петък, 18 април 2014 г.

Козунак със заквасена сметана


Беше ужасна седмица. Обикновено това е логичният резултат при прекаляване с комуникацията с идиоти. Не винаги е въпрос на избор. Влиза ми в длъжностната характеристика. За целите на самосъхранението, точно в такива ситуации се сещам, че много искам да правя нещо, което да изчисти лепкавата гадост от съзнанието ми. В повечето случаи това е фотографията, но доста често може да включва и други занимания. Да речем правене на козунак в 12 вечерта. Приемете го като нещо терапевтично. Много добре ми се получиха.



Тази година реших да използвам нещо различно от традиционната рецепта на майка ми.
Спрях се на прехваления козунак със заквасена сметана на Роси и Ева. Както се казва: "И ти ли Бруте?!"
Имало е защо да е толкова прехвален.


 Фантастичен е! Нещо не бях в настроение за много точни измервания, но и на око нещата доста добре се получиха. На снимките не личи особено, но се влачи на конци. Задобрявам с всяка изминала година:) The Master of the Козунак. Очевидно, като ми падне пердето, скрива някъде скромността:)


Продукти :
  • 3 яйца + 1 белтък
  • 200гр. заквасена сметана
  • 150гр. захар + 2 пакетчета стевия, които се равняват на още 120 г захар.
  • 60гр. масло + 40 мл. олио
  • 30гр. прясна мая (ползвам Юва)
  • кората на един лимон
  • няколко капки есенция Ром
  • 1 ванилия
  • 750гр брашно
За пълнежа - няколко лъжици сладко. В моя случай от боровинки





За намазване и поръсване - 1 жълтък, захар и филирани бадеми

 
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Традиционно меся козунака в машината за хляб.
Маята се разтваря в малко вода брашно и захар. Всичко трябва да е с гъстотата на боза. Оставя се да шупне и се изсипва в контейнера на машината.
Добавя се заквасената сметана, половината от разтопеното масло и олио и леко разбитите яйца. Отгоре се разпределя брашното, захарта, стевията, ванилията, есенцията ром и лимоновата кора.
Машината се настройва на програма месене + втасване. Ако е необходимо може да добавите още брашно. В момента, в който всички продукти са се смесили и се е образувала топка тесто, на няколко пъти и на тънка струйка добавяте останалата мазнина (машината все още трябва да е на етап месене)


Тъй като тестото трябва да удвои обема си, ако това не се е случило при свършване на програмата, просто го оставете още малко вътре. При мен, обикновено това са още 15 мин.
Извадете тестото и премесете съвсем леко върху набрашнен или намазнен плот. От това количество излизат два средни козунака. Предпочитам да пека два, вместо един голям, защото е по- лесно да контролирам процеса на печене и втасване. Така че, ако ще правите два козунака, разделете количеството тесто на две. Оформете го по ваш избор. Аз направих един с плънка и един без. Не съм сплитала нищо, просто усуках по два фитила на козунак. Ако на вас ви се занимава повече, в интернет има много идеи.


Сложете козунаците в подходящи тави, предварително застлани с хартия за печене. Пъхнете във фурната на 50 градуса, докато втасат т.е отново удвоят обема си. Този път това става доста по- бързо. Внимавайте да не ги изпуснете. Намажете козунаците с разбит жълтък и поръсете със захар и филирани бадеми.
Върнете отново във фурната и включете на 170 градуса с вентилатор. Пека ги на второто ниво отдолу - нагоре, около 35-40 мин. Времето за печене много зависи от големината на козунака. Както казах, моите са средни, за да не ми прегарят  и да стоят влажни отвътре.


Утре ще пека пак. Тези вече свършиха.


14 коментара:

  1. Че как няма да свършат:) Чуден е станал! При Ева има и прясно мляко + сметаната. В този само сметана ли слагаш? Че утре и аз ще ги захващам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опция 1: само сметана
      Опция 2: разтварям маята в прясно мляко вместо във вода.
      Няма съществена разлика. Да не кажем чак абсолютно никаква.

      Изтриване
    2. Благодаря ти! Весели празници!

      Изтриване
  2. Ще има ли съществена разлика, ако вместо стевия сложим захар? Или ако не добавим нито захар, нито стевия, само тези 150гр в случай, че са ни достатъчно сладки?
    Съжалявам за глупавия въпрос, но съм неопитна все още. :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със 150 g захар няма да е достатъчно сладък. С 200 g поне да бъде ако искате да ограничите сладкото, но пък тогава е по-вероятно да изядете по-голямо количество козунак. Въпрос на вкус. Аз бих сложила 250 g - 280 g. Успех и хубав празник!

      Изтриване
    2. С по- голямо количество тестото става тежко и не стои пухкаво. Може да изтърпи горе долу до към 200 г. Стевията е много по- сладка от захарта и затова позволява с по- малко количество да се подслади повече. Едно пакетче от 12 г се явява еквивалента на 80 г захар т.е при добавянето на 2 пакетчета към тестото се сипват 24 г сухо вещество, но подслажда като за 160.

      Изтриване
  3. Аз мога да кажа само -
    ОЧАРОВАТЕЛНО!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз съм планирала въпросния прехвален козунак, ще дам отчет как е станал :))

    btw, идеята с +2 пакетчета стевия ми харесва много, че все не ми е достатъчно сладко тестото! 10х!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са станали!
    Спорна събота и усмихнат Великден!

    ОтговорИзтриване
  6. Лу, прекрасен е! Благодаря за доверието. Пожелавам светли празници! :)

    ОтговорИзтриване
  7. a 30гр.пряснa мaя нaколко сухa се рaвнявa?имaм сaмо сухa a вече съм сложилa почти вс.в мaшинaтa.
    aмииии сегa

    ОтговорИзтриване
  8. Пакетче и половина горе - долу

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря да споделената рецепта! Наистина станаха невероятно вкусни! Единият със сладкото вече го няма....изяде се още топъл. Утре пак ще пека :)

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...