четвъртък, 3 април 2014 г.

Параграф 22

Нищо не е лесно. Поне не в България. Тук всичко трябва да е сложно и винаги неработещо.
Простото упражнение "издай лична карта на детето" се превърна в скъпостуващ, времегубещ, убийствен кошмар.
Час: 8:30
Място: 6-то РПУ - паспортна служба
Любезна служителка ни обяснява, че не можем да извадим там паспорт и лична карта на детето, защото въпреки, че жилището ни е в техния район, по постоянен адрес на местоживеене, нито един от двамата родители не се води при тях.
9:30
Място: 2-ро РПУ - паспортна служба
След около 40 минути в задръстването сме успели да стигнем. 
Изненада. Можем да преиздадем паспортът само на по- малкото дете, но на по- голямото не. Въпреки, че по адресна регистрация аз се водя към тази паспортна служба и въпреки, че първият и паспорт е издаден при тях. По някаква причина, след като е навършила 14 адресната регистрация на Ина е заведена  в Младост, където живеехме, когато тя се роди.
10:30: след разговори в началника на паспортната служба, по живо по здраво ни пратиха в общината в Младост
10:40: Звъним в паспортната служба в Младост. Според служителката се оказва, че не можем да издадем личната карта и там, защото нито един от двамата родители не е адресно регистриран при тях.
11:00: Звъним в община Сердика с цел да проверим възможността да регистрираме  адресно детето там и да издадем картата през 2-ро РПУ. Чудесно. Могат да го направят. Срещу нотариален акт на имота, където ще го регистрираме и ... лична карта на детето, защото е над 14 години... Ъъъъ ние точно за заветната лична карта се борим, но това очевидно няма значение.
11:30: В централната паспортна служба се съгласяват да издадат и паспорта и личната карта. Поръчката може да бъде само експресна и срещу скромната сума от 200 лв, днес ще ги имаме. Личната карта, разбира се, ще бъде с адресна регистрация Младост, където детето всъщност не живее.
След 4 часа обикаляне и звънене не става ясно кой, кога и какво е направил, защо детето ми се води в Младост и защо не мога да му извадя паспорт и лична карта по нормален начин и на адрес, където то реално живее, без това да включва половин година обикаляне по институции и смяна на личните карти на останалите членове в семейството.


Твърдо съм убедена, че е имало начин, нещата да се случат и без издаване на документи с експресна поръчка и адресна регистрация, на място където не живеем. Просто сме луди, че търпим цялата тази некомпетентност и всички тези абсурди. Не ми цитирайте членове от наредби, закони и разпоредби. Според алинея еди коя си, сигурно е можела да направя еди какво си, но никой от некомпетентните служители не беше наясно (с изключение на доста любезните служители от централната паспортна служба), а на тях това им е работата. Те са всеки ден там. Аз не съм. Те не го знаят, как очаквате аз да го знам? Трябва да бъде лесно, разбирате ли!?  Не трябва да излизам 4 часа от работа, за да преиздам един паспорт.
Защото е нужно да чакам 3 часа пред лекарския кабинет, за да мине нечие дежурство и нечий личен разговор, за да ми дадат малко листче, което ме насочва за съседния кабинет, в който ще ми направят тест за 20 сек. И разбирам се преди да ми направят теста ще трябва да почакам още час. Ей така, за всеки случай.
Хора, ние сме луди! Че търпим всичко това, че избираме същите некомпетентни самозабравили се идиоти отново, и отново, и отново да ни управляват, да ни пишат законите и да ни въртят в параграф 22.Луди сме, че им даваме да си назначават некомпетентните роднини по министерствата, които некомпетентно да пишат глупави наредби и разпоредби и да ви губят времето в безцелно обикаляне. Луди сме, че им позволяваме да кандидатстват за глупаво написани европроекти, от които няма никаква полза, а същевременно толкова много въпроси да остават без решение. Не ни е виновна Европа. Виновни сме си само ние. Най- вече заради бездушието и отношението, че нищо не зависи от мен. Всичко зависи от теб! Всичко! И следващият път, когато има избори, просто отидете и я пуснете тая тъпа бюлетина. Няма значение за кой. Това си е ваш проблем. Просто го направете. Другото е  мрънкане. 

След четири часа безсилие, детето се разрева. Не я успокоих. Не й вдъхнах надежда. Казах й че, на този етап, ако си остане в България, това е единственото, което може да очаква. Да си знае. А тя знае. Не само заради днес. Не се чувствам предател. Чувствам се предадена.

33 коментара:

  1. Това си е ужас. Детето се регистрира при раждането на постоянния адрес в личната карта на майката към момента. После ако не живеят там става интересно. Поради описаното. И защото освен това се търсят съседи да кажат, че детето е това, на родителите си е и живее там...

    ОтговорИзтриване
  2. Всъщност може и да е имало начин, който са разчитали да намерите сами. Това след запетайката в предното изречение е дразнещото. Случвало ми се е да получа ескпресна и безплатна поръчка поради тяхна грешка в редовна. Но се наложи да си го изискам. За щастие знаех как и на на какво основание, но не може да знаеш всичко и винаги. И ситуациата ви ни най-малко не е прецедент та да не знаят как да ви преведат през недомислеците безболезнено...

    ОтговорИзтриване
  3. Основен проблем Руми в тая държава не е липсата на компетентност, а на информираност. Когато за първи път вадихме паспорт на детето ни изискаха изрично да направим нейна си собствена адресна регистрация, което стана адски бързо в същата община - на три врати и 20 минути разстояние. ще видим нататък какво ще става.

    Знам също така, че само от нас зависи да променим нещата, правилата, отношението и съм съгласна за гласуването и затова го правя винаги. Но, другото, което правя е, че изисквам и си търся правата до край и разкоствам и задавам въпроси и затова често хората се пищисват с мен, ама от зор, че ги тормозя гледат да свършат работа. Гадно, но това е начина.

    Колкото до лекарите - аз затова имам личен лекар пич, на който вярвам, който има отношение към човека и си познава хората, който не те оставя да висиш излишно и те праща при хора, които те карат да се чувстваш обгрижен. Може би донякъде имах и късмет, но слава богу, засега сблъсъкът ми със здравната система е доста облекчен заради него.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Юле, бъркаш. Вие сте попаднали на компетентен служител, който ви е казал какво да правите. Аз не. Освен, че някой някъде е записал детето ми на адрес, където не живее, днес не намерих нито един служител, който да ми каже решение.
      Джипито също не е панацея. Много помага, но когато опреш до нещо по- сериозно виждаш, че системата е в дълбока кома.

      Изтриване
    2. Eh kakuv prekrasen komunizam, kato v raq si jiveem

      Изтриване
  4. Абсолютно и безрезервно те подкрепям за това:"...След четири часа безсилие, детето се разрева. Не я успокоих. Не й вдъхнах надежда. Казах й че, на този етап, ако си остане в България, това е единственото, което може да очаква. Да си знае. А тя знае. Не само заради днес. Не се чувствам предател. Чувствам се предадена.". Знам, че ти е било трудно заради това.На мен също с моите деца.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен лично, другото би било да отгледам индивиди, които не са наясно със света около тях. Тя може все пак да реши да остане. Няма значение. Нека знае какво избира.

      Изтриване
  5. И ще отидем да гласуваме, следващите избори са наблизо, но видяхме ли кои се цанят отново и отново? Докато те си разменят блузите и си мерят пишките - така ще е. Заслужават мощно изритване. Но не се случва защото гласувате за наличните - едни и същи от години бойковци, сини и червени идиоти. Ей затова има значение за кого се гласува. Авторката си противоречи! И последно - никой свестен очевидно няма дупе за политиката. Така че - не се надявайте на изборите да станат чудеса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стойте вкъщи по избори и оставяйте платените малцинства да ви определят съдбата и пак ще си говорим. Аз в чудеса не вярвам. По принцип, не само що се отнася до политиката. Вярвам в някакви целенасочени усилия. Другото ще бъде просто емиграция.

      Изтриване
    2. Може да се гласува и с бяла бюлетина - гласувал си (броят те), но за НИКОЙ!

      Изтриване
    3. Винаги можеш да намериш начин да не направиш нещо. Виждам го масово около мен. То затова и до тук сме го докарали. Лично мен ми е по- интересна другата тема- Как да намерим начин да го направим.

      Изтриване
    4. Общо взето сме на едно мнение. Има значение за кого се гласува, това исках да откроя. Иначе поредните избори с поредните омръзнали ни до болка лица. ...и заблудата, че твоят глас определя нещо...Бъдете здрави и дано нещата се променят!

      Изтриване
    5. Разликата в муцуните няма. Твърде здраво са се впили. Имам усещането, че трябва да се случи някакъв катаклизъм, за да се промени ситуацията:( Както и да е - надеждата умира последна:)

      Изтриване
  6. И аз искам да споделя ужаса си, когато при опит да извадя паспорт на едногодишната си дъщеричка (родена в чужбина), след като надлежно бях превела и заверила чужбинския и акт за раждане и си оставих една седмица срок за паспортната процедура, се оказа, че данните от българския и акт за раждане, необходим за изваждането на паспорта, пътуват електронно(!!!) 3 дни от едно ведомство до друго (разположени на 700 м. едно от друго) във век, в който информацията достига за секунди до другия край на света, в резултат на което пропуснахме първите три дни от резервираната си почивка. За първи път ми се случи да си изпусна нервите и да се разрева пред паспортната служба (което естествено не помогна :). И ме обзема същия ужас, че това лято трябва да извършвам други подобни процедури. Колко ли време да си предвидя този път - месец, два?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наемам чужденец на работа. Процедурата тече вече година

      Изтриване
  7. Точната дума е " предадена" и много добре те разбирам! Руми честно в собствената си държава имах чувството, че съм неканена, нежелана, отхвърлена, подмятана и ... абе не съм човек! Сега разбрах, че това чувство, че съм чужденец в собствената си държава просто винаги е било така ... защото разбрах какво е да се чувстваш у дома си в чужда държава ( която и да е тя ) ... Ти имаш значение! Аз ще гласувам, ще положа усилия и ще го направя, защото неискам и отказвам да повярвам, че всичко е обречено, мразя тази дума !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа няма обречени неща. Не и сега в тази глобализация. Аз гледам на настоящата ситуация като времено явление. Което не означава, че не ме е яд:)

      Изтриване
  8. Решението на проблемът с неработещата администрация е един и струва някъде около 800лв - точно толккова е цената на един автомат Калашников. Когато административните паразити прочетат по вестниците, че е много модерно да се обстрелват държавни плужеци.. останалите живи, ще почнат да работят! Тази сган няма да се оправи, ако не се приложе груба сила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много са! Трябва да се обстрелят и тези в министерството на образованието и министерството на здравеопазването. Даже може първо с тях. Тези от паспортната служба са бели кахъри.

      Изтриване
  9. Бюрокрацията винаги усложнява нещата, навсякъде. Същото е и в офиса, където за да поискам нещо от колегата в съседната стая, трябва да следвам стъпки от написана процедура, да попълвам бланки и да чакам три дни за нещо, което отнема 3 минути. Сами си усложняваме живота-факт! и колкото повече стъпки има в едно действие, то толкова повече се обезмисля.
    За себе си съм решила въпроса като не местя регистрацията си с физическото си местене именно поради подобни на твоите премеждия преди години. Е, изпитвам неудобството да гласувам на другия край на София и веднъж на 5 години дружно като семейство да посетим 2-ро РПУ, но всяко удобство си има и неудобства.
    Последната ти фраза никак не ми харесва- щото така не даваме дори надежда на децата си, че нещата могат да бъдат и по-добри! А те всъщност могат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз затова си държа адресната регистрация към 2- ро РПУ и също като теб минавам половин София за да гласувам. В случая странното е че някой ми е регистрирал детето в Младост. Не сме ние.
      Колкото до децата - те са оптимисти по рождение. Не искам да ги гледам под похлупак. Трябва да знаят какво би ги чакало на едното или другото място. Останалото е въпрос на личен избор.

      Изтриване
  10. За съжаление мога да Ви информирам, че и бая неща не работят и извън България ..понякога не разбирам тая луда експанзия, колко уреден става живота само като прекосиш границата.. Правилна е позицията, че много неща зависят от нас и почват от нас - да от всеки един от нас..но хората, които емигрират и се адаптират успешно са същите, които успяват в България. Няма кой да ни оправи държавата - ние сме. А много неща у нас работят по добре от колкото на запад - факт!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В БГ не работят твърде важни неща- образование, здравеопазване и правосъдие. Не живея с илюзии. Имам идея как е там. Не се чувствам да пазя децата си от неуредиците. Точно обратното. Показвам им ги. Имат акъл в главата си, ако липсата на переспектива им харесва тук, да остават. Ако гърча там за сметка на по- уреден живот им допада повече - пак ще ги подкрепя. Но да си премълчавам за чалга културата у нас, за да си останат тук, не мисля ме им правя добро

      Изтриване
  11. Ти това сериозно ли.....??? За всички градини ли важи това????? Мъжът на директорката да не е шеф в единственото чисто варненско предприятие:))))

    ОтговорИзтриване
  12. Параграф 22?
    Незнанието за съществуването на закони, не е причина да се оплаквате. Грешката си е изцяло Ваша.
    Необходимо е било в 30 дневен срок след промяна на адреса на който живеете да обявите това пред общината и да си изберете дали новото Ви местоживеене ще е настоящ или постоянен адрес.
    Детето е регистрирано автоматично в Младост, защото в момента на раждането, неговата майка е имала адресна регистрация на същия адрес.

    Вие като родители нямаше да имате никакви проблеми относно издаването на документите и регистрирането на детето, ако бяхте направили регистрациите си съгласно закона.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми анонимен, регистрацията Е направена съгласно закона . Аз съм си променила адреса, съгласно закования срок, още преди 14 години - и настоящ и постоянен. Моля ви не се включвайте в общата маса на некомпетентност. И не ми обяснявайте, че аз е трябвало да знам закона, но за служителите по общините и паспортните служби, това не важи. Преди да отида до общината имах точно 4 разговора по телефона и всички до един ме увериха, че детето може да бъде регистрирано без проблем по постоянен адрес на живеене на майката.
      Освен това изключително ясно съм го написала - проблемът дори не е толкова в служителите, колкото в безумността на законодателната система. Не е реално да е толкова трудно да си смениш постоянния адрес, а с такава лекота и без мое съгласие, някой да ми запише детето на адрес, на който не живея. Ако вас тази система ви харесва и удовлетворява, мен категорично не.
      Малоумни хора могат да измислят малоумни закони. Това, че аз трябва да ги спазвам, не променя откровената глупост.

      Изтриване
  13. За съжаление шансовете, живота в държавата ни да се подобри е нулев. Оптимист съм , отстоявам и търся гражданските си права, гласувам и не спирам да се надявам на промяна. Факт е , че става ли въпрос за ходене по държавни институции на всеки от нас му е ясно , че ще изгуби доста време и нерви , но поне се надява в края на деня/те да е получил заветните документи.И аз имам 13 годишен син, който се надявам един ден да не живее тук. Помня времето на промяна през 1989г., когато нашите родители ни казваха: Дано вие живеете по-добре от нас!!! Е дойде време и аз да изричам тези думи на моето дете 25 години по-късно, не знам какво ни е сбъркано като народ, че търпим толкова дълго да ни мачкат. Нищо не работи в България, както трябва !!! А какво да кажа за образованието?, което е под всякаква критика и това е тенденциозно - прост народ, лесно се манипулира.Че децата ни празнуват чужди празници, а не знаят своите собствени ,че се срамуват от българското, вместо да се гордеят. Кой да я движи тази България напред , като никой вече не милее за нея? Боли ме, когато казвам на детето си да учи за да има шанса един ден да работи и живее в друга уредена и спокойна страна. И знам , че там няма да му е лесно , но поне няма да живее в абсурда в който сме ние.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За образованите не ми се коментира. Няма такъв абсурд и такава идиотщина! Това просто вече не е образование, а някакъв пародиен театър.

      Изтриване
  14. Всъщност законът ясно изисква детето да бъде регистрирано на адреса на майката (освен ако няма развод, при който е присъдено от съда на бащата). Попълва се допълнителна бланка или поле, не помня точно вече, в случай, че има промяна в местоживеенето й. Т.е. детето си "върви с теб" при всяка смяна на постоянен адрес. Трябвало е ТОВА да направите преди 14 години. И щяхте да си спестите 4-те часа нерви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е направено още преди 13 години:) Дори успях да си намеря екземпляр от бланката, с която се прехвърляме на адрес към 2-РПУ Трябваше ми за да я запиша в друга детска градина, където имаше доста кандидати. Очевадно е че някога, някъде е станало объркване, което принципно не е болка за умиране. По абсурдното е, че нямат система за коригиране на такива грешки.

      Изтриване
  15. Вероятно Хелър е "видял" в бъдещето, така добре ни приляга на държавицата...не ми се иска да съм песимист, но...дайте да погледнем "реално" на нещата - за 20-сет и ..години нищо и никой не се е променил, а както изглежда ние /гражданите/ не можем да променим управляващте ни. Нищо не ни е наред, а по-лошото е, че очевидно /подчертавам/ не можем да променим...не е ли така? Защото ако можехме, щяхме, нали? При мен на дневен ред е приемането на дъщеря ми в ясли, което си е направо кошмарно и тъкмо проверих, че /естествено/ не е класирана, в списъка на чакащи /списъкът по общи критерии на чакащите дечица е 199..та едва ли ще я приемат...Така че, мисълта ми е децата ни почват да чакат още преди да са проговорили...как мислите? до кога?
    май отговорът ми ще е от Анонимен, но аз се казвам Мая
    поздрави на всички чакащи :)

    ОтговорИзтриване
  16. Правилната дума според мен наистина е некомпетентност! Административното обслужване наистина се е подобрило в сравнение с 10 години назад и въпреки това безумията продължават. На мен също ми се случва изключително често да срещам такава некомпетентност в различни институции. От твоя случай само мога да си водя изводите, че най-добре цялото семейство да е с една адресна регистрация от самото начало до край, за да им създаваме главоболия на служителките в паспортното!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...