Пилешко
с патладжан и козе сирене в средиземноморски стил
И едни прекрасни кексчета, които в момента оглавяват личната ми класация
Мъфини с ягоди и лайм
Няма как да не се похваля, че всъщност тези две рецепти са част от представянето ми в последния брой на списание Меню, което днес излезе на пазара.
Падна голямо чудене, какво точно бих могла да предложа на читателите. След дълъг но леко повърхностен размисъл, се спрях на въпросните две рецепти. И докато при мъфините всичко вървеше гладко и безпроблемно, пилето с патладжан и козе сирене оцеля за снимки едва на 3-тия път.
Вижте сега, нали знаете че идеални хора няма. Гафове в кухнята не липсват и при най- добрите майстори (пък аз даже не съм и от тях). Първият опит приключи доста злополучно със загорена тава. Причината е доста тривиална и често срещана, което разбира се не е оправдание. Изводът е че никак не е добре да готвите и същевременно да сърфирате в интернет. Вторият опит приключи с преждевременно изяждане и така и не стигнах до снимките.
Аз, обаче, съм упорита и опит номер три беше надлежно заснет и изяден в правилната последователност.
Пилешко
с патладжан и козе сирене в средиземноморски стил
Продукти за 4 порции
Време за подготовка 30 минути
Време за приготвяне 30 минути
600 гр пилешко филе
2 средно големи патладжана
120 гр твърдо козе сирене
3 -4 скилидки чесън (необелени)
7-8 чери доматчета или 4 кръгчета обикновен домат
2-3 клончета розмарин
20 мл ябълков или винен оцет
Сол, черен пипер
Зехтин
1.
Патладжаните се обелват и нарязват на филийки с дебелина около 1 см. Посоляват
се и се оставят да се отцедят.
2.
Пилешкото филе се нарязва на 4 парчета, с големина горе – долу колкото
патладжаните филийки. Посоляват се, поръсват се с черен пипер и се оставя да се
овкусят 30 минути.
3.
Отцедените патладжани се запича в съвсем леко намазнен тиган, по около минута
от всяка страна.
4.
Подрежда се филийка патладжан, поръсва се настъргано козе
сирене, слага се парче пилешко филе и се покрива с втора филийка
патладжан. Отгоре се поръсва с още малко козе сирене. Порцията се
завършва със стръкче розмарини кръгче домат (или цяло чери доматче)
5.
Подреждат се в намазана със зехтин тавичка, в която се слагат няколко необелени
скилидки чесън. Отгоре се поливат с още малко зехтин и оцета.
6.
Пекат се за около 15 минути на 190 градуса. Ястието се оставя да почине в
печката още 3-4 минути , преди да се сервира.
Следващата рецепта ми стана изключително любима. Мъфините с ягоди и лайм станата
сочни, ароматни и с приятна цитрусова, лятна свежест. Горещо ви препоръчвам да ги
пробвате, докато още се намират ягоди на пазара.
Мъфини
с ягоди и лайм
За 14 мъфина
Време за приготвяне 40 минути
За тестото
2 ч.ч (250 гр) бяло брашно
½ ч.ч (100 гр) захар
2 ¼ ч.л бакпулвер
½ ч.л сол
Ванилия
50 гр масло
240 мл. прясно мляко
Кората и сокът на половин лайм
За заливката
1 ½ ч.ч. (170 гр) пресни ягоди
¾ ч.ч. (150 гр) захар
Сокът и кората на половин лайм
50 гр масло
1.
Брашното се смесва в суха купа със 100 гр захар, бакпулвера, солта и ванилията
и настърганата кора от лайм
2.
В отделна куха се разбиват яйцата, разтопеното масло и половината мляко и сокът
на половин лайм
3.
Мокрите съставки се изсипват при сухите, като се разбърква бавно и съвсем за
кратка. Добавя се остатъка от прясното мляко и пак се разбърква за кратко.
4.
Сместа се разпределя в 14 формички за мъфини, като всяка от тях се пълни не
повече от 2/3. Пекат се на 140 градуса за 18 -20 минути, след което се оставят
да се охладят
5.
В малка тенджера на средна степен се слагат нарязаните на едно ягоди, захарта,
маслото, кората и сокът на другата половина от лайма. Бърка се докато всичко се
разтопи и ягодите пуснат част от сока (около 4-5 минути)
6.
Охладените мъфини се заливат с още горещия ягодов топинг. По желание може да
декорирате с настъргана кора от лайм и прясна мента
Списание Меню са били щастливи да те имат на страниците си, Лу! Прекрасни изкушения си споделила с широката аудитория. Поздравления за поредната медийна изява и още безчет занапред ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеЗа голямо мое съжаление чак сега попадам в твоето уютно и прекрасно местенце!
ОтговорИзтриванеЧувствам се като малко дете пред магазин за играчки-искам да опитам и видя всичко наведнъж!
Прекрасно е !
Адмирации за сръчните ръце сътворили всичко това!
Поздравления за публикацията, смятам, че е напълно заслужена!
Прекрасен и много усмихнат ден!
Тези рецепти са чудесни за приятели, на по чаша вино!
ОтговорИзтриванеДаваш живот на снимките си!Прекрасни са!
Честито за публикацията, Лулу! А пилето с патладжан ме покори и смятам да опитам рецептата още днес. Най-сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеВ първия момент патладжаните ми се сториха като черупки от грамадни миди :)) и си казах, че това не е за мен (май съм доста уморена вече).
ОтговорИзтриванеИ двете предложения много ми харесват!
Поздравления за публикацията :)
Лулу, поздравления за поредното чудесно представяне! И пилешкото изглежда страшно апетитно, но кексчетата направо ме залепиха за монитора!
ОтговорИзтриванеСтрахотни рецепти и още по-страхотни снимки!
Поздравления Руми, много вкусно и изискано меню за "Меню", обожавам комбинацията патладжани-козе сирене!
ОтговорИзтриванеРуми,
ОтговорИзтриванеПоздравления за публикацията!
Много стилно и като избор, и като аранжировка, лекичко като за летни дни,а за снимките хич няма да коментирам, ти си знаеш, че са прекрасни.
Хубави летни дни от мен!
Поздравления за публикацията и за упоритостта, Руми, заслужавало си е! :)
ОтговорИзтриванеРуми, поздравления за сериозната активност в изданията! Блестящо представяне, страхотни рецепти, които засължително ще изпробвам!
ОтговорИзтриванеРуми напълно заслужено си на страниците на списания, вестници и други медии! Рецептите са страхотни а за снимките както винаги нямам думи! Поздравления и много усмивки от мен!
ОтговорИзтриванеПоздравления за публикацията в "Меню", а рецептите ти там си заслужават отделеното им място. Пилето определено изглежда много ароматно и приятно за летните топли вечери, така че ще се опитам да го приготвя още този уйкенд! Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеРуми, поздравления за публикацията! Менюто за проятели е разкошно! :) Особево ми допадна пилето, изглежда страшно апетитно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Честита публикация Лулу на стр. на Меню. Страхотни неща си направила за тях, сигурна съм че и читателите ще ги оценят особенно много :)
ОтговорИзтриванеВмъквам се по чорапи и гледам виновно в пода... :-/ Руми, по-подробно ще ти пиша тия дни, иначе тук имам малка компенсация за големите си грехове! (angel)
ОтговорИзтриванеРуми, поздравления за публикацията, купих си броя и те видях;) Чудесни рецепти си избрала за своето представяне. Мисля, че след три опита си постигнала съвършена хармония и баланс - снимките са уникални, особено първата:)
ОтговорИзтриванеМисля, че точно тези две рецепти ще влязат и моята лична класация:)
Руми, поздравления за страхотната публикация!! Пилето ми звучи убийствено вкусно, а комбинацията :) убийствено страхотна - както казваше като малък синът ми :)) "нямам нетърпение" да го пробвам!!! За мъфинките - нямам думи - преглъщам безмълвно пред монитора!!!
ОтговорИзтриванеИ отново така стилно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за това удоволствие Руми! :)
Здравейте, реших да направя тези мъфини, но за съжаление не виждам никъде в състава на продуктите, колко яйца трябва да се сложат. По-долу в обясненията са споменати, но в състава - не. Благодаря предварително, надявам се да получа отговор възможно най0бързо тъй като утре имам празник и ми се иска да ги приготвя за моето семейство :)
ОтговорИзтриванеРосица
P.S. Поздравления за блога, има страхотни предложения и невероятни и уютни разкази :)
хмммм... започнах да правя мъфините и .. липсва броя на яйцата, но ако увеличите размера на публикацията в списание "Меню" по-горе ще ги видите - 3 бр. ;)
ОтговорИзтриване