събота, 30 октомври 2010 г.

Бу!

Ако не сте разбрали, в нощта на 31 октомври, католиците честват Хелоуин. Ако не сте разбрали, значи не сте си включвали телевизора, не сте излизали от къщи и не сте чели нищо в нета:) Не бих казала,че искам да чествам привнесени празници , но ако сте родител и на децата ви преподават американци, то във всички случаи ви се налага да направите нещо по въпроса:) Светещият Джак си е направо задължителен. Лошото е, че покрай тези тиквени фенери се сдобиваш с огромни количества тиква, които се чудиш какво да правиш. И понеже така и така празнуваш нещо привнесено от чужбина, защо пък да не си направим и традиционният им тиквен пай. Ааа и да не забравяме къщичката на Баба Яга:)


Днес цял ден повтарям, че тиквите не са играчка и не трябва да се разнасят фенерите, обаче уви, кой ли да те чуе. Финалът е ясен - рев и един много тежко контузен фенер. Мъжът ми геройски спаси положението:




Аз за всеки случай издълбах още един фенер и в крайна сметка се сдобих с огромни количества тиква. Реших, че най- автентично, типично и лесно е да направя тиквен пай или както в моя случай - мини пай.


За да оползотворя времето на хлапетата, направихме и къщичката на Баба Яга. Има ли с мисъл да ви казвам, че аз си пекох и лепих цял ден, а някакви дребосъци подскачаха еуфорично и  се опитваха да проверят до къде може да ми опънат нервите и точно колко голямо търпение имам:) Като за първи път и с толкова "помощ", къщичката стана прилична. Държа да отбележа приноса на голямата ми дъщеря, която съвсем сама измисли и направи мъничките оранжеви тиквички:) За Коледа може да се престраша и за още една къщурка.

Между другото от тестото на къщурката стават най- невероятните коледни бисквити, така че горещо ви го препоръчвам, дори и да не сте ентусиазирани за по- сложни неща.

Продукти за медената къщичка на Баба Яга
1100 гр   бяло брашно
150 гр  масло
2-3 с.л олио
150 мл  мед
100 гр кафява захар
50 гр  бяла захар
2,5 ч. л сода бикарбонат
3 бр. яйца
50 мл вода
подправки - 3ч.л джиндифил, индийско орехче, 1-2 зърна кардамон, 2-3 зърна бахар, канела, карамфил.  Всичко трябва да е добре счукано.

В дълбока тенджера смесвате меда, захарта и маслото. Оставяте да се разтопи и смеси на слаб огън. През това време в голяма купа изсипвате брашното и подправките и ги слагате да са ви под ръка. След като маслото и захарта са станали хомогенни, добавяте содата. Внимавайте - кипва бързо и това е идеята на вече приготвеното брашно. Смесвате ги, добавяте яйцата, водата, подправките,  олиото и месите до получаване на  тесто. Ако не ви изглежда много гладко - не се притеснявайте. След като почине 1 час става идеално. Моето отлежа една нощ в хладилника и се наложи леко да го загрея в микровълновата.
 От там нататък процедурата е ясна - точите на тънка кора (върху домакинско фолио), режете и печете в тава застлана с хартия на 140 градуса в предварително загрята фурна. Пече се около 15 мин. Пробвала съм различни рецепти за подобно тесто и основната грешка, която съм правила е да го препека или да го сложа на 170 градуса. Надига се много, напуква се или става много твърдо. Мисля, че този път уцелих.


Залепих елементите с много меко тесто от брашно и вода, а останалата декорация е от оцветен айсинг,  разтопен шоколад и малко фондан.


На фона на всичко това, тиквеният пай беше значително по- лесната задача:)


Използвах стандартно маслено тесто, което вече давах тук
За плънката:

500 гр тиквено пюре. Получава се като задушите настъргана тиква и после претриете през цедка или пасирате. Аз използвах промислените количества издълбана тиква:)
100 гр захар
150 мл готварска сметана
2 жълтъка и едно цяло яйце
Канела
Индийско орехче
По желание орехи

От това количество направих 6 пайчета. Достатъчно е и за един голям.


Застилате формичките за пай с тесто, така че да покриете и ръба. Оформяте ръбчето с помощта на неподострен кръгъл молив.  Разбивате съставките за плънката  и изсипвате във формата. Печете около 40-50 мин на 140 градуса.


Бу! хайде сега бягайте да плашите хората и да събирате бонбони:)

P.S. Забравих да спомена, че мъжът ми е най- великият на света:)
До този послепис се стигна вчера вечерта след дълга дискусия, относно неговият принос при пренасяне на елементите за къщичката от плота до тавата (бяха залепнали и се опитваха да се деформират). Освен блестящата идея за "съшития Джак", от него получих и много съществена помощ при сглобяване на къщата (т.е най- безобразно го ползвах за държач, докато засъхне сместа за лепенето)

26 коментара:

  1. Е пак изби рибата! Сега човек да не смее да си покаже нещата по темата :) Поправеният Джак е къде-къде по-готин... За къщичката- леле какво ли да чакаме по Коледа? Виж пайчетата - де да можех да си взема едно :)
    Спокойна нощ, Лулу! И много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ама просто нямам думи, всичко е прекрасно!!! Лека и спокойна вечер на всички :)

    ОтговорИзтриване
  3. Веселина благодаря!
    Ивейн, аз като те знам какви неща правиш, хич недей да ми скромничиш, ми направо давай да зяпаме!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Аааааааааааааа, Джак е жесток!!! (Нашия вече малко поомекна, но ще издържи още ден)
    А пък къщата е просто невероятна!
    Снимките са страхотни, лъха толкова цвят, настроение, емоции, аромати.. мисля че са едни от най-хубавите ти досега :-)

    И аз не съм голяма фенка на празника, но пък е хубав повод да събереш дружинката на скромно парти и да сложиш някоя шантава маска.

    Айде отивам да пека курабийки и да правя creepy вещерски пръсти! :-)

    П.П. Може ли да споделиш как снима тиквата така че хем цветовете да са сравнително тъмни, хем да имаш фокус, хем да се вижда и че свети? Пробвах да снимам с осветлението и на снимката изглежда така, че Джак изобщо не свети. Много се измъчих и какво ли не пробвах.. нищо не стана..

    ОтговорИзтриване
  5. Ирина, осветлението на тиквата е насочено само от едната страна. Кадъра е заснет в роу. В конвертора на фотошопа затъмних допълнително фона (с четката - функцията е достъпна, ако версията ти е от ЦС4 нагоре). В самият фотошоп е вдигнат малко контраста и е сложено винетиране, което допълнително затъмнява краищата.

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятни са - и къщата и тиквата :)), а за снимките, както винаги - напълниха ми душата!

    ОтговорИзтриване
  7. Бих казала, че всички деца харесват празника... Какво ни остава освен да извлечем най-доброто от това и да се позабавляваме с тях :).
    Всичко, което си сътворила е прекрасно за пореден път, Лулу :) Къщичката е страхотна, а на фенера ефектът е превърнат в чудесен ефект - аз дори преди да прочета, реших, че изглежда нарочно така :).
    Поздравления и весел край на уикенда :).

    ОтговорИзтриване
  8. МНОГО ХУБАВА АТМОСФЕРА!КАТО ПРИКАЗКА!
    И сигурно вкусотията е още по-голяма!!!
    *<(:O)

    ОтговорИзтриване
  9. Джак е супер, с тези телбодчета е уникален просто! И къщичката е страхотна, всъщност както винаги номер едно публикация, снимки и разказ. Нашата тиква мисля да не я показвам, тъй като е супер обикновена, за това пък покрай нея се сдобих и с една купичка семки, че Габриел изяви желание да ги засадял. Чудя се на кого се е метнал, понеже със сигурност не е на мен :)

    ОтговорИзтриване
  10. Тквите са много добри, а пайчетата мммм....

    ОтговорИзтриване
  11. Големи приготовления е имало при вас! :-) Светещият Джак е страхотен! Много сладка къщичка, а паят изглежда страшно апетитен! Весел Хелоуин! :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Тук се замаях, едно че ме натискат по главата с книга, докато пиша :))) и второ, прекрасни снимки и всякакви джунджурийки, направо се потопих в атмосферата на празника!
    Прекрасна си, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  13. Лулу, ти си направо нечовешки блог феномен!:))
    Невероятна си, колкото и да ми е никакъв тоя празник, ти успя да ми създадеш много приятна празнична атмосфера ! :))

    ОтговорИзтриване
  14. Лулу, нямам твоя ентусиазъм, но е удоволствие да гледам творенията ти :)
    А рецептата за бисквитките ще си запазя!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Красота, страхотни снимки и не се и съмнявам за вкуса, атмосферата е уникална...
    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Lulu, ah! what beauties!!! a lovely way to celebrate Halloween :))

    ОтговорИзтриване
  17. Лулу,страхотна е къщата,страхотна..браво и на голямата дъщеря-тиквичките са супер и на малката за повдигане на настроението ви :)

    ОтговорИзтриване
  18. Лулу, дълбок поклон пред креативността ти, всичките ти Хелоуински творения са невероятни. Ако къщичката е предназначена за училище, ще оберете овациите. Браво!

    ОтговорИзтриване
  19. Закърпената тиква е супер! А къщичката ти, както и пайовете с тези малки листенца са чудни. Развеселих се от поста ти, както винаги. Весел празник и на вас!

    ОтговорИзтриване
  20. Страхотни идеи, изпълнения и атмосфера -
    адмирации, Руми!

    ОтговорИзтриване
  21. Отново онемях, Лулу! Чудесни са и къщичката и пая!

    Поздрави с пожелание за топла и усмихната седмица!
    :)

    ОтговорИзтриване
  22. И къщата, и Джак, и аранжировката, всичко е страхотно!

    ОтговорИзтриване
  23. lulu,още онзи ден ги видях - чудни са!
    Всичко е много приказно и ефектно,по-добре не би могло да бъде!
    :)

    ОтговорИзтриване
  24. Уникални са и къщичката, и тиквения пай, и тиквите, всичко е прекрасно.

    ОтговорИзтриване
  25. Лулу, пробвах тестото, сега дори изпекох едни части от къщичка пробно. Искам да те питам така ли е твърдо, едва го разточих и някак стои странно. Ако може малко подробности: содата я слагаш в сместа и тя прави пяна и изсипваш тази смес при брашното или брашното добавяш в тази смес? Точно тогава ми се получи странна консистенция, брашното стана на едни "парцали". Добавих останалите продукти, обаче много твърдо стана, така и не успях да го направя на тесто. Събрах го в плик и го оставих 1 час в хладилник, там ли трябваше да престои? След това го извадих но пак си беше същото. Едва го разточих успях до 1 см дебелина и повече не можах:). Нещо аз ли прецаках работата, не знам. Ако може малко Хелп:) Иначе сега ги пробвах на вкус не са лоши частите, а пък и станаха на форма, но са по-дебели.

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...