снимки ми стопли душата и оправи настроението :–) нищо, че и аз съм по шоколада:) когато можеш, моля, надникни при мен...имам едно предизвикателство към теб:)

    С нетърпение очаквам фото публикацията!

    ОтговорИзтриване
  20. Този крем доста често си го поръчвам като излизам по заведения .На някой места се справят по добре в изпълнението му :)И браво за креативността!

    ОтговорИзтриване
  21. Превъзходно е или поне така изглежда;-)
    Пак за снимките да кажа, много, ама много ми харесват;-)За идеите ти за представяне на нещата, също поздравления:)

    ОтговорИзтриване
  22. Както винаги вдигаш летвата все по-високо! Крем-брюле в тенекиена кутия...ще ми трябват сто години да се сетя за такъв вариант :) Няма как да не пробвам този вариант на брюле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа не си приписвам заслуги:) От Pinterest го измъкнах:)

      Изтриване
  23. Руми, би ли споделила каква сметана ползваш. Винаги съм затруднена като купувам сметана. Течните по-често са растителни, а предпилагам, че не се има предвид такава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обикновено на President, но има и други варианти. Важното е да си я вземеш от хладилната витрина и да е с масленост над 20%. Тези, които не стоят в хладилник са растителни.

      Изтриване
  24. Това с хладилните витрини не го знаех! :D
    А пропо за брюлето - мисля да опитам с Милка-та, защото обожавам шоколад. С кафе се получава много ароматно, аз слагам еспресо, не инстантно ;)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...