събота, 12 октомври 2013 г.

Втори шанс II

Бях горе- долу колкото голямата ми дъщеря, когато ме осени идеята, че много  искам да се науча да шия. Усвоих само момента с прекарването на конеца и сменяне на калерката, след което поривите ми затихнаха мигновено. Години по- късно, една позната в университета, която припечелваше някой и друг лев с шиене, реши да ме научи. Усвоих правия тегел и със завидна некадърност успях да подгъна 4-5 покривки. На фона на гореизложеното, може да ви се стори малко странна, внезапно зародилата се идея да се снабдя с шевна машина. Всъщност всичко започна покрай няколко идеи, които имах покрай обзавеждането на апартамента. След дълго и мъчително ходене по магазините, установих че кича е издигнат в култ, а качеството е нещо, което се случва на другите. Нещата, които не блестяха, лъщяха и не крещяха с липса на концепция бяха необосновано скъпи. Освен това, винаги е по- приятно и интересно, когато успееш да материализираш идеите си със собствените си ръце. Както обикновено се случва в нашето семейство, Мъжът на Лулу реши да прекрати агонията и ми купи заветната шевна машина. Първи на прицел попадна дивана.

По същество е нов, харесвам си го и не би трябвало да се нуждае от преобличане. Всички, които имат деца, по подразбиране знаят, че тези неща са само на теория. По някакъв начин диванът се оказва изключително удобен за въргаляне, скачане и безцелно зяпане на телевизия. От самото начало, над него е надвиснала безнадеждността на мазните ръце, ползващи го за салфетка, сок от боровинки, касис или къпини (задължително нещо неизпираемо), водни боички (по възможност червени) или тривиалните петна от спагети с много доматен сос. Първоначално го бях покрила с някакво одеяло, но 10 сек. след сядане, то биваше събрано на топка някъде под масата.


Реших, че превенцията е задължителна и нашата мека мебел трябва да бъде снабдена с комплект домашно облекло. С типичния ми ентусиазъм, бодро се запътих към възможно най- близкия магазин за дамаски, само за да установя, че там битува същият безличен стил, от който така старателно се опитвах да избягам. В съседния намерих точно това, което търся, на цена сходна с тази на целия диван. Продавачката беше изненадващо любезна и мила и освен, че се съгласи да ми отреже 30 см плат ме осветли, че в магазините втора употреба понякога се намират интересни нови неща с много приятни десени. Част от тези магазини наистина се оказаха интересно място. Успях да се снабдя с чисто нова покривка, два  нови чаршафа и няколко парчета плат, които очевидно някой  си е купил, но така и не е вкарал в употреба



Не се получи върхът на сладоледа, но  като за първи опит съм доволна. Ленената покривка и чаршафа бяха скроени и ушите на калъфки ви възглавници в два цвята. Сърцата изрязах от стара риза на Мъжът на Лулу.


Проявих доза несъобразителност и направих двете калъфки еднакви. Първоначалната ми идея беше да се огледални, но в крайна сметка и така става.
Обща цена: 7.80


Следващата жертва се оказаха риза и пола за Мартина.


Ризката  по рождение е чисто бяла и я купих от H&M за 13 лв. От "Роклички и панталонки" се снабдих с две полички. Едната значително по- малка от размера на Мартина, но пък с много приятен десен. От нея изрязах сърцата. Да вметна, че "Роклички и панталонки" е едно бутиково магазинче за дрешки втора употреба, в което се намират много симпатични неща. 


Цветните копчета са от Слънчоглед. Дървени са и мислех, че ще се развалят при първото пране. За сега им няма нищо, но все пак имам съмнения за устойчивостта им.


Червената поличка също претърпя известна модификация. Приших и дантеления подгъв, който отрязах от онази, която отиде за сърцата.
Обща цена: 22 лв (включва и ризката)


Номер 3 са добре известните балони от рождения ден на Мартина, които в момента висят над бюрото в стаята и. Те също са ушити от стари дрешки със симпатични десени. Идеята не е моя и далеч не претендирам за авторство.


В Интернет е пълно с такива. Аз попаднах на ето този сайт с много подробни обяснения стъпка по стъпка http://howjoyful.webs.com/freebies/hot-air-balloon.pdf. Кройката я има в три размера и си я свалих от тук http://howjoyful.webs.com/freebies/hot-air-balloon.pdf. Аз си уших средния размер. Не съм сигурна, че някога ще има нерви да ушия най- малките.


Идеята за облаците също взех от нета, но си ги правих без шаблон и до един са различни:) Всичко беше старателно натъпкано с ватата от една неизползваема възглавница. до колкото ми е известно се подава и вата на метър, която може да разчепкате и да използвате за съответните цели.


Обща цена: 5.10 за 8 балона и 5 облака

16 коментара:

  1. Лу, чудесни идеи, благодаря ти за тази публикация. :)
    Всичко добро!

    ОтговорИзтриване
  2. absolutely awesome and adorable!! You have so many talents Lou!! Wow!

    ОтговорИзтриване
  3. Този диван изглежда наистина страхотно!

    ОтговорИзтриване
  4. хитри и великолемни идеи, страхотна и интересна публикация! Happy weekend!

    ОтговорИзтриване
  5. С голямо удоволствие те чета Лулу. Мисля обаче, че мъжът на Лулу също би бил интересен за четене. :) Не, че му/ви/ти давам идеи...
    Следващото в списъка ще е оверлог под секрет да ти кажа. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Лулу, зариби ме! Зареждаща с вдъхновение и ентусиазъм си ти!
    Сърдечни поздрави,
    Зорница

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Лулу ! С удоволствие се отбивам в твоя блог - от публикациите ти се зареждам с настроение, а снимките ти са прекрасни. И аз като теб от скоро имам машина и забравих за момента , в който самата мисъл за игла и конец ме изнервяше. Засега я ползвам с чисто прагматични цели - да скрия скъсано място или да освежа дреха, която не е достатъчно момичешка за една 9 годишна госпожица :)
    Та.. възглавниците ти са много симпатични, а блузката и идеята за диадемата ще я открадна (ако може). Да изрежеш сърце от ризата на съпруга си- оригинално и символично :)))
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  8. Решиш ли че искаш да направиш нещо, то просто се получава! Е, може и да не е много просто, но със сигурност ти се получава!

    ОтговорИзтриване
  9. Поздравления! Вече не знам какво още да очаквам;)

    ОтговорИзтриване
  10. Hello
    These are absolutely beautiful! What a transformation of that couch--very inspiring!
    Lise-Lotte
    partygreen.ca

    ОтговорИзтриване
  11. Руми мисля, че инвестицията на мъжът на Лулу определено е оправдана и в това те бива много! Чак на мен ми се прииска да пробвам така се вдъхновиха от красотите, които си направила :) Само дето моят мъж ще ми откаже такава машинка под предтекст , че ще взема да си зашия пръстите :))) Шегата на страна ама имам мерак за разни дребни нещица, а на ръка не изглеждат никак прилично :))

    ОтговорИзтриване
  12. Лулу, от вчера разглеждам чудесния ти блог! Искрени поздравления за креативността и цветната емоционалност на творческото ти въображение!
    Преобразяването на този диван е страхотно! Сигурна съм, че сега се чувствате още по-удобно и уютно на него! Придаването на нов облик на познатите предмети или дори превръщането им в съвсем други са занимания, носещи ми огромно удоволствие. Затова определено съм възхитена от твоите идеи.
    С удоволствие ще продължа да минавам на гости при теб. Пожелавам хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Лулу, отново ме заплени - и с веселият разказ, и с перфектните снимки, и не на последна място с твоята съзидателност и сръчност. Поздравления!
    Явно имаме обща страст - вдъхването на нов живот в старите вещи. Аз често майсторя подобни нещица, за някои от тези "сръчни магии" съм писала в кулата. Последният ми проект е целогодишен. Правя калъфки за декоративните възглавници в хола според празника и сезона. Започнах с коледно-новогодишната тема миналата година, която ще публикувам за тазгодишните празненства.
    С пожелание за нестихващ креативен ентусиазъм!

    ОтговорИзтриване
  14. Лулу, мниого се смях на "Обща цена: 5.10" . Подлагам я на съмнение, защото си проппуснала да пресметнеш инвестираното време :) :) :) Поздрави за търпението, уникално красиви неща.

    ОтговорИзтриване
  15. Специални поздрави и от мен! Аз, също като теб, от време на време ми идват разни вдъхновения и желания за творчество, пошия, поплета и ми мине :) Много ми харесват, нещата, направени от теб, а снимките ти са просто чудесни! Браво, момиче!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...