понеделник, 8 септември 2014 г.

На 9 / Шоколадов кекс с тахан и шипково брашно

Усъвършенствала съм умението "всичко в последната минута" до ненадминати висоти, но дори и за такъв майстор на спорта, като мен, този рожден ден дойде над възможностите ми. Плановете се смениха 5 пъти. На вилата, няма да сме на вилата, ще вали, няма да вали, в ресторант, няма да сме в ресторант, ще бъдат само деца, ма то било още ваканция и не можело да ги съберем, ще каним възрастни, няма да каним възрастни. Егати! Все едно сватба ще организираме, а не детски рожден ден.Разбира се предишният ден бях командировка. Мартина си поръча торта Павлова, ама ако можело и кексчета. Шоколадови. А да, да не забравя, че от една седмица из нас се размотава котка, която допълнително усложни схемата, заради желанието на Марти да е непрекъснато при нея. В крайна сметка в петък, карайки си по магистралата, последно се уточнихме, че ще сме в ресторант, ще дойде който дойде и да става каквото ще. Вечерта в 10 пекох целувчени блатове за торта Павлова, а сутринта пазарувах подарък, обувки и пола и правих глазура за шоколадовите кексчета. И разбира се ВАЛЯ!


Мартина беше щастлива, така че нищо друго не се брои. Всъщност след котката и факта, че най- добрата и приятелка остана да спи в нас, на практика нищо друго не я интересуваше:)


Рецептата за торта Павлова съм я давала вече, а и нета е пълен с всякакви вариации. По интересна ми се струва рецептата за кекс с шоколад, тахан и шипково брашно. Освен снимки на деца и котки, ще намерите и нея в края на публикацията:) 
















Само между другото - тортата Павлова беше страхотна и си заслужаваше стоенето до 2 през нощта!
Шоколадовите кексчета също! Всъщност правя рецептата втори път. Първият беше под формата на голям сладкиш и със сусамов тахан, сервиран в шоколадов сос.


  Вторият път я повторих под формата на мъфини със слънчогледов тахан. Лично на мен ми допада повече варианта със слънчогледовия.


Шоколадов кекс с тахан и шипково брашно

  • 100г натурален шоколад
  • 100г млечен шоколад
  • 3 яйца
  • 150г слънчогледов тахан
  • 1/2ч.ч шипково брашно
  • 1/2ч.ч бяло брашно
  • 120мл кисело мляко
  • 1 бакпулвер

За глазурата

  • 80г разтопен шоколад 
  • 50мл прясно мляко

Всичко се прави в една тенджера, така че си я изберете по- дълбока. Сложете я на слаб котлон и разтопете напълно шоколада. Добавете тахана и махнете от котлона. Аз не слагам захар, но ако сте любители на много сладкото, може да добавите 50г захар и да разбъркате хубаво, преди да отстраните тенджерата.
Добавете яйцата и киселото мляко, с бакпулверав него. Разбъркайте до хомогенна смес и сипете двата вида брашно на порции. Разпределете във формички за мъфини или в тавичка за кекс. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Мъфините се пекат 15-20 минути (зависи от големината на формичката), а нормалния кекс 35.

За глазурата разтопете шоколада, заедно с млякото и полейте охладените сладкиши.



21 коментара:

  1. Здравейте,
    Тортата изглежда страхотно!!! Явно е била и такава на вкус :)) Поздравления и за снимките!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Парченцето на сладкиша с шоколада......,ако може:)))),много срамежливо стои...,сякаш ме очаква:)!
    Снимките са превъзходни,Лу!Красива нова седмица:)!

    ОтговорИзтриване
  3. Кукличка сладка! Да е жива и здарва! Много усмихната и безгрижна да расте! Прекрасна торта си и направила, нежна като самата нея!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита ти рожденичка, Руми! Да е жива и здрава, усмихната, щастлива, обичана и жизнерадостна!
    Чудесни снимка, винаги е удоволствие да съм в твоя блог :). Само да питам - това коте как го пусна на одеалото? Имала съм такова и знам, че много обичат да мачкат с лапички и да пускат нокти. А кексчетата изглеждат страхотно /както и тортата/ - ще ги опитам задължително!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, при Вас винаги всичко е много красиво! Да Ви е жива и здрава рожденничката! И един въпрос във връзка с мъфините.Имам фъстъчено масло,/ за друга рецепта/, но ако заменя във Вашата сусамовия тахан с фъстъчено масло, дали ще се получи?

    ОтговорИзтриване
  6. Много красиво и мило! Браво на мама за безкрайните усилия от ден на ден да прави хората край себе си щастливи!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Да ни е жива и здрава порасналата Марти! Все така умна, все така изненадващо мъдра, все така игрива и ненаситна на любопитството си! И дано живее в хубава страна, край добри приятели, край доволни хора! Прегръщаме ви, Лу, жестока торта! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Руми, Руми, колко е пораснала Мартина! Да ти е здраве, усмихната и все така заредена с енергия. И ти да й даваш от своята, че като гледам колко много имаш ;)
    Прекрасни сладкиши, красоти!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Както при всяка друга публикация и от тук лъха щастие, усмивки и добро настроение. Приказни снимки, прекрасна торта и още по- прекрасна Марти! Да ти е жива и здрава, да те радва, да те слуша и да те обича в знак на благодарност, че си толкова добра майка! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Толкова е пораснала... Да е жива, здрава и много щастлива Марти! Потапям се в красота, ефирност и очарование! Адмирации, Руми!

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  12. Да е жива и здрава Марти и все така чаровна! Сладкишите са страхотни както винаги, а котето такава душица <3. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Руми, ти си просто майка-магьосник! Искрено ти се възхищавам, всичко е прекрасно! Да е жива и здрава вече порасналата Мартина, не мога да повярвам колко наистина порасна тази някога малка госпожица... :)

    ОтговорИзтриване
  14. Здрава, трудолюбива и щастлива да расте Мартина! Невероятни снимки, а котето и почерпката - истинска мечта! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотни снимки, както винаги. Всичко изглежда прекрасно, а котето е голям сладур, Марти има страхотен приятел.

    ОтговорИзтриване
  16. Колко голяма изглежда Мартина, всяко лято децата така се променят... Жива и здрава да е!!! От сърце й желая всичко най-добро! Страхотни снимки, колажи, торта, настроение, кексчета, Мартина, котараче, а бе всичко! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Руми, да е жива и здрава Марти, каква голяма госпожица е станала...И котачето е жестоко, но само като си помисля, че ще порасне и ще прави бели...
    Ти си се справила, въпреки напрежението, умората и липсата на време - така сме, на педал докрай. И тортата и сладкиша и кексчетата са много изкусителни, никога не съм ползвала шипково брашно, предизвикателство ще е за мен да опитам.

    ОтговорИзтриване
  18. Изглежда ми страхотно и много вкусно. Поздарави!

    ОтговорИзтриване
  19. Изглежда ми като най - хубавия рожден ден! Пожелавам на Мартина да е винаги щастлива!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...