петък, 15 януари 2016 г.

Споделени впечатления: Saeco или един от малкото пъти, в които съм успяла да направя кафе






Казвала ли съм някога, че не мога да правя кафе? Съвсем сериозна съм! При цялата ми пристрастеност към добрата кухня, към цялата ми страст към всевъзможни пособия и уреди, аз не се справям с едно най- обикновено кафе. А не е като да не обичам и да не пия. Хората, които ме познават лично и са ми идвали на гости, мисля че ще се съгласят с две ръце. Обикновено ме поглеждат с нескрит ужас в очите, когато ги попитам дали искат чаша кафе и въздъхват с огромно облекчение, като разберат, че ще го приготвя мъжът ми. Понякога опитите ми са просто трагични и се налага да сърбаме вода с утайка вътре, но се е случвало да са откровено опасни. Нали знаете онези прекрасни кубински кафеварки? Аз имам две взривени такива. Горната част на едната се заби в тавана на вилата. Добре че нямаше никой около нея точно в този момент. Тогава мисля, че бях на 14 и баща ми ми обясни, че съм я натъпкала прекалено много, като съм я сложила на много силен газов котлон. От тогава уж внимавах много но десетина години по- късно изстрелях още една в открито небе, докато се опитвах да сваря кафе на някакъв пикник. За щастие пак нямаше жертви. Може би защото кафеварката така и не „кацна“ обратно на земята. Когато навлязоха новите технологии и се появиха машини за еспресо в домашни условия, замествайки така омразните ми кафеварки за „шварц“, реших че моят миг е настъпил. О, та това изглеждаше толкова лесно! Слагаш кафето, завърташ, натискаш копчето и……. в моя случай разцепваш цедката или машината почва да се тресе неистово по плота, в опити да напусне къщата, бълвайки утайка из цялата кухня.  Не знам как го правя, но са ме признали за безспорен талант. Приятели, роднини и познати ме ползват за „летец изпитател“ на машините, които искат да купят. Ако аз не успея да я взривя от първи път и в някакъв момент изкарам кажи- речи годно за консумация кафе, значи съответното приспособление става. 
  


Разказвам ви всичко това, защото последният ми тест със Saeco беше покъртително успешен. Машината не само, че не гръмна, но успях да издокарам напитка, която беше достойна за уважение. Eдно от основните й предимства, благодарение на което успях да се справя е че е доста независима. Т.е подаваш кафе на зърна и вода в единия край и изкарваш готово кафе в другия. Това е. Всичко се случва с натискането на един бутон.

 
Не се налага да дозирам, тъпча, завъртам и всякакви други опасни (в моя случай) действия. Аз не съм някакъв кой знае какъв специалист по кафето (очевидно). Пия го дълго с мляко, което според ценителите е някакво огромно „светотатство“. Във всеки случай, приятелката, с която го пробвах си пада по късо, силно, ароматно и наситено кафе. Нейните впечатления са, че ако търсите точно това преживяване, значи това би била точно вашата машина.


 За такива като мен има и опция за по „удължен“ вариант. Много ми хареса и капучиното, което беше близко до съвършенство. Машината има и доста други предимства, като керамични мелачки, филтър за пречистване на водата, опция за контролиране на силата на кафето. Предполагам, че за маниаците това би било от голямо значение. За мен най- същественото беше, че  е лесна и интуитивна, което в съчетание с компактните й размери и фактът че изобщо оцеля, при моето „операторско“ майсторство, означава, че мога да я препоръчам с две ръце.


 Добро утро, както се казва:)

16 коментара:

  1. Обичам късо, ароматно кафе :)
    И ползвам Saeco, но не в този подобрен
    вариант.
    Много е важна едрината на смляното кафе :)
    Затова и тази го прави хубаво!
    Поздрави, Руми!

    ОтговорИзтриване
  2. О, Лу, вече 1 година си имам Саеко и още не мога да му се нарадвам - вкъщи обожаваме силното, ароматно, с плътен каймак кафе и първият звук, който ме буди сутрин е този от меленето на зърната. А капучиното е божествено. Струва си всяка стотинка от инвестицията, особено за кафе-маниаци като нас със съпруга ми.
    Поздрави и хубави почивни дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. А защо триете неудобните коментари?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам практика да трия коментари и не виждам какво толкова неудобно има в статия за кафе машина, че да предизвика неудобен коментар. Ако сте имали проблем с публикуването на нещо, пуснете си го пак. По възможност не анонимно, разбира се. Иначе е някак несериозно:)
      Хубав ден
      Руми

      Изтриване
    2. А що си анонимен, доносник?

      Изтриване
    3. Някой може ли да ми каже от къде да си купя филтър за кафе-машина Юра Ена3?

      Изтриване
  4. В къщи сме с капсули и нямаме тази драма !На пазара в БГ има и други не по лоши кафемашини.А Philips дава ли възможност на простосмъртни да позлват уреди преди да го закупят ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мисля че някой производител дава такава опция, освен ако не е с други цели. Във всеки случай всяка една марка прави доста демонстрации и кампании, когато пускат нов продукт и със сигурност, ако се интересувате ще може да го пробвате. Ясно си спомням, че точно на този принцип навлязоха и машините с капсули. От там на татък е въпрос на личен избор, който като цяло не е лукс и е достъпен за всички простосмъртни:)

      Изтриване
  5. Изглежда чудесно кафенцето, а и машинката си я бива. Как ме забавляват тия коментари на анонимки, които не знаят какво искат:) Малко си ми далеко да ти нося машинарии за проба, но знае ли човек, може и да опитам:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване

  6. Най отвратителното кафе е онова на капсули. Абсолютна гадост!

    ОтговорИзтриване
  7. Машината изглежда страхотна, но аз предпочитам Jura One toush cappuccino!

    ОтговорИзтриване
  8. От известно време чета и се интересувам точно от тази машина на Саеко. Аз съм coffee addict и много ценя ароматното ристрето с каймак. Все още се запознавам с всички плюсове и минуси на уреда с мелене. Това, което ме възпира досега е, че тези машини са оправдани при доста голям оборот. При едно, две кафета на ден зърната започват да мухлясват и трябва да се чистят и хвърлят. Това са ми казвали консултанти. Въпреки това бих изпробвала машинката и в домашни условия и без това напоследък сериозно прекалявам с кафето :)))) Руми страхотна си! Снимките също!

    ОтговорИзтриване
  9. Имам саеко Сириус ес клас и съм очарована няма забележки няма къща където не се пие кафе поне не в тези които познавам:)))

    ОтговорИзтриване
  10. Сутрините ми започват с голяма чаша ароматно кафе:) Преди няколко години си купих кафе машина на Делонги за еспресо, с възможност за правене и на капучино и мога да кажа, че това бяха най-добре похарчените ми 250 лв до сега!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...