Страници

неделя, 24 април 2011 г.

Великден в цветове и снимки


Традицията изисква на днешния ден да се поздравяваме с Христос Воскресе!


Аз ви желая Светли празници и Светли мисли!




Традицията изисква първото яйце да е червено


Моето беше в зелено:)


Традицията изисква в събота да се замесят козунаци


Аз ги правих в петък, защото в събота бях на рожден ден.


Традиционно се става преди изгрев слънце и тестото се меси много.


Аз месих в машината за хляб, докато се занимавах с хиляди други неща. Имаше и голям козунак, имаше и малки козуначета, изпечени във форми за мъфинчета.


Във всичките си вариации резултатът се получи много, много  добър!


Рецептата е тази, със съвсем малко по- различна технология на правене, защото направих малки козуначета. Давам малко допълнителни инструкции, заради многото имейли и лични съобщения, които получих покрай тази рецепта:)

1. Ползвам само суха мая на Др. Йоткер. Не ми се експериментира с друг вид, особено що се отнася до козунаците
2. Оставете закваската ва шупне добре. Ако сте сложили прекалено много захар има вероятност да не се получи нищо.
3. При изсипването на продуктите в машината, най- отдолу слагам яйцата и разтопеното масло. Отгоре идва ред на брашното, захарта и тогава шупналата мая. Честно казано не съм сигурна дали наистина дава някакво отражение, защото не винаги спазвам това правило, но във всички случаи в книжката има инструкция, че първо се слагат течните и след това сухите съставки.
4. Програмата, която ползвам е за месене и втасване. Когато свърши с месенето, спирам машината и я пускам отначало на същата програма. Някъде към средата започвам да добавям олиото на 5-6 порции, като изчаквам хубаво да поеме между всеки две наливания.
5. След като свърши програмата, оставям за още 10-15 минути, като през това време си подготвям плота за месене, формичките или тавата, в която ще пека.
6. Ако печете в голяма форма препоръчвам да ползвате хартия за печене . В противен случай много трудно се отлепя от стените, дори и да са намазани добре с мазнина. Ако печете в хартиени формички за мъфини, не е нужно да правите нищо допълнително
7. След като изсипя тестото на плота не премесвам. Достатъчно е че го мачкам, докато изтеглям ти усуквам фитилите, които после сплитам на плитка. Ако ползвате форми за мъфини е достатъчно да усучете само един фитил, който след това връзвате на възел.
8. Формичките за мъфини се пълнят не повече от 2/3
9. Когато работите с тестото, ръцете трябва да са ви непрекъснато добре намазани с олио (не масло)
10. След като подредите в тавата, оставете козунака/козуначетата да втасват във фурната. Аз имам специална програма, която загрява до 35 градуса. Ако нямате такава или нямате финна настройка на температурата, просто оставете във фурната без да я включвате.
11. След 20 минути намазвам с разбито яйце, поръсвам със захар и включвам да се пече. Установих, че най- добрата температура е 160 градуса.
12. Без значение от размера на козунака, слагам да се пече на предпоследното ниво (т.е по- ниско).
13 За големи козунаци, първите 10-15 минути пека само отодулу и на вентилатор, след което включвам да пече отгоре и отдолу, пак с вентилатор. Пече се не повече от 40 минути, като може да покриете с фолио, ако започне да прегаря отгоре
14. За малките козуначета времето е доста по- кратко - 25 минути общо, от които първите 7-8 са само отдолу.







17 коментара:

  1. Светъл и благословен празник, Лулу :)
    И...традициите не са това, което са, но това няма нищо общо с крайния резултат!

    ОтговорИзтриване
  2. Великолепни вкусотии и снимки, както винаги:)Руми, желая на теб и семейството ти един прекрасен Великден!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник, Лулу!
    Невероятно представяне, както винаги! Удоволствие за сетивата!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник!
    Снимките са страхотни.

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник! Както винаги страхотна презентация и снимки! Пожелавам на цялото семейство здраве, щастие, късмет и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. Напълниха ми се очите с красота! Много вкусни козунаци си направила Руми, направо ще ме накараш за догодина да си купя една машина за хляб, защото моя козунак стана много вкусен, но нямаше нито конци, нито беше толкова пухкав, колкото твоите :)

    Честит празник на теб и на цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит и светъл Великден, Лулу!
    Здраве, топлина и уют да има в дома ти!
    Както и пъстра красота, с която не спираш да изненадваш!

    ОтговорИзтриване
  8. I simply love the photo in blue on the wooden backdrop.. beautiful color contrasts...

    ОтговорИзтриване
  9. Честито Възкресение Христово, Руми!
    Много красиво, вкусно и уютно е при теб - страхотна си!
    Сърдечни пожелания за здраве и любов, благоденствие и светли Великденски празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Честито Възкресение Христово, Руми!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит празник, Руми! Желая на теб и семейството ти здраве, любов и светли дни!
    Прекрасни снимки и страхотно чувство за подредба и детайл. Възхитена съм, както винаги.
    И благодаря за подробните указания сега и с предходната рецепта. Благодарение и на нея за пръв път успях да направя хубав, истински козунак.

    ОтговорИзтриване
  12. Честито Възкресение Христо, Руми!
    Здраве, благополучие и благоденствие на цялото семейство пожелавам от сърце!

    ОтговорИзтриване
  13. Много красив е Великден в твоята къща Руми :) Много здраве и любов за теб и цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит празник, Руми! Всичко е много красиво!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит празник !
    Много красиви снимки
    Здраве и много късмет на теб и твоето семейство

    ОтговорИзтриване
  16. Воистина Воскресе!
    Спазвайки традицията или не, нещата са ти се получили страхотно! Винаги е истинско удоволствие за мен да гледам снимките ти :))

    ОтговорИзтриване
  17. Румка,
    Воистина Воскресе! Страхотни неща си сътворила, нямам думи просто. Желая ти да бъдете много здрави и щастливи, ти и цялото ви семейство.

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...