Честит Рожден Ден Зверче! Мина времето, когато ми пожелаваха да си послушна. Сега ти желая да си жива и здрава. Всичко друго зависи само от теб!
Тортата е за нас, тя ще празнува с приятели:) Не е чак толкова трудно, колкото изглежда, но със сигурност не е торта за начинаещи.
По същество това е торта-венец, която се прави от парено еклерово тесто. Както при повечето сладкиши и торти и тук основният трик е при печенето. Едно от най- точните описания, които съм откривала до момента за приготвяне на еклери е това на Йоана (http://www.kulinarno-joana.com/2012/10/pareno-testo-za-ekleri-i-profiteroli/), което използвам и до ден днешен. Рецептата, която ползвах за еклеровия венец, също е адаптирана от тази на Йоана.
Торта Paris -Brest
Продукти за еклеровия блат:
- 150 мл вода
- 125 мл прясно мляко
- 1 чаена лъжица захар
- щипка сол
- 100 г масло
- 160 г брашно
- 5 яйца, със стайна температура
В дълбока касерола се сипват млякото, водата, захарта, солта и маслото. Изчаква се да заври, котлонът се изключва и наведнъж се слага цялото брашно. Бърка се, докато се абсорбира цялото и стане на гладко тесто. Касеролата се отстранява от котлона и тестото се оставя да изстине. Жълтъците на петте яйца се отделят от белтъците, след което един по един се добавят към охладеното парено тесто. Слагайте следващия жълтък, едва когато сместа напълно е абсорбирала предишния. Може да ползвате миксер. Наистина много внимавайте с температурата на тестото. В случай, че не сте имали търпение да го оставите да охлади достатъчно, има вероятност направо да сготвите жълтъците и в последствие да не ви се надигне венецеа.
Върху хартия за печене очертайте кръг с диаметър 26 см. Шприцовайте тестото във формата на венец върху хартията. Ето тук може да видите как се случват нещата http://joepastry.com/2011/making-paris-brest/. Сложете го да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. Тук мога да дам препоръката, да не позиционирате тавата по средата. Аз я слагам едно ниво под нея (около 10 см по- надолу), като включвам фурната на вентилатор. пека 20 минути, след което намалявам температурата на 180 градуса и пека още 20 минути. Не отваряйте фурната в нито един момент. Извадете готовия, опечен венец, оставете да се хлади много добре го разрежете през средата на два блата. Намажете долния с крем.
За крема
- 2 жълтъка
- 500г прясно мляко
- 100г захар
- 7 препълнени с.л брашно
- 100г масло
- 1 ванилия
Брашното се разбива с млякото, яйцата и половината захар до хомогенна смес. Слага се на котлона в дълбока касерола на слаб огън. Бърка се, докато сместа се сгъсти. Добавя се ванилията и маслото, като продължава да се бърка, докато цялата мазнина се стопи и абсорбира. Отстранете от котлона. Разбийте белтъците с останалата половина от захарта. Добавете лъжица по лъжица към млечно - масления крем и бъркайте внимателно. Не е задължително да абсорбирате напълно белтъците. По- скоро внимавайте сместа да остава пухкава. След това оставете всичко да се охлади добре. За по- сигурно направих крема от предишната вечер.
Ако желаете, може след като намажете крема да сложите някакви плодове или сладко. Аз сложих сладко от дюли и чак тогава захлупих с горната част на венеца. Поръсете с пудра захар и филирани бадеми, украсете с плодове и сте готови.
Здраве, щастие и попътен вятър на чаровната рожденичка! :-)
ОтговорИзтриванеДа е жива и здрава прекрасната млада дама! Много щастие и сбъднати мечти!
ОтговорИзтриванеfantastico, uno dei dolci che sicuramente attira di più poi qui è magnificamente decorato!
ОтговорИзтриванеДа е жива и здрава, много късмет и хубави емоции!
ОтговорИзтриванеТова са прекрасни години, имам дъщеря на 17 и с нея изживявам доста първи трепети :)
Тортата както винаги интересна и разкошна!
Жива и здрава да е чаровната рожденничка! Много успехи и сбъднати мечти :)
ОтговорИзтриванеДа е жива и здрава рожденичката ти,Руми! Сладките 17- първите влюбвания и раздели, редовния преглед на гардероба на мама, тряскането на врати, когато са ядосани, оглеждането в огледалото, че са дебели.... С пожелания за много здраве и успехи:)
ОтговорИзтриванеЧестит празник на вас и на рожденичката! Очарователна е! Моето зверче е също скорпионче, но със 7 години по-голямо!
ОтговорИзтриванеЗдраве и късмет!
Прекрасна рожденичка!
ОтговорИзтриванеДа е жива и здрава и много успешна във всичките си начинания!
Поздравявам и нейната майка - по такива поводи като че ли забравяме, че трябва да поздравяваме и майките за добре свършената работа :)
Тортата също изглежда чудесно.
Ivchi
Страхотна е, Лу! Кога минаха тези 17 години...и тя и малката израстнаха тук пред очите ми...още помня първите им снимки, които сподели. Да ти е много здрава, да има късмет и да следва сърцето си.
ОтговорИзтриванеБелтъците ползват ли се?
ОтговорИзтриванеНе, в тази рецепта не ги ползвам. С тях после правя целувки или торта Павлова:)
Изтриване