понеделник, 21 февруари 2011 г.

Колкото повече - толкова повече

3 пакета масло
1 консерва пюре от кестени
2 консерви риба тон
1 консерва подсладено кондензирано мляко
24 яйца
1 пакет брашно
500 гр. маслини
2 кутии маскарпоне
500 гр захар
250 гр кумкуати
50 гр пушена сьомга
1 пакетче кафе 3 в 1
150 гр орехи


Спокойно, това не са продуктите за днешната рецепта:) Поне не и всичките на едно място. Това са само част от нещата, които вложих в производството през последните два дни. Поводът ли? Поводи колкото искате!
... Имам рожден ден...
... Имам още един племенник...
...Имахме годишнина от сватбата...
... Излезе последният брой на ELLE...

Както е казал Мечо Пух: "Колкото повече - толкова повече":)))


Днес ще ви запозная само с едната от двете торти:) 


Та както стана ясно - имам рожден ден:) Чудя се дали вече не трябва да започна да го празнувам по- рядко:) През година - две, нещо такова ми се върти в главата:) Не че е толкова фатално и без това на акъл повече няма да порасна:) Хубавото на това да родиш рано е че в някакъв момент умствено се изравнявате с хлапето:) В момента с голямата ми дъщеря имаме много общи интереси:) Да не говорим, че като ме помислят за по- голямата и сестра и суетността в мен напира, та чак през ушите ми излиза:)


Та животът понякога е хубаво нещо, дори и когато си роден през миналия век и се правиш, че искаш да забравиш точно как започваше ЕГН-то ти:)


Обикновено по нова година и около рождените дни хората си обещават разни неща - ще започна диета или нов проект, ще направя едно или друго нещо. Мисля да пропусна. Не ми се чака точно определен ден в годината, за да започна нещо:) Всеки ден сам по себе си е уникален и е а абсолютно самодостатъчен за ново начало:)


Между другото днес излиза поредният брой на българския вариант на списание ELLE. Споменавам го, защото там е моят подарък:)


Е, определено мисля, че не съм сред най- влиятелните жени в кулинарното интернет пространство, но пък беше много приятно да отворя списанието вчера и да видя статията.
Деси, благодаря за вниманието!

И така, рецептата за днешната торта. По декорацията няма как да се сетите, но тя е 3 в 1:) Портокалова торта с шоколад и кафе. Страшна играчка! Утре като я разрежем в офиса ще я снимам и ще ви кажа дали си заслужава целият този зор:) Във всеки случай кремът беше божествен:)

Като цяло е вдъхновена от една скорошна публикация на Ирина. Всъщност няма нищо общо с нейната невероятна рецепта, но все пак оставих двата цвята на блатовете и подреждането:)

За блатовете:

Браунис
210 гр шоколад
4 яйца
110 гр захар
100 гр масло
3 с.л какао
2 ч.л нес кафе, разтворени в малко гореща вода
260 гр брашно 
ванилия
щипка сол
Сладко от кумкоатчета - аз ползвах рецептата на Лоис, но по ваше желание може да ползвате готово или да си направите от портокалови корички

Шоколада и маслото се разтапят на бавен огън. Добавя се захарта и сместа се маха от котлона В дълбок съд се разбиват яйцата и какаото с тел. Добавя се кафето, ванилията и щипката сол. Шоколадово - маслената смес налива към яйчната, като се бърка непрекъснато. Най- накрая се слага брашното и нарязаните портокалови корички.

Тава с диаметър 22 см се застила с хартия за печене. Сместа се разделя на две, за да се изпекат два блата. Пече се на 170 градуса около 30 минути.

Блондис:)

Те са по подобие на брауниса, но вместо кафяв шоколад се използва бял:)
120 гр бял шоколад шоколад
3 яйца
110 гр захар
100 гр масло

210 гр брашно 

ванилия
1 ч.л бакпулвер
щипка сол
Сладко от кумкоатчета
Технологията е същата като за брауниса, но тук се слага бакпулвер. Имайте предвид, че белият шоколад се държи доста по- различно при термична обработка. Когато го стопите с маслото, сместа изглежда като пресечена. Това не е проблем и не бързайте да изхвърляте нищо:)

За крема:
5 жълтъка
100г захар
150 мл течна сметана
100 мл прясно мляко
1 с.л брашно
100г масло
1 пакетче кафе 3 в едно
500 гр маскарпоне


Сметаната, половината от млякото и съдържанието на пакетчето кафе се слагат на котлона. Брашното, жълтиците и захарта се разбиват с другата половина от млякото. Изсипват се при сметаната и бъркате непрекъснато на бавен огън до сгъстяване на крема. Добавяте маслото и оставяте крема да изстине. Вече охладен, може да го смесите с кутия маскарпоне.

Тортата се сглбява като се реди кафяв блат, бял блат, пак бял блат и най- накрая вторият кафяв блат. Логично, между тях се маже с крем:)
Реших тортата да е декорирана с пчеличка, защото някога Джинджър ми посвети една страхотна торта, която кръсти "Пчеличката Лулу":)


Такаааа... 10 часа след публикацията тортата беше разрязана. Аз шоколадови неща не обичам, но това беше една от най- вкусните торти, която съм опитвала. Като я режете, гледайте парчетата да са по- тънички, защото не е от най- леките, но със сигурност заема едно от челните ми места в личната ми класация на торти!!! А аз съм много придирчива!




Вуйно, Честит Рожден ден и на теб!











55 коментара:

  1. Лулу, много празнично е при вас!
    Честит Рожден Ден, пожелавам ти най-важните, според мен неща - здраве и любов! Бъди все така вдъхновена, запазила детето в себе си жена!
    Честита ви и годишнина, винаги да ви свързва любов, доверие и разбирателство!
    Честит ти племенник - да расте здрав и щастлив!
    И накрая - честита публикация в списанието, пожелавам още много такива, нека повече хора се радват на това, което правиш!
    Прекрасна нова седмица, Лулу и прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожден ден, Руми! Освен стандартните прекрасни неща (наистина и от сърце: здраве, здраве и много здраве), ти желая все такъв ентусиазъм, с който правиш хората наоколо по-щастливи същества!

    ОтговорИзтриване
  3. От толкова много празнични поводи и пожелания :), забравих да кажа, че тортата е много свежа, забавна, интересна и цветна, а на вкус смятам, че ще е страхотна, като изчетох съставките :)
    Ако ти остане малко време, моля сподели дали този път си правила сама покритието или е готов фондан? А за фигурките и за покритието един и същ ли използваш или за фигурките е друг?
    Отново прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Колко много поводи за радост. Честито, Лулу!
    Но най-вече специален поздрав за рождения ти ден. От сърце ти желая да бъдеш много, много щастлива! Що се отнася до публикацията - заслужаваш го и съм абсолютно убедена, че тепърва те чакат още много такива публикации с теб в главната роля.

    ОтговорИзтриване
  5. Руми, страхотни емоции покрай теб:) за порасването с още една годинка, ти желая да си най-вече здрава, все така дейна, чаровна и кипяща от идеи:)

    ОтговорИзтриване
  6. Честит рожден ден, Лулу! Тортата е прекрасна - весела, шарена, вкусна, както всичко, което правиш!
    Честита публикация!

    ...хихи, аз още не съм купила списанието...

    ОтговорИзтриване
  7. Честит рожден ден, Lulu! Пожелавам ти още много хубави поводи за празнуване и правене на торти. :-)
    Поздравления за публикацията!
    Продължавай да вписваш прекрасния си блог, да ни разсмиваш с истории и да ни радваш с хубави рецепти и снимки.
    Бъди щастлива!

    ОтговорИзтриване
  8. Честит рожден ден и тук :-) И честити всички останали работи също! :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник миличка.И честито и за годишнитата,списанието .... въобще за всичко,което те кара да празнуваш и да се усмихваш.Весел празник и наздраве! А тортата е прекрасна - стилна и свежа!

    ОтговорИзтриване
  10. I love your blog it is always a joy to watch all the little pretty wonders you create!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит рожден ден Лулу! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Честито, Руми за всичко :)
    И пожелавам от всичко, което обичаш по много!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  13. Руми, Руми, Руми...Колкото повече си напомням да не пропусна някоя дата, толкова по-повече е вероятно абсолютно да изключа:) Честит рожден ден! Прекрасен подарък ти се е случил-напълно заслужаваш. Тортата страшно ми импонира-идея, цветове, реализация...Да е цветно, закачливо и стилно винаги около тебе!
    Впечатляващи количества, но така е при празници!

    ОтговорИзтриване
  14. Руми,честит рожден ден и от мен!Поздравления и за медийните ти изяви - каквото и да напишат за теб, няма да е достатъчно:).
    Приятна седмица ти пожелавам и още много поводи за усмивки и красиви торти!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит Рожден Ден, Руми!
    Много, много здраве ти желая!Всичко останало ти си го постигаш сама.

    ОтговорИзтриване
  16. Lety, благодаря за всички хубави пожелания и поздравления! На въпроса ти - за покритие ползвах готова моделираща маса на Пи-ко. Фигурките са от същото нещо. Много лесно за работа и много хубаво се оцветява.
    Elia,благодаря! Не знам до колко са щастливи хората около мен, но тсъс сигурност не им е скучно:)
    Daeneris, благодаря! Идеи при мен в изобилие:) Само да има кой да ми се връзва на акъла:)
    Мариета, благодаря и честита публикация и на теб:)
    Йо, сърдечни благодарности и поздрави и от мен!
    Лоис и тук благодаря!
    Йоли, мерси! Сърдечни поздрави и от мен!
    Chocolate Freckles, thank you so much!
    kulinarnimisli, благодаря и много усмивки от мен!
    Dani, благодаря! Както се казва "а дано":)
    Ивейн, Ивейн, Ивейн, да знаеш, че си ми голямо вдъхновение и когато започна да правя някоя торта, все за теб се сещам:) Благодаря за пожеланията!
    Аелис, марси! Много усмивки и около теб:)
    Тедка, хиляди благодарности! Ще унищожим дружно тортата по случая:)

    ОтговорИзтриване
  17. Честит Рожден Ден, Лулу! Бъди здрава и много щастлива!
    Тортата е очарователно твое олицитворени. Като знам колко дини носиш под една мишница, ти си определено една много работлива пчеличка :-)
    Честита публикация! Честита годишнина от сватбата и да ви е жив и здрав племенникът!
    Весел празник!

    Прегръдки, Милена

    ОтговорИзтриване
  18. Лулу, честит рожден ден! :) И честити други празници :) Да си здрава щастлива и много обичана и вдъхновена!
    Прекрасна торта :)

    ОтговорИзтриване
  19. Лулу, честити много поводи за празнуване :))
    Много ми харесва тортата. Цветна и създаваща настроение! Пчеличката е голям сладур :)
    Всичко най-, най-хубаво!

    ОтговорИзтриване
  20. Честит Рожден Ден, Руми!
    Честито и за всички останали поводи за празнуване!
    Бъдете здрави, обичайте се, а всичко останало само се нарежда :)

    Хубав и много усмихнат ден ти желая :-)

    п.п. Тортата е чудесна!

    ОтговорИзтриване
  21. Честит Рожден Ден, Лулу и честита публикация! Пожелавам ти много здраве и късмет и един щастлив празник! А тортата е уникална, както винаги!

    ОтговорИзтриване
  22. Честит Рожден Ден Руми! Много здраве за теб и цялото ти семейство, много радости и положителни емоции :) Много хубави събития около вас, честит ти племенник, честита годишнина и разбира се за статията в ЕLLE :)

    ОтговорИзтриване
  23. Браво, Честит Рожден Ден Руми! Много здраве за теб и цялото ти семейство, много радости и положителни емоции :) честита статията в ЕLLE!

    ОтговорИзтриване
  24. Лулу, честити много поводи за празнуване !Всичко най-най-най-...и все така зареждаща с усмивки

    ОтговорИзтриване
  25. Lulu, честито за всички щастливи поводи, които имаш. Пожелавам ти безброй сбъднати желания и нови начинания! А тортата ти е прекрасна, колоритна и толкова свежарска. Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  26. Леле, колкото много поводи за радост!
    Но нека започнем с най-важния - Честит Рожден Ден! Да си жива и здрава, все така усмихната, позитивна, преливаща от идеи и вдъхновение!
    Това, което казваш за ранното раждане е напълно вярно. Майка ми ни е родила на 20 години и си спомням как до много скоро като ни срещнеха по улиците и ни мислеха за сестри :-)

    Тортата е невероятно сладурска - с тези прекрасни, цветни цветенца и тази усмихната пчеличка :-)

    И не на последно място, честито участие в списанието! Пожелавам ти още много, много такива изяви, за да могат още повече хора да се докоснат до красивите неща, които показваш :-)

    ОтговорИзтриване
  27. Лулу, винаги е толкова хубаво при теб и много цветно! :) Аз хвърлям все по едно очо, но до сега май не съм ти писала...
    Ами ето, че ей сега си намерих повод. :)
    Честити да са ти всички поводи за щастие!:)
    Бъди все така цветна и интересна! :))) А като гледам и още по-известна! (хи-хи) :)
    Усмих от мен!

    ОтговорИзтриване
  28. Честит рожден ден, Лулу... пожелавам ти много усмивки, здраве и щастие :))) А на нас си пожелавам да си все така пъстра, креативна и талантлива и много да ни вдъхновяваш. Честит рожден ден и благодаря :))))))

    ОтговорИзтриване
  29. Честит празник Лулу! Убедена съм, че заслужаваш и публикацията и думите в нея!

    ОтговорИзтриване
  30. Честит ден рожден!
    да растеш голямо и вдъхновено момиче, за радост на семейството и феновете ти!

    ОтговорИзтриване
  31. Честит Рожден Ден, Lulu! Приеми моите пожелания за здраве и дълголетие, здраве и дълголетие за хората които обичаш за да можеш да се отдадеш на професията си и любимите си занимания! Красива торта с работлива пчеличка :-). Честито участие в списанието! Весел празник! :-)

    ОтговорИзтриване
  32. Честит, честит рожден ден!! Много здраве и щастие преди всичко желая! А също и вдъхновение във всяко едно начинание!! Успехи! :)))

    ОтговорИзтриване
  33. честит рожден ден и от мен!на първо място искам да ти пожелая много любов.защото има ли любов ти ще си един здрав и щастлив човек.на вторп място искам да ти пожелая да не стихват идеите за твоето творчество и на последно ,но не маловажно искам да ти пожелая да си все така добра жена.
    страхотна торта си си спретнала:)докато четох рецептата имах чуството че ям парче от нея и така 3 пъти четох ли четох:)

    ОтговорИзтриване
  34. Руми, ти само с тази торта за толкова много празници ли мислиш да минеш само? :)
    Нестихващо вдъхновение, сили, подкрепа и безброй успехи ти желая от сърце!
    Сигурна съм, че празниците ще подсладиш подобаващо, аз ти желая да са все повече и повече! :)

    ОтговорИзтриване
  35. Честит рожден ден,Руми!Много здраве,късмет и поне една сбъдната мечта до следващия ти пожелавам!
    Честита публикация!Безспорно е заслужена!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  36. Честити рожден ден, Лулу!!!! Много здраве, щастие, любов и успехи във всичко ти желая!! И честита публикация :) напълно подкрепям авторката!!! И страхотна торта - невероятно съчетание от божествени вкусове - сбъдната мечта!!!

    ОтговорИзтриване
  37. Oh Lulu.. you make the cutest cake decorations!! so simple but they always make me smile :))))) thanks for that happy moment..

    Congrats on the feature!!! you so totally deserve it! :DD

    ОтговорИзтриване
  38. Правилно си го казала Руми! Колкото повече, толкова повече.
    Много здраве, радост, щастие и всичко най-най- ти желая. Много поводи за радост и творчески успехи.
    И винаги ми е много приятно когато видя познато лице от корицата на списание, особенно твоето. Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  39. Честит рожден ден, РУми!
    Да си жива и здрава, много щастлива, много обичана жена и майка!
    Страхотна торта!

    ОтговорИзтриване
  40. Честит рожден ден, Руми! Бъди здрава и много щастлива!
    Тортата е истинско бижу :)

    ОтговорИзтриване
  41. Лулу, толкова много се радвам за теб...за всичко около теб. Дано винаги има много, много празници в твоя дом.
    Честит рожден ден, бъди здрава, бъдете здрави всички вкъщи, защото съм убедена, че това е нещото, което най-силно желаеш, бъди силна, бъди все така вдъхновяваща и упорита, бъди все така най-добрата майка и най-обичаната жена.
    Много съм щастлива, че си спомняш за пчеличката, много мило ми стана, тя наистина е специално за теб.:))
    Наздраве и да ви е много вкусно!:)))))

    ОтговорИзтриване
  42. Честит рожден ден Лулу :-) Пожелавам ти здраве, много, много усмивки, щастие и вдъхновения!

    ОтговорИзтриване
  43. Лулу, с най-хубави пожелания за Рождения Ден!Тортата е много свежа и повече от сигурно е колко е вкусна!
    Да ви е живо и здраво новото човече!
    ELLE ми е много любимо списание, специално ще си купя този брой!Поздравления за публикацията!

    ОтговорИзтриване
  44. Milena,
    Mira,
    ellyganova,
    Tony,
    Vania,
    Eva,
    Vesselina,
    Addii,
    kali,
    Ирина,
    ~Gery~ ,
    Radostina,
    kathryn,
    пепеляшка,
    DryThyme,
    Ilio,
    maria,
    Ева,
    Еликсир,
    Angellove's Cooking,
    Dani,
    pep-4o,
    Еoc,
    Ginger,
    Lina,
    Didi,
    благодаря ви от сърце! Разпечатах си всички пожалния и коментари и си ги запазих!

    Stefania,Asha, THANK YOU!!!

    Eва, не съм си и помислила подобно нешо:) Просто публикацията щеше да стане безкрайна с всички неща за черпене на куп:) Останалото следва:)
    Джинджър, е как няма да си спомня:)

    ОтговорИзтриване
  45. Целия ден си мислех как трябва да ти се обадя, но по реди причини не го направих.,....и се ИЗВИНЯВАМ!
    ЧРД на патерици Лулу!
    Да си жива и здрава първо!
    Остани си все такава одухотворена, всеотдайна и неповторима в това което правиш!
    Запази чувството си за хумор и щипката самоирония!
    Обичам те много и ти желая да ти се случат невероятни неща!!!!!

    ОтговорИзтриване
  46. Ив, нали знаеш, че не ме притесняват такива неща:) Ти си ми добро другарче, така и без да си ми честитила на самата дата! Благодаря за страхотните пожелания:))) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  47. Сладката, духовита Руми в едно от най-хубавите списания Elle. Поздравления мила, ти го заслужаваш, дори много повече! Честит рожден ден на патерица. Бъди жива и здрава, все така позитивна и усмихната. Не спирай да твориш. Много ти се радвам. А тортата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  48. Еха, истинско изобилие от празници :). Честит рожден ден и поздравления за всички останали събития :).
    Тортата, освен че е много красива (плениха ме тия... храстчета :)), наистина звучи като голяма играчка. Обаче изпитвам огромно желание да си премеря силите с нея някой път :).

    ОтговорИзтриване
  49. Ани, леле какви суперлативи:) Благодаря ти много!
    Chiges, тортата определено си заслужава врътнята! Няма да съжаляваш, ако я направиш:)

    ОтговорИзтриване
  50. OOOO kakva prekrasna iznenada!!! Dnes otkrih tvoiat blog i naistina mnogo mi haresva, vednaga te vkliu4vam v spisaka na liubimi bloggove!!! Ve4e e dosta kasno da se prisaedinia kam pojelaniata za rojdenniat ti den , no vse pak ti pjelavam vsi4ko nai prekrasno!!! Prodaljavai v sa6tia duh, naistina si mnogo talantliva! Pozdravi i zeluvki Iva- La Rosa Bulgara

    ОтговорИзтриване
  51. Руми, със закъснение,но от сърце:
    честити празници и рожден ден!
    Бъди здрава, обичана и вдъхновена,
    бъди усмихната, успяваща и много, много щастлива!
    Топла прегръдка, Диана

    ОтговорИзтриване
  52. Lulu, аз докато се наканя да посетя блога ти, те толкова неща се случили при теб, че нямам думи! Честит рожден ден, честито за ELLE, честита 100-тна публикация на блога ти и Честита Баба Марта! Пожелавам на теб и любимите ти хора да сте здрави, румени и засмени! Тортата изглежда и звучи прекрасно! Пожелавам ти щастлива година с много време за любимите хора и занимания!
    PS. Успях да мерна прекрасни снимки и от другите ти публикации. Може би тези дни ще успея да ги разгледам по-подробно. Поздравления и хубави празнични дни! :)

    ОтговорИзтриване
  53. Лулу, честит Рожден ден, със голямо закъснение!
    Пожелавам ти много здраве, щастие, любов и усмивки!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  54. Your cakes are incredible..You have a gift there! Congratulations!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...