неделя, 10 октомври 2010 г.

Кулинарен тимбилдинг из мароканската кухня

Ако работите в голяма компания, най- вероятно вашите шефове вече са решили, че колективът трябва да се опознае и сте ходили на поне един тимбилдинг. Вариациите са много. Като се почне от дружно напиване в някоя битова кръчма в покрайнините на съответното населено място, минете през посещение на някой сносен хотел и съответните ролеви игри и стигнете до рафтинг, скално катерене и производни екстремни издевателства над персонала. Мислех, че след 10 години работа за различни мултинационални фирми съм  успяла да видя всички вариации на чудото, наречено тимбилдинг, но се оказа че съм се лъгала. При едно от обученията се озовах в Амстердам и по много странен начин се запознах с .... мароканската кухня.

Известно време се чудех от кое да почна от мароканската кухня или от масовката, но в крайна сметка се спрях на второто.
И така през един прекрасен есенен ден, след дълъг и много изтощителен ден, съпроводен с много стресова презентация, се озовахме в мъглата и ситния дъждец на амстердамските улици. Обясниха ни, че ще ходим да ядем в някакъв ресторант наблизо. Ресторантът се оказа мъничко заведение на около 2 канала разстояние:) На пръв поглед нищо особено, но ми стори интересно, че между масите и кухнята има само плот.  Другото нещо, което веднага се набива на очи е че бяхме сами в цялото заведение.

 С огромно задоволство си помислих, че ще имам възможност да гледам какво точно правят готвачите. Те бяха трима на брой и след като се появиха на сцената, любезно се запознаха с нас и обясниха, че са мароканци и че това било марокански ресторант. Още по- голям кеф! Обичам да опитавм чужда кухня! След тази прелюдия, въпросните персони отвориха няколко бутилки вино, сипаха ни по чашите, раздадоха по едно ламинирано листче на всяка маса, извадиха няколко кашона ... и ни връчиха по една готварска престилка:)
Сигурно вече се досещате, че на листчетата имаше написана по една рецепта и гвоздеят на програмата беше да си я сготвим сами:) За да не се чувстваме съвсем безпомощни, всички продукти бяха приготвени предварително, а готвачите бяха на разположение за всякакви съвети и помощ.
Някои, като нас, бяхме сравнително подготвени по темата и добре се справихме с омесването  на хляба, но имаше и другарчета, за които чувството да си приготвиш сам храната не беше съвсем познато:)




Все пак, мисля, че всички много се забавляваха:)


 Някои повече


Други по- малко:)



Между впрочем мислех,че освен всякакъв тип колективни мероприятия съм опитвала и всякакъв тип храна, но не би!
Ако се озовете в района на Чехия  и Словакия, най- вероятно ще ви се наложи да ядете кнедли и краставица поръсени със захар:) Малко по на север, примерно в Швеция, имат традиционни сладки с лют червен пипер.  Всички знаем за азиатската кухня, в която редовно се смесва солено със сладко. Или пък примерно Индийската кухня, която е силно пикантна. Впечатленията ми от мароканската кухня е, че тя е смесица от всичко това!


Къде на друго място, освен там, може да ядете агнешко с лайм и къри и всичко това обилно подправено и подлютено


Или пък пилешко с шафран, портокали и мнооооого чесън:)




Не мога да кажа, че бих я яла всеки ден, но какво пък, за веднъж в годината става. Стига да имате експериментаторски  дух и да си падате по всякакви странности в кухнята:)



Е, ако случайно сте от този тип хора, може пък и да нямате нищо против да опитате агнешко с шафран, лимон с гарнитура от пържени банани и марокански кус- кус:)

Ако пък не сте чак такъв екстремист, спокойно може да изключите някои от съставките, които смятате, че ще придадат прекалено брутален вкус на ястието ви.

Продукти:

600 гр обезкостено агнешко месо
1 лимон
1 голяма с.л. мед - може да пропуснете
5-6 листенца шафран, накиснати в 1/2 чаша топла вода
2/3 ч.л. кимион
1 ч.л. сладък червен пипер
3-4 счукани зърна бахар
черен пипер
лют червен пипер
2/3 ч.л канела
сол
2-3 счукани зърна кардамон
3-4  скилидки чесън
2 големи глави лук

1-2 с.л брашно за овалване на парчетата месо
зехтин


Месото се нарязва на хапки и се маринова в шафрановата вода, подправките, сокът на половината лимон и едро нарязаните парченца на другата половина. След 2 часа парчетата месо се изваждат от маринатата, отцеждат и се овалват в брашно. Запържват се съвсем за кратко в сгорещен зехтин.
Лукът се нарязва на едро и се изсипва при месото. Ястието се похлупва за 2-3 минути. След това се добавя чесънът и цялата марината. Захлупва се и се оставя на слаб огън за поне 40 минути. Ако е нужно се долива вода. Аз изопачих рецептата  и вместо вода налях бяло вино:)


Ястието се сервира с гарнитура от марокански кус- кус и пържени банани.

Продукти за бананите:

2 големи неузрели банана
1.с.л брашно за овалване
зехтин и масло за пържене

Бананите се нарязват по диагонал на шайби. Овалват се в брашно и се запържват за 10 секунди от всяка страна в сгорещеното масло и зехтин.

Ако смятате, че банани с агнешко звучи направо извратено, пропуснете тази част, но задължително си направете кускуса за гарнитура.
Правя едно лирическо отклонение, като изрично наблягам на факта, че тук не говорим за онова нещо, под формата на малки макаронени топчета, което се продава по супермаркетите. Говорим за истински кускус, който се прави от твърда пшеница и се продава по магазините за био храни


Продукти:

1 чаша кускус
2-3 скилидки чесън
1 глава лук
зехтин
1/3-та чаша пилешки бульон
сол

Кускусът се намокря и се сварява на пара. В тиган се задушава лукът, нарязана на ситно. Добавя се кускуса, солта и накълцаните скилидки чесън и пилешкия бульон. Вари се на тих огън, докато течността изври.

Групирате всичко това и получавате вашето Агнешко с шафран и лимон, върху гарнитура от пържени банани и марокански кускус:)


Ако се осмелите да опитате оригиналния вариант, мисля че няма да съжалявате:)

24 коментара:

  1. Лулу, много готин тиймбилдинг! Направо ти завиждам благородно :). Като теб, обичам да опитвам различни кухни! Аз работех в лаборатория, където се бяхме събрали има-няма 10 различни националности, и веднъж на 2-3 месеца си организирахме "дегустации" на типични ястия. Много хубава рецепта! Оригиналният вариант определено заслужава внимание :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Изобщо няма да съжалявам, само че не си "падам" много по агнешкото /не винаги съм сигурна, че е точно агнешко/
    Иначе нищо не ме шокира в рецептата :)
    Благодаря, Лулу!

    ОтговорИзтриване
  3. аз май кус куса бих пропуснала :) Пържен банан с месо ми харесва.
    Много интересно опознаване на колектива, Лулу, особено на онзи млад господин, дето му е <>много интересно

    ОтговорИзтриване
  4. Лулу,
    отново невероятен разказ. Личи си, че сте изкарали много приятно, аз бих се зарадвала на такъв тийм билдинг, но то е ясно - имам афинитет към готвенето, за колегите - не съм сигурна :)

    Сладко и солено - допада ми като комбинация. Но вкъщи не готвя агнешко, че милото не го предпочита. Може пък да си го направя само за мен :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно преживяване си имала,супер!
    всичко сготвено изглежда много апетитно

    ОтговорИзтриване
  6. Впечатлих се. А най-ми хареса, че първо са ви налели вино и после са ви дали рецептите. Така де, накъде без вино. :-)
    Едно и също ли готвихте всички или рецептите ви бяха различни?

    ОтговорИзтриване
  7. Да ви кажа, същото нещо го правих с телешко и бих казала, че резултата беше много добър. Така че тези, които не са любители на агнешкото, могат съвсем да поекспериментират:)
    Йоана, всички готвихме различни неща. В общи линии имаше два вида супа, три вида основно ястия, две предястия, две салати и два вида десерт.

    ОтговорИзтриване
  8. кажи накрая изядохте ли си сготвеното!? Наистина яка идея за тиймбилдинг, какво по-билдващо от това да готвиш заедно с някого? Ужасно много ми харесва, та чак завист се пробужда в мен, и не къде да е, а точно в Амстердам!
    А рецептата си я бива, аз може би бананите бих скипнала, но просто не обичам, ни пържени, ни сурови :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Лоис, изядахме си всичко, до последната трохичка! Едното ядене беше с мнооооого куркума и ми дойде в повече, така че него почти го пропуснах, но лично аз много уважих едни банички пълнени с някакво козе сирене и кориандър:) Страшно им тичаше винцето:)
    За всеки имаше по нещо и дори най- консервативните другарчета с английски и северен произход, възприеха всичко много добре.

    ОтговорИзтриване
  10. Eхааа, всички са страхотни, най-вече ти, де :))
    Мога да си представя какъв купон се е завихрил в кухнята :)))
    Нави ме, ще отскоча до магазинчето на Цар Асен да си купя този кус-кус, за който вече няколко човека ми говорят, пък аз все нещо се ослушвам... (абе, по-скоро забравям :)))

    Хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  11. Лулу, представям си колко хубаво е било изживяването за някои! Чудесно са го измислили шефовете ви!
    И аз малко завиждам :)))

    Поздрави с пожелание за слънце и много усмивки през новата седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Лулу, много интересно е било според мен, да сготвите сами и то марокански ястия.
    Аз обичам да опитвам различни ястия, но има неща които не ям, като агнешко и люто. Иначе сладко и солена бих смесила :)
    Хубава седмица!
    Изпращам ти много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  13. Обожавам мароканска кухня! Тимбилдинги мразя. Но виж, ако се съчетаят двете е поносимо ;-)
    Любим ми е мароканския "Анет"на Ангел Кънчев:-)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Тези типични традиционни ястия са като направени за екипно сплотяване - то продукти, то дейности около тях, а като ги правиш с дружинка - хем весело, хем вкусно. И аз го установих около едни мексикански чушки пълнени с плодове и заляти с шоколадов сос. Иначе, много ме изкефи разказът ти. Напомни ми как веднъж бяхме на някакво събиране в Германия и тъкмо си мислех, че ще ни заведат на заведение и ще си почина, а те ни връчиха по един инструмент, и хайде пей и удряй по тъпана заедно, но се оказа хубаво, разбира се. От такива неща остават много хубави спомени. Поздрави и лека седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Беше ми изключително интересно да прочета всичко , благодаря ти за поредната вкусна и чудесна публикация ! :))))

    ОтговорИзтриване
  16. И аз завиждам. МНОГО!
    Дано има повече такива работодатели и повече подобни тиймбилдинги :-)

    ОтговорИзтриване
  17. Лулу, днес за кой ли път изчетох всичко от начало до край и всеки път страшно се забавлявах!

    ОтговорИзтриване
  18. Ха така, това се казва забавление, много ми допада!
    Бях чувала за ресторанти, в които си готвиш сам, ама без подробности. Ето сега впечатления от първа ръка :)
    Освен това, обичам експериментите и смесването на вкусовете, също и сладко-соленото. Пилешко с пържени банани съм пробвала, сега остава да дегустирам агнешкото в компанията и на кус куса.
    Благодаря ти за разказа и рецептата, Лулу! Беше много забавно, ведро и вдъхновяващо :))
    Спорна и забавна седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. не се стърпях, и го направих :-) без бананите :-)
    http://loisslokoski.blogspot.com/2010/10/lamb-with-lemon-and-saffron-moroccan.html

    ОтговорИзтриване
  20. this looks like a spectacular dish. I think I am going to try it this weekend!! :))

    ОтговорИзтриване
  21. ХАхаха, добре сте се позабавлявали :)))
    Чудесно разказче :)и интересна рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  22. Как съм пропуснала това?
    Беше ми много интересно да прочета,Руми!
    Благодаря и за чудесните снимки, и рецепти.
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  23. Интересна е статията и се радвам че ми препоръчаха този блог идеята на всеки един от тях да бъде раздадено листче с конкретна рецепта ми се вижда страхотна и съм сигурна, че всички са се справили добре.Този вид кухня има доста подправки които придават на ястията един уникален и доста по екзотичен вкус.Зеленият лимон е страхотен толкова свежо ми става само като го гледам, винаги избирам такъв аромат на всички препарати с които почиствам или ароматизатори у дома.

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...