сряда, 13 април 2011 г.

Спомени от старите тетрадки: Най- хубавият козунак


Обичам всякакви празници. Най- вече тези, които изискват по- специална подготовка, защото както всички добре знаем, магията всъщност е в приготовленията:) От тази гледна точка, Великден винаги е бил много специален с всичките му там козунаци, яйца, печено агнешко и цъфнали пролетни клонки.


Някога месенето на козунаците си беше цял ритуал състоящ се от изключително сложни стъпки, изпълнявани в точно определена последователност. Днес тази процедура изисква минималния усилия и не особени виртуозни умения. Не ми ли вярвате?!
Ако сте имали щастието, като дете да ядете домашен козунак, знаете каква суматоха наставаше в къщи, когато идваше Великден.  Мама правеше сравнително малки дози - има няма 3 козунака:) Постиженията на съседката са далеч по забележителни - едно корито с тесто. 



Цялата маса в кухнята се разчистваше и се слагаше мораториум върху влизането в кухнята. Винаги, когато има наложена забрана на нещо, веднага се появява сив сектор.  Дребни, ужасни, малки контрабандисти на прибежки се промъкваха в забранената територия и тайно крадяха тесто. Освен караници, този процес е съпроводен и със сериозен коремобол, ако приемеш свръхдоза. 
Втасването на козунаците също беше доста отговорен процес. Трябва да се поддържа определена температура и в никакъв случай да няма отворени врати. Аз не съм успяла да еволюирам достатъчно и нивото ми на развитие е като на приматите. Резултатът е че се чувствам като в пещера и такива работи като "затвори вратата" не са ми много привични. Някак противоречат на естествената ми природа:)
Последната уловка е в печенето. Ако питате мен това е най- сложната и отговорна процедура при козунакоправенето (хубаво де, знам че няма такава дума). Първо на първо, едно време печката имаше точно 4 степени и никакви там вентилатори и подобни глезотии. Второ на второ, вратата на фурната нямаше прозорче. То всеки може да се справи, като вижда кога точно всички избухва в пламъци, ама я се опитайте да се оправите само с едната гола интуиция!
 Тате винаги е отчитал всички тези рискове и покрай Великден тънеше в съмнения, дали няма да се сдобием с 3-4 килограма странни сплескани и недопечени неща. Предполагам това е основната причина, поради която всеки път купуваше поне един готов козунак:)   В крайна сметка мама винаги се справяше блестящо и ядяхме най- великите и вкусни козунаци на света. Поне на мен така ми се струваха (и до ден днешен), но аз не съм критерии, защото си ги обичам една идея по- глетавки:)


 Времената много отдавна се промениха. Аз не съм чак такъв ентусиаст и гледам максимално да си улесня живота. От друга страна много обичам домашни козунаци. Реших да си направя един предвеликденски експеримент и в крайна сметка се сдобих с изключително задоволителен резултат, без почти никакви усилия. 


 По долу давам по- подробни указания, но като цяло нещата протекоха в следния ред:
1. Оставих маята да шупне и през това време си хвърлих един душ. Изсипах всички продукти в машината за хляб и отидох да си суша косата
2.След 20 минути пуснах машината от начало, като я дебнах цели 2 минути, за да добавя олиото и стафидите.
3. Зарязах я да си се врътка и с хлапетата отпрашихме да пазаруваме чепици
4. След час и половина се завърнахме с два чифта маратонки. Изсипах втасалото тесто на масата, оформих го на плитка, нагърчих го в тавата и го метнах във фурната на 35 градуса да си втасва наново. През това време си изгладих няколко парцала за следващото излизане.
5. Намазах го с яйце, поръсих захар, върнах го във фурната, включих я на нужната температура и нагласих таймера на 40 минути. Начертах алгоритъм за действие  на мъжа ми, за да може да реагира при няколко критични ситуация, облякох се и доволна от свършената работа, отидох на ресторант с две приятелки:)
Както винаги, На Лулу Мъжът и се беше справил перфектно, а резултатът го виждате на снимките. Даже и конци си има козуначето.


Нали ви казах, че е лесно:)  За по- мързеливите имам и още по съкратен вариант - оставете го да се изпече в машината за хляб. Може и да няма чак толкова добър търговски вид, но вкусът му си е същият.
Продукти

400 гр бяло брашно + 50 гр за маята
3 яйца
110 гр захар + 30 гр за маята
70 гр масло
40 гр  олио
5 с.л прясно мляко
1 пакетче суха мая
Кората на 1 лимон или лимонова есенция
Ванилия
3 с.л ром
1/ 2 чаена чаша стафиди

1.       Маята се смесва с хладкото мляко, 30 гр захар и 50 гр брашно. Разбърква се хубаво и се оставя да шупне  10 минути. Сместа трябва да наподобява каша, малко по- гъста от боза.
2.       В дълбока купа пресявате останалото брашно, смесвате го със захарта и в средата изсипвате разтопеното масло, яйцата, сместа с маята, ванилията, рома и стафидите. Месите в продължение на 20 минути, като периодично усуквате и мажете тестото с олио. Трябва да поеме почти всичката мазнина. 
3.       Оставяте да почине 30 минути и пак премесвате, като добавяте още малко олио + всичките стафиди. 
4.       Поставяте в дълбок съд, покривате с кърпа и оставяте да втаса в продължение на поне час и половина или докато удвои обема си
В случай че имате машина за хляб процедурата по точки 1 и 2 се съкратява до изсипвате всичко в контейнера и пускате на програма за месене и втасване, като периодично добавяте олио. В книжката към машината пише, че първо се сипват течните съставки, след това сухите. Аз в общи линии гледам да спазвам тази последователност, макар и да не съм сигурна до колко има ефект. В конкретния случай, това означава, че първо слагате яйцата и разтопеното масло. След това сипвам брашното и захарта. Най- отгоре е шупналата смес с мая.
След като месенето приключи, включвате същата програма от начало , като добавяте стафидите. След като всичко приключи, оставете тестото още 30 минути в контейнера 
5.       Извадете втасалото тесто и разделете на 3 части. Намажете първата от тях с олио и оформете на продълговат фитил, като усуквате непрекъснато. Повторете с останалите две части . Сплетете на плитка и след това поставете в кръгла, дълбока тава, като внимателно съедините и оформите двата края на тестото. Препоръчвам ви да ползвате хартия за печене.
6.       Оставете да втасва за още 30 минути. Аз слагам козунака във фурната, като имам специална програма, която загрява до 35 градуса. Ако нямате такава, просто оставете във фурната, без да я включвате.
7.       Намажете с жълтък и поръсете със захар 
8.       Печете в незагрята фурна на предпоследното ниво (т.е да е по- ниско) и включете на 160 градуса с вентилатор за около 35 -40 минути, като на половината от времето сложете парче фолио отгоре, за да не прегори.
Установих, че най- добре се получава, когато първоначално включа да пече на вентилатор и само долен реотан. След 10-15 минути, включвам и горния.





35 коментара:

  1. мммммммммммммммм.ако има кой да ми го направи:)аз нещо на последък все нямам време.имам едно малко момиченце което ми изцежда енергийния запас:)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти за чудесната рецепта и за пътуването назад в спомените от детството :) Макар да не съм голям любител на козунаците, признавам, че ме изкуши и тази година ще се престраша да направя един (мечка страх, мен не страх)!

    ОтговорИзтриване
  3. Като се сетя каква борба падна миналата седмица при правенето на "пробните" козунаци - то беше месене , то беше блъскане по масата на тестото, то беше чакане и вайкане къде са КОНЦИТЕ :-) Преди дни обаче се сдобих с пекарна за хляб и задължително ще пробвам твоят вариант :-) Много слънчеви усмивки от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Перфектен е, Руми - пухкав, жълт и с много "конци"! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ейй Руми, благодаря, че сподели, козунака изглежда перфектно, аз определено мисля това да е варианта на моите козунаци! Технологията, ще копирам от теб :))) Ако нямаш нищо против ... Погачата на малката направих така и резултата бе много сполучлив ...
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Има ли нужда да казвам, че резултатът направо ме разби? Особено като присъствах на телефонните инструкции по време на печенето? Поздрави на Мъжът на Лулу, направо!

    ОтговорИзтриване
  7. maria, това с нямането на време ми е до болка познато.
    Green-Eyed Girl, не е никак страшно да ти кажа. Само в началото изглежда сложно:)
    Lina, честита придобивка! Имам машина от 4 години и да ти кажа това е една от най- любимите ми покупки.
    Ева, благодаря!
    Ива, разбира се че нямам нищо против да изкопираш идеята, обаче имам известни резерви относно частта, където На Лулу Мъжът и допича козунака:) Опасявам се, че после ще ме гледат лошо:)
    Лоис, дааа обяснението беше много интересна част от правенето на козунак, особенно в момента, в който давах инструкции как се вади от тавата:))) Ама какво пък, човекът се справи по- добре и от мен:)

    ОтговорИзтриване
  8. Лулу... много хубав пост... Аз ще опитам непременно твоя козунак. Супер много ме разсмя с това "козунакоправене" и със "свръхдозата" тесто. :))))) Благодаря ти и много усмихнат ден ти желая :))))

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасен козунак , непременно ще се опита рецептата ...


    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. ха-ха, Лулу направо ме разби с подробните указания. Факт е, че козунакт ти е перфектен - на вкус, за външния вид е ясно. Сърдечни поздрави на теб и на мъжът на Лулу, справили сте се супер, в екип, така да се каже :o)

    ОтговорИзтриване
  11. Лулу, направих си два генерални извода от цялата работа :
    -първо трябва да си вземеш душ, преди да започнеш
    и
    -второ, трябва да имаш Мъжът на Лулу, за да го изключи,когато му е времето :)
    Е, за първото няма проблем,
    за второто - ще търся друг Мъж за същата работа!
    А козунакът е страхотен!

    ОтговорИзтриване
  12. Ох,на конци е .... ще си дръпна малкичко. Страхотен си го направила,майсторице!

    ОтговорИзтриване
  13. :) Козунаците бяха една от причините да си купя машина за хляб :)
    Страхотен :)

    ОтговорИзтриване
  14. Руми,
    прекрасен козунак и невероятна презентация!
    Благодаря за удоволствието,
    поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Лулу, прекрасен козунак! Благодаря и за тънкостите за технологията, май ще трябва да обучавам моя Мъж как да изключва фурната :) Поздрави и за Мъжа на Лулу, справил се е блестящо! :)
    Винаги е удоволствие да се отбивам при теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Руми, обещавам тържествено да го направя!
    Точно този козунак! И ще те държа лично отговорна ако не стане.
    А Владо ще звънне на Пенчо за алгоритъма :)))
    Целувки! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Лулу, прекрасен козунак.
    Поздравление.
    За първи и последен път правихме козунаци с половинката в първата година на нашето семейство.
    Решихме за имаме домашен козунак за този Великден.
    Миналият месец замесихме демо версия и си облизвахме пръстите цяла седмица.

    ОтговорИзтриване
  18. Много весело разказана история, козунак на конци и прекрасни пролетни снимки. Тази година май и аз ще използвам помощта на машината за хляб, така че инструкциите ти ще ми дойдат много добре. Поздрави и приятни предвеликденски приготовления!

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотна рецепта. Имам един въпрос: в началото казваш, че си го оставила да втасва във фурната, а после не казвап къде си го оставила да втаса. Има ли значение дали е в или зивън фурната?

    ОтговорИзтриване
  20. Christy, първото втасване беше в хлебопекарната, където и го замесих. Второто, втасване, след като го оформих, се състоя в самата фурна за печене. Включвам го на 35 градуса без вентилатор (аз имам и специална програма). В действителност няма никакво значение къде втасва. Важното е да му е топло. Просто на затворено става по- бързо

    ОтговорИзтриване
  21. Прелестни снимки с едно чудесно оформление! Заради тях не успях да прочета всичко, но като се назяпам ще го наваксам. :)

    Благодаря ти Руми!

    ОтговорИзтриване
  22. За втори път пробвам ваша рецепта,свързана с хлебопекарна и резултата и този път беше много добър :)Заслужавате всички похвали от по-горе:)Благодаря за прекрасната рецепта и хубав ден!
    Петя Станева,София

    ОтговорИзтриване
  23. Драго благодаря!
    Петя, много се радвам, че резултатът е бил сполучлив и сте доволна от рецептата!

    ОтговорИзтриване
  24. Изпробвах рецептата, намалявайки дозата наполовина (все пак ми беше първи опит). Но резултатът беше WOW и сега естествено ще се направи отново, но вече в оригиналното количество.:-)) Хиляди благодарности, невероятно сполучлива е тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
  25. Lulu, не знам колко и какви козунаци си пекла, но този от снимката със сигурност, не е същия, който мъжът ти е допичал. Рецептата не е точна, а и за да стане на конци на това тежко тесто му трябва минимум 3 - 4 часа втасване. В хлебопекарна със сигурност не става и няма как да стане колкото и да си се врътка и да втасва в нея или извън нея! Просто не лъжи хората, а ако търсиш похвали си намери друго поприще или обясни точно целия процес, ако го знаеш разбира се :)

    ОтговорИзтриване
  26. Ами виж, нито имам време нито пък ми се занимава да правя и да снимам едно, пък да пиша съвсем друга рецепта. Нямам никаква идея от къде ти хрумна, че козунак не може да се меси и втасва в хлебопекарна, при положение, че има няма от 7 година го правя така е нета прелива от подобни рецепти. Съжалявам, ако на теб не ти се получава една или друга рецепта, но в крайна сметка всичко е въпрос на практика. Сигурна съм, че в някакъв момент ще постигнеш успешен резултат, без значение от рецептата, която използваш:)
    Поздрави,
    Руми

    ОтговорИзтриване
  27. Ще се разпиша още веднъж за да ти благодаря за рецептата, мила Руми! Козунакът ми се получи абсолютно перфектен - в мини и в нормален вариант, а днес ще дам рецептата и на майка ми, която ще го меси именно в машина :) Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  28. Искам да изкажа своя ПОЛОЖИТЕЛЕН коментар за тази ПРЕВЪЗХОДНА РЕЦЕПТА. За втори път правя козунака и се получава по-добре от отчакваното от мен-със страхотни конци.........превъзходен аромат и страхотна хрупкава коричка.Бях забравила от дете радостта и насладата от истинският вкус на едновремешният козунак. Благодаря ти за превъзходната рецепта!!! Аз също я използвах в хлебопекарната,но изпичането го направих във фурната,както е описано по рецептата.Резултатът е изумителен!!! :))))))))))))))))))))

    Гергана Пешева

    ОтговорИзтриване
  29. Толкова добре изглежда... Чудя се дали ще стане, ако меся на ръка, понеже живея в общежитие и нямам нито хлебопекарна, нито приставки за тесто на миксера. Дали има шанс да се получи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рецептата ми е от мама. Тя със сигурност нямаше машина за месене:) получава се и на ръка и още как:) Давай смело!

      Изтриване
  30. Най-страхотните козунаци, които сме опитвали в нашето семейство!!! Изчезват за нула време :))) Само че нещо сгреших последния път и мисля, че е от маята. Ползвах жива мая и нещо не нацелих количеството. Колко точно е 1 пакетче суха мая, защото аз намирам 7,10 и 11 гр.и на колко грама жива се равнява? Ще ги пробвам докато станат като в началото, защото са страхотнииии!!! Благодарят :)))
    Люба

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ползвам мая на Йоткер, която е от 7 грама. Тази година правих и с прясна мая, като слагам 30 грама. Понеже имах доста негативен опит с различни марки прясна мая, горещо препоръчвам Юва или Виво.

      Изтриване
  31. Много благодаря за рецептата, получи се страхотен пробен козунак 😊. Сега видях в коментарите, че сте използвала мая от 7 гр., а моята беше от 11. За празника ще следвам стриктно рецептата. Поздрави...

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...