неделя, 15 февруари 2015 г.

5!

5! Та-даааааа! При цялото ми непостоянство този блог става на цели пет години. Започна без особено ясна идея, което в последствие се превърна в основна концепция:) Всъщност трябваше да бъде дневник за рецепти, но много повече се превърна в дневник на живота ни. Понякога се връщам назад и препрочитам различни статии. Спомням си емоциите и събитията, които са съпътствали историята. За тези пет години се промениха много неща. Променихме мястото, където живеем, взехме си котка, промених работата, промениха се децата, променихме се и ние. 


Косата на Мартина се изправи, тръгна на училище, говори на руски, учи ангийски и ходи на танци. От малкото миловидно и добродушно детенце се превърна в момиченце с претенции, собствено мнение, идеи, желания и тънко чувство за хумор.


От миловидното дете с русите коси и сините очи, Ина все повече се превръща в млада дама. На моменти хаотична, на моменти носеща се по течението, на моменти наивна, но винаги жива, активна и търсеща. Вече си е избрала университет. В Англия... Май е време да престана да мисля за нея, като за дете.
Да, за 5 години много неща могат да се променят. Много неща могат и да се забравят. Радвам се, че започнах този блог и го превърнах точно в това, което е в момента, защото ми помага да си спомням. Единственото, за което съжалявам е че не намирам време да публикувам всичко, което искам да напиша. За 5 години могат да се променят много неща и блогът се променяше заедно с тях. ще продължи да го прави и в бъдеще.




Не знам дали заради годините или времето, което отделям за снимки, но започнах да обръщам повече внимание на детайлите, на важните и стойности неща и на времето, което прекарваме заедно. Специализирах се в приготвянето на храна за не повече от 30 минути. Ако Джейми Оливър не беше издал подобна книга, щях да го направя аз:) Гледам да отделям повече внимание точно на такива рецепти в блога. Едно от първите неща, които публикувах тук, беше рецепта за сладкиш на тиган. Всъщност беше си точно първата статия. Само моля ви, не се втурвайте да я търсите. Изпитвам известно неудобство от наивността на снимките в началото:) По някаква причина тя си остана една от най- гледаните рецепти. Предполагам е заради изкушението от елементарността на приготвяне на този сладкиш. Пет години по- късно реших да направя отново подобен десерт.


Сладкишът не е особено фотогеничен, но е безкрайно вкусен и лесен. Просто перфектния избор, ако се чудите с какво да замените традиционните съботни мекици или палачинки.


Всъщност дори не е необходима точна рецепта. Вече няколко пъти го правя с ябълки, но може да си изберете произволен плод. Карамелът също не е задължителен, но ужасно много го обичам и просто не мога да се въздържа:)


Сладкиш с ябълки и карамел на тиган

Продукти:

  • 3-4 ябълки 
  • 60-80г масло
  • 110г захар
  • 2 и 1/2 ч.ч прясно мляко
  • 2/3 ч.ч брашно
  • канела, ванилия 
  • 1/2 пакетче бакпулвер
 Пропорциите са ориентировъчни. Понеже сладкишът така и не придобива добър търговски вид, всъщност 2-3 с.л повече или по- малко брашно не се отразяват съществено на вкуса.


1чаша прясно мляко се слага да заври на котлона, заедно с маслото. 80г захар се слагат да се карамелизират в тиган с широко и дебело дъно с незалепващо покритие. Щом захарта се стопи и придобие кафеникав цвят се сипва кипналото мляко и масло, като се бърка непрекъснато. Всичко почва да бълва мехурчета и пяна и да съска. Няма страшно, нормално е. Само не спирайте да бъркате, докато карамелът не се разтвори напълно. Оставете за още 2-3 минути, като намалите котлона. През това време обелете ябълките и ги нарежете на кубчета. Сложете при карамела, наръсете с канела и ванилия. Ако обичате орехи, може да добавите и тях. Докато ябълките поомекнат разбийте брашното, останалата захар и мляко и бакпулвера. Сместа трябва да е малко по- гъста от тази за палачинки. Ако е необходимо може да добавите още мляко (или вода). Сипете върху ябълково - карамелената смес. Раздрусайте тигана и захлупете плътно с капак. Аз нагласян котлона между 7 - 8 степен при възможни 12. След 15 минути махнете капака и оставете сладкиша още 5 минути да се "пече". 


Изглежда нещо ей такова. Може да го сервирате още топъл със сладолед или студен ванилов сос.


А можете да го изчакате да се охлади и да го поръсите с пудра захар и канела.


Можете да го обърнете в чиния, а може да го нарежете направо в тигана.


Каквото и да го направите, гарантирам ви че няма да има прелестна визия, но пък вкусът... ами просто е божествен!


Благодаря ви, че вече толкова време четете, пишете ми, карате ми да се усмихвам, замислям и уча! С някои от вас се запознахме реално, с други само виртуално, а трети са сред най- добрите ми приятели! Няма значение сред кои сте, БЛАГОДАРЯ ВИ!

23 коментара:

  1. Честити 5 мила Руми! Не бих могла да си представя Нещото по друг начин. Толкова е теб! Любимо, вкусно и различно място!
    Още днес ще направя десерта. Имам няколко тръгнали ябълки, които ще оползотворя :)

    ОтговорИзтриване
  2. Я? Не бях забелязвала досега, че сме ги раждали почти заедно ( аз дИтето, ти другото дИте).
    Ами продължавай да си водиш дневник-заслужава си.

    ОтговорИзтриване
  3. Последните три от тези пет години аз съм с теб, т.е. с блога ти. Страхотно място, включено винаги в графа любими и препоръчано на много приятелки. Обожавам да чета постовете, да гледам снимките, да приготвям рецептите, да черпя вдъхновение. При теб винаги е много хубаво. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит блогорожден ден! Винаги с удоволствие се отбивам тук да изпълня сетивата си.:)

    ОтговорИзтриване
  5. "Ще продължи да го прави и в бъдеще."
    Лу, радвам се да го чуя!
    Честито "Напред!" с пожелания за много позитивни промени. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Любимо място за отдих и за мен ... да прочета, да разгледам красиви снимки, отново да се върна и пак да ги разгледам :)
    ... и да науча нещо което не зная. Харесвам формàта на блога something и чара с който ни представяш даже един не фотогеничен сладкиш.
    Поздравления!


    ОтговорИзтриване
  7. Честити 5 на Нещото! Да расте и да се променя с теб, децата и рецептите :)
    Чудя се обаче как съм пропуснала този сладкиш... грешка, която ще бъде поправена :)
    Сърдечни поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария Николова15 февруари 2015 г. в 22:28

    Ние ти благодарим! Удоволствието е изцяло за нас!

    ОтговорИзтриване
  9. Не знам защо съм толкова развълнувана, но това си е светско събитие! Голям е блогът ти, Лулу, каквото и да си говорим:)! Пожелавам ти нестихващи вдъхновения, за да вдъхновяваш и нас! Прелестни момичета с прелестна мама и прелестно място! Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Честити ти 5, Лулу! Може да го зарязваш чат-пат, но пък това е хубаво на блоговете - пишеш, когато ти е приятно, когато си искаш. За мен е удоволствие да надничам тук :)

    ОтговорИзтриване
  11. честит рожден ден нa блогa!едно прекрaсно местенце което ме.учи нa много

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за откровенията, красотата и вкуса, този блог е насаждение на сетивата за мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Честити 5, Руми! Бъдете все така прекрасни-ти, децата и блога!

    ОтговорИзтриване
  14. И аз като читател, който често надниква тук ти благодаря за споделените мисли емоции, креативни и щури понякога идеи( не мога да забравя онази торта с кокошките), за пъстрото и цветно настроение, което създаваш. Пиши още!

    ОтговорИзтриване
  15. Малко със закъснение, но Честит Рожден Ден на блога ти! Приготвила съм поне 80% от рецептите ти и са страхотни. определено имаме един и същ вкус. Така, че продължавай да твориш. Чета го всеки ден с огромно удоволствие! И очаквам рецептите и снимките ти както дете очаква подаръците под елхата:)).

    ОтговорИзтриване
  16. На патерици, но от сърце пожелавам на теб нестихващо вдъхновение, безброи успехи и читатели! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Красиво, интересно, вълнуващо, вкусно и много искрено Нещо си създала Руми!
    За мен е удоволствие да ти бъда гост!

    ОтговорИзтриване
  18. Честит пети рожден ден на един от най-любимите ми блогове, които винаги пълнят очите и душата ми с хубави неща, Руми! Бъди все така вдъхновена, смела и вдъхновяваща с всяка една нова публикация и снимка :) Ще те чета винаги с интерес!

    ОтговорИзтриване
  19. Честит празник! Това прекрасно място, което си създала, може е да е доста депресиращо:)) - извинявай, но от колко часа е твоето денонощие?

    ОтговорИзтриване
  20. Още поне 5х5! :) Обичам твоето "Нещо", бъди винаги себе си! Поздрави, Руми!

    ОтговорИзтриване
  21. Хубаво е в твоя свят, Лулу! Хем е земно, хем вълшебно!

    ОтговорИзтриване
  22. Много хубав десерт стана.Днес ще го направя с овесени трици и ще кажа как е.Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...