събота, 4 май 2013 г.

Зайци Байци и козунаци някакви:)

Ъъъъ.... има ли някой? Извинявам се и благодаря на всички, които надничаха тук, чакаха и ми писаха, докато  реша, че може би отново съм в състояние да водя блога. Добре съм, благодаря! Вече. Нямаше конкретна причина за прекъсването. По- скоро имах известна нужда от концентрация и просто престанах да влизам във Facebook, престанах да снимам, престанах да пиша, престанах и да чета. Беше важно и все още е. Само дето за малко да престана и да съществувам, ако се бях попрестарала още малко. Като цяло все положителни промени уж се случваха, но то много хубаво направо не е на хубаво. Някои от нещата се надявам да мога триумфално да разглася в съвсем скоро време. Бих го направила и сега, но имам лек проблем със снимковия материал т.е разбирайте, че изобщо липсва такъв:) Абе, ще се чуе по натам. Сега по същество. Както добре знаем, утре е Великден. Поне за православните християни. Католиците го изпразнуваха преди месец и сега само възмутено цъкат и тихо завиждат, като получат автоматичният отговор от имейла ми, че няма да ме има до 7-ми. По този повод, днес безсрамно изоставих Мъжа на Лулу да си сглобява сам Легото за възрастни, което пристигна под формата 68 кашона пакетирани мебели и вместо това се заех с така жизненоважните козунаци, агнешко, яйца и каквото още се сетите. 

 

Просто надминах себе си с козунаците!  То не бяха конци, то не беше захарна коричка, то не беше жълт цвят... абе много съм скромна:) Тази година реших да сменя традиционната рецепта на мама и да пробвам някаква друга. Аз харесвам мноооооооооооооооооооооооооого сладки козунаци, което като цяло е проблем, защото не стават на конци и не бухват много. Във всички рецепти, които гледах фигурираха едва 100 -120 гр захар, което ми се струваше крайно недостатъчно. Реших си проблема със Стевия и съм изключително доволна от резултата. След 4 направени дози, категорично мога да препоръчам въпросната рецепта. Предлагам я под формата на мини козуначета, защото са най- фотогенични, но по- надолу са снимките и на големия козунак и козуначеното руло, които също не са за пренебрегване.



 Декорацията не е задължителна, но аз просто не можах да се въздържа:)


Мое производство са заешките ......ъъъъ... трътки (сори!) и морковчетата. Питър и гъсока са от готов комплект, който си довлякох последния път от Лондон. Много мил спомен от детството! Нали разбирате, просто нямаше как да на го натъпча и него в куфара!


Та за рецептата за козунак ставаш въпрос. В общи линии, почти всички ужасно много си приличат. Цената на успеха е в броя на тренировките, които правите.


Основни правила при правенето на козунак:

1. Най- важното! Тестото трябва да се почувства. Не разчитайте на грамовете, а на усещанията си. Дори и да месите в машина за хляб (както правя аз) пак наблюдавайте и опитвайте непрекъснато.
2. Тестото трябва да е меко. Някой, някъде беше писал, че под меко се разбира нещо подобно, като на долната част на ухото. Нямам никакъв спомен къде го четох, но ако някой се разпознае в това обяснение да ми пиша, за да мога да сложа линк  и да му издигна пиедестал!
3. Продуктите трябва да са на стайна температура
4. Не слагайте козунака точно по средата на фурната е едно ниво по- ниско. По този начин ще се опече добре отдолу и няма да прегори отгоре.
5. Времето за печене също може да варира, в зависимост от фурната. Проверявайте с бамбуково шишче, дали козунака се е изпекъл. 


В общи линии това е. Аз го карам малко "едно към гьтере". Като ви казвам 500 гр брашно, разбирайте, че хващам пакет от един кг. и на око изтръсквам половината:)


Козунак със заквасена сметана и Стевия - основна рецепта

  • 500 гр бяло брашно
  • 2 яйца  + 1 жълтък
  • 130 мл заквасена сметана
  • 50 мл прясно мляко + още няколко лъжици за разтваряне на маята
  • 130 гр захар
  • 1 пакетче Стевия - на опаковката пише, че се равнява на 60 гр захар
  • 70 гр мазнина - аз ползвах масло с 1 с.л. олио и 1 с.л. мас
  • ванилия, лимонена кора, ром

За намазване

  • 1 белтък
  • 1 с.л. прясно мляко

От тук нататък може да модифицирате, като сложите ядки, стафиди, локум или направите руло, с плънка от мармалад.


Маята се разбърква с 1 с.л брашно, 1 с.л. захар и мляко, колкото да стане каша с консистенцията на боза. Оставя се да шупен 15 мин.
Сметаната се разбърква с останалото прясно мляко.
Брашното се пресява.
Маслото и маста се разтапят заедно с олиото.
На дъното на хлебопекарната се сипват продуктите в следния ред: сметана с мляко, половината от мазнината, яйца, захар и стевия, брашно, шупналата мая, рома, ванилията и лимоновата кора.
Пуска се на програма за тесто с втасване, като в началото се следи непрекъснато. Тестото трябва да е меко, но да се отделя от стените. Ако е необходимо добавете още брашно. 
В средата на месенето, добавете останалата мазнина на няколко пъти.
След като програмата за месене и втасване приключи, оставете тестото още известно време в контейнера, без да го вадите от машината. Трябва го напълни почти догоре.
Изсипете на намазнен плот и размесете съвсем на бързо (само веднъж два пъти).
Добавете ядки, стафиди, локум или разточете на кора, намажете с мармалад и завийте на руло. Ако правите мини козуначета, като тези на снимките, просто разделете на топки, разточете на фитили и вържете на възелчете. Сложете във форми за мъфини, така че да не ги запълват повече от половината. 
Оставете козунак/козуначетата да втасат, докато почти удвоят обема си.
Намажете с леко разбит белтък с  прясно мляко. 
Наръсете със захар.
Печете в предварително загрята на 200 гр. фурна. 
След като козунака хване златиста коричка, покрийте с фолио и намалете фурната на 180 градуса.
Времето за изпичане зависи от размера на козунака. На тези във формата за мъфини им трябваха към 30 минути. На големия му отне час.





Ето го и големият козунак:


И козуначеното руло със сладко от шипки:


Желая ви светли и красиви празници, сред най- близките и обичани хора!

49 коментара:

  1. Земята към Лулу: Добре дошла, Лулу! Много свежо включване! Светли и благословени празници и цялото семейство усмихнато! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Приказка е това! Най- възкресенската!

    ОтговорИзтриване
  4. Лулу, добре дошла!
    Каквото и да е ставало, радвам се, че се завърна и..., че всичко при теб е ОК!
    Имаш настроение, преливаш от енергия-козунаци, снимки .... и....се радвам!
    Питър и сие и на мен са ми любимци!
    Готини топери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Бети! Весели и светли празници ти желая!

      Изтриване
  5. Руми, така се радвам, че отново си тук. Все се чудех кога ще се завърнеш. Прекрасни великденски постижения, наистина са чудни.
    Поздрави с пожелания за светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, весели празници и на теб и Честит Имен Ден, макар и на патерици:)

      Изтриване
  6. Без да пиша често и да се познаваме и аз се зачудих дали си добре и бях на път да питам обща позната за теб :) Радвам се, че сте добре. Наистина. Весел празник.

    ОтговорИзтриване
  7. Много се радвам, че завърна, Лу! При това - с висок скок: уникални козуначени мъфини, декорация, голяма красота! Светъл Великден, бъдете здрави и благословени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весели и празници и светли дни ти пожелавам и на теб!

      Изтриване
  8. Руми, радвам се, че отново имаш време (и желание) за блога!
    Ама какво зъвръщане! Страхотни козунаци, мъфини... и най-вече руло (ама това е, защото обожавам шипков мармалад). А за декорацията и подложката за торта как ти завидях, не е за разправяне! Много харесвам зайчето Питър... и всички истории и илюстрации на Биатрикс Потър.
    Много ли ще е нахално, ако те питам от кой лондонски магазин си го купила (ако си спомняш, разбира се)?
    Хубав и слънчев Великден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, от John Lewis ги купих, но са великденска серия и ме съмнява да успееш да ги намериш сега.

      Изтриване
  9. Ехее Руми страхотно завръщане, много красиво и вдъхновяващо, още по хубавото е че е и много подслаждащо :) Страхотни козуначета, а заешките ... трътки просто ми обраха точките :))
    Светли празници Руми и много здраве и щастие в домът ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Иве! Вие тази година два пъти ще чествате, така че още по- светли празници и за вас:)

      Изтриване
  10. Христос Воскресе, Лулу!
    Здраве и топлина в семейството!
    И чудесно завръщане!

    ОтговорИзтриване
  11. Юхуууу! Привет-мривет Руми! Честито Возкресение Христово е много здраве и прекрасни моменти с най-близките! Супер идейки ни предлагаш. поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Юхуууу!!! Честито Воскресение и на теб и се надявам тези дни да ми остане време да ти звъна, та най- после да се видим:)

      Изтриване
  12. Сравняването на тестото с меката част на ухото май датира от много години. Аз съм го чувала от прабаба ми, после баба ми като ме учеше да меся, пак така ми обясняваше. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти кажа, не го бях чувала до сега, а винаги ми и било много трудно да обясня, на някой, който не е много наясно с месенето, какво точно се разбира под меко тесто.

      Изтриване
  13. Христос Воскресе! Чудно завръщане, с пожелания за здраве, светлина и благодат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Воистина Воскресе! Желая ти много здраве и любов и на теб!

      Изтриване
  14. Честит Празник, Lulu! Христос Воскресе! Здраве, любов и благоденствие! Много красота и топлина в отношенията! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник Elti! Сърдечни поздрави и хубави празници и на теб!

      Изтриване
  15. Разкошни!Наистина Воскресе!

    ОтговорИзтриване
  16. Честит Великден, Лулу!
    Щастливи и усмихнати празнични дни.
    Великолепни произведения. Декорираните козуначета са невероятно сладурски.

    ОтговорИзтриване
  17. Лулу,снимките са невероятни.пожелавам ви весели празници и ад не се губиш толкова много време,липсваш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се опитам Мария, макар че напоследък не ми е никак лесно с жонглирането на толкова много неща едновременно.

      Изтриване
  18. Христос воскресе! Здраве, щастие и благодат в дома ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Воистина воскресе! Най- вече здраве и на теб и цялото семейство!

      Изтриване
  19. Шаваш значи, все още! Хайде, чакам и добрите новини!
    Светъл празник, Лулу, здраве и благоденствие да имаш в дома си, повече усмивки и по-малко ядове :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Шавам, бе душа! Умирай трудно 5:)
      Светъл празник и на теб Пепи и много, много здраве на цялото домочадие!

      Изтриване
  20. Честито възкресение Христово, Руми и
    Светли Великденски празници,
    с пожелания за здраве и благоденствие,
    за мир, любов и светлина! Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много щастие, любов и светлина в душата и на теб!

      Изтриване
  21. Честито Воскресение Христово! И нека Светлината на неговото Воскресение да озари живота ни, да ни дари здраве, щастие, топлина и благополучие!
    Лулу, аз съм от тези, дето надничаха, мислех да не си ми изчезнала от блогрола:) Прелестни снимки, прекрасни козуначета и козунаци и яйчица! Честит празник!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник и много, много хубави неща да ти се случват през тези светли дни!

      Изтриване
  22. Честито Воскресение Христово! Радвам се, че се върна най- после, и то със замах:) Снимки със страхотно великденско настроение!Най-искрени пожелания за повече усмивки, по-малко работа и никакви ядове:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко е със замах е спорно, но поне съм тук:)

      Изтриване
  23. Цената на успеха е в броя на тренировките, които правите. :) Колко добре си го казала.
    Добре дошла Лулу! Чудесно включване (отново):)
    Честит празник!
    Тесто с мекота на ухо датира от време оно и ако пиша източника ще ме разкъсат и коментара ми ще бъде отбелязан като спам :)
    Успех:)

    ОтговорИзтриване
  24. Честито Воскресение Христово! И нека Светлината на неговото Воскресение да озари живота ни, да ни дари здраве, щастие, топлина и благополучие!

    ОтговорИзтриване
  25. Честито Възкресение,Руми.Бъдете здрави и благословени всички у дома.

    ОтговорИзтриване
  26. Amazing pics! Just yummy:)

    Win a pair of sunglasses:
    http://theprintedsea.blogspot.de/2013/05/firmoo-giveaway.html

    ОтговорИзтриване
  27. уоу, впечатляващи снимки. Хареса ми аналогията с меката част на ухото. Надявам се да сте подредили успешно легото))

    ОтговорИзтриване
  28. Лулу, чак сега го виждам този пост (и при мен като при теб с епизодите на умирай трудно май). Та много добра идея за заквасената сметана. Слагала съм в кекс, но за козунак не ми беше хрумвало. Ще пробвам задължително.

    И айде дано се понаместят нещата, че да се появяваш по-често!

    ОтговорИзтриване

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...